Feyenoord treft Poolse of Slowaakse club in derde voorronde EL

Feyenoord neemt het in de derde EL-voorronde op tegen Górnik Zabrze of AS Trencin. Ook AZ, Vitesse en Ajax hoorden hun mogelijke tegenstanders.

De Rotterdammers wisten zich dankzij de bekerwinst in Nederland al te verzekeren van de derde Europese voorronde en kan nu rustig achterover leunen terwijl Górnik Zabrze uit Polen en AS Trencin uit Slowakije uitvechten wie het tegen de Kuipclub op mag nemen.

Voor AZ is het andersom. De Alkmaarders moeten eerst zien af te rekenen met Kairat Almaty uit Kazachstan, om dan vervolgens in ronde drie aan te treden tegen Sigma Olomouc. Vitesse moet ook eerst een ronde overleven tegen Viitorul en daarna mag het, bij winst tegen de Roemenen, in de derde voorronde aantreden tegen FC Basel of PAOK Saloniki.

Ook voor Ajax is de voorronde van de Europa League een mogelijkheid, als het in de CL-kwalificatie wordt uitgeschakeld door Sturm Graz. In dat geval wacht de winnaar van het treffen tussen DUndalk en AEK Larnaca in de voorronde van het tweede Europese toernooi.

De derde voorronde van de Europa League wordt gespeeld op 9 en 16 augustus. Als de Nederlandse clubs die ronde overleven, wacht op 23 en 30 augustus de vierde en laatste play-offronde waarmee een ticket voor de groepsfase kan worden afgedwongen.

Overigens zou ook PSV nog kunnen doorstromen naar de groepsfase, als de regerend kampioen van de Eredivisie verliest in de laatste play-offronde van de Champions League. Dat kan ook Ajax overkomen als het wel wint van Sturm Graz, maar vervolgens in de laatste CL-voorronde alsnog onderuit gaat.

Vorig seizoen was Vitesse de enige Nederlandse deelnemer aan de Europa League en die ploeg eindigde destijds als laatste in de poule. Het toernooi werd afgelopen jaargang gewonnen door Atlético Madrid, wat zich in de finale ontdeed van het verrassende Olympique Marseille. De laatste keer dat een Nederlandse club de prijs won was in 2002. Toen won Feyenoord de toenmalige UEFA Cup. In 2017 reikte Ajax tot de finale, waarin het verloor van Manchester United.