FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 juli 2018

NASA gaat de zon 'aantikken'

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft meer details over een bijzonder interessante nieuwe missie aangekondigd, de Parker Solar Probe. Deze ruimtesonde gaat de zon 'aantikken', op astronomische schaal dan, en moet ergens tussen 6 en 20 augustus gelanceerd worden.

Waarom die dagen in augustus zijn uitgekozen wordt prima uitgelegd door de mensen van Scientias, maar in het kort komt het erop neer dat alles dan perfect uitgelijnd is. Zo kan de sonde dan gebruik maken van de zwaartekracht van Venus om een heuse zwaartekrachtsslinger te krijgen.

De bedoeling is dat de sonde dwars door de corona heen gaat vliegen, de atmosfeer van de zon. Onderzoekers willen antwoorden op vragen over de corona, zoals waarom het daar soms bizar veel heter is dan in de kern van de zon. Alsof je wegloopt bij een kampvuur en het dan juist warmer wordt.

Behalve een enorme snelheid is een beetje bescherming tegen de hitte ook geen overbodige luxe, want de corona is best wel warm: ruim een half miljoen graden Celsius. Daar is het creatief genaamde Thermal Protection System voor, zodat de apparatuur vrijwel op kamertemperatuur kan blijven werken.

In het bronartikel op Scientias zijn meer details te lezen, terwijl in onderstaande video door NASA het een en ander uitgelegd wordt.

De Parker Solar Probe (Bron: YouTube)

Last van hangjeugd? Glasscherven bieden uitkomst

Een bankje in Amsterdam-West is eerder deze week bewerkt met lijm en glasscherven. In de Hasebroekstraat zouden bewoners last hebben van hangjeugd en mogelijk zag een buurtbewoner dit als gepaste oplossing.

Een wijkagent twitterde een foto van het bankje waarop te zien is hoe het zitoppervlak vol is gelijmd met scherven. Op het bankje ligt een briefje met de tekst: 'Pas op! Gevaarlijk! Glas op banken.'

De scherven zijn inmiddels weggehaald, maar het zitoppervlak zit nog steeds vol met lijmresten. Volgens een omwonende is er vooral 's avonds veel overlast van hangjongeren die aan het blowen zijn.

Schansspringer Stoch opent seizoen met thuiswinst in Polen

Schansspringer Kamil Stoch heeft de openingswedstrijd van de Zomer Grand Prix gewonnen. In het volgepakte schansspringstadion van het Poolse Wisla was de olympisch kampioen voor eigen publiek de beste.

Stoch was in de eerste ronde al de beste en die positie wist hij in de tweede en beslissende ronde vast te houden. Het werd sowieso een Pools feest, want landgenoot Piotr Zyla - in tegenstelling tot de voor Zakopane springende Stoch zelfs springend voor de club uit Wisla - veroverde de tweede plek.

Het had bijna een geheel Pools podium kunnen worden, nadat de Polen zaterdag al de landenwedstrijd wonnen, maar Halvor Egner Granerud voorkwam dat: de Noor eindigde als derde, 0,2 punten voor de toch wat gefrustreerde Dawid Kubacki, eindwinnaar van de Zomer Grand Prix vorig jaar.

Vrijdag en zaterdag gaat de GP verder in het Duitse Hinterzarten, waar ook de dames voor het eerst deze zomer in actie komen.

Jatten politiefiets is 'kwajongensstreek'

Twee jongens in West hebben vanmiddag rond kwart voor vijf in Amsterdam een politiefiets gestolen. De agenten zagen zich volgens AT5 genoodzaakt Burgernet in te zetten om de verdwenen fiets terug te vinden.

De diefstal vond plaats op het Karel Doormanplein. Twee zestienjarige jongens zouden er mee vandoor zijn gegaan, aldus de politie in de melding. Lang duurde de zoektocht niet.

'Bleek te gaan om een grapje, een kwajongens streek', laat een woordvoerder weten. 'Ze zijn aangetroffen met de fiets. Agenten hebben ze toegesproken en met een waarschuwing laten gaan.'

'Geen Brexitdeal? Schuld van EU'

Als er geen deal is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voordat de Britten de EU verlaten, dan zal de economie daar flink onder lijden. De Britse bevolking zal de EU hier echter de schuld van geven, zei Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt maandag tegen zijn Duitse ambtsgenoot Heiko Maas.

Het gevolg is minstens een generatie lang een uiterst zure relatie tussen Groot-Brittannië en de EU, aldus Hunt volgens de Britse krant The Guardian. "Uiteindelijk overleven we het economisch gezien wel, en komt er zelfs economische voorspoed", stelde de kersverse minister en opvolger van Boris Johnson.

Maar terwijl zijn voorganger zo'n no-deal Brexit niks vond om bang voor te zijn, slaat Hunt toch een andere toon aan. "De enige die dan juicht is Poetin", stelt hij. De bal ligt volgens hem nu echter wel bij de onderhandelaren van de EU. Die zouden zich flexibeler moeten opstellen.

Londen kwam onlangs, na maanden van interne onenigheid, met een aantal uitgangspunten voor de onderhandelingen over toekomstige handelsbetrekkingen. Dat ging niet zonder slag of stoot: naast Boris Johnson stapte ook Brexitminister David Davis uit onvrede op, evenals een aantal staatssecretarissen. Wat Groot-Brittannië betreft is wat er nu ligt dan ook niet alleen het eerste, maar tevens meteen het laatste bod. De vrees is namelijk dat de minste concessie tot de val van premier Theresa Mays regering zal leiden.

David Cameron
Mays voorstel is kort door de bocht samen te vatten als een gemeenschappelijke markt voor goederen, maar niet voor personen. En het is nog maar de vraag of de EU27 hiermee akkoord willen gaan. Want feitelijk lijkt dat veel op het voorstel waarover toenmalig premier David Cameron begin 2016 in Brussel probeerde te onderhandelen.

Cameron werd echter met praktisch lege handen naar huis gestuurd. Dat kwam onder meer omdat de Britten door het ontbreken van een behoorlijk bevolkingsregister, niet in staat bleken om Europese regels te implementeren op het gebied van EU-immigratiebeperking en het voorkomen van uitkeringstoerisme. Bovendien had het Verenigd Koninkrijk meteen al in 2004 de grens opengezet voor Oosteuropese werknemers, terwijl Londen het recht had hier tot 2011 mee te wachten.

Problemen op het gebied van immigratie worden door de EU27 dus vooral als een Britse kwestie gezien, en niet als iets waarvoor de EU aan het fundament van het vrije verkeer van personen zou moeten gaan zagen.

Harde Brexiteer
Toch bieden de voorstellen van May mogelijk aanknopingspunten. Zo wil ze immigratie uit EU-landen wel boven die uit andere landen stellen. Daarnaast weet men ook in Brussel dat er na een eventuele val van Mays regering mogelijk een harde Brexiteer op de troon komt, waarmee de onderhandelingen al helemaal onmogelijk worden.

De grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek blijft echter een knelpunt. Een eerdere terugvaloptie waarbij Noord-Ierland in de douane-unie van de EU zou blijven, is namelijk onlangs via een Britse wetswijziging onmogelijk gemaakt. Ierland eist dat de grens openblijft zoals in 1998 na vredesbesprekingen werd overeengekomen. De EU27 spraken eerder af dat er niet over de handelsbetrekkingen zal worden gesproken voordat dit probleem is opgelost. Londen wil echter dat de grens via een handelsdeal open blijft.

Ondanks verbod op Mekka-selfies, wil tropenmuseum ze toch hebben

De Saoedische autoriteiten hebben eind vorig jaar een verbod ingesteld op het maken van foto's en selfies bij religieuze en spirituele plekken in het land. Ook bij de grote Al-Masjid al-Haram-moskee, bekend als bedevaartsoord tijdens de hadj, geldt dit verbod. Dit meldt AT5 op haar website.

Vandaag liet Het Tropenmuseum weten selfies te verzamelen van mensen die de hadj, de bedevaart, naar Mekka maken. In februari van volgend jaar start namelijk de tentoonstelling Verlangen naar Mekka waar deze selfies vertoond gaan worden.

Het museum laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het officiële verbod in Mekka. 'We hebben met moslims in Nederland gesproken en zij lieten ons weten dat het maken van selfies onderdeel is geworden van de bedevaart. We wisten dus van het verbod toen wij de oproep deden', aldus een woordvoerder.

Bij overtredingen in Mekka is het mogelijk dat de toestellen die worden gebruikt om de foto’s te maken in beslag worden genomen.

Dopingschorsing na Instagrampost voor zwemkampioen Lochte

Zwemmer Ryan Lochte lijkt niet de snuggerste ooit te zijn. De tweevoudig individueel olympisch kampioen - plus viervoudig olympisch kampioen met Amerikaanse estafettes - heeft een dopingschorsing van veertien maanden aan de broek gekregen naar aanleiding van een Instagrampost.

