Porte wint eindklassement Ronde van Zwitserland, ploeggenoot Küng wint tijdrit

Richie Porte heeft de eindzege in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De eindzege kwam in de afsluitende tijdrit niet meer in gevaar voor de Australiër van BMC. Wilco Kelderman die als derde begon aan de tijdrit zakte nog naar de vijfde plaats. Sam Oomen en Steven Kruijswijk wisten ook in de top tien te finishen.

Maciej Bodnar zette een eerste richttijd neer in de tijdrit in en rond Bellinzona. De Pool van BORA-hansgrohe deed over de 34 kilometer lange tijdrit veertig minuten en tien seconden. Søren Kragh Andersen ging niet snel daarna zeven seconden onder de tijd van Bodnar. Ook de Deen kon niet lang genieten van de leider. Het was de Zwitsers kampioen tijdrijden die daar weer negentien seconden sneller was. Tejay van Garderen klokte onderweg de snelste tussentijden, maar in het tweede deel moest de Amerikaan toch tijd toegeven op de tijd van zijn ploeggenoot en kwam binnen op 23 seconden.

De favorieten voor de eindzege kwamen niet in de buurt van de toptijden, waardoor Küng de tijdritzege pakte. De eindzege in de Ronde van Zwitserland stond wel een beetje vast, maar voor de andere podiumplaatsen was er nog volop strijd. Kelderman moest 35 seconden goed maken op Nairo Quintana. Lang zag het er ook goed uit voor de Nederlander van Sunweb, maar in het tweede deel van de tijdrit leek Kelderman last te krijgen van zijn linkerarm, die hem al lang aan de kant hield.

Jacob Fuglsang reed wel een knappe tijdrit en was de beste van alle klassementsrenners. De Deen van Astana werd achtste in de tijdrit op 38 seconden en sprong daarmee na tweede plaats over Nairo Quintana, die de Ronde van Zwitserland afsloot als derde. Ook Enric Mas ging nog voorbij Kelderman in het klassement. Sam Oomen zakte nog naar de zevende plaats in het algemeen klassement, vlak voor een andere Nederlander Steven Kruijswijk.

Bauke Mollema die als tiende begon aan de tijdrit liet een teleurstellende tijdrit zien en zakte naar de twaalfde plaats. Ook Mikel Landa viel weg uit de top tien. De Bask verloor 3.33 in de tijdrit over 34 kilometer.