Hitler en Lenin willen burgemeester worden in Peru

Het is de dag van opmerkelijke namen in de buitenlandse politiek. Na de Waal Luc Anus richten we de aandacht nu even op Peru en wel om de strijd om het burgemeesterschap in Yungar, jawel.

Op 7 oktober gaan de Yungarianen naar de stembus om een nieuwe burgervader te kiezen en de keuzemogelijkheden zijn opvallend: Hitler tegen Lenin. Beter gezegd, Hitler Alba Sánchez tegen Lenin Vladimir Rodríguez Valverde, beiden vernoemd naar mensen die democratie maar irritant vonden.

Hitler vertelde tegenover lokale media dat zijn vader hem naar de besnorde dictator had vernoemd, zonder echt op de hoogte te zijn van de daden van (Adolf) Hitler, die niet echt als lievertje in de geschiedenisboeken staat.

Hij heeft er wel eens over nagedacht zijn naam te veranderen, maar deed dat toch maar niet om zijn vader niet te kwetsen. Al met al komt het nu ook goed uit voor de man die tussen 2011 en 2014 al burgemeester was: "Ik ben de goede Hitler", is zijn slogan namelijk.

Tegenstander Lenin Vladimir Rodríguez Valverde, die mogelijk een groot fan van Russische dictators én Spaanse wielerhelden als vader had, is nieuw in de politiek. Volgens Hitler is het allemaal niet toevallig dat de oppositie in de drieduizend inwoners tellende Andes-gemeente voor een 'Lenin' gekozen heeft. 

Lenin vindt overigens dat Hitler helemaal niet verkiesbaar zou moeten zijn: hij woont een uurtje of zeven van de gemeente vandaan, terwijl Lenin daar schijnbaar zelf wél gewoon woont.