Lochte gooide eind mei een foto op social media waarop hij trots een infuus toegediend krijgt. Eén probleempje: intraveneuze infusies en/of injecties van meer dan 100 ml zijn helemaal niet toegestaan, tenzij onderdeel van een chirurgische ingreep of klinisch onderzoek, wat bij Lochte niet het geval was.

Wereldantidopingautoriteit WADA onderzocht de zaak en heeft besloten om de 39-voudig wereldkampioen - individueel, met estafettes, op de lange- en kortebaan - veertien maanden te schorsen. Die schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 24 mei en dus zal Lochte vanaf juli 2019 weer mee mogen doen, een week of twee te laat om mee te kunnen doen aan het WK.

Lochte is wel vaker op opvallende wijze in het nieuws gekomen en had net een schorsing van tien maanden achter de rug. Die kreeg hij van de Amerikaanse zwembond na de Spelen van Rio in 2016. Hij beweerde samen met drie teamgenoten slachtoffer te zijn geworden van een gewapende roofoverval bij een tankstation, maar op camerabeelden bleek dat ze de schade zelf hadden aangericht en dat van een overval zeker geen sprake was.

FOK!woordenboek herzien EINZ!!!11!!1!1

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal niet weten, wat erg chanant is, heeft FOK! een eigen FOK!woordenboek. Sedert 2004 kunnen nieuwe en oude users in het woordenboek de betekenis vinden van diverse woorden, uitspraken en gezegdes die nochtans dagelijks gebruikt worden op FOK!.

Het toevoegen van woorden in het woordenboek gebeurt bij de Dikke van Dale regelmatig. Daarnaast komen ze daar elk jaar met 'het woord van het jaar'. Wij van FOK! kunnen d'r ook wat van en doen dat dus ook regelmatig. Zo komen wij ongeveer één keer in de 9 jaar met aanvullingen op het FOK!woordenboek. De laatste keer was dus in 2009 en dat is wel een famfare waard.

Bij ons geen samenkomst van wetenschappers of geleerden maar gewoon een topik in ONZ waar iedereen een bijdrage mag doen voor het grote FOK!woordenboek. Inmiddels komen er aardig wat suggesties binnen en dat is Hendig sjiek. Het FOK!woordenboek is hier te vinden. Voor iedereen die bij wil dragen aan de herziening kan hier een blik werpen. 

Goed topic weer, vogeltjesdans!

SyriŽ: evacuatie Witte Helmen is 'criminele' IsraŽlische actie

Het Israëlische leger heeft het afgelopen weekeinde meer dan honderd vrijwilligers van de Witte Helmen-reddingsbrigade en hun families uit het zuiden van Syrië gehaald. Dit zou zijn gebeurd op verzoek van onder meer de VS, Canada en Groot-Brittannië, om te voorkomen dat ze in handen van Syrische troepen zouden vallen. De Syrische regering heeft woedend gereageerd, en noemt de evacuatie crimineel. De Witte Helmen zouden instrumenten van het westen zijn, en banden hebben met terroristen.

De Witte Helmen waren vaak als eersten aanwezig na luchtaanvallen van de Syrische krijgsmacht. Ze begonnen in 2013 onder de naam Syrische Burgerverdediging, en trokken vrijwilligers aan uit alle lagen van de bevolking. Onder meer dankzij de aanwezigheid van bouwkundigen en elektriciëns konden vaak mensen worden gered uit getroffen gebouwen. Ze hebben naar eigen zeggen meer dan honderdduizend mensen gered.

Dat gebeurde vaak op het snijvlak van redding en activisme. Beelden van reddingsacties gingen geregeld via sociale media de hele wereld over.

Zowel Syrië als Rusland noemen de Witte Helmen agenten van het westen, en stellen dat ze rebellengroepen steunen die tegen het regime van president Bashar al-Assad zijn, inclusief jihadistische groeperingen. Hoewel de Helmen alleen in rebellengebieden opereren, zeggen ze zelf neutraal te zijn.

Volgens Assad verschuilen ze zich echter achter "humanitaire maskers" en is hun doelstelling het "implementeren van een bepaalde agenda". De Helmen kunnen bestaan onder meer door donaties van buitenlandse regeringen.

Er zouden circa drieduizend vrijwilliers bij de organisatie zijn aangesloten, en sinds 2013 zouden er rond de tweehonderd zouden zijn omgekomen. Er bevonden zich ten tijde van de evacuatie nog meer Witte Helmen in het gebied, maar bijna vierhonderd mensen inclusief familieleden konden er niet op tijd worden uitgehaald, aldus de BBC.

Nieuwe trailer voor Alita: Battle Angel

Zojuist is er een nieuwe trailer verschenen voor Alita: Battle Angel, het nieuwe actie-epos van de hand van James Cameron en Robert Rodriguez.

Het verhaal speelt zich een aantal eeuwen in de toekomst af. De achtergelaten cyborg Alita (Rosa Salazar) wordt gevonden op de vuilnisbelt van Iron City door de barmhartige cyber-arts Ido (Christoph Waltz). Hij neemt de bewusteloze Alita mee naar zijn kliniek. Wanneer Alita ontwaakt, heeft ze geen herinnering aan wie ze is en herkent ze de wereld waar ze zich in bevindt niet. Alles is nieuw voor Alita, elke ervaring beleeft ze voor het eerst. Terwijl ze haar nieuwe leven op de rit probeert te krijgen in de verraderlijke straten van Iron City doet Ido zijn best om Alita af te schermen voor haar mysterieuze verleden. Haar slimme vriend Hugo (Keean Johnson) helpt haar juist herinneringen op te wekken.

Vastbesloten om erachter te komen waar ze vandaan komt, vertrekt Alita op een reis om het op te nemen tegen de onrechtvaardigheden van deze donkere, corrupte wereld. Gaandeweg zal ze ontdekken dat één jonge vrouw de wereld waarin ze leeft kan veranderen.

Alita: Battle Angel draait vanaf 20 december in de bioscoop.

'Zaak ÷zil gaat inderdaad over racisme'

Dries Boussatta wist het direct. De zaak over de foto van voormalig Duits voetbalinternational Mesut Özil met de Turkse president Erdogan gaat helemaal niet over de foto van voormalig Duits voetbalinternational Mesut Özil met de Turkse president Erdogan. 

"Özil heeft gelijk. Dit gaat over racisme." Boussatta vermoedt dan ook dat de Duitse Turk al veel langer met gemengde gevoelens over zijn bijdrage aan het Duits nationaal team dacht.

"Natuurlijk. Ik weet al jaren dat spelers met een immigratieachtergrond zo worden benaderd. Niet alleen in Duitsland: ook hier in Nederland, in Frankrijk, je ziet het overal. Özil durft het uit te spreken", aldus de voormalig Oranje-international die nu zijn geld verdient met een Amsterdamse koffieketen.

Als eerste speler met Marokkaanse achtergrond in Oranje voelde Boussatta zich toentertijd erg trots om het oranje tricot te mogen dragen, maar met de huidige ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving, is dat trotse gevoel volledig weg. "Nu zou ik voor Marokko kiezen. Dat komt door de hedendaagse maatschappij. Hoe hard je ook je best doet om te integreren, je zal je uiteindelijk nooit hetzelfde voelen als een echte Nederlander."

Over de foto met Erdogan is Boussatta ook erg vergevend. "Die foto wordt gebruikt als stok om Özil mee te slaan. Als privépersoon vind ik ook van alles van Erdogan. In mijn ogen is hij een dictator. Maar het is een foto, meer niet. En Özil is voetballer, geen politicus."

De Duitse voetbalbond DFB ontkent in ieder geval dat er sprake is van racisme. "Dat de DFB met racisme in verband wordt gebracht is iets waar wij ons totaal niet in herkennen. We dragen al jarenlang bij aan een succesvolle integratie van immigranten in Duitsland", meldt de Duitse bond in een verklaring naar aanleiding van de uitlatingen van Özil op Twitter.

'Zaak Özil gaat inderdaad over racisme' (Pro Shots / Action Images)
'Zaak Özil gaat inderdaad over racisme' (Pro Shots / Action Images)

Berlijnse daklozen in brand gestoken

Op een Berlijns treinstation zijn zondagavond laat twee daklozen overgoten met een brandbare vloeistof en daarna in brand gestoken. De twee werden direct naar het ziekenhuis gebracht, maar onduidelijk is hoe ze er op dit moment aan toe zijn.

De twee mannen van 47 en 62 jaar lagen met hun bezittingen rustig op station Berlin-Schöneveld toen een onbekend aantal mannen hun in brand staken. Voorbijgangers blusten de mannen met een brandblusser van een fastfoodzaak, aldus de Duitse media. De daders vluchtten en zijn nog voortvluchtig.

in 2016 gebeurde een vergelijkbaar incident, toen op Kerstavond een slapende dakloze bedekt werd met kranten, waarna deze in brand werden gestoken. Dit gebeurde ook bij een Berlijns treinstation en de daders waren toen een groep vluchtelingen uit Syrië en Lybië.

