FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 juni 2018

FOK! sportfoto-onderschrift week 24

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Matchfixing aangetoond in het vlooiencircus."

De opgave van deze week:

Waar is Vladimir Putin mee bezig tijdens de opening van het WK voetbal? (Pro Shots / Action Images)
Waar is Vladimir Putin mee bezig tijdens de opening van het WK voetbal? (Pro Shots / Action Images)

Eerste WTA-titel voor Krunic in Rosmalen

Tennisster Aleksandra Krunic heeft in Rosmalen de eerste WTA-titel uit haar carrière gepakt. De 25-jarige Servische nummer 55 van de wereld was op het Brabantse gras in de eindstrijd te sterk voor de Belgische Kirsten Flipkens, vijf plekken lager genoteerd.

Het was een typische WTA-wedstrijd: het ging werkelijk alle kanten op. Flipkens brak in set één als eerste, waarna Krunic een dubbele break plaatste, maar ook haar service weer inleverde. In de tiebreak pakte ze dan ineens weer geen enkel punt, maar in een tweede set vol breaks won Krunic alsnog.

Er moest dus een derde set aan te pas komen en daarin was het helemaal gedaan met Flipkens. De Belgische sloeg geen deuk in een pakje boter meer na een inspannende week en won nog maar één game: 6-7 (0), 7-5, 6-1.

Op het Britse gras van Nottingham was Ashleigh Barty in de finale de beste. De nummer zeventien van de wereld uit Australië klopte de Britse hoop Johanna Konta met 6-3, 3-6, 6-4. Na Kuala Lumpur vorig jaar was het de tweede WTA-titel voor de 22-jarige Barty.

Aleksandra Krunic won de finale van Kirsten Flipkens. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Aleksandra Krunic won de finale van Kirsten Flipkens. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Matig Brazilië kan niet winnen van stugge Zwitsers

Zwitserland heeft topfavoriet Brazilië van de winst afgehouden in de groepswedstrijd in Groep E. In Rostov eindigde de wedstrijd in 1-1.

Na drie minuten was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd er voor de Zwitsers. Blerim Dzemaili kreeg de bal wat moeilijk aangespeeld en schoot uit de draai vervolgens over. Paulinho kreeg acht minuten later een grote mogelijkheid om de Brazilianen op voorsprong te schieten. De middenvelder kreeg de bal voor zijn voeten na een lage voorzet van Neymar, maar hij raakte de bal niet goed en rolde naast.

In de twintigste minuut slaagde Brazilië er alsnog in om te scoren. Philippe Coutinho controleerde een afgeslagen bal buiten het strafschopgebied en krulde schitterend raak: 1-0. Na de voorsprong verloor Brazilië de grip over de wedstrijd, maar ondanks de controle slaagde Zwitserland er niet in om tot kansen te komen. Beide landen zochten met een 1-0 stand de kleedkamers op, nadat Thiago Silva kort voor rust uit een hoekschop net over kopte.

Vijf minuten na rust kwamen de Zwitsers langszij. Steven Zuber kopte uit een hoekschop van Xherdan Shaqiri overtuigend binnen, waarbij een duw tegen Miranda in aanloop naar de treffer niet werd bestraft. Brazilië ging na de gelijkmaker op jacht naar de nieuwe voorsprong en Coutinho kreeg daarbij een goede mogelijkheid. De speler van Barcelona controleerde een pass van Neymar, maar produceerde vervolgens een afzwaaier.

In de slotfase kregen de Goddelijke Kanaries nog enkele mogelijkheden op de zege, zo Neymar kopte een voorzet in de handen van Yann Sommer en invaller Roberto Firmino kopte de bal op de vuisten van de doelman. Na een afgeslagen hoekschop schoot Miranda de bal nog naast en daardoor bleef het 1-1. Brazilië en Zwitserland delen de tweede plek in Groep E nadat Servië al met 1-0 van Costa Rica won. Komende vrijdag neemt Brazilië het op tegen Costa Rica en treft Zwitserland koploper Servië.

Neymar ging er weer eens bij liggen. (PRO SHOTS/Action Images)
Neymar ging er weer eens bij liggen. (PRO SHOTS/Action Images)

FAKE NEWS! Inktvistornado blijkt fakenado!

In China heeft een bizarre storm voor opmerkelijke taferelen gezorgd. Na een wervelstorm op zee regende het plots onder meer zeesterren, enorme garnalen en zelfs octopussen.. octopi...  octo.... inktvissen.

De wind, die snelheden haalde van ruim 200 kilometer per uur, zorgde naast het bizarre plaatje hieronder (en meerdere plaatjes bij The Sun) ook voor enorm veel schade, die vooral werd aangericht door hagelstenen groter dan een kippenei.

Update

FAKE NEWS!!!

FOK!ker ShinyOne heeft in de comments overtuigend bewijs geleverd dat onderstaande foto nep is. Zover bekend zijn de foto's van de hagelstenen en zeesterren wél echt. Die zie je bij de bronpagina. Scroll omlaag in de comments voor het bewijs van de nepheid van deze foto

Beestenweer...
Octopusnado...

Ibrahimovic komt op voor Pogba: "Pure jaloezie"

Zlatan Ibrahimovic begrijpt niet waarom Paul Pogba zoveel kritiek krijgt in Frankrijk. De middenvelder maakte het winnende doelpunt tegen Australië.

In gesprek met beIN Sports neemt Ibrahimovic het voor zijn voormalige teamgenoot op. "Ik ken hem goed en ik zie veel kritiek voorbijkomen. Als je zoveel geld verdient als hij en zoveel kostte als hij, dan gaan mensen je bekritiseren. Vanwege jaloezie en omdat mensen gewoon een mening willen hebben."

Pogba is volgens Ibrahimovic de beste middenvelder van Les Bleus. "Hij heeft meer gewonnen dan die andere middenvelders bij elkaar. Misschien dat Blaise Matuidi zijn mond open mag doen en recht van spreken heeft, maar de rest heeft dat niet", vindt de Zweedse spits van LA Galaxy.

Ibrahimovic begrijpt waarom de verwachtingen hoog zijn. "Want we weten hoe goed Pogba is. Ik heb met hem gewerkt en het is een echte professional. Als ik dan al die kritiek zie van iedereen: pure jaloezie. Want hij verdient meer dan dat zij doen", lacht hij tot slot.

Vegan moet de norm worden, aldus demonstranten

In Amsterdam hebben een kleine 700 mensen echt niets beters te doen gehad vandaag. Zij besloten een wandeling te maken. Niet omdat ze dat leuk vinden, maar omdat ze geen vlees eten en vinden dat anderen dat daarom dan ook maar niet moeten mogen. 

De jaarlijkse wandeling voor de sluiting van slachthuizen werd voor het eerst in Nederland gehouden, maar de opkomst viel dus nogal tegen. Meewandelende activisten waren vooral in het rood gekleed.

Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is", luidt de 'holier than thou'-speech van woordvoerder Alex Romijn.  Die vindt dat we moeten opschuiven naar "een samenleving waarin plantaardige voeding en veganisme de norm worden."

Dus...

Nooit meer dit... Iedereen vegan! (foto: pxhere)
Nooit meer dit... Iedereen vegan! (foto: pxhere)

Taxichauffeur die op voetgangers in reed sliep

De taxichauffeur die gisteren in Rusland op een groep voetgangers in reed was naar eigen zeggen 'in slaap gevallen'. Hij had net een dienst gedraaid van 20 uur.

De 28 jarige Tsjingiz Anarbek stond bij het rode plein stil achter een rij auto's, tot hij zijn stuur omgooide, gas gaf en op een rits voetgangers in reed. Na de aanrijding rende hij er als een malle van door, omdat hij bang was dat de woedende menigte hem zou lynchen.

Hoe je het voor elkaar krijgt om bij het in slaap vallen je stuur om te gooien en gas te geven blijft vooralsnog een raadsel.

Vijfmaal is scheepsrecht voor darter Wright

Peter Wright heeft zondagavond zijn eerste titel van het seizoen gewonnen. In de finale van Players Championship 14 was de Schot met 6-4 te sterk voor Rob Cross, die net geen dubbelslag pakte. Het was voor Wright de eerste toernooizege sinds oktober vorig jaar. 

Wright speelde zijn vifjde finale dit jaar, maar wist de voorgaande vier niet te winnen. De nummer twee van de wereld kwam op een 4-0 voorsprong tegen Cross. Vanaf 5-1 wist Voltage echter drie legs op rij te winnen. De Engelsman kreeg zelfs de kans om de spanning volledig terug te brengen, maar Cross miste twee pijlen voor 5-5. Wright faalde niet op dubbel 16 en pakte zijn eerste toernooizege van het jaar.

Jermaine Wattimena was de beste Nederlander van de dag. Machine Gun haalde net als zaterdag de halve finale. In de halve eindstrijd bleek Wright net te sterk. De Schot gooide 161 uit in de beslissende elfde leg. Dirk van Duijvenbode en Danny Noppert strandden in de vierde ronde.

Volgende week reizen de darters af naar Kopenhagen voor de eerste editie van de Danish Darts Open. Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Jermaine Wattimena en Jeffrey de Zwaan zijn van de partij in Denemarken. 

