Turkije sluit Nederlanders op

Het 'waarom' is onbekend, maar wat wel is duidelijk de vakantie van een Nederlands echtpaar ongewild nog wat langer verlengd is. De eigenaren van een bloemenzaak in Leersum zijn namelijk op een vliegveld in Istanboel opgepakt en achter de tralies gezet.

Meer is er eigenlijk ook niet bekend over het wel en wee van John en Henny Achterberg. De aanleiding zou naar verluidt 'miscommunicatie' geweest zijn, maar over hoe de vork precies in de steel zit, worden geen uitspraken gedaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de toestand van de twee, maar wil inhoudelijk niet op de materie ingaan. “Het ligt gevoelig, maar we zijn er mee bezig. In verband met de privacywetgeving kunnen we er verder niets over zeggen”. Wie speculeert en de meest populaire redenen om iemand op te pakken in het Islamgekke land hanteert, zou wellicht gokken dat het echtpaar Gülen-sympathieën heeft, in verband wordt gebracht met terrorisme of mee heeft gewerkt aan een veronderstelde couppoging. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de grote roerganger van het land besloten dat de hardwerkende ondernemers stiekem nazi-overblijfselen zijn, die per definitie op water en brood horen te zitten .

Op de Facebook van de bloemenzaak valt te lezen dat er voorlopig geen planten of bloemen kunnen worden aangeschaft. Naar de omstandigheden schijnt het goed te gaan met het echtpaar, maar de workshop herfstdecoratie, die op 19 september plaats zou vinden, komt te vervallen.