Drie uit drie voor Nederlandse teamsprinters in World Cup

Op de openingsdag van de World Cup baanwielrennen in Berlijn hebben de Nederlandse mannen op de teamsprint nog maar eens laten zien waarom ze de regerend wereldkampioenen zijn. Ook de derde wedstrijd werd een prooi voor Nederland.

In de finale rekenden Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland overtuigend af met de Britten Ryan Owens, Philip Hindes en Jason Kenny: 42,467 om 42,981 seconden, waarbij slotrijder Hoogland het beslissende gat sloeg. Sam Ligtlee hielp het team in de kwalificaties eerder al naar de eerste plek.

De strijd om plaats drie werd gewonnen door Timo Bichler, Stefan Bötticher en Joachim Eilers. De Duitsers waren een maatje te groot voor de Nederlandse BEAT Cycling Club, met Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos. Die waren een maand geleden bij de vorige World Cup nog goed voor een finaleplek, waarin de Nederlandse selectie te sterk was.

Bij de vrouwen plaatste Kyra Lamberink zich samen met Shanne Braspennincx voor de wedstrijd om het brons. Daarin kwam Lamberink in actie met de teruggekeerde Elis Libtlee, maar winnen lukte net niet: de start van Lamberink was iets trager dan die van de Chinese Lin Junhong, waarna Ligtlee net niet genoeg goed kon maken op Zhong Tianshi: 33,336 tegen 33,395.

De winst was voor het ongenaakbare Russische team van Gazprom-Rusvelo, met veelvoudig wereldkampioenen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova. Na een fenomenale start van Shmeleva maakte Voinova het keurig af tegen Miriam Welte en Emma Hinze uit Duitsland: 32,633 tegen 32,922 seconden.

De ploegenachtervolging leverde bij de vrouwen een prachtige strijd om het goud op. Het Australische kwartet leek lange tijd op weg naar de winst, hoewel Georgia Baker al snel af moest haken. Dat bleek de dames nét teveel energie te kosten: een ruime voorsprong werd weggegeven en in de allerlaatste meters kwamen de Britse dames langszij. Canada klopte Italië in de strijd om brons.

Bij de mannen ging de winst wel naar Australië, maar de finale was een stuk minder spannend: Denemarken werd met zo'n 3,5 seconden geklopt. Canada won de strijd om het brons na een fraai duel met het Britse Huub Wattbike Test Team.