Players Championship 14 - vanaf laatste 32
Peter Wright 6 | 1 Josh Payne
Toni Alcinas 6 | 5 James Richardson
Dimitri Van den Bergh 6 | 3 Zoran Lerchbacher
Jamie Lewis 6 | 2 Jeffrey de Graaf
Jonny Clayton 6 | 3 Jan Dekker
Simon Whitlock 6 | 4 Chris Quantock
Danny Noppert 6 | 5 Luke Woodhouse
Jermaine Wattimena 6 | 2 Ross Smith
Rob Cross 6 | 3 Martin Schindler
Ryan Meikle 6 | 4 John Henderson
Nathan Aspinall 6 | 5 Ian White
Adam Hunt 6 | 1 George Killington
Dirk van Duijvenbode 6 | 3 Daryl Gurney
Dave Chisnall 6 | 1 Steve Hine
Michael Smith 6 | 4 Peter Hudson
Max Hopp 6 | 5 Mickey Mansell

Laatste 16
Peter Wright 6 | 2 Toni Alcinas
Dimitri Van den Bergh 6 | 4 Jamie Lewis
Simon Whitlock 6 | 5 Jonny Clayton
Jermaine Wattimena 6 | 4 Danny Noppert
Rob Cross 6 | 3 Ryan Meikle
Adam Hunt 6 | 4 Nathan Aspinall
Dave Chisnall 6 | 5 Dirk van Duijvenbode
Michael Smith 6 | 2 Max Hopp

Kwartfinales
Peter Wright 6 | 4 Dimitri Van den Bergh
Jermaine Wattimena 6 | 1 Simon Whitlock
Rob Cross 6 | 2 Adam Hunt
Michael Smith 6 | 4 Dave Chisnall

Halve finales
Peter Wright 6 | 5 Jermaine Wattimena
Rob Cross 6 | 2 Michael Smith

Finale
Peter Wright 6 | 4 Rob Cross

Egypte mag hopen: "Salah kan starten in tweede groepsduel"

Egypte kan tijdens het tweede groepsduel in poule A beschikken over sterspeler Mohamed Salah. Hij is volgens zijn zaakwaarnemer volledig fit.

Alle Egyptenaren op de tribune juichten luidkeels als hun ster in beeld kwam in de eerste wedstrijd tegen Uruguay (0-1). Ze schreeuwden en smeekten om de veelscorende vleugelspeler, maar Salah mocht de reservebank niet verlaten. De aanvaller van Liverpool was nog niet voldoende hersteld van een schouderblessure die hij opliep in de finale van de Champions League.

Hun grote held vocht ruim drie weken om zijn rentree te kunnen maken. Achter Uruguay wordt Egypte gezien als voornaamste kandidaat om door te gaan naar de volgende ronde. Daarom wenste bondscoach Hector Cuper geen onnodig risico met hem te nemen. Voor de wedstrijden tegen Rusland en Saoedi-Arabië ligt het vermoedelijk anders, dus komt de update van Ramy Abbass Issa als geroepen.

Hij heeft via Twitter laten weten dat de aanvaller dinsdagavond vanaf de eerste minuut mee kan doen tegen Rusland. De gastheer van het WK won het eerste duel tegen Saoedi-Arabië met 5-0. Egypte bleef met lege handen achter door een treffer in de 89e minuut. Of dat met Salah in de gelederen anders was geweest, durfde Cuper na afloop niet te zeggen. "Hij heeft in het verleden echter veel bijgedragen aan het team en zal dat in de volgende wedstrijden weer doen."

Cairoli wint MXGP van Lombardije

Motorcrosser Antonio Cairoli heeft de MXGP van Lombardije gewonnen. De Italiaan won beide races en heeft daarmee zijn achterstand op WK-leider Herlings teruggebracht tot 12 punten. De Nederlander stond niet aan de start vanwege een gebroken sleutelbeen.

In de eerste race had de thuisrijder een goede start en nam in de eerste bocht meteen de leiding. De Italiaan ging vervolgens tot aan de finish aan de leiding. Ondanks een val vroeg in de wedstrijd wist Cairoli ook de tweede race op dominante wijze te winnen.

Door de dubbele zege verkleint Cairoli de achterstand op Herlings in het tussenstand voor het WK van 62 tot 12 punten. Over twee weken staat de MXGP van Indonesië op het programma. Het is nog niet bekend of Herlings daar aan de start zal staan.

Gasquet pakt titel in Rosmalen na winst op landgenoot

Richard Gasquet heeft het ATP-toernooi van Rosmalen op zijn naam geschreven. De 31-jarige Fransman, die maandag zijn 32ste verjaardag viert, won in twee sets van zijn landgenoot Jérémy Chardy: 6-3, 7-6 (5).

Tot 3-2 in het voordeel van Gasqeut ging het gelijk op tussen beide tennissers. Daarna brak Gasqeut door de service van zijn landgenoot heen, waarna Chardy meteen de rebreak plaatste. Gasqeut wist in de volgende game opnieuw de opslag te breaken en kwam op een 5-3 voorsprong. In zijn eigen servicegame kwam de nummer dertig niet in de problemen en pakte de eerste set.

Chardy leek de tweede set te pakken. De Fransman kreeg bij een stand van 5-4 twee setpunten op zijn eigen service, maar die waren niet besteed aan de nummer 72 van de wereld. In de tiebreak bleek Gasqeut net iets sterker en pakte zo zijn vijftiende ATP-toernooizege en zijn eerste van het jaar.

Richard Gasquet wint de finale van zijn landgenoot Jeremy Chardy. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Richard Gasquet wint de finale van zijn landgenoot Jeremy Chardy. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Federer verovert 98e titel in Stuttgart

Roger Federer heeft het ATP-toernooi van Stuttgart voor het eerst op zijn naam geschreven. De 36-jarige Zwitser was op het Duitse gras in twee sets te sterk voor de Canadees Milos Raonic: 6-4, 7-6 (3).

Roanic had het gehele toernooi zijn servicegames behouden, maar in de derde game van de eerste set moest hij toch een break toestaan. Federer kreeg in de volgende twee breakpunten tegen, maar wist deze weg te werken. In het vervolg van de set kwam de nieuwe nummer één van de wereld niet meer in de problemen.

In de tweede set kwam de beide tennissers niet in de problemen op eigen service, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Tot 3-3 ging het gelijk op in de tiebreak, waarna Federer vier punten op rij pakte en dat goed voor de winst. Voor de Zwitser was het alweer zijn 98e titel uit zijn loopbaan.

Lozano bezorgt Mexico zege tegen Duitsland

Mexico heeft in groep F voor een enorme verrassing gezorgd door regerend wereldkampioen Duitsland in een heerlijk voetbalgevecht met 1-0 te verslaan. De enige goal in dit duel viel in de eerste helft. Na een perfect uitgevoerde counter wist PSV'er Hirving Lozano doelman Manuel Neuer te verschalken.

Mexico kwam fel uit de startblokken. Boateng moest al snel voorkomen, dat Lozano gevaarlijk kon worden. Dit leverde een corner op, waarbij Neuer uiteindelijk al sterkste uit de strijd kwam.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd Duitsland wel iets sterker en kreeg kansen via onder meer Werner en Kroos. Die laatste werd bijna geholpen door Salcedo, die zijn eigen doel maar net miste.

Desondanks bleef Mexico via vlijmscherpe counters erg gevaarlijk, waaruit Lozano uiteindelijk wist te scoren. De aanvaller van PSV kapte Özil uit en schoot het leer vervolgens tegen de touwen.

Na de pauze nam de Duitse druk logischerwijs toe, waar Kimmich, Draxler en Kroos in kansrijke positie kwamen. Bij de spaarzame counters van de Mexicanen wisten Hernandez en Layún de score niet te verdubbelen.

In een hectische slotfase wankelde Mexico, aangezien Duitsland er twee aanvallers bij had gezet. Gomez kopte over en Brandt schampte de paal, maar de Mexicanen hielden stand en wonnen voor het eerst sinds 15 juni 1985 van de Duitsers.

Morgen wordt de andere wedstrijd uit groep F gespeeld. Om 14.00 uur neemt Zweden het in Nizjny Novgorod op tegen Zuid-Korea.

De Duitse fans zijn teleurgesteld. (PRO SHOTS/Action Images)
De Duitse fans zijn teleurgesteld. (PRO SHOTS/Action Images)

Bondscoach Zuid-Korea: "Europeanen zien geen verschil als ze naar Aziaten kijken"

Zuid-Korea is de underdog tegen Zweden, maar bondscoach Shin Tae-yong ziet kansen dankzij een opvallende list. "Ze zien het verschil niet."

De oefenmeester wil de tegenstander verrassen met zijn tactieken en heeft daarvoor gebruik gemaakt van een geheim wapen, onthulde hij tijdens een persconferentie. De laatste weken heeft hij zijn spelers steeds met verschillende shirtnummers laten spelen om zo de Zweden in het ongewisse te laten over de directe tegenstander.

"Volgens mij zien Europeanen geen verschil als ze naar Aziaten kijken. Ki Sung-yueng en Son Heung-min zijn waarschijnlijk bekend, maar voor de andere spelers levert het misschien een voordeel op", redeneert de bondscoach. "We wilden het Zweedse team verwarren, dus daarom hebben we het gedaan."

In aanloop naar de wedstrijd van maandag gaat het sowieso vaak over bijzondere tactieken. Beide kampen worden al beschuldigd van spionage. Zweden zou een verkenner naar een besloten training hebben gestuurd en beklaagde zich vervolgens zelf ook omdat hun basiskamp te gemakkelijk te betreden was.

Shin geniet van het steekspel en liet in de persconferentie weten dat het er volgens hem bij hoort. "Alle coaches voelen zich zo, vrezen dat het andere team hen bespioneert. We moeten de tegenstander analyseren en doen wat we kunnen om het duel te winnen. Ik vind het volkomen normaal om tot het uiterste te gaan om de opponent te doorgronden."

Tot slot liet de flamboyante oefenmeester zich nog uit over de afwezigheid van Zlatan Ibrahimovic. Dat maakt de tegenstander volgens hem niet zwakker. "Met hem hadden ze waarschijnlijk veel doelpunten gescoord, maar ze kwamen ook zonder hem door de kwalificatie. Zonder Ibrahimovic zijn ze meer een team."

Zuid-Korea en Zweden beginnen hun WK-campagne met een onderling duel, wat waarschijnlijk direct cruciaal is voor de kansen om verder te komen in het toernooi. Mexico en Duitsland zijn de overige kandidaten in Groep F en zeker de wereldkampioen lijkt een onneembare horde.

