Lichtgewichten snel klaar op WK judo

De wereldkampioenschappen judo zijn begonnen. Op de openingsdag kwamen de lichtste judoka's in actie. De drie Nederlandse deelnemers lagen er voortijdig uit. 

Voor Amber Gersjes duurde het toernooi slechts een ronde. In de klasse tot 48 kilo ging de Nederlandse onderuit tegen Aisha Gurbanli. De Azerbeidzjaanse won de partij na drie straffen voor Gersjes. 

Tsjakadoea en Koffijberg hadden een bye in de eerste ronde. Na zeges op twee judoka's die buiten de de top-150 van de wereld staan, verloor Koffijberg, de nummer 54 van de wereld, van Naohisa Takato, de nummer vier van de wereld. De Japanner had binnen een minuut een verwurging toegepast bij Koffijberg die moest aftikken. 

Tsjakadoea, 42ste op de wereldranglijst, won nog wel de Tsjech David Pulkrabek (35ste), maar de Zuid-Koreaan Lee Harim bleek vervolgens met waza-ari te sterk. Lee staat een plek hoger dan Tsjakadoea op de wereldranglijst.

De wereldkampioenschappen in Baku duren nog tot en met volgende week donderdag. Vrijdag komen er geen Nederlandse deelnemers in actie. Zaterdag zullen Margriet Bergstra en Dewy Karthaus (tot 57 kg) en Sam van 't Westende (tot 73 kg) de tatami betreden.