Schaker Carlsen blijft wereldkampioen na winst in tiebreak tegen Caruana

Schaker Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel met succes verdedigd. De 27-jarige Noor was in Londen na twaalf remises in de tiebreak duidelijk te sterk voor zijn Amerikaanse tegenstander Fabiano Caruana.

Omdat er na twaalf klassieke partijen, die allen in remise eindigden, nog geen winnaar was in Londen, moesten rapid-partijen voor de beslissing zorgen. Carlsen, eerste op de rapid-ranking, maakte zijn favorietenrol in de eerste partij al helemaal waar.

De Noor opende sterk en verraste zijn Amerikaanse tegenstander. Caruana kwam nog sterk terug in de partij, maar ging in de fout bij het toreneindspel, waarmee de winst in de eerste partij naar Carlsen ging.

De tweede partij ging gelijk op totdat Caruana in de fout bij zijn 27ste en daar profiteerde Carlsen optimaal van. Na 28 zetten had Carlsen ook de tweede partij van de dag gewonnen. De 27-jarige grootmeester had in de derde partij voldoende aan een remise om zijn wereldtitel te prolongeren.

Caruana moest agressiever spelen om een opening te forceren bij Carlsen, maar de Noor maakte geen fout. De 26-jarige Amerikaan bleef voor de winst spelen, maar een fout met zijn 43ste zet was de winst voor Carlsen, die daarmee nu voor de derde keer zijn titel succesvol heeft verdedigd. De laatste keer won de Noor ook al in de tiebreak, toen van de Rus Sergey Karyakin.

Carlsen alsnog wereldkampioen. (PRO SHOTS/Action Images)
Carlsen alsnog wereldkampioen. (PRO SHOTS/Action Images)