Boom niet naar Tour de France, Grøndahl Jansen wel opgenomen in selectie LottoNL-Jumbo

Lars Boom is niet opgenomen in de selectie van LottoNL-Jumbo voor de Tour de France. Dat heeft de Nederlander zelf bekendgemaakt op Twitter. De Nederlandse WorldTour-formatie maakt elke een naam bekend voor de Tour-selectie en zondag was het de beurt aan de Noor Amund Grøndahl Jansen.

Grøndahl Jansen is een belangrijke pion in de sprinttrein voor Dylan Groenewegen. De ploeg heeft tot nu zeven van de acht bekendgemaakt via Twitter en vermoedelijk komt daar maandag ook Timo Roosen bij. Net zoals de Noor heeft de Nederlander ook een belangrijke taak in de sprinttrein. Eerder werd al bekend dat Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Groenewegen, Antwan Tolhoek, Primoz Roglic en Paul Martens in de selectie zitten voor de komende Tour de France, die op 7 juli van start gaat.

Boom, die begin van het jaar met hartritmestoornissen te maken had, is eerste reserve in de aankomende Tour. Dat maakte hijzelf bekend via Twitter. Boom won vier geleden nog de kasseienrit in de Tour. Ook dit jaar zit er weer een rit in die over de kasseien gaat.

Blyhte klopt Vermeltfoort in Elfstedenronde

Adam Blythe heeft de Elfstedenronde op zijn naam gezet. De Britse wielrenner van Aqua Blue sport was de snelste voor de Nederlander Coen Vermeltfoort. De Fransman Hugo Hofstetter werd derde in Brugge.

Mathieu van der Poel liet zich in het begin meteen zien. De alleskunner op de fiets had het gezelschap van een zestal Belgen: Jerome Baugnies, Jens Reynders, Jordi Meeuws, Guillaume Haag, Kenneth Vanbilsen en Dries Lehaen.

Het peloton liet niet ver begaan en met vijftig kilometer te fietsen was er een algemene hergroepering. Lang duurde het niet voor een volgende aanval te noteren was. Opnieuw was Van der Poel mee. De Nederlander had ditmaal het gezelschap van Reynders, Fabio Jakobsen, Pieter Serry, Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande en Guillaume Van Keirsbulck.

De voorsprong van de kopgroep groeide naar de minuut, maar doordat de samenwerking in de kopgroep ontbrak en Vérandas Willems-Crelan het tempo in het peloton omhoog had gegooid in dienst voor Wout van Aert. De wereldkampioen in het veldrijden kreeg te maken met een lekke band en kwam niet meer in aanmerking om zichzelf op te volgen.

In de massasprint die volgde ging Van der Poel vroeg aan voor een ploeggenoot, maar kon het niet afmaken. Blythe kwam vanuit de achtergrond sterk opzetten en pakte nog vrij gemakkelijk de zege voor Coen Vermeltfoort van Roompot-Nederlandse Loterij. De Nederlandse ploeg wacht nog steeds op een overwinning, terwijl ze al veertien keer op het podium hebben gestaan.

'Helderziende' vindt schedel op kerkhof

En nog een heilige schedel ook! Neejoh hoe dan? Nou dat zit zo: we nemen u mee naar het Zuid-Hollandse dorpje Noordwijk aan Zee in het jaar 885.

De Vikingen zijn zojuist aan land gekomen om, zoals gebruikelijk in die tijd, een aantal dorpen te plunderen en daarnaast dood en verderf te zaaien. Op dat moment is geheel ontoevallig de Schotse priester Jeroen van Noordwijk in het dorp. Als zendeling moest hij de ongelovige Noordwijkers aan het katholieke geloof zien te krijgen en stichtte daarom de eerste kerk van Noordwijk. Of het storm liep in de kerk van Jeroen is onbekend, sterker nog: dit hele verhaal is pas eeuwen na zijn dood door iemand op papier gezet. De Vikingen hadden echter weinig met het woord van de god uit Rome. Volgens het fictieve verhaal zou Jeroen geweigerd hebben om te offeren aan de heidense goden van de Vikingen. Wat hem dus de kop gekost zou hebben. Iemand zou zijn lichaam en hoofd ergens in de duinen begraven hebben.

Er gaan een paar honderd jaar voorbij en ineens gaat ergens in de 14e eeuw het verhaal rond dat de schedel van de onthoofde Jeroen 'geneeskrachtig' zou kunnen werken. Duizenden pelgrims trekken naar Noordwijk om te genezen of zo. Of om anderen voor de gek te houden. Ook hier is de documentatie erg summier over het doel van de pelgrimstocht naar Noordwijk. Wikipedia weet ons te vertellen dat niemand eigenlijk precies wist waar die dekselse Jeroen nou eigenlijk begraven was. Een jongen uit Noordwijk beweerde in zijn dromen bezocht te zijn door de priester. Tot twee keer toe werd de locatie van zijn botten getoond zodat deze opgegraven konden worden om ze vervolgens ergens anders weer te begraven. Pas nadat priester Jeroen uit het hiernamaals paarden had gestolen van de knaap was hij bereid om de botten te verplaatsen. Uiteraard werd priester Jeroen daarna heilig verklaard en zou men zich tot hem kunnen wenden om verloren dingen terug te vinden. 

En zo brengt het verhaal van Jeroen ons in 2018 wederom naar Noordwijk. Cultuurhistoricus Harrie Salman heeft op Wikipedia gelezen over de schedel en denkt; die moet ik hebben! Maar hoe doe je dat, zo'n heilige schedel vinden? Uiteraard met een paragnost die buiten alle gebaande wegen van de archeologie veel sneller resultaat weet te leveren. Paragnost Chris Zoet trok er met zijn wichelroedes op uit en besloot om maar gewoon bij de kerk in Noordwijk te beginnen. Volgens eigen zeggen volgde hij zijn koperen stokjes die hem richting de kerktoren dirigeerden. Toen hij bij de muur stond wezen de stokjes naar binnen. Wat volgens de handleiding van de wichelroedes zou betekenen dat de schedel in de buurt moet zijn. 

Uiteraard kan het niet zó ontzettend makkelijk zijn. Dat je in één poging gelijk de pot met goud gevonden hebt. Paragnost Chris Zoet kan zelf ook een leuk grapje. Hij kan namelijk helderziend kijken. "De wichelroede wees naar binnen toe en toen zei ik: ik zie helderziend dat hij 1 meter diep ligt. Tegen de buitenmuur aan." Werkelijk waar ontzettend handig dat 'helderziend kijken'. Op de aangewezen plek wordt vervolgens gegraven. En wat denk je, ze vinden een schedel?! Cultuurhistoricus Salman is overtuigd van een wonder. "Dat is op zich al een wonder." Nou en wat voor wonder. Een schedel in de grond bij een kerk. Waar waarschijnlijk vele honderden mensen zijn begraven in de afgelopen eeuwen. Wat zeer gebruikelijk is bij kerken. Na wat zoekwerk kom ik tot de conclusie dat er zelfs een speciaal woord voor is bedacht: kerk·hof (het'o'meervoud: kerkhoven) 1 begraafplaats. Al bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat het vinden van een schedel geen logisch gevolg hoeft te zijn van graven op een kerkhof.

Gelukkig komt er toch nog iemand het toneel op met een goed verhaal. Antoine Wilbers van archeologenbureau IDDS gaat onderzoeken of er iets zinnigs valt te zeggen over de schedel. "Voor hetzelfde geld blijkt die helemaal niet van een man te zijn, maar van een vrouw." Over een maand of twee weten we hopelijk hoe oud de schedel is en waar de persoon mogelijk geleefd heeft. Paragnost Chris Zoet ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. "Dit is geen gelukstreffer". Zou toch raar zijn ook als helderziende, dat je er toch naast blijkt te zitten. Man man man wat een verhaal toch weer. 

Rivera wint eindklassement Energy Women's Tour voor Vos

Lotta Lepistö heeft de vijfde en laatste etappe van de OVO Energy Women's Tour gewonnen. De Finse van Cervélo-Bigla was in Colwyn Bay na 122 kilometer de snelste. De eindzege in de Britse rittenkoers ging naar Coryn Rivera van Sunweb, die vanaf de tweede dag aan de leiding stond.

Vier rensters gingen vroeg in de laatste etappe van de OVO Energy Women's Tour in de aanval, maar de ploeg van klassementsleider Rivera hield alles onder controle. Halverwege de rit in de heuvelzone werden ze dan ook weer ingerekend door het peloton.

Twintig kilometer van de streep was er nog een serieuze aanval van Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini, Amy Pieters en Lucinda Brand, maar Rivera reageerde daar zelf op. Tien kilometer werden ze weer ingerekend doordat er geen goede samenwerking was. In de sprint was Lepistö de snelste voor Giorgia Bronzini. 

Marianne Vos werd derde in de etappe en het was alweer haar podiumplaats in vijf dagen. De Europees kampioene maakte haar rentree na haar sleutelbeenbreuk in Luik-Bastenaken-Luik. Vos werd ook tweede in het eindklassement in de Britse rittenkoers, die meetelt voor de Women's World Tour.

Capello: "Messi ging gebukt onder de druk van hattrick Ronaldo"

Fabio Capello stelt dat de druk op de schouders van Lionel Messi nog hoger was nadat Cristiano Ronaldo voor Portugal een hattrick maakte.

De Portugees blonk vrijdagavond uit in de WK-wedstrijd tegen Spanje (3-3) en een dag later kwam Lionel Messi voor het eerst in actie met Argentinië. Het sterke IJsland wist de Argentijnen op 1-1 te houden en Messi werd de schlemiel van de wedstrijd door na ruim een uur een strafschop te missen.

"Messi ging gebukt onder de druk na de drie goals van Ronaldo", zei Capello tegen Mediaset, waarvoor hij het WK als analist volgt. "Ronaldo wilde iets extra's laten zien omdat hij tot voor kort niet vaak had gescoord op een WK." Op zijn drie voorgaande mondiale eindrondes was de ster van Real Madrid telkens maar één keer trefzeker.