Andere, vergelijkbare, aanvallen werden uitgevoerd door rechts-extremisten of zelfs onder daklozen onderling en de Duitse politie heeft verklaard nog geen idee te hebben in welke hoek de dader te zoeken.

'Coke-eiland' met geld en drugs

Afgelopen donderdag hield het Flexteam een 33-jarige Duitser aan in een appartement op het Kruisplein in Rotterdam. Hij wordt door de Belgische justitie gezocht voor een drugsdelict. In de woning waar hij verbleef vonden ze tienduizenden euro’s aan contant geld en wat soft- en harddrugs.

Om onder de radar te blijven ging de verdachte zonder vaste woon- en verblijfplaats door het leven en identificeerde zich steeds met verschillende valse legitimatiebewijzen. Tot vorige week. Hij liep tegen de lamp toen hij zich legitimeerde met een vals paspoort. Uiteindelijk achterhaalde politiemensen de verblijfplaats van de man op het Kruisplein.

De rechter-commissaris gaf toestemming om het pand te doorzoeken. En met resultaat. Op het kookeiland lagen ruim 2300 euro, niet-traceerbare PGP telefoons, simkaarten en een kleine hoeveelheid hasj. In de rest van de woning vonden de agenten op verschillende plekken in totaal 71.100 euro contant geld, cocaïne, meerdere dure horloges en een geldtelmachine. De man wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'Coke-eiland' met geld en drugs (Foto: stockfoto politie.nl)
'Coke-eiland' met geld en drugs (Foto: stockfoto politie.nl)

Tickets voor Final Fantasy XIV Fan Festival in de voorkoop voor actieve spelers

Square Enix kondigt aan dat tickets voor het Europese Final Fantasy XIV Fan Festival nu te koop zijn voor actieve spelers, in aanloop naar de algemene verkoop volgende week. Het evenement vindt plaats in Parijs op 2 en 3 februari 2019 in 'La Grande Halle de La Villette'.

Vanaf vandaag kan iedereen die een actieve EU-speler was tussen 1 juni 2018 en 6 juli 2018 tickets kopen door op de link te klikken in een unieke e-mail die naar deze spelers is verzonden. Er is een limiet van vier tickets per aankoop en de link in de e-mail kan niet door iemand anders worden gebruikt. Op maandag 30 juli om 12.30 uur komen de tickets voor iedereen beschikbaar.

Final Fantasy XIV Fan Festival 2019 vindt plaats in drie verschillende regio’s, in drie verschillende steden: Las Vegas, Parijs en Tokio. Het evenement omvat aankondigingen, panels met ontwikkelaars, in-game-activiteiten, merchandise en je kunt er samen spelen met andere fans, zowel in-game als tijdens live-activiteiten.

Italiaanse bond straft Parma voor poging tot matchfixing

Parma keert na drie jaar afwezigheid terug in de Serie A, maar begint het seizoen direct in mineur vanwege een vermeende poging tot omkoping.

De club raakte drie jaar geleden failliet en begon na een doorstart direct aan een flinke opmars die afgelopen seizoen eindigde met een succesvolle ontmoeting in de play-offs tegen Spezia. De jeugdclub van Gianluigi Buffon won met 2-0 en keert nu dus weer terug op het allerhoogste podium.

Daar wordt het echter wel geconfronteerd met vijf strafpunten, maakte de Italiaanse voetbalbond maandag bekend. Aanleiding voor deze stevige sanctie zijn de daden van Emanuele Calaiò. Hij speelde in het verleden bij de opponent en benaderde meerdere spelers via WhatsApp om het wat rustiger aan te doen.

De rechter heeft zich over het voorval gebogen en acht het nu bewezen dat Calaiò een poging tot matchfixing heeft ondernomen en straft zowel spits als club. De 36-jarige speler wordt voor twee jaar geschorst en moet daarnaast een boete van 20.000 euro betalen. Parma heeft voor straf puntenvermindering opgelegd gekregen, waardoor het met vijf punten in de min aan het nieuwe seizoen begint.

Parma deed de berichten in een eerdere verklaring nog af als een grap: “We kunnen anders niet geloven dat je in zo'n serieuze situatie een dergelijke tekst verstuurt”, liet de club toen optekenen. De rechter oordeelde duidelijk anders en zorgt voor de slechtst denkbare rentree in de Serie A.

Koen van Keulen dood gevonden in ItaliŽ

De 17-jarige Koen van Keulen uit Soest is na een dagenlange zoektocht dood gevonden in een greppel. Vermoedelijk is de jongen nadat hij uit een bus was gestapt langs een drukke weg gaan lopen. Vanwege de auto's zou hij over de vangrail zijn gestapt en naar beneden zijn gevallen, schrijft de NOS.

In de greppel, zo'n zes meter lager, staat een laagje water. De Italiaanse politie denkt dat de jongen daarin is verdronken.

Van Keulen raakte in de nacht van donderdag op vrijdag vermist na een avondje uit. Zijn broer en vrienden hadden de bus een halte eerder verlaten, en sindsdien was er niets meer van de Soestenaar vernomen.

De jongen was met vrienden en familie op een camping aan het Gardameer. Lopend op weg terug naar de camping ging het vermoedelijk mis. De bushalte waar hij uitstapte was bij een drukke weg in de buurt, en uit angst voor het voorbijrazende verkeer is Van Keulen vermoedelijk over de vangrail gestapt.

"Je ziet dat er wat takken zijn afgebroken. Het was hartstikke donker, hij had niet kunnen weten dat er een greppel was", aldus correspondent Mustafa Marghadi.

Clubloze Maher traint mee bij AZ

Adam Maher houdt zijn conditie op peil bij AZ. De middenvelder zit na zijn vertrek bij FC Twente zonder club.

Maher stond tussen 2010 en 2013 onder contract bij AZ en in die periode speelde hij 66 duels voor de Alkmaarders. AZ won met hem de KNVB Beker, waarna PSV hem naar Eindhoven haalde. Daar maakte Maher de verwachtingen nooit waar en via het Turkse Osmanlispor kwam de 25-jarige speler in januari in Enschede terecht.

In zestien optredens in de Eredivisie kon Maher niet voorkomen dat FC Twente degradeerde. Na afloop van het seizoen zei hij tegen Voetbal International dat er belangstelling voor hem was. "Ik ga het liefst aan de slag in een mooie competitie in West-Europa. Er is ook interesse genoeg, vanuit Engeland, Frankrijk en België bijvoorbeeld. Maar ook Spanje en Duitsland zijn mooie landen."

Of Maher in aanmerking komt voor een contract bij AZ, is nog afwachten. De selectie van coach John van den Brom vertrekt dinsdag naar Kazachstan voor de Europa League-voorronde van donderdag tegen Kairat. Precies een week later is de return in Alkmaar.

Elf baby's dood; onderzoek stopt voortijdig

Een onderzoek naar een medicijn voor zwangere vrouwen in onder andere het AMC is per direct stopgezet. Elf baby's overleden kort na de geboorte. Vrouwen waarvan de ongeboren baby een ernstige groeibeperking heeft, kregen het middel sildenafil toegediend. Het medicijn is beter bekend als viagra.

Het onderzoek werd uitgevoerd in alle academische ziekenhuizen in Nederland en werd geleid door Amsterdam UMC. In totaal kregen 93 zwangere vrouwen het middel toegediend. Na de geboorte bleken zeventien baby's te lijden aan een longaandoening. Elf van die zeventien kinderen overleden kort na de geboorte, schrijft RTL Nieuws. Een groep van 90 vrouwen kreeg een placebo. Van die groep bleken drie baby's de longaandoening te hebben.

Volgens de onderzoekers is het onderzoek zelf goed en degelijk verlopen, maar is er toch direct gestopt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de dood van de elf baby's. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is ook op de hoogte gebracht.

Voor ongeboren baby's met een ernstige groeibeperking bestaat tot op heden geen middel om de baby's te helpen groeien. Het onderzoek was op deze gevallen gericht. Het middel zou mogelijk de placenta van vrouwen verbeteren. Dit bleek uit de eerste onderzoeken.

In het AMC kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat het middel nadelig kan zijn voor baby's na de geboorte. De kans op een aandoening in de bloedvaten van de longen bleek groter. De kans dat een pasgeboren kindje zou komen te overlijden leek ook vergroot, schrijven de onderzoekers nu. De nadelige effecten waren tot nu onbekend.

Een viagra-pil (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Een viagra-pil (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Rusland hard geraakt door Standard & Poor's BBB classificatie

'Standard & Poors issues a terrible sentence to Rusia' - zo luidde de kop boven het nieuwsbericht in rambler.ru.  En daarmee overdrijven ze niets. Want Rusland werd geclassificeerd als category BBB. Wat de laagste categorie is in de B groep. 

