OekraÔense Bilodid (17) jongste wereldkampioen judo ooit

Judoka Daria Bilodid is in de klasse tot 48 kilogram wereldkampioen geworden. De Oekraïnse is daarmee de jongste wereldkampioen ooit in de geschiedenis van het judo. 

Bilodid is 17 jaar en 345 dagen, op 18 oktober van dit jaar zal ze 18 worden. Ze is daarmee bijna twee maanden jonger dan toen de legendarische Ryoko Tani met 18 jaar en 27 dagen haar eerste wereldtitel pakte in 1993. Sinds het vorige WK heeft ze alle wedstrijden waaraan ze deel nam gewonnen, waaronder de Grand Slam in Parijs en de Grand Prix in Den Haag. Ze miste het EK in april vanwege een blessure. 

Donderdag in de finale was Bilodid te sterk voor de Japanse titelverdediger Funa Tonaki. Ze won op ippon. Het brons in deze klasse ging naar Paula Pareto (Arg) en Otgont Galbadrakh (Kaz). De Nederlandse debutante Amber Gersjes werd in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Bij de heren in de klasse tot 60 kilogram ging de wereldtitel naar Nahoisa Takato. De Japanner verdedigde met succes zijn wereldtitel door in de finale af te rekenen met de Rus Robert Mshvidobadze. Het brons ging naar Oekraïne en Japan. Repectievelijk Amiran Papinashvili en Ryuju Nagayama wisten de troostfinale te winnen. 

De Nederlanders Roy Koffijberg en Tornike Tjakadoea waren vroegtijdig uitgeschakeld. De wereldkampioenschappen in Baku duren nog tot en met volgende week donderdag. Vrijdag komen er geen Nederlandse deelnemers in actie. Zaterdag zullen Margriet Bergstra en Dewy Karthaus (tot 57 kg) en Sam van 't Westende (tot 73 kg) de tatami betreden.