Capello was totaal niet onder de indruk van het spel van Argentinië. "Het middenveld speelde veel te traag en alles ging door het midden om zo snel mogelijk Messi te bedienen. Ik vind Messi een betere speler dan Ronaldo, maar de Argentijnse ploeg helpt hem niet echt."

Porte wint eindklassement Ronde van Zwitserland, ploeggenoot Küng wint tijdrit

Richie Porte heeft de eindzege in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De eindzege kwam in de afsluitende tijdrit niet meer in gevaar voor de Australiër van BMC. Wilco Kelderman die als derde begon aan de tijdrit zakte nog naar de vijfde plaats. Sam Oomen en Steven Kruijswijk wisten ook in de top tien te finishen.

Maciej Bodnar zette een eerste richttijd neer in de tijdrit in en rond Bellinzona. De Pool van BORA-hansgrohe deed over de 34 kilometer lange tijdrit veertig minuten en tien seconden. Søren Kragh Andersen ging niet snel daarna zeven seconden onder de tijd van Bodnar. Ook de Deen kon niet lang genieten van de leider. Het was de Zwitsers kampioen tijdrijden die daar weer negentien seconden sneller was. Tejay van Garderen klokte onderweg de snelste tussentijden, maar in het tweede deel moest de Amerikaan toch tijd toegeven op de tijd van zijn ploeggenoot en kwam binnen op 23 seconden.

De favorieten voor de eindzege kwamen niet in de buurt van de toptijden, waardoor Küng de tijdritzege pakte. De eindzege in de Ronde van Zwitserland stond wel een beetje vast, maar voor de andere podiumplaatsen was er nog volop strijd. Kelderman moest 35 seconden goed maken op Nairo Quintana. Lang zag het er ook goed uit voor de Nederlander van Sunweb, maar in het tweede deel van de tijdrit leek Kelderman last te krijgen van zijn linkerarm, die hem al lang aan de kant hield.

Jacob Fuglsang reed wel een knappe tijdrit en was de beste van alle klassementsrenners. De Deen van Astana werd achtste in de tijdrit op 38 seconden en sprong daarmee na tweede plaats over Nairo Quintana, die de Ronde van Zwitserland afsloot als derde. Ook Enric Mas ging nog voorbij Kelderman in het klassement. Sam Oomen zakte nog naar de zevende plaats in het algemeen klassement, vlak voor een andere Nederlander Steven Kruijswijk.

Bauke Mollema die als tiende begon aan de tijdrit liet een teleurstellende tijdrit zien en zakte naar de twaalfde plaats. Ook Mikel Landa viel weg uit de top tien. De Bask verloor 3.33 in de tijdrit over 34 kilometer.

Marokkanen moeten Amrabat missen tegen Portugal

Marokko kan woensdag niet beschikken over Nordin Amrabat. De vleugelaanvaller van Watford heeft een hersenschudding opgelopen.

Dat meldt de bond via een officieel statement. Dokter Abdel Razak Hefti heeft laten weten dat hij 24 uur lang ter observatie in het ziekenhuis van Sint-Petersburg heeft gelegen. Daar werd vrijdag de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Iran gespeeld.

Daarin ging de oud-speler van VVV-Venlo en PSV een kwartier voor tijd stevig duel aan waarna hij de strijd moest staken. Hij werd vervangen door zijn broertje Sofyan Amrabat. Dat leverde het tweetal een primeur op. Nooit eerder waren twee broers betrokken bij een WK-wissel.

Marokko verloor het duel verrassend en lijkt daardoor al vrijwel kansloos om de knock-outfase te bereiken. De ploeg neemt het woensdag op tegen Portugal en op maandag 25 juni volgt een ontmoeting met Spanje. Het is nog onduidelijk of Amrabat dan wel weer mee kan doen.

Licht opvliegend Servië opent WK met winst op Costa Rica

Aanvoerder Aleksandar Kolarov heeft zijn land Servië aan een zege tegen Costa Rica geholpen in hun eerste wedstrijd op het WK voetbal. Zijn rake vrije trap was het enige doelpunt.

Costa Rica tegen Servië is voor de meeste voetballiefhebbers niet het meest aansprekende affiche van het WK, maar de aanwezigheid van Sergej Milinković-Savić zal voor echte puristen toch een reden zijn geweest om toch die tv aan te zetten. De jongeling van Lazio Roma is nu al de grote vedette van de Servische ploeg en hij liet bij vlagen zien waarom hij zo'n gewilde speler is op de transfermarkt. Toch gaat het na afloop vooral over de schitterende vrije trap waarmee de aanvoerder zijn land in ieder geval voor een paar uur aan kop brengt in groep E. Zondagavond treffen Brazilië en Zwitserland elkaar.

Servië begon als favoriet aan het duel en werd in de openingsfase bijna verrast door Costa Rica. De underdog heeft op Keylor Navas en Bryan Ruiz na een relatief anonieme selectie, maar dat vormde geen beletsel om uit de startblokken te schieten. Giancarlo González kreeg twee goede kopkansen, maar vond eerst keeper Stojkovic op zijn weg en na een kwartier spelen timede hij volledig verkeerd. Daarmee ging een goede kans verloren en dat kwam de Midden-Amerikanen duur te staan.

Milinkovic-Savic etaleerde na een half uur zijn klasse door een lange bal knap uit de lucht te plukken, maar kwam oog in oog met Navas net niet uit met zijn passen. Daardoor kon de doelman van Real Madrid eenvoudig oprapen. Even later kwam de gevierde middenvelder weer met een hoogstandje. Met een fraaie omhaal dwong hij de doelman tot een flitsende redding, al werd hij ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel.

Na rust hield de Servische druk aan en Navas kon wederom uitblinken door Aleksandar Mitrovic van scoren af te houden. Hij brak door de defensie, maar de doelverdediger reageerde alert. Enkele minuten later was hij echter aan de grond genageld toen Kolarov van zo'n 25 meter afstand aanlegde voor een vrije trap. Met een fraaie knal liet hij de bal in de rechterbovenhoek landen. Dat was alweer de derde rake vrije trap van dit WK en dat is een evenaring van de vorige editie in 2014.

Twintig minuten voor tijd maakte Filip Kostic zijn entree en dat bracht het aantal voormalige Eredivisionisten op drie. Ook Nemanja Matic en Dusan Tadic stonden al op het veld en zij zagen de oud-aanvaller van FC Groningen een kwartier voor het einde bijna de voorsprong verdubbelen. Navas kon een scherpe voorzet net toucheren zodat de bal hem niet bereikte. Daarna kreeg hij nog een kans. Zijn vrije trap spatte tot zijn grote teleurstelling uiteen op de lat. In de absolute slotfase liet Aleksandar Prijovic zich gaan tijdens een opstootje, maar hij kreeg slechts geel na inzet van de VAR. De verdiende zege van Servië kwam niet meer in gevaar.

'Cillessen vraagt te hoog salaris voor AS Roma'

Jasper Cillessen staat open voor een zomerse transfer en AS Roma is naar verluidt één van de geïnteresseerde clubs.

La Gazzetta dello Sport meldt dat de Romeinen contact hebben gezocht met het management van Cillessen. Roma houdt er rekening mee dat Alisson Becker naar Real Madrid of Liverpool vertrekt. De vraagprijs voor de Braziliaan is tachtig miljoen euro, terwijl Real maximaal zestig miljoen voor hem over heeft.

De salariseisen van Cillessen zouden voor Roma echter te gortig zijn. Alisson verdient op dit moment 50.000 euro per week, wat op jaarbasis ongeveer 2,5 miljoen is. Hij zou alleen in Stadio Olimpico willen blijven spelen als zijn jaarsalaris omhoog zou gaan naar 3,5 tot vier miljoen euro.

Zelf wacht de 29-jarige Cillessen gewoon rustig af. "Op 16 juli hoef ik me pas weer bij Barcelona te melden. Het enige wat ik weet, is dat de club mij niet kwijt wil. Het balletje ligt bij de club, als clubs zich gaan melden." De oud-keeper van Ajax kwam afgelopen seizoen dertien keer in actie bij Barça.

Valverde wint Route d'Occitanie, slotrit voor Roux

De slotrit in de Route d'Occitanie is gewonnen door Anthony Roux. Lange tijd leek het erop dat de ritwinst ging tussen Alejandro Valverde en Luis Léon Sánchez, maar de twee Murcianen werden vlak voor de finish voorbij gereden door de renner van Groupama - FDJ. Valverde werd nog wel tweede in de etappe en pakte ook de eindwinst in de Franse rittenkoers.

Halverwege de etappe lag er nog klim van de eerste categorie op het parcours, de Pic de Nore. Op die klim besloot team Sky het tempo omhoog te gooien voor hun kopman Kenny Elissonde. Er bleef nog maar een kleine groep over. Op de top viel het mede door de hard wind stil en uiteindelijk profiteerde daar Valverde en Sanchez van. De twee uit Murcia reden een voorsprong van twee minuten bij elkaar.

Op vijftien kilometer had het tweetal nog steeds anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers, maar in de kilometers die volgde leverde het tweetal snel terrein in op het kleine peloton, dat werd geleid door de Franse ploegen.

De twee gaven in de slotkilometers nog alles, maar dat toch nog niet voldoende om de ritzege te pakken. In de laatste renners ging Roux nog net over Valverde heen. De 38-jarige Spanjaard pakte wel de eindzege in de Franse rittenkoers.

24 uur van Le Mans liveblog: Toyota wint eindelijk!

Vanmiddag om 15.00u gaat de 86e editie van de 24 uur van Le Mans van start. Net als de afgelopen jaren zal FOK!sport een liveblog bijhouden met updates zodat je niets van de actie hoeft te missen. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om mee te praten in het topic op ons forum.

Handige links
Radio Le Mans
Startlijst (PDF)
Spotter guide
Live timing

Toyota wint 24 uur van Le Mans!

