Nasrdin Dchar kruipt in de huid van een agent

Korpschef Erik Akerboom en agent Eric Passchier zijn vrijdag 9 november te gast bij De Wereld Draait Door op NPO1. Aanleiding is de film ‘In Limbo’. In deze film speelt Nasrdin Dchar de rol van de getraumatiseerde politieagent Oscar. De film is zaterdag 10 november om 22.00 uur te zien op NPO3.

Dchar is in de film met zijn hoogzwangere vrouw door zijn chef naar een Grieks all-inclusive resort gestuurd, om bij te komen van een heftig geweldsincident en zich voor te bereiden op zijn aanstaande vaderschap. Langzaam maar zeker kom je erachter wat Oscar dwars zit. In Limbo ging eind september in première op het Nationaal Film Festival.

Interview Dchar
Om zich op deze rol voor te bereiden, sprak Dchar met agenten die in hun werk geweld hebben toegepast waarbij doden of gewonden zijn gevallen. In dit filmpje vertelt hij hoe het was om in de huid van zo’n agent te kruipen.

De Wereld Draait Door
Bij De Wereld Draait Door vertelt Passchier als ervaringsdeskundige over de impact die het op een agent heeft als hij zijn vuurwapen gericht moet gebruiken. Volgens Akerboom is er geen agent die ’s ochtends de deur uit gaat met het idee: ‘Vandaag ga ik eens geweld gebruiken’.

Akerboom: ‘Politiemensen moeten geweld toepassen als de situatie daar om vraagt, daar zijn ze voor getraind. Het vuurwapen is het zwaarste geweldsmiddel dat de politie heeft en wat mij betreft is en blijft de mond ons belangrijkste wapen. Als er doden of gewonden vallen door politieoptreden heeft dat altijd grote impact op alle betrokkenen.’