Chepkoech verpulvert wereldrecord op steeplechase, Schippers matig op 100m

Atlete Beatrice Chepkoech heeft tijdens de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de 3000 meter steeplechase compleet aan puin gelopen. De 27-jarige Keniaanse, vierde op het WK vorig jaar en de Spelen van 2016, haalde maar liefst zo'n acht seconden van het record af.

Met 8:52,78 liep de Keniaanse Ruth Jebet - inmiddels betrapt op EPO - twee jaar geleden in Parijs het oude record uit de boeken, waarna Celliphine Chespol vorig jaar op zes seconden strandde. Dit keer was het de beurt aan Chepkoech, die er al vroeg vandoor ging. Dat leverde een ongelooflijk wereldrecord van 8:44,32 op.

Op de 100 meter kwam Dafne Schippers weer in actie, maar met een vijfde plek in 11,12 seconden kon de Nederlandse met het oog op het EK van komende maand niet overtuigen. De Ivoriaanse dames waren weer eens de besten: Marie-Josée Ta Lou won in 10,89 seconden, Murielle Ahouré eindigde in 11,01 als tweede, één honderdste voor olympisch kampioene Elaine Thompson.

Ook op de 1500 meter bij de mannen ging het weer erg hard, hoewel het na het wegvallen van haas Bram Som een beetje stil begon te vallen. De winst ging naar de Keniaan Timothy Cheruiyot, die ondanks een 'rustige' fase naar een wereldtijd van 3:28,41 snelde, goed voor de zevende plek op de eeuwige wereldranglijst. Met 3:31,18 is er een speciale vermelding voor Jakob Ingebrigtsen: de jongeman is pas 17 jaren jong en eindigde vlak achter zijn oudere broer Filip als vierde.