Na zes eerdere pogingen heeft Toyota eindelijk de 24 uur van Le Mans gewonnen. Na een etmaal racen kwam de #8 Toyota TS050 Hybrid met de coureurs Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Fernando Alonso als eerste over de finish.

De LMP2-klasse werd gewonnen door het team van G-Drive. Racing Team Nederland finishte op een keurige negende plaats in de klasse en dertiende algemeen.

De LMGTE-Pro klasse was een prooi voor de #92 Porsche. Ook in de andere GT-klasse voor amateurs won een Porsche. De #77 Dempsey Proton was daar het beste.

Volledige uitslag

Hierbij sluiten we de liveblog af.


14.33 uur
De spanning bovenin is helemaal verdwenen. De reden hiervoor is dat de #7 Toyota maar liefst twee keer tien seconden stop-and-go heeft ontvangen. Het missen van de pits door Kobayashi zorgde er voor dat de auto in die stint zowel meer brandstof dan toegestaan verbruikte als dat de Japanner in de stint een ronde meer reed dan toegestaan was volgens de regels. Ook de #1 Rebellion van Neel Jani kreeg een tien seconden stop-and-go, omdat er in een stint te veel brandstof verbruikt is. De auto van de Zwitser wordt hierdoor vierde in de LMP1.

De auto van Racing Team Nederland heeft even in de garage gestaan om de uitlaat beter vast te zetten. Frits van Eerd heeft voor het laatste half uur het stuur overgenomen van Jan Lammers. De auto ligt achtste in de LMP2 en twaalfde algemeen.

Jenson Button moest zijn #11 met een opgeblazen motor aan de kant parkeren. De bolide lag 41e algemeen nadat deze in de beginfase met technische problemen lang in de pits had gestaan.

13.26 uur
De #7 Toyota van Kamui Kobayashi reed plotseling langzaam over de baan. De Japanner heeft de opdracht gekregen om de auto die tweede in de race ligt met 80 kilometer per uur naar de pits te brengen. Het gat met nummer drie, de #3 van Rebellion, bedraagt elf ronden.

Het lijkt erop dat er te weinig brandstof in de tank van de #7 zat, want na een stop kon Kobayashi weer op racesnelheid verder rijden.

13.10 uur
In de afgelopen uren is vooraan weinig gebeurd. Enige opwinding was een spin van de #7 Toyota van Lopez, maar de Argentijn kon snel verder rijden en leverde nauwelijks tijd in. Verder naar achteren reed Keating met de #85 het grind in. De teamgenoot van Jeroen Bleekemolen lag tweede in de GTE Am, maar leverde zo een plaats in. Neel Jani had in de LMP1 een langzaam leeglopende band, waardoor de Zwitser voorlopig afhaakte in de strijd om plek drie in de LMP1.

De stand:

LMP1
1. #8 Toyota
2. #7 Toyota
3. #3 Rebellion Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #36 Signatech
3. #39 Graff-SO24

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #91 Porsche
3. #68 Ford

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #54 Ferrari
3. #85 Ferrari

11.58 uur
Racing Team Nederland heeft even in de pitbox gestaan. De uitlaatdemper is opnieuw stuk gegaan, waardoor er net als in de nacht wat schade aan de auto was. Na reparatie is de auto weer de baan opgegaan, maar Giedo van der Garde heeft wel een plek ingeleverd. Hij rijdt nu negende in de LMP2 en dertiende algemeen.

11.46 uur
De spannendste klasse is op dit moment de GTE Pro. De strijd concentreert zich om plaats twee tussen de #91 Porsche en de #67 en #68 Fords. Eerst ging Andy Priaulx met de #67 de #91 Porsche voorbij, voor hij enkele ronden later de pits in moest. Enkele ronden later ontspon zich een enorm gevecht tussen de #91 van Frédéric Makowiecki en de #68 van Sébastien Bourdais. Dit leverde fraaie beelden op.

Dit is de top drie in iedere klasse op dit moment:

LMP1
1. #7 Toyota
2. #8 Toyota
3. #3 Rebellion Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #36 Signatech
3. #39 Graff-SO24

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #91 Porsche
3. #67 Ford

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #85 Ferrari
3. #54 Ferrari

10.10 uur
De #22 United Motorsports LMP2-wagen is zojuist in de Porsche Curves gecrasht. De auto is afgeschreven maar volgens Radio Le Mans is coureur Paul di Resta is ongedeerd.

Met nog minder dan vijf uur te gaan is dit de top 3 in de vier klassen:

LMP1
1. #8 Toyota
2. #7 Toyota
3. #3 Rebellion Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #23 Panis Barthez
3. #36 Signatech

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #91 Porsche
3. #68 Ford

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #54 Ferrari
3. #85 Ferrari

09.35 uur
Bij de kerbstones in Tertre Rouge ligt een putdeksel los. Een gevaarlijke situatie en dus besloot men de safety cars de baan op te sturen tijdens de reparatiewerkzaamheden. De leidende Toyota #8, met Alonso achter het stuur, werd door een andere safety car opgepikt dan de #7 met Conway, waardoor het gat tussen de twee Toyota's nu flink gegroeid is naar een kleine twee minuten.

05.10 uur - 08.20 uur
We zitten inmiddels in de ochtend, maar er is nog een lange weg te gaan. Nakajima heeft in de vroege ochtend de leiding overgenomen van Kobayashi. De leidende #8 wordt nu bestuurd door Buemi, Mike Conway heeft het stuur van de #7 in handen. De beide Toyota's hebben wegens te hard rijden tijdens een slow zone beiden een stop & go te verwerken gekregen, maar met tien ronden voorsprong op de Rebellions is dat geen enkel probleem.

De #10 Dragonspeed is klaar en inderdaad, dat is de auto van Renger van der Zande. Teamgenoot Ben Hanley joeg de auto met flinke vaart tegen de banden en hoewel men met pijn en moeite terug kon komen was er geen repareren meer aan: de versnellingsbak was niet meer te fixen.

In de LMP2-klasse is het nog altijd de #26 van G-Drive die de touwtjes stevig in handen heeft. De #37 en #41 zijn in de vroege ochtend gecrashed, maar wat de race betreft was het allemaal niet echt van belang. Voor Jackie Chan DC Racing verloopt de race dramatisch: alle vier auto's kennen problemen en de #34 is definitief klaar. De #44 is inmiddels gespind. Precies, de auto van Tracey Krohn. Le Mans zou Le Mans niet zijn zonder Krohn in de grindbak, banden of andere problemen en dus is de boel nu compleet.

De #92 Porsche behoudt nog altijd de leiding in de LMGTE-Pro. Alexander Sims stuurde de #82 BMW de muur in en dat bleek teveel schade opgeleverd te hebben: het team is klaar. De leidende Porsche heeft een ronde te pakken op de volgende Porsche, met de twee Chip Ganassi Ford's daar weer achteraan.

De #77 Porsche van Dempsey-Proton Racing blijft de LMGTE-Am domineren. Keating Motorsport's #85 Ferrari volgt nog steeds op de tweede plek, met Jeroen Bleekemolen die een indrukwekkende nachtstint gereden heeft.

03.55 uur - 05.10 uur
Zo langzamerhand begint de zon in de buurt van het Circuit de la Sarthe te komen. Door wat gehannes met de slow zones is de #8 Toyota met Kazuki Nakajima veel dichterbij gekomen, het verschil is nu nog een handvol seconden in het voordeel van de #7, met Kamui Kobayashi achter het stuur. 

De andere drie klassen zijn nog altijd stevig in handen van de #26 G-Drive, de #92 Porsche en de #77 Dempsey-Proton Porsche.

03.55 uur
Net als uw trouwe redacteur even weg zit te dommelen gaat het fout: vlammen! Niet al te veel, maar wel bij Racing Team Nederland. Uit de door Giedo van der Garde bestuurde Dallara kwamen duidelijk wat vlammen en flink wat rook. Hij wist de auto de pits in te sturen en daar is men nu druk aan het werk geslagen.

José Gutierrez heeft ondertussen een flinke achterwaartse klap gemaakt met de #40 G-Drive, de teamgenoten van de dominante auto in de LMP2. Deze lag op de achtste plek, dus voor de race heeft het wat minder gevolgen, maar na zijn tik in de Porsche Curves mogen Gutierrez en zijn team gaan douchen.

02.00 uur - 03.30 uur
Alonso blijft lekker stampen in de #8, hoewel de #7 nu bestuurd wordt door de eveneens rap rijdende José Maria Lopez. De #26 G-Drive had met Jean-Eric Vergne een kleine hapering na een pitstop, maar wat spanning in de LMP2 betreft bleef het daar wel bij.

Ondertussen is de #31 DragonSpeed, rijdend in het middenveld van de LMP2, even in het grind beland. Dat was zowaar niet de fout van Pastor Maldonado, maar van teamgenoot Roberto Gonzalez. Hij is weer onderweg, in tegenstelling tot de #6 van CEFC. De LMP1-auto lag al op grote achterstand en is nu een officiële uitvaller.

We zijn inmiddels over de helft, dus even een kort overzichtje.

LMP1: De #7 Toyota ligt op kop, tussen de één en twee minuten voor de #8 Toyota. De twee Rebellions rijden op vijf en zes ronden.
LMP2: De #26 G-Drive blijft domineren, een ronde voor de #36 Signatech Alpine Matmut en de #23 Panis Barthez Competition.
LMGTE-Pro: De #92 Porsche blijft domineren, inmiddels een ronde voor de #91 Porsche en de #68 Ford van Chip Ganassi.
LMGTE-Am: De #77 Porsche van Dempsey-Proton Racing blijft de beste, met de #85 Keating Motorsport Ferrari met Jeroen Bleekemolen op P2.

01.00 uur - 02.00 uur
Nog meer gedoe voor de #81: er werd bijgetankt terwijl de auto op de 'skates' stond en dat mag niet, drive through penalty dus voor Catsburg. Alonso heeft ondertussen het stuur overgenomen van de #8 Toyota en de Spanjaard gaat als een trein. In korte tijd heeft hij al twintig seconden dichtgereden op Mike Conway in de leidende #7, waardoor Alonso er nog een kleine twee minuten achter rijdt.