Waarom is dat nadelig? Omdat hierdoor er geen buitenlandse investeringen meer gedaan zullen worden. Een lage rating maakt namelijk leningen erg kostbaar, en met de toch al kelderende koers van de roebel gaat dat extra gevoeld worden.  

'Structureel zwak' is dus het oordeel. Ondanks de ruime hoeveelheid grondstoffen, de lage overheidsschuld en hoge olie- en gasprijzen (waar ze genoeg van hebben); want deze compenseren slechts gedeeltelijjk de door het Westen opgelegde sancties ivm de Krim en MH17.

Het investeringsklimaat is ongunstig, de regelgeving is lastig - want gedomineerd door de staat en bij tijden corrupt -  en daardoor vreest men dat de komende 4 jaar de russische economie maximaal half zo veel zal groeien als het gemiddelde van de rest van de wereldeconomie. 

Allemaal geen goed nieuws dus. Voor niemand, want dit vergroot wel de kans op een wereldwijde recessie zoals we die in 1997 - 1998 meemaakten, volgens de Bank of America. 

'7 procent extra voor politie'

Vandaag hebben de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom in een brief aan de vakbonden nieuwe en aanvullende voorstellen gedaan voor de nieuwe politie cao. Tevens is de door de bonden gevraagde duidelijkheid gegeven over een loonbod. I

n de vandaag verstuurde brief wordt voor alle 65.000 politiemedewerkers een bod van 7% loonsverhoging gedaan, plus een eenmalige uitkering van €500 en wordt het jaar 2020 bij de cao betrokken. In de aangepaste voorstellen krijgen de politiemedewerkers onder andere meer invloed op hun eigen roosters en meer (keuze)mogelijkheden bij bijvoorbeeld scholing, gezondheid en verlofsparen.

'De Nederlandse politie is een fantastisch politiekorps dat zich dagelijks tot het uiterste inspant om onze burgers en onze samenleving veilig te houden. Ze verdienen een goede en moderne cao, een passende beloning, een gezonde en veilige werkomgeving en moderne arbeidsomstandigheden voor een goede balans tussen werk en privé, maar ook tussen de individuele belangen en die van de organisatie. In de afgelopen tijd is gebleken dat we over de meeste thema’s die de vakbonden naar voren brengen, dezelfde urgentie van handelen zien en dezelfde doelen nastreven. Met deze brede voorstellen en het loonbod is er naar mijn mening voldoende aanleiding voor de vakbonden om terug te komen aan tafel', aldus Grapperhaus over de nieuwe voorstellen.

Korpschef Akerboom over deze voorstellen: 'Dit is een mooi loonbod en daar ben ik blij mee. Het doet recht aan het soms moeilijke uitdagende werk van de collega's en hun loyaliteit van de afgelopen jaren. Ook politiecollega’s moeten kunnen profiteren van de economische groei. Zij hebben er namelijk de afgelopen jaren voor gezorgd dat ondanks een ingrijpende reorganisatie, de politie positieve resultaten behaalden zowel op het gebied van de veiligheid als in het stijgende vertrouwen van de burgers in de politie.'

Terug aan tafel
Deze brief komt op een moment dat de onderhandelingen met de vakbonden voor een nieuwe cao stil liggen. Op 3 juli gingen de vakbonden van tafel en kondigden acties aan. Met de nieuwe voorstellen roepen Akerboom en Grapperhaus de vakorganisaties op terug aan tafel komen. 'Wij denken dat dit brede aanbod over de capaciteit, keuzevrijheid en het loonbod de vakbonden voldoende vertrouwen moet geven het gesprek weer aan te gaan. Alleen aan de onderhandelingstafel kunnen we de verschillen van inzicht overbruggen. En alleen aan tafel kunnen de uiteindelijke afspraken worden gemaakt die in het belang zijn van al het personeel en de organisatie', aldus Akerboom en Grapperhaus.

'7 procent extra voor politie' (afbeelding: Politie.nl)
'7 procent extra voor politie' (afbeelding: Politie.nl)

Extra water naar Watergraafsmeer om waterpeil in stand te houden

Waternet neemt maatregelen om het waterpeil in de Watergraafsmeer, de diepste polder van Amsterdam op peil te houden. Vanwege de aanhoudende droogte is voor het eerst in acht jaar besloten om water vanuit het Nieuwe Diep de polder in te laten stromen.

'Tot acht jaar geleden werden de grachten geregeld gespoeld om de waterkwaliteit op peil te houden. Omdat het grachtenwater de laatste jaren steeds schoner is geworden, zijn we daar de laatste jaren mee gestopt', legt woordvoerder Diane Kleinhout uit. 'Om te voorkomen dat het waterpeil zakt door de droogte, laten we nu opnieuw water de polder instromen.'

Houten palen en kades
Het waterpeil is van cruciaal belang voor de stad. 'Het waterpeil heeft invloed op de waterkwaliteit en het grondwater, maar ook op bijvoorbeeld de houten palen waar huizen op staan. Ook de kades hebben een bepaalde waterdruk nodig, zodat deze niet beschadigd raken.'

Waternet benadrukt dat er geen gevaar is, maar dat de ingreep wel bijzonder is. 'Het is voor het eerst in acht jaar dat we maatregelen moeten nemen.'

Trump tegen Iran: 'BEK HOUDEN OF WE VERNIETIGEN JE'

Donald Trump is zondag stevig uit zijn string gescheurd. De Iraanse president Hassan Rouhani liet de VS weten 'niet met de staart van de leeuw te spelen', want daar zou men spijt van krijgen, en dat pikte The Donald niet.

Trump trok gelijk naar zijn commandocentrum, ook wel @realDonaldTrump genaamd, drukte Caps Lock eens stevig in - want met louter hoofdletters wordt alles serieuzer genomen - en ging tekeer: "BEK HOUDEN OF WE VERNIETIGEN JE", klonk het min of meer uit het toetsenbord van de behoorlijk happende Trump.

 Wat nauwkeuriger vertaald: "BEDREIG DE VERENIGDE STATEN NOOIT, NOOIT MEER OF JE ZAL GEVOLGEN ONDERVINDEN ZOALS ER DOORHEEN DE GESCHIEDENIS MAAR WEINIGEN HEBBEN GEKEND. WE ZIJN NIET LANGER EEN LAND DAT JE KRANKZINNIGE VERKLARINGEN VAN GEWELD EN DOOD ZAL TOLEREREN. WEES VOORZICHTIG!"

Trump was eerder fan van dergelijke taal naar Noord-Korea, maar sinds hij zijn evenknie Kim Jong-un te vriend heeft gemaakt is Iran het volgende doelwit geworden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was er na een boze tweet richting Iran uiteraard als de kippen bij om Trump te prijzen. 

Feyenoord treft Poolse of Slowaakse club in derde voorronde EL

Feyenoord neemt het in de derde EL-voorronde op tegen Górnik Zabrze of AS Trencin. Ook AZ, Vitesse en Ajax hoorden hun mogelijke tegenstanders.

De Rotterdammers wisten zich dankzij de bekerwinst in Nederland al te verzekeren van de derde Europese voorronde en kan nu rustig achterover leunen terwijl Górnik Zabrze uit Polen en AS Trencin uit Slowakije uitvechten wie het tegen de Kuipclub op mag nemen.

Voor AZ is het andersom. De Alkmaarders moeten eerst zien af te rekenen met Kairat Almaty uit Kazachstan, om dan vervolgens in ronde drie aan te treden tegen Sigma Olomouc. Vitesse moet ook eerst een ronde overleven tegen Viitorul en daarna mag het, bij winst tegen de Roemenen, in de derde voorronde aantreden tegen FC Basel of PAOK Saloniki.

Ook voor Ajax is de voorronde van de Europa League een mogelijkheid, als het in de CL-kwalificatie wordt uitgeschakeld door Sturm Graz. In dat geval wacht de winnaar van het treffen tussen DUndalk en AEK Larnaca in de voorronde van het tweede Europese toernooi.

De derde voorronde van de Europa League wordt gespeeld op 9 en 16 augustus. Als de Nederlandse clubs die ronde overleven, wacht op 23 en 30 augustus de vierde en laatste play-offronde waarmee een ticket voor de groepsfase kan worden afgedwongen.

Overigens zou ook PSV nog kunnen doorstromen naar de groepsfase, als de regerend kampioen van de Eredivisie verliest in de laatste play-offronde van de Champions League. Dat kan ook Ajax overkomen als het wel wint van Sturm Graz, maar vervolgens in de laatste CL-voorronde alsnog onderuit gaat.

Vorig seizoen was Vitesse de enige Nederlandse deelnemer aan de Europa League en die ploeg eindigde destijds als laatste in de poule. Het toernooi werd afgelopen jaargang gewonnen door Atlético Madrid, wat zich in de finale ontdeed van het verrassende Olympique Marseille. De laatste keer dat een Nederlandse club de prijs won was in 2002. Toen won Feyenoord de toenmalige UEFA Cup. In 2017 reikte Ajax tot de finale, waarin het verloor van Manchester United.

