En dat is twee voor Groenewegen in Tour

De achtste etappe in de Tour de France, van Dreux naar Amiens over 181 kilometer, is gewonnen door Dylan Groenewegen. Net als gisteren was de Nederlander de snelste in de massasprint. Greg van Avermaet blijft de drager van de gele trui. Daniel Martin verloor tijd nadat hij door een valpartij op achterstand kwam.

Laurens ten Dam demarreerde uit het peloton en kreeg gezelschap van de landgenoot Marco Minnaard (Wanty) en de Fransman Fabien Grellier (Direct Energie). Ten Dam liet zich na een aantal kilometer alweer afzakken naar het peloton. Minnaard en Grellier pakten een maximale voorsprong van een kleine zeven minuten, maar het liep daarna langzaam terug.

In het verloop was het een saaie etappe. Op zo'n 18 kilometer voor de streep, met nog een minuut voorsprong voor de twee koplopers, was er een valpartij in het peloton waarbij onder meer Daniel Martin, Julian Alaphilippe en Timo Roosen waren betrokken. Iedereen kon zijn weg weer vervolgen.

Op 10 kilometer van de meet werd Minnaard, die zich liet terugzakken, teruggepakt door het peloton. Drie kilometer later was het einde oefening voor Grellier. De sprinterstreintjes waren inmiddels gevormd. Gilbert probeerde het op 3 kilometer voor het einde nog, maar zijn missie slaagde niet. De uitgangspositie van Groenewegen in de massasprint was goed. Sagan ging de sprint aan, maar het was Groenewegen die op het laatste moment als eerste over de meet kwam. Het was een rommelige eindsprint want Gaviria deelde in het gedrang tot twee keer toe een kopstoot uit aan Greipel. De Duitser hield de deur dicht aan de binnenkant.

Gaviria en Greipel werden na afloop van de etappe teruggezet in de daguitslag. Beide sprinters kwamen in de volle finale met elkaar in aanraking.

Na Jan Raas en Joop Zoetemelk is Groenewegen de derde Nederlander die twee Touretappes achter elkaar wint.

En dat is twee voor Groenewegen in Tour (Pro Shots / Action Images)
En dat is twee voor Groenewegen in Tour (Pro Shots / Action Images)