De #44 rijdt ondertussen nog in de LMP2. Bijzonder, want het is de auto van de crashgrage Tracey Krohn. De Amerikaan zit momenteel echter niet achter het stuur, dus wat niet is kan nog komen, zeggen we dan maar. 

01.00 uur
Met Philipp Eng achter het stuur waren er problemen aan de voorkant van de #81 BMW van Team MTEK. Het team waar ook Nick Catsburg in rijdt deed het met een derde plek in de LMGTE-Pro bijzonder goed, maar die positie ging door de problemen verloren. Men stond een dikke tien minuten binnen en rijdt nu op vier ronden achterstand op de twaalfde plek in de klasse, waardoor het podium ver weg is.

Verder is er allemaal niet veel aan de hand op het Circuit de la Sarthe. De Toyota's domineren de LMP1, waar alleen de Rebellions verder een race zonder grote problemen kennen, de #26 G-Drive is oppermachtig in de LMP2, waar Racing Team Nederland op drie ronden op een elfde plek rond aan het toeren is. In de LMGTE-Pro is het nog altijd de #92 Porsche, terwijl de op papier zo sterke Porsches #94 (klaar) en #93 (zeven ronden achterstand) kansloos zijn door problemen. 

Overigens is het gat tussen de Toyota's wel wat gegroeid: Buemi, rijdend in de #8, moest een minuut stilstaan in de pits als straf voor het te hard rijden tijdens de slow zones.

23.38 uur
Matevos Isaakyan crashte met de #17 LMP2 van SMP Racing bij de Porsche bochten. De Rus sleutelde achter de vangrails om zo zijn auto toch nog naar de pits te krijgen. Zonder een groot gedeelte van het bodywork probeerde hij de laatste 500 meter af te leggen. De auto reed met lekke achterbanden en vloog al na enkele meters in brand, waardoor door dit team een streep kan. Het leverde wel weer een slowzone op, omdat de bolide weggetakeld moest worden.

22.00 uur - 23.00 uur
We hebben een goede acht uur racen achter de rug en dus zitten we op ruim één derde van de race. De Toyota's rijden nog altijd vooraan: Kamui Kobayashi rijdt in de #7 op plek één, op de voet gevolgd door Sebastien Buemi in de #8.

De #26 G-Drive ligt in de LMP2 nog altijd aan de leiding, terwijl de #92 Porsche met de Belg Laurens Vanthoor achter het stuur het veld aanvoert in de LMGTE-Pro. De #77 Porsche van Dempsey-Proton Racing, nu met Julien Andlauer achter het stuur, heeft de leiding in de LMGTE-Am.

20.00 uur - 22.00 uur
De zon gaat langzaam onder in Le Mans:


De #7 Toyota heeft de leiding weer overgenomen van de zusterauto #8. In de andere prototype-klasse gaat #26 G-Drive Racing nog steeds aan de leiding.

In LMGTE-Pro-klasse heeft de #92 meer dan twee minuten voorsprong op eerste achtervolger #93 Porsche.

De #10 DragonSpeed waar Renger van der Zande een van de coureurs is heeft lang in de pits gestaan met technische problemen. Zojuist is de Nederlander weer het circuit op gegaan.

Net voor 22.00 uur heeft Paul Dalla Lana zijn Aston Martin in de bandenstapel gezet:


Bij de GT's zijn nog steeds mooie gevechten:

LMP1
1. #7 Toyota
2. #8 Toyota
3. #17 SMP Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #49 Idec Sport
3. #36 Panis Barthez

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #93 Porsche
3. #91 Porsche

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #84 Ferrari
3. #56 Porsche

19.30 uur - 20.00 uur
LMP1
1. #8 Toyota
2. #7 Toyota
3. #17 SMP Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #36 Signatech
3. #23 Panis Barthez

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #81 BMW
3. #93 Porsche

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #84 Ferrari
3. #56 Porsche

19.23 uur
Een zware crash van de #4 ByKolles in de Porsche Curves. De LMP1-wagen crashte in de bandenstapel na contact met een andere wagen. Gelukkig is coureur Dominik Kraihamer ongedeerd.


19.16 uur
De #66 Ford heeft de stuurinrichting of ophanging beschadigd na een stukje rallycrossen.

Na meer dan twee uur in de pits vanwege technische problemen is de #11 SMP Racing met Jenson Button achter het stuur ook weer op de baan.

18.00 uur - 19.00 uur
Fernando Alonso zit inmiddels achter het stuur van de #8 Toyota. De andere Toyota heeft een onverwachte pitstop moeten maken vanwege een leeglopende band. De leiding is, niet verrassend, comfortabel in handen van het Japanse merk. Bij de GT's is wel een strijd tussen meerdere fabrikanten, namelijk Porsche, Ford en inmiddels ook BMW.

Halverwege het uur was er opnieuw een safety car op het circuit als gevolg van rommel op de baan na een klapband van de #38 Jackie Chan DC Racing.

Een goed moment om eens te kijken op welke posities de Nederlanders liggen. Renger van der Zande (#10 DragonSpeed) ligt op een zevende plaats algemeen. Racing Team Nederland met momenteel Jan Lammers achter het stuur is zestiende algemeen en achtste in de LMP2-klasse. Ate de Jong (#25 Algarve Pro Racing) ligt negentiende in LMP2-klasse. De auto van Ho-Pin Tung (#38 Jackie Chan DC Racing) staat in de pits met problemen als gevolg van de klapband. Op het moment van schrijven liggen ze een plaats achter de wagen van De Jong.

Nicky Catsburg (#81 BMW) is momenteel tweede in LMGTE-Pro en Jeroen Bleekemolen (#85 Keating Motorsports) is elfde in de amateur klasse bij de GT's.

Ondertussen zorgen de teams dat ook de monteurs genoeg energie naar binnen krijgen:

17.00 uur - 18.00 uur
Fernando Alonso is in de #8 Toyota gestapt en heeft de achtervolging ingezet op de #7 Toyota van Jose Maria Lopez. De Spanjaard heeft inmiddels dertien seconden goedgemaakt en rijdt nog maar vier tellen achter de leider. Oud-Formule 1-coureur Jenson Button wacht nog altijd om de baan op te mogen, want zijn #11 auto van SMP Racing staat nog altijd in de pits met problemen.

LMP1
1. #7 Toyota
2. #8 Toyota
3. #17 SMP Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #36 Signatech
3. #23 Panis Barthez

GTE Pro
1. #91 Porsche
2. #92 Porsche
3. #68 Ford

GTE Am
1. #77 Porsche
2. #84 Ferrari
3. #88 Porsche

16.00 uur - 17.00 uur
In het tweede uur zijn er problemen geweest voor diverse auto's. In de razendspannende GTE Pro-klasse is de #51 Ferrari van AF Corse voorlopig afgehaakt. De auto van coureur James Calado liep een lekke band op en moest langzaam naar de pits. Dat gold ook van de LMP2-auto van Ho-Pin Tung die hierdoor veel tijd verloor. De Chinese Nederlander had nog wel het geluk dat er een slowzone was. Die werd veroorzaakt door een crash van de #86 Porsche die uitkomt in de GTE Am-klasse. Nabij Indianapolis ging de auto de vangrails in, waardoor deze gerepareerd moet worden. Volgens Jeroen Bleekemolen was de coureur afgeleid doordat deze te veel naar de Nederlander keek en niet op de baan lette.

Crash #86 Gulf Racing Porsche (Bron: Youtube)

Giedo van de Garde heeft zijn eerste stint voor Racing Team Holland achter de rug. De Nederlander rukte op naar plek zes in de LMP2-klasse en heeft het stuur nu overgegeven aan Jan Lammers.

LMP1
1. #7 Toyota
2. #8 Toyota
3. #3 Rebellion

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #28 TDS
3. #36 Signatech

GTE Pro
1. #92 Porsche
2. #91 Porsche
3. #68 Ford

GTE Am
1. #54 Ferrari
2. #84 Ferrari
3. #77 Porsche

15.00 uur - 16.00 uur
Het eerste uur van de 86e editie zijn achter de rug. Na twintig minuten vielen er enkele druppels maar de regen heeft niet doorgezet. Inmiddels hebben de teams ook hun eerste pitstops gehad.

Op het einde van het uur maakte Jeroen Bleekemolen met zijn Ferrari een uitstapje in de grindbak. De Nederlander wist de auto uit de bandenstapel te houden en vervolgens op eigen kracht het circuit weer op te rijden. 

LMP1
1. #8 Toyota
2. #7 Toyota
3. #17 SMP Racing

LMP2
1. #26 G-Drive
2. #28 TDS Racing
3. #36 Signatech Alpine

LMGTE-Pro
1. # 92 Porsche
2. # 68 Ford
3. # 91 Porsche

LMGTE-Am
1. #86 Gulf Racing
2. #54 Spirit of Race
3. #88 Dempsey - Proton Racing

15.00 uur
Zojuist om 15.00 uur zijn zestig auto's begonnen aan de race. Ondanks dat de race 24 uur duurt en er dus tijd genoeg is om posities goed te maken ging het in de eerste bocht al meteen mis. Grootste slachtoffer was de #1 Rebellion met een kapotte neus. De auto moest de pits opzoeken en kon daarna zijn race vervolgen. Even later krijgt de #37 Oreca van Jackie Chan DC Racing technische problemen en moet de pits in.

Ondertussen Toyota #7 aan de leiding van de wedstrijd met in zijn kielzog de #8 Toyota. 

RTL7 zendt net als voorgaande jaren opnieuw de volledige race van start tot finish uit. Ook sportzender Eurosport doet via Eurosport 1 & 2 en de Eurosport Player live verslag van de race. Ben je niet in de gelegenheid om tv te kijken maar kun je wel radio luisteren dan ben je bij Radio Le Mans aan het juiste adres.