Alvast warm spelen in demo PES 2019

Wil je voor de release van PES 2019 op 30 augustus alvast even een balletje trappen om te kijken in hoeverre het balspel nu weer is geëvolueerd? Goed nieuws, Konami heeft aangekondigd dat er een demo van de voetbalgame beschikbaar komt op 8 augustus.

De demo komt beschikbaar op alle platforms waarop PES 2019 uit gaat komen, te weten PlayStation 4, Xbox One en pc. Je kunt alvast aan de slag met tien teams waaronder Barcelona, Argentinië, Liverpool en kersverse wereldkampioen Frankrijk. De Exhibition, Quick Match en offline co-op modi zullen beschikbaar zijn.

Er is tevens een speciale “David Beckham Edition” van de game aangekondigd, maar wat er zo speciaal is aan deze versie is nog niet bekend. Bekijk hieronder de trailer van de demo van PES 2019, die vanaf 8 augustus beschikbaar is.

Harvick wint NASCAR-race New Hampshire na 'bump-and-run'

Kevin Harvick heeft zondagavond in de NASCAR Cup Series de race gewonnen op Loudon in New Hampshire. Het was alweer de zesde overwinning van het jaar voor de 42-jarige veteraan van Stewart-Haas Racing.

Er werd regen verwacht en dus werd de race een uur vervroegd. Het ging echter vroeger regenen, dus werd de race naar de oorspronkelijke tijd teruggezet, en uiteindelijk zelfs met twee uur uitgesteld. Enfin, uiteindelijk kon men onderweg, hoewel de gele vlag door een technisch probleem van Landon Cassill en een aanvaring met de muur van AJ Allmendinger al vroeg gezwaaid kon worden.

Kurt Busch had de touwtjes in handen, met Denny Hamlin en broertje Kyle Busch achter zich aan. Na 35 ronden was het tijd voor de 'competition caution' - de neutralisatie die in de NASCAR gebruikelijk is als de omstandigheden voor de race door bijvoorbeeld regen flink zijn veranderd. Bij de pitstops had Ricky Stenhouse Jr het prima voor elkaar en hij pakte dan ook de leiding, wat Martin Truex Jr later deed.

Truex won een verder rustige eerste stage, gevolgd door Chase Elliott, Jimmie Johnson, Kurt Busch en Ryan Blaney. De tweede stage leverde weinig spektakel of noemenswaardige acties op. Truex werd in de slotfase te grazen genomen door Elliott, die de stage dan ook won - zijn eerste van het jaar - en dat deed voor Kurt Busch en Truex.

Kurt Busch en Elliott begonnen, gevolgd door Harvick, als leiders aan het slotstuk van de race. Met nog honderd van de 301 ronden te gaan werd duidelijk dat er weer wat regenbuien in ontwikkeling waren en dus kon het spannend gaan worden: bij regen zou de boel stilgelegd en naar alle waarschijnlijkheid helemaal afgekapt worden, waardoor iedereen op elk moment voorin wilde zitten.

Aric Almirola bracht dat in de praktijk en nam zowaar de leiding over, maar bij de - in principe - laatste ronde pitstops verloor hij de koppositie weer aan Harvick. Die werd op zijn beurt gepasseerd door Kyle Busch en dat leverde in de slotfase een zeer fraai gevecht op. Busch leek het te pakken, maar Harvick drong aan, tikte zijn opponent een paar ronden voor het einde aan de kant en pakte zijn zesde zege van het seizoen.

Harvick wint met een fraai staaltje bump-and-run (Bron: YouTube)

Eerste trailer comic-book thriller Glass gelanceerd

Dit weekend is op San Diego Comic Con (SDCC) de trailer van de comic-book thriller Glass gelanceerd. De door M. Night Shyamalan geregisseerde film, met onder andere James McAvoy, Bruce Willis en Samuel L. Jackson in de hoofdrollen, verschijnt op januari 2019 in de bioscopen.

De bedoeling van Glass is dat het de verhalen van Unbreakable (2000), de fantasy-thriller met Bruce Willis en Samuel L. Jackson, en Split (2016) gaat samenbrengen. Deze laatste film maakte onverwachts veel furore door het indrukwekkende acteerwerk van James McAvoy, die een personage vertolkt dat maar liefst 23 persoonlijkheden heeft.

De film Glass speelt zich af na de gebeurtenissen uit Split. David Dunn (Bruce Willis) treedt in de achtervolging van Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) in een reeks van escalerende ontmoetingen. Dit alles terwijl de schimmige Elijah Prince (Samuel L. Jackson), ook wel Mr. Glass genoemd, zich op slinkse wijze op de achtergrond houdt en duistere geheimen weet over zowel Dunn als Crumb ...

Glass is op 23 januari 2019 in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

glass poster 2019

Ajax bij winst op Sturm Graz tegen Standard Luik in derde voorronde CL

Als Ajax Sturm Graz uitschakelt in de tweede voorronde van de Champions League, dan nemen de Amsterdammers het op tegen Standard Luik. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon maandag bepaald.

Michel Preud'homme, die in het seizoen 2010/2011 werkzaam was bij FC Twente, is de nieuwe trainer van Standard Luik. De Waalse club eindigde afgelopen seizoen achter kampioen Club Brugge als tweede in de Belgische competitie.

Mocht Ajax ook Standard verslaan, dan moet de nummer twee van de eredivisie nog een ronde overleven om in het hoofdtoernooi van de Champions League te komen.

Als Ajax van Sturm Graz verliest, vervolgt de club het Europese avontuur in de derde voorronde van de Europa League. Maandagmiddag om 14.00 uur wordt voor die ronde geloot. Dan krijgen ook AZ, Feyenoord en Vitesse te horen wie in die ronde hun (mogelijke) opponent is.

Gaat Ajax ten koste van Sturm Graz verder, dan is het verzekerd van minimaal een plek in het hoofdtoernooi van de Europa League. Landskampioen PSV stroomt pas in de play-offs (vierde voorronde) van de Champions League in.

Hoeness veegt de vloer aan met ÷zil

Uli Hoeness heeft in de Duitse media keihard uitgehaald naar Mesut Özil, die zondag zijn afscheid als international aankondigde.

Özil wil niet meer voor Die Mannschaft uitkomen na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken. "Ik ben blij dat we van dit spook af zijn", liet Hoeness volgens Sport Bild weten. "Hij speelt al jaren als een natte krant. De laatste keer dat hij een duel won, was vóór het WK van 2014. En nu verschuilt hij zichzelf en zijn wanprestaties achter deze foto."

De president van Bayern München doelt op de foto van Özil met de Turkse president Erdogan die in de aanloop naar het WK stof deed opwaaien in Duitsland. Toen de ploeg als regerend wereldkampioen een wanprestatie leverde op het WK, groeide Özil al snel uit tot de nationale zondebok. De linkspoot van Arsenal vindt dat de DFB en z'n voorzitter Reinhard Grindel zich schuldig hebben gemaakt aan racisme.

"Zijn 35 miljoen volgers, die er in de echte wereld helemaal niet zijn, vinden het belangrijk dat Özil goed heeft gespeeld als hij met een crosspass een ploeggenoot heeft bereikt", ging Hoeness verder. "Sportief gezien heeft hij al jaren niets meer gepresteerd in de nationale ploeg. En nu is het de schuld van Grindel, Löw en Bierhoff?"

Screenshot toont gameplay van Shenmue 3

Via een Kickstarter-update kondigt Ys Net aan dat de Kickstarter de stretchgoal van zeven miljoen dollar heeft bereikt. Hiermee komt 'Battle System Expanded: AI Battling' in de game als extensie op het al bestaande vechtsysteem.

AI Battling stelt je in staat om automatisch de perfecte aanval te gebruiken in reactie op de vijand. Perfect dus voor wie niet gewend zijn aan het vechtsysteem van Shenmue. Om dit te vieren is er een screenshot met gameplay getoond, die je hieronder kunt vinden. De rest van de update gaat over de credits, survey en fysieke versie van de game (geen zorgen, de data staat op de disc zelf). Mocht je de kickstarter hebben ondersteund, loont het dus om even te lezen wat je moet doen.

Shenmue 3 lanceert ergens in 2019 voor pc en PlayStation 4.

Shenmue 3 Gameplay

WŲber: "Als we een goede dag hebben, maakt Sturm Graz weinig kans"

Maximilian Wöber is vol vertrouwen in de aanloop naar de Champions League-voorronde van Ajax tegen Sturm Graz.

De Oostenrijkers komen woensdag op bezoek in de Johan Cruijff ArenA en precies een week later is de return. "Als we een goede dag hebben, dan maakt Sturm weinig kans", zegt Wöber in het Oostenrijkse Nachrichten. "Ik bekijk bijna alle wedstrijden van Rapid Wien, dus ik ken de competitie goed. Hoewel we Sturm in Nederland niet echt kennen, mogen we de ploeg niet onderschatten."

