Onlusten in Duitsland na dood Duitser (35)

Afgelopen zaterdagnacht is er een 35-jarige man in de Oost-Duitse stad Chemnitz om het leven gekomen bij een steekpartij. De daders, een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees, zouden meerdere malen op het slachtoffer ingestoken hebben na een uit de hand gelopen ruzie. Bij het ‘incident’ raakten ook twee andere personen gewond. De Duitse politie heeft inmiddels twee arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Deze ‘moord’ kon rechts-Duitsland natuurlijk niet over z’n kant laten gaan en dus gingen nationalistische betogers zondag de straat op om de dood van hun landgenoot te vergelden. Zo’n 50 rechtse relschoppers, die wilden laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft, hadden het gemunt op buitenlanders en uiteraard moest ook de politie het ontgelden: die werd bekogeld flessen en stenen. Drie slachtoffers, afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Bulgarije, hebben aangifte gedaan.

Ook vanavond is het onrustig in de stad: er zouden al ruim duizend actievoerders in de stad verzameld zijn om te protesteren tegen het geweld tegen buitenlanders. Ook zou er weer een rechtse betoging in de planning staan. De regering van Duitsland is duidelijk: “In Duitsland is er geen ruimte om het recht in eigen hand te nemen, voor groepen die op straat haat willen verspreiden, voor intolerantie en voor extremisme”.

De rechts-populistische AfD wast haar handen in onschuld. Hoewel de partij zondag wel in Chemnitz aanwezig was om te demonstreren, had de AfD volgende partijleider Jörg Urban “niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de jachttaferelen in de stad”.