Handige links
Radio Le Mans
Startlijst (PDF)
Spotter guide
Live timing

Roglic wint naast eindzege ook tijdrit in Ronde van Slovenië

Primoz Roglic heeft de afsluitende tijdrit in de Ronde van Slovenië gewonnen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo was van Trebnje naar Novo Mesto een een afstand van 21,5 kilometer ruim de snelste. Roglic begon de tijdrit als leider en is dan ook winnaar van zijn thuisronde.

Jan Tratnik moest al vroeg aan de start van de tijdrit verschijnen en zette de snelste tijd neer. Alex Dowsett klokte onderweg de snelste tussentijd, maar aan de finish kwam de Engelsman van Katusha-Alpecin niet aan de tijd Tratnik. Josef Cerny uit Tsjechië kwam nog het dichts in de buurt van Sloveens kampioen tijdrijden, maar gaf toch nog acht seconden toe op Tratnik.

Roglic was de laatste renner die van start ging in de Ronde van Slovenië. Bij het tussenpunt was de 28-jarige Sloveen net iets langzamer dan Dowsett, maar had wel een betere tussentijd dan Tratnik. In het tweede deel van de tijdrit bouwde hij zijn voorsprong steeds meer uit en won met 27 seconden voorsprong op Tratnik.

Voor LottoNL-Jumbo was het alweer de derde ritzege van deze ronde. Eerder won Roglic al de vierde etappe en Dylan Groenewegen sprintte naar de zege in de tweede etappe.

Lorenzo met overmacht naar Grand Prix-winst in Barcelona

Jorge Lorenzo heeft met overmacht de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard pakte twee weken eerder in Mugello zijn eerste zege voor Ducati en voegde er op het circuit van Barcelona gelijk een tweede aan toe.

Marc Marquez pakte bij de start vanaf de tweede plek de koppositie, maar werd al snel aangevallen door Andrea Iannone. Die aanval slaagde niet en polesitter Lorenzo kwam binnendoor bij Iannone, die op zijn beurt Andrea Dovizioso en Valentino Rossi in zijn nek kreeg. Dani Pedrosa en Danilo Petrucci volgden, voor de vanaf plek zestien vertrokken Bradley Smith, Cal Crutchlow en Maverick Viñales.

Lorenzo nam al snel de leiding in handen van Marquez, die Lorenzo's Ducati-teamgenoot Dovizioso achter zich aan kreeg. Na negen ronden ging het fout voor Dovizioso: de vicewereldkampioen schoof met Ducati en al onderuit en kon het vergeten, net als de eerder ook al uitgevallen Aleix Espargaro. Rossi nam zo de derde plek over, ruim voor Pedrosa, Crutchlow en Petrucci. 

Zes ronden voor het einde kon Tito Rabat douchen. Dat werd vermoedelijk een koele douche, want plotseling sloegen de vlammen uit zijn Ducati en dus kon de Spanjaard wel wat verkoeling gebruiken. Voorin gebeurde weinig meer: Lorenzo kon relatief onbedreigd naar de winst rijden, voor Marquez. Rossi sloot een wat eenzame race als derde af, voor Crutchlow, Pedrosa en Viñales.

Politie zoekt getuigen zware mishandeling Harderwijk

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni was er omstreeks 4 uur een zware mishandeling op de Bruggestraat in Harderwijk. Hierbij zijn twee slachtoffers gevallen waarvan 1 even buiten bewustzijn is geweest. De verdachte twee mannen zijn gevlucht richting de Markt en later aangehouden. De politie nam aangifte op en heeft voor het onderzoek getuigen nodig van deze mishandeling.

Een woordvoerder van de politie: "Er zijn meerdere mensen getuige geweest van deze mishandeling in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni op de Bruggestraat in Harderwijk. Wij komen graag in contact met hen. Ook filmpjes of foto’s die gemaakt zijn van dit incident ontvangen we graag. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844"

Zes verdachten opgepakt na ernstige steekpartij

Nadat op de Keizerstraat iin Den Haag een 23-jarige Hagenaar ernstig gewond raakte toen hij gestoken werd, hielden agenten vier verdachten aan. Toen later bleek dat twee vrienden van het slachtoffer ook als verdachten moesten worden aangemerkt, werden ook zij aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak.

Omstreeks 00.16 uur kwam bij de politiemeldkamer de melding binnen dat er op de Keizerstraat iemand neergestoken zou zijn. Agenten troffen op de Keizerstraat de zwaargewonde Hagenaar die, omgeven door vrienden op een bankje zat. De agenten namen de zorg voor het slachtoffer over van zijn vrienden, in afwachting van ambulancepersoneel en artsen van een mobiel medisch team dat met de traumaheli ter plaatse kwam.

Op aanwijzing van getuigen trof een andere politie-eenheid de verdachten, volgens de getuigen een gezin, aan in de omgeving. Zij werden aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De verdachten zijn afkomstig uit Enschede en 47, 49, 14 en 19 jaar oud. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en verblijft daar in kritieke toestand.

Toen later bleek dat twee vrienden van het slachtoffer ook als verdachten moesten worden aangemerkt, werden ook zij aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak en de rol van elk van de aangehouden verdachten daarin.

Laat nooit je voordeur openstaan tijdens werkzaamheden

De bewoner van een huis aan de Kerkakkerstraat in Eindhoven  hield zaterdagavond zelf een insluiper aan die met zijn TV de voordeur uit dreigde te wandelen. De man zat met zijn gezin in de achtertuin te eten toen hij plots een geluid hoorde binnen. In de gang zag hij een vreemde man met hun TV die de voordeur uit wilde lopen. Die stond open vanwege werkzaamheden in het huis.

Bij het zien van de eigenaar wilde de verdachte er vandoor gaan, maar de eigenaar wist hem vast te pakken en naar de grond te werken. Samen met een toegesnelde buurman wisten ze de verdachte in bedwang te houden tot de gealarmeerde politie hem kon aanhouden. De eigenaar van de woning hield aan de worsteling wel enkele beten in zijn hand over, waaraan hij behandeld is. De agressieve insluiper, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Laat nooit je voordeur openstaan tijdens werkzaamheden (Foto: stockfoto politie.nl)
Laat nooit je voordeur openstaan tijdens werkzaamheden (Foto: stockfoto politie.nl)

Quartararo wint eindelijk in Moto2, zware crash na finish

Motorcoureur Fabio Quartararo heeft in zijn vierde jaar in de GP's eindelijk zijn eerste overwinning te pakken. De Fransman reed dankzij vooral een ijzersterk tweede deel van de race op overtuigende wijze naar de winst in de Grand Prix van Catalonië in de Moto2.

Bij de start nam Alex Marquez vanaf de tweede plek de leiding, voor Marcel Schrötter, Francesco Bagnaia, polesitter Quartararo en Xavi Vierge. Op plek zes reed Miguel Oliveira en dat was vrij bizar te noemen: de Portugees startte als zeventiende en had na twee bochten al tien man te pakken. Bo Bendsneyder kon na een handvol bochten al douchen: bij een valpartij in de achterhoede was ook de Nederlander betrokken.

Marquez sloeg voorzichtig een klein gaatje, maar Oliveira werkte zich snel op naar plek twee en opende de jacht op de Spanjaard. Dat duurde niet lang, want binnen de kortste keren had hij hem te pakken en nam hij met zijn KTM zelfs de leiding over, waarna de kopgroep bestond uit vijf man: Oliveira, Marquez, Quartararo, Brad Binder en Bagnaia, terwijl Vierge aan het elastiek hing.

Quartararo nam halverwege de race het heft in handen: de jonge Fransman passeerde Oliveira en sloeg langzaam maar zeker een gaatje naar de Portugees. Die wist dat niet meer te dichten en de pas net 19-jarige Quartararo kon 'eindelijk' zijn eerste GP-zege bijschrijven, voor Oliveira, Marquez, Schrötter, Vierge, Binder en Lorenzo Baldassarri, die kampioenschapsleider Bagnaia nog verschalkte.

Na afloop ging het overigens nog even flink fout voor Oliveira. De Portugees nam gelijk na de finish gas terug en reed rustig richting de eerste bocht, waar Simone Corsi op bijna volle snelheid vól achterop de KTM klapte. Corsi liep al snel weg, Oliveira werd achterop een brommer - al zwaaiend - weggebracht en leek er ook met de schrik vanaf te zijn gekomen.

Tesla vliegt spontaan in de fik

De Tesla van een Britse tv-regisseur is vrijdag in Los Angeles 'spontaan' in brand gevlogen. Michael Morris werd door passanten gewaarschuwd terwijl hij door de stad reed. Hij kon de wagen op tijd verlaten.

Tesla onderzoekt de naar eigen zeggen "zeer uitzonderlijke gebeurtenis", en vermeldt erbij dat de elektrische auto's van het bedrijf minder kans hebben om vlam te vatten dan wagens die op fossiele brandstof rijden.

De brandweer wist het vuur snel te blussen. De vrouw van Morris heeft een filmpje van het incident getweet. Er zou geen sprake zijn geweest van een ongeluk waaraan de brand te wijten zou kunnen zijn.

WK voetbal - voorbeschouwing groep F

In groep F zijn de ogen natuurlijk vooral gericht op Duitsland. Onze oosterburen worden gezien als een van de kanshebbers op het winnen van de WK-titel. Mexico met PSV-spits Hirving Lozano in de selectie had een goede kwalificatie naar het WK en het wordt interessant om te zien of ze die goede lijn door kunnen zetten. De overige twee plekken in de groep worden ingenomen door Zweden en Zuid-Korea.

Duitsland
Duitsland heeft er vertrouwen in het eerste land te worden om de wereldtitel voor het tweede toernooi op rij te winnen sinds Brazilië in 1962. Hoewel er bezorgdheid bestaat over de conditie van aanvoerder Manuel Neuer, zal Joachim Löw, hoe dan ook, een beroep kunnen doen op verschillende spelers van de ploeg die vier jaar geleden Argentinië in Rio de Janeiro versloeg, waaronder Jérôme Boateng, Thomas Müller, Sami Khedira en de weergaloze Toni Kroos.