De 20-jarige verdediger uit Oostenrijk beseft dat Sturm Graz een goede voorbereiding heeft gehad. "Ik denk dat ze een aardig elftal hebben, maar het gaat afhangen van het verloop van de voorbereiding en hoe ze als elftal op elkaar ingespeeld raken. We kennen de resultaten van hun oefencampagne en die waren allemaal goed."

Sturm Graz won in die voorbereiding van onder meer FC Kopenhagen en Middlesbrough. Alleen van Krasnodar werd verloren. Als Ajax het tweeluik tegen Sturm Graz winnend afsluit, volgt in de volgende ronde een gevecht met Fenerbahçe, Spartak Moskou, Standard Luik of Slavia Praag.

2 Marokkanen opgepakt voor plannen aanslag

Op 17 juni zijn in Rotterdam twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De aanleiding tot aanhouding van de verdachten was informatie van de AIVD. In een ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat een van hen na de ramadan een gewapende aanslag zou willen plegen in Parijs. Hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd zijn wat hij in het paradijs ging aantreffen.

Uit het onderzochte chatverkeer van de verdachten blijkt dat zij mogelijk het plan hadden om een aanslag te plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. In een chatgesprek maakte een van de verdachten gewag van een plan voor een aanslag. Hij stuurde ook een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam.

Bij de aanhouding van de verdachten zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat de mannen 22 en 27 jaar zijn en de Marokkaanse nationaliteit hebben. Het onderzoek naar de verdenkingen tegen de verdachten is nog in volle gang. Zij mochten tot vandaag alleen contact hebben met hun advocaten. Vandaag zijn deze beperkingen door de officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie opgeheven.

Na hun aanhouding zijn beide verdachten in verzekering gesteld en voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam. De opgelegde voorlopige hechtenis is daarna door de rechtbank met 90 dagen verlengd. Een eerste, zogenoemde pro forma terechtzitting, is op 19 september bij de rechtbank Rotterdam. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld. De rechtbank neemt op deze zitting kennis van de stand van zaken in het onderzoek en beslist over de verdere voorlopige hechtenis.

Code GEEL: Nationaal Hitteplan van kracht

Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het RIVM met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Aanhoudende hitte
Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Over het hitteplan
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Meer over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte.

Hoge zonkracht
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

Code GEEL: Nationaal hitteplan van kracht (Foto: pxhere.com
Code GEEL: Nationaal hitteplan van kracht (Foto: pxhere.com

'Klaassen mogelijk duurste aankoop ooit voor Werder Bremen'

Werder Bremen is bereid het eigen transferrecord te verbreken om Davy Klaassen over te nemen van Everton.

Dat schrijft Bild maandagochtend. Het record voor duurste aanwinst van Werder Bremen is nu nog in handen van Marko Marin, die in juni 2009 voor acht miljoen euro werd overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Naar verluidt hebben de Duitsers voor vijftien miljoen euro een akkoord met Everton.

Als het echt van een transfer komt, betaalt Werder Bremen in eerste instantie twaalf miljoen euro voor Klaassen. De overige drie miljoen wordt in drie termijnen overgemaakt. Volgens Bild ligt er in Bremen een vierjarig contract te wachten op Klaassen, die op Goodison Park een zeer teleurstellend debuutseizoen kende.

Huddersfield Town werd ook genoemd als mogelijke nieuwe club van de oud-Ajacied, maar het lijkt nu dus de Bundesliga te worden. De 25-jarige middenvelder kwam in zijn eerste jaar bij Everton slechts zestien keer in actie in het eerste elftal. Zijn contract in de Premier League loopt nog vier jaar door.

Karius reageert na nieuwe fouten: "Ik heb medelijden met hen"

Loris Karius ging zondagavond opnieuw in de fout bij Liverpool en dat kwam hem op social media weer op de nodige kritiek te staan.
 
Liverpool oefende in de VS tegen Borussia Dortmund en Karius leverde de bal voor rust zomaar in bij Maximilian Philipp. Het liep voor de Duitse keeper echter goed af. In de slotfase verwerkte Karius een schot van Christian Pulisic niet goed, waardoor Dortmund de eindstand op 1-3 kon bepalen.

Via Instagram reageerde de 25-jarige sluitpost op de reacties die hij weer kreeg. "Ik heb medelijden met zij die ervan genieten om andere mensen te zien falen of lijden. Wat het ook is waardoor je zoveel woede en haat koestert, ik hoop dat het beter wordt voor je." Karius ging in de Champions League-finale gruwelijk in de fout en zijn zelfvertrouwen liep daardoor een enorme deuk op.

Iker Casillas probeert de Liverpool-doelman via Twitter een hart onder de riem te steken. "Zal de massale aanval op Karius ooit stoppen? Voor veel andere keepers geldt hetzelfde. Er zijn veel ernstigere problemen in de wereld, verdomme! Laat die jongen met rust. Hij is ook maar een mens, net als wij allemaal."

Jahanbakhsh mag van AZ transfer afronden

Alireza Jahanbakhsh vervolgt zijn carrière waarschijnlijk bij Brighton & Hove Albion. AZ heeft hem toestemming gegeven om weg te gaan.

Jahanbakhsh hoeft zich maandag niet op de club te melden, zodat hij zijn transfer naar de Premier League kan afronden. Dat schrijft Voetbal International zondagavond. Naar verluidt nadert AZ ondertussen een akkoord met Brighton & Hove Albion en wordt de Iraanse aanvaller de duurste speler uit de AZ-historie.

De Alkmaarders verkochten Vincent Janssen twee jaar geleden voor 22 miljoen euro aan Tottenham Hotspur en nu gaat Jahanbakhsh waarschijnlijk nog meer opbrengen. Drie jaar geleden had Brighton overigens ook al interesse in de topscorer van het afgelopen Eredivisie-seizoen. De club speelde toen nog in de Championship-divisie.

Alireza Jahanbakhsh heeft in het AFAS Stadion een contract tot medio 2020. De 24-jarige smaakmaker van het elftal van John van den Brom maakte afgelopen jaargang 21 goals in de Eredivisie. Jahanbakhsh speelde eerder voor NEC en het Iraanse SC Damash.

Rode Kruis: 'Let extra op ouderen'

Het Rode Kruis adviseert om extra op te letten op ouderen tijdens de aanhoudende hitte. Onderzoek wijst uit dat slechts achttien procent van de Nederlanders geregeld vraagt of oudere familieleden extra hulp nodig hebben de warmte. Dat meldt AT5 op haar website. 

De komende week is het extra opletten, want het wordt bloedheet. Volgens Weeronline.nl wordt het vandaag zo'n 28 graden, maar donderdag en vrijdag kan de temperatuur oplopen tot wel 32 graden.

Ouderen moeten volgens het Rode Kruis waken voor uitdroging. Ze hebben minder snel een dorstprikkel, terwijl ze wel genoeg moeten drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden. Het gaat om twee liter per dag.

Mocht het Nationaal Hitteplan worden geactiveerd, zal het Rode Kruis ouderen helpen door bijvoorbeeld warmtechecks uit te voeren bij zelfstandig wonende ouderen. Dit gebeurt vaker in steden, omdat het daar warmer is dan op het platteland of aan de kust.

MLB: Red Sox als eerste op 70 zeges

De honkballers van de Boston Red Sox hebben als eerste ploeg dit seizoen de zeventigste overwinning in de MLB binnen. Op bezoek bij de Detroit Tigers wonnen Xander Bogaerts en co zonder grote problemen: 1-9. Na vier innings stond er al een 6-0 score op de borden, waar in de zevende inning nog drie runs bij werden gescoord. Een homerun haalde de Tigers nog wel van de nul af, maar daar bleef het bij. 

De Milwaukee Brewers speelden thuis tegen de Los Angeles Dodgers en dat ging niet zo best: na zeven innings stond het 2-11. Veldspeler Hernan Perez werd bij de Brewers dan maar als werper ingezet - om de echte werpers te sparen - en dat deed hij prima. Perez begon met een van de traagste worpen ooit in de MLB, maar hield uiteindelijk twee innings lang de nul, waardoor het bij 2-11 bleef.

Uitslagen MLB zondag
Philadelphia Phillies - San Diego Padres 2-10
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 5-4
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 2-9
Detroit Tigers - Boston Red Sox 1-9
Tampa Bay Rays - Miami Marlins 6-4
Washington Nationals - Atlanta Braves 6-2
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 2-11
Kansas City Royals - Minnesota Twins 5-3
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 7-2
Texas Rangers - Cleveland Indians 5-0
Oakland Athletics - San Francisco Giants 6-5
Los Angeles Angels - Houston Astros 14-5
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 6-1
Seattle Mariners - Chicago White Sox 8-2
Philadelphia Phillies - San Diego Padres 5-0

Tigers - Red Sox (Bron: YouTube)

Club Brugge verovert Belgische Super Cup

Club Brugge heeft in België de nationale Super Cup gepakt. De landskampioen maakte voor rust al het verschil tegen bekerwinnaar Standard Luik.

Bij Club Brugge verschenen in eigen stadion drie Nederlanders aan de aftrap, namelijk Stefano Denswil, Arnaut Groeneveld en Ruud Vormer. Aanvoerder Vormer verlengde zondag zijn contract, zo werd kort voor de aftrap naar buiten gebracht. Het spel was niet eens denderend, maar toch had Club halverwege de wedstrijd al een mooie voorsprong in handen.

Een minuut of zes voor de pauze bracht debutant Groeneveld de bal vanaf de linkerkant voor het doel, waar Jesse Vossen tevergeefs probeerde af te ronden met een hakbal. Hans Vanaken was vervolgens wel scherp: 1-0. Kort daarna werd de marge al verdubbeld toen Vanaken met een mooie lange bal Wesley bereikte. De Braziliaan vond tussen twee tegenstanders ruimte om raak te schieten.

De tweede helft was amper vijf minuten oud toen Standard toch weer mocht hopen op de winst. Duje Cop stuitte op doelman Karlo Letica, maar in de rebound was het wel raak via Edmilson Junior. Standard wist verder echter weinig te creëren en het grootste gevaar ontstond doen Denswil de bal bijna in eigen doel werkte. Club Brugge hield de voorsprong vast en heeft nu vijftien keer de Super Cup veroverd, een record.

Molinari wint The Open en schrijft geschiedenis, Woods zesde

Francesco Molinari heeft de 147ste editie van The Open gewonnen. De 35-jarige Italiaan maakte op de slotronde geen bogeys en twee birdies en dat voldoende voor de eindwinst op de baan van Carnoustie.

Kevin Kisner, Xander Schauffele en Jordan Spieth de leiders na drie dagen kwamen in het begin van de ronde al vroeg in de problemen en moesten toezien dat de concurrentie steeds dichter bij kwam.

Tiger Woods begon de dag met vier slagen achterstand op de leiders, maar na negen holes kwam de Amerikaanse golflegende alleen aan de leiding. Woods maakte een goede kans op zijn vijftiende majartitel, maar ging op hole elf in de fout. Hij maakte daar een dubbel bogey en een hole later maakte ook nog een bogey, waardoor hij zijn kansen verspeelde.

Zijn medespeler in de laatste ronde Molinari maakte geen fouten. De Italiaan speelde een solide ronde en maakte pas op de makkelijke veertiende hole zijn eerste birdie. Voor de rest kwam hij de andere holes niet in de problemen en maakte hij alleen maar parren. Hij sloot zijn ronde af met een birdie en kwam daarmee uit op -8.

Schauffele leek de enige te zijn die Molinari nog kon bedreigen nadat hij twee birdies had gemaakt in de Back Nine, maar ging op de zeventiende hole in de fout. Door de bogey kon niemand meer Molinari achterhalen.

Molinari schreef daarmee ook geschiedenis. Nog nooit in de golfsport kon een Italiaan een major winnen.

Japan wint Honkbalweek Haarlem voor vierde maal

De honkballers van Japan hebben de Honkbalweek op hun naam geschreven. De Japanners waren in de finale met 5-0 te sterk voor Taiwan. Voor de Aziaten was het de vierde keer dat ze de Honkbalweek wonnen. Eerder wonnen ze de Honkbalweek in 1978, 1992 en 1994.

Japan won het gehele toernooi alle wedstrijden en wonnen in het toernooi driemaal van Taiwan. Shunya Iwaki was in de finale de grote man voor Japan. De pinchhitter sloeg via een homerun drie mensen over de thuisplaat en bracht de score op 5-0.

Ook de Japanse werpers waren het gehele toernooi ijzersterk. In het hele toernooi kreeg Japan maar zes runs tegen in 65 innings. Oranje was nog het meest succesvolst tegen de Japanse pitchers door drie runs te scoren in de met 5-3 verloren wedstrijd tegen Japan.

RAI Amsterdam gastheer AIDS2018

De RAI in Amsterdam is vanaf vandaag een week lang het decor van de 22e Internationale aids-conferentie. Maar geeft de grootschaligheid van AIDS2018 wel op een juiste manier weer hoe groot het aidsprobleem op dit moment is? Experts en (ervarings)deskundigen vinden van wel maar menen ook dat in Nederland nog genoeg ruimte voor verbetering is.

Zo'n 20.000 mensen uit meer dan 160 landen worden er verwacht tijdens het evenement, dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Het geeft de massale aandacht weer die er over de hele wereld nog altijd besteed wordt aan de ziekte. Een van de mensen die al jaren onderzoek doet naar hiv is Peter Reiss. Reiss is hoogleraar Inwendige Geneeskunde bij het Amsterdam UMC en is een van de twee voorzitters van de conferentie. Hij is al sinds de jaren tachtig betrokken bij onderzoek naar hiv en ziet dat er sinds die beginjaren van de ziekte al enorme vooruitgang is geboekt.

Reiss: "Dat is in positieve zin dramatisch veranderd. We hebben al heel veel bereikt. De behandelingen die er nu zijn, zijn eigenlijk met heel weinig bijwerkingen en makkelijk in te nemen. Destijds overleden mensen gewoon aan aids. Dus het is echt een zwart-wit verschil en een enorme vooruitgang."

Toch meent hij dat die vooruitgang niet voldoende is en een evenement als dit nog altijd wenselijk is. Zo werd in 2016, vooralsnog het laatste jaar waarvan dergelijke cijfers bekend zijn, in Amsterdam bij nog altijd 168 mensen een nieuwe hiv-diagnose gesteld. Dat betekent over het algemeen een lichte daling ten opzichte van eerdere jaren, maar laat tegelijkertijd zien dat er zeker nog winst te behalen is.

Vooral specifieke bevolkingsgroepen lopen een verhoogd risico. Het gaat hierbij om mannen die seks hebben met mannen en dan in het bijzonder wanneer het mannen met een migratie-achtergrond betreft, legt Reiss uit. "Het geeft aan dat je deze groepen nog niet genoeg bereikt met de huidige preventiemogelijkheden. De Nederlandse preventie-aanpak voldoet in die gevallen niet. Je moet huisartsen dan ook blijven onderwijzen om aan de mogelijkheid van hiv te denken en laagdrempeliger een test aan te bieden."

Stigma
Een ander onderwerp dat tijdens de conferentie nadrukkelijk aan bod zal komen is stigmatisering. "De grootste structurele barrière is toch nog steeds stigmatisering en schaamte. En dat is in Nederland veel minder dan dertig jaar geleden, maar het is niet weg", zegt Reiss.

Iemand die hierover mee kan praten is fotografe Marjolein Annegarn. Ze kreeg in 1986, op 24-jarige leeftijd, te horen dat ze hiv-positief was en ondervindt geregeld dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over hiv en aids. Daarom maakte ze The Stigma Project, een fototentoonstelling die van 20 tot en met 29 juli te zien is op het Museumplein. De serie gaat over mensen die niet open zijn over hiv.

"Wat ik graag wil aantonen, is dat er nog zo ontzettend veel vooroordelen zijn over mensen met hiv en wat dat betekent voor mensen die hiv-geïnfecteerd zijn. Van een verpleger die bang is besmet te worden, tot iemand die aangifte doet als hij hoort van de hiv-infectie van zijn bedpartner." Het zijn voorbeelden waarmee Annegarn nog altijd persoonlijk mee te maken heeft. Maar ook haar omgeving, vertelt ze in een openhartig gesprek met AT5.

Alle foto's die Annegarn voor haar project gemaakt heeft zijn anoniem. Toch was het lastig om mensen zo ver te krijgen om mee te doen, zegt ze. Het geeft volgens haar aan hoe geheim het nog is voor veel mensen en hoe bang mensen zijn dat het uitkomt. "Daar word ik boos en heel verdrietig van, want het is zo ontzettend onnodig. Als je weet dat tegenwoordig iemand met hiv die medicijnen slikt het virus niet meer over kan dragen, gezonde kinderen kan krijgen en een levensverwachting heeft als ieder ander, wat is er dan nog om te discrimineren?"

Vooruitgang
Het feit dat de vooruitzichten voor hiv-patiënten er door de jaren heen inderdaad enorm op vooruit zijn gegaan, is voor een groot deel te danken aan het vele onderzoek dat gedaan is. Iemand die daarbij een prominente rol speelde was Joep Lange. Lange overleed in 2014 toen hij samen met andere onderzoekers aan boord zat van de MH17, op weg naar de aids-conferentie die dat jaar in Melbourne georganiseerd werd.

Toen later dat jaar bekend werd gemaakt dat Amsterdam in 2018 het toneel zou zijn van de conferentie, werd nadrukkelijk gerefereerd aan Lange. "Alle partijen willen zich samen sterk maken voor een conferentie die eer doet aan de aidsactivisten die omkwamen met vlucht MH17, onder wie ook onderzoeker en hoogleraar Joep Lange", zei de organisatie toen.

In de lijn die onder anderen Lange inzette, zal uitwisseling van onderzoeksresultaten ook tijdens de komende conferentie weer een belangrijke rol spelen. En er zijn genoeg resultaten die hoop bieden, zegt Theo Geijtenbeek, hiv-onderzoeker namens het Amsterdam UMC."Er worden af en toe ontdekkingen gedaan. Zo hadden we een jaar geleden een eiwitje gevonden in het menselijk lichaam. In hele specifieke cellen is dit eiwit zeer efficiënt in het afbreken van het virus. Dat is een bevinding waar wij dan verder op voortborduren om te kijken of we mensen resistent kunnen maken tegen het virus."

Genezing
Of het ooit zover gaat komen dat hiv te genezen is, durft Geijtenbeek niet te zeggen, maar wel wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan, legt hij uit. "Er wordt heel veel onderzoek gedaan en iets wat in dat opzicht nieuw is, is genezingsonderzoek. Ik moet zelf nog maar zien of genezing uiteindelijk mogelijk is. Maar er wordt in zeker in Nederland veel aan gedaan om te kijken of je mensen van het virus kunt genezen, al staat dat onderzoek echt nog in de kinderschoenen."


FOK! Wat een weer: hittegolf gaat beginnen

Dag luitjes.

Eerst nog even terugkomen op de buien van zaterdag, want die waren toch een stuk actiever dan dat het leek. In Drenthe viel in Alteveer zowaar 25 mm regen en in Hoogeveen 19 mm. De zwaarste bui boven de Veluwe leverde zelfs tegen de 40 mm op, maar dat was alleen zichtbaar op de cumulatieve radarbeelden. 

Gisteren bleef het overal droog. De stapelwolken konden niet meer uitgroeien tot buien. In Duitsland nog wel, daar lag een hele lijn met onweer van noordoost naar zuid. Het leek erg op een squall-line. 

Bij ons is de hittegolf dan begonnen. Vandaag wordt het rond 26 graden aan zee tot 30 in grote delen van het binnenland. Ik ben benieuwd of De Bilt dat morgen ook gaat halen. Dan zijn we echt vertrokken. Lukt het morgen niet, dan wel dinsdag t/m donderdag. Veel wind staat er niet.

Het weerbeeld is onveranderd. Flink wat zon en een paar stapelwolken. Dat is wel zo'n beetje alles wat er te zeggen valt. Dit geld ook voor de 6 tot 7 dagen daarna,  dus waar ik mijn inspiratie komende dagen vandaan moet halen?  

Fijne vakantie voor wie in eigen land op vakantie gaat / is of gewoon thuis blijft!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Skylinevan Rotterdam (Foto: Dj-Larson)
Vanaf de Euromast in Rotterdam zien we de skyline van dezelfde stad. Mooi! ( Foto: Dj-Larson)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Blauwe bessen steeds populairder

De populariteit van blauwe bessen is de laatste jaren flink gegroeid. De omzet van blauwe bessen in de supermarkten is in 2017 vergeleken met 2013 met ruim 250 procent toegenomen. Ook het landbouwareaal en de import van blauwe bessen namen in omvang toe. De prijzen van blauwe bessen in de supermarkten veranderden in deze periode nauwelijks. Dat meldt het CBS.

De omzet van blauwe bessen stijgt al een aantal jaar op rij. Deze trend zette zich in het eerste halfjaar van 2018 voort, supermarkten verkochten 8 procent meer blauwe bessen dan in dezelfde periode van 2017. Doorgaans koopt de consument de meeste blauwe bessen in mei.

Toename areaal en import blauwe bessen
Fruittelers spelen in op de toenemende vraag van de consument naar zacht, klein fruit zoals blauwe bessen, zwarte bessen, rode bessen, bramen en frambozen. De teeltoppervlakte van dit klein fruit neemt van jaar tot jaar toe. In 2018 groeide deze oppervlakte naar 1930 hectare, een toename van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Het betreft hier alleen de oppervlakte klein fruit in open grond. Het areaal onder glas is in dit bericht niet meegenomen.

Van alle soorten klein fruit is vooral de blauwe bes populair. Het areaal nam in een jaar tijd met 17 procent toe tot 970 hectare in 2018. Het areaal blauwe bessen is sinds 2013 met twee derde in omvang gegroeid. Het aantal telers nam in deze periode minder snel toe, van 110 naar 130.

Gezond imago
Blauwe bessen staan, achter peren en appels, op de derde plaats in de lijst van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Ook in andere Europese landen neemt de teelt van blauwe bessen toe. In 2016 stond Nederland in de top 5 van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Nederland volgde met 780 hectare na Polen (5 040 hectare), Duitsland (2 710 hectare), Spanje (2 260 hectare) en Portugal (1 520 hectare). De toename wordt mede veroorzaakt door het gezonde imago dat de blauwe bes bij de consument heeft.

Import van blauwe bessen bijna verdrievoudigd
Niet alleen de teelt maar ook de import van blauwe bessen is de laatste jaren toegenomen. In 2017 werd 9,8 miljoen kilogram aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013. In 2017 was ongeveer 40 procent hiervan bestemd voor wederuitvoer. In 2013 werd een derde van de blauwe bessen geïmporteerd uit Zuid-Amerika en twee derde uit Europa. Het merendeel kwam in dat jaar uit Spanje (29 procent) en Chili (27 procent).

In vergelijking met 2013 is de landenverdeling van de invoer van blauwe bessen gewijzigd. In 2013 en 2014 kwam het merendeel van de ingevoerde blauwe bessen uit twee landen: Spanje en Chili. In 2015 en 2016 kwam een groot deel van de blauwe bessen niet uit Chili maar uit Peru, respectievelijk 19 en 31 procent. De import uit Chili daalde van 915 duizend kilogram in 2013 naar 331 duizend kilogram vorig jaar. Vanaf 2015 is er meer invoer uit Afrika. In 2017 kwam 745 duizend kilogram (7,6 procent van de totale invoer) van dit continent. Vorig jaar kwam bijna 60 procent van de blauwe bessen uit Zuid-Europa (Spanje, 51 procent en Portugal, 8 procent).

Blauwe bessen steeds populairder (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Blauwe bessen steeds populairder (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Van Barneveld naar tweede ronde World Matchplay

Darter Raymond van Barneveld staat in de tweede ronde van de prestigieuze World Matchplay. Tegen Kyle Anderson werd het geen moment spannend. De Hagenaar stond uitstekend te finishen, kwam op een 6-1 voorsprong en won uiteindelijk met 10-6.

Ook wereldkampioen Rob Cross maakte indruk: de Engelsman liep vanaf 3-3 in rap tempo weg van Mervyn King en klopte de voormalig Lakeside-kampioen met 10-5. Gary Anderson had het wat lastiger met Stephen Bunting, maar de Schot was vanaf 6-6 toch de beste: 10-7.

Mensur Suljovic kwam tegen Steve Beaton op een 6-2 voorsprong en de veteraan slaagde er niet meer in om dat om te draaien, waardoor Suljovic met 10-6 won. Daryl Gurney trok een uitermate moeilijke wedstrijd tegen Steve West na twee extra legs toch nog naar zich toe: 12-10.

Gerwyn Price ging er 's middags kansloos af tegen Joe Cullen. De Engelsman won de eerste zeven legs - de laatste met een 170-finish - en daar kon Price nauwelijks nog iets tegen doen: 10-3. Ian White stuurde Max Hopp met 10-7 terug naar Duitsland, Darren Webster versloeg Steve Lennon met 10-6.

Na 21 jaar weer Noren als Europees kampioen beachvolleybal

De Noorse beachvolleyballers Anders Mol en Christian Sørum hebben zich zondag in Den Haag gekroond tot Europees kampioenen. Het jonge duo zorgt daarmee voor het eerste Noorse EK-goud sinds Vegard Høidalen en Jørre André Kjemperud in 1997 goud wonnen.

Mol en Sørum wonnen eerder deze maand al als eerste Noren in 20 jaar een World Tour-toernooi en die vorm werd op het EK voortgezet. In de finale stonden ze tegenover de Letten Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs. Die wonnen de titel in 2015, maar verloren in 2013, 2014 en 2017 de finale.

Dat gebeurde de Letten ook dit keer, want Mol en Sørum waren veel te sterk. Met 21-17, 21-13 werd het eigenlijk nooit spannend en dus kon het Noorse volkslied weer eens afgestoft worden. 

De Spaanse veteranen Pablo Herrera - in 2005 al goed voor goud - en Adrian Gavira pakten het brons door de Russen Konstantin Semenov en Ilya Leshukov met 21-17, 13-21, 15-12 te verslaan.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
review
WWE 2K19
review
Dark Souls Remastered (Nintendo Switch)
special
Cosplay op GameForce
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
©FOK.nl e.a.