Het team is ook versterkt door de opkomst van een overvloed aan getalenteerde jongeren zoals Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Julian Brandt en Timo Werner. Duitsland won vorig jaar de Confederations Cup in Rusland met een tweede selectie. Een fantastische prestatie zal gevraagd worden om te voorkomen dat hun eerste selectie de prestatie kan herhalen tijdens het WK deze zomer.

Huidige FIFA Ranking: 1
Eerdere WK-deelnames: 18 - 1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1954, 1974, 1990, 2014
Groepswedstrijden: 17 juni vs Mexico, 23 juni vs Zweden, 27 juni vs Zuid-Korea
Aanvoerder: Manuel Neuer
Sterspeler: Toni Kroos

Mexico
Mexico heeft alle kansen om hun prachtige staat van dienst uit te breiden door de groepsfase te overleven, iets wat hen telkens gelukt is sinds het WK 1994. El Tri domineerde de laatste ronde van de CONCACAF-kwalificatie en eindigde met een voorsprong van vijf punten op Costa Rica eerste in een groep met zes landen, na het verliezen van slechts één van hun tien wedstrijden. Die ene nederlaag in Honduras kwam nadat ze hun vlucht naar Rusland al geboekt hadden.

Duitsland zal uiteraard moeilijk te verslaan zijn, maar met Javier Hernández die waarschijnlijk ondersteund wordt door Carlos Vela en PSV-ster Hirving Lozano in de aanval, hoopt Mexico de vuurkracht te hebben om Zweden en Zuid-Korea te verslaan om als tweede te eindigen. Recente blessures van Carlos Salcedo en Nestor Araujo hebben echter hun gebrek aan defensieve mogelijkheden blootgelegd, en El Tri heeft mogelijk een selectie die niet breed genoeg is, of voldoende kwaliteit op het middenveld, om voor het eerst de laatste zestien voorbij te komen sinds Mexico in 1986 de gastheer was van het WK.

Huidige FIFA Ranking: 15
Eerdere WK-deelnames: 15 - 1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1978, 1986, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 1970, 1986
Groepswedstrijden: 17 juni vs Duitsland, 23 juni vs Zuid-Korea, 27 juni vs Zweden
Aanvoerder: Andrés Guardado
Sterspeler: Hirving Lozano

Zweden
Zlatan Ibrahimović heeft misschien gedreigd om zijn internationale carrière nieuw leven in te blazen om op het WK te spelen, maar in werkelijkheid deed Zweden het prima zonder hun topscorer aller tijden. Inderdaad, de Scandinaviërs hebben zich voor het eerst sinds 2006 gekwalificeerd, voornamelijk als gevolg van het prachtige werk van bondscoach Janne Andersson, die het stokje overnam nadat Zweden tijdens het EK 2016 al in de groepsfase werd uitgeschakeld.

De ervaren spits Marcus Berg stond op in de kwalificatie door acht keer te scoren, waarbij Zweden de play-offs haalde ten koste van Nederland, terwijl RB Leipzig-speler Emil Forsberg zich heeft ontwikkeld tot een uitstekende middenvelder. Het succes van Zweden is echter gebaseerd op hun saamhorigheid en discipline, die beide te zien waren toen ze hun plek op het WK in Rusland veiligstelden met een schokkende 1-0 overwinning over twee wedstrijden op viervoudig wereldkampioen Italië.

Huidige FIFA Ranking: 23
Eerdere WK-deelnames: 11 - 1934, 1938, 1950, 1958, 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006
Beste WK-resultaat: Tweede - 1958
Groepswedstrijden: 18 juni vs Zuid-Korea, 23 juni vs Duitsland, 27 juni vs Mexico
Aanvoerder: Andreas Granqvist
Sterspeler: Emil Forsberg

Zuid-Korea
Zuid-Korea kwam mogelijk verder op het WK dan welk ander Aziatisch land dan ook, en bereikte de halve finale in 2002, maar er is weinig optimisme rond de huidige ploeg na een teleurstellende kwalificatiereeks. De Duitse coach Uli Stielike werd ontslagen na een 3-2 verlies in Qatar afgelopen zomer, waardoor hun kwalificatiekansen op het spel stonden. Maar zijn vervanger, de voormalige trainer van Onder-23 Shin Tae-yong, wist Korea over de streep te trekken door de verdediging goed neer te zetten en tweemaal met 0-0 gelijk te spelen, op eigen veld tegen Iran en uit tegen Oezbekistan.

Ondanks het feit dat ze de beschikking hebben over de oogverblindende aanvaller van Tottenham Hotspur Son Heun-min en Swansea City-middenvelder Ki Sung-yong, worstelen de Taeguek Warriors om zowel scoringskansen te creëren als om doelpunten te maken. Hun WK-hoop gaat uit van het oplossen van hun aanvalskwesties en het oppikken van punten voordat ze Duitsland tegenkomen in hun laatste groepswedstrijd.

Huidige FIFA Ranking: 61
Eerdere WK-deelnames: 9 - 1954, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Vierde plek - 2002
Groepswedstrijden: 18 juni vs Zweden, 23 juni vs Mexico, 27 juni vs Duitsland
Aanvoerder: Ki Sung-yong
Sterspeler: Son Heung-min

Bastianini wint chaotische Moto3-race Barcelona, overleden Perez (14) geëerd

Enea Bastianini heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 gewonnen. De Italiaanse coureur was de beste in een race vol heftige incidenten, waarin de nodige rouwbanden te zien waren: vorige week overleed de pas 14-jarige Andreas Perez na een crash tijdens het Junior-WK Moto3, waardoor na de finish ook met vlaggen met diens nummer 77 gezwaaid werd. 

Jorge Martin pakte vanaf de tweede plek de leiding, gevolgd door Tatsuki Suzuki, Gabriel Rodrigo, polesitter Bastianini en Kaito Toba. John McPhee en Aron Canet kwamen zich ook snel voorin melden, net als Ayumu Sasaki. Al na vier ronden was het voorbij voor Fabio di Giannantonio. De nummer drie van het kampioenschap reed het grind in, kon nog wel verder, maar was uiteraard kansloos voor een goede klassering.

Martin was niet verrassend een maatje te groot voor de rest, maar Suzuki deed het indrukwekkend goed door de Spanjaard gewoon te volgen. Daarachter ontstond een gat van dik twee seconden naar een enorme, om plek drie strijdende groep, aangevoerd door Bastianini, Canet en Jaume Masia. 

Richting de helft van de race ging het fout voor Martin: de oppermachtige Spanjaard schoof in een snelle rechterbocht onderuit en kon zijn kans op de WK-leiding gedag zeggen, waardoor Suzuki ineens de eenzame koploper was. De Japanner werd echter snel opgeslokt door de grote groep en dus was de strijd om de winst weer volledig open.

Zeven ronden voor het einde viel Sasaki weg uit de leidende groep, waar Masia brutaal de leiding pakte in een duel met Bastianini. Een zware val zorgde kort daarop voor wat opschudding: Albert Arenas probeerde Canet te verschalken, maar remde te laat. De twee knalden zo vol van achteren op Nicolo Bulega, waarna de drie allemaal onderuit gingen. Vooral Arenas vloog alle kanten op, maar de drie waren wel allemaal bij bewustzijn.

Marco Bezzecchi nam de leiding over maar ook Andrea Migno en Masia vochten om plek één. Dat ging weer een ronde later ook al stevig fout: Masia kwam bij een uitremactie in de verdrukking, raakte zijn balans kwijt en ging samen met Migno snoeihard onderuit. Zo bleven er nog vijf over in de strijd om de winst, aangevoerd door John McPhee. 

Bij het ingaan van de slotronde pakte Bastianini via de slipstream de leiding, voor Rodrigo. De doorgaans zo vaak vallende Argentijn reed sterk en hoewel Bastianini niet meer te kloppen was pakte Rodrigo toch zijn eerste podiumplek ooit: hij werd derde, want Bezzecchi ging hem in de slotfase nog voorbij. McPhee en Suzuki eindigden als vierde en vijfde, slechts zestien van de 28 coureurs haalden de finish min of meer ongeschonden.

Wereldhockeyster van het jaar Merino terug naar SCHC

Argentijns international Delfina Merino speelt volgend seizoen weer voor SCHC. De 28-jarige Wereldspeelster van het Jaar en aanvoerder van de Argentijnse ploeg begint aan haar derde periode in Bilthoven.

De transfer hing al maanden in de lucht, maar is nu afgerond. In de seizoenen 2010/2011 en 2016/2017 stond Merino ook onder contract bij Stichtsche. Merino is naast Laurien Leurink (Laren) en Anna de Geus (Almere) de derde versterking die SCHC voor komend seizoen binnenhaalt. Stichtsche wordt volgend jaar gecoacht door Nettie van Maasakker, die de naar Oranje-Rood vertrekkende Tina Bachmann opvolgt.

SCHC werd afgelopen seizoen derde in de Hoofdklasse en in de playoffs vervolgens uitgeschakeld door landskampioen HC Den Bosch. 

Fun met Funda #104 Bizarre inrichting in Rotterdam

Op de Bergse Linker Rottekade vinden we een schattig huisje. De buitenkant is niet echt opmerkelijk te noemen, de inrichting des te meer. Het groen-wit van de luifels aan de buitenkant is tot treurens aan toe doorgetrokken in de woonkamer. De rest van het huis is nogal zwart-wit. Eerlijk is eerlijk: voor slechts 525.000 euro heb je wel een huis op een toplocatie in Rotterdam. 

Liever alle foto's op één pagina? Check dan snel de laatste pagina! 

Bizarre inrichting in Rotterdam (Foto: Funda)
Bizarre inrichting in Rotterdam (Foto: Funda)

Man overlijdt door grafkist moeder

Afgelopen vrijdag is een man op vrij bizarre wijze om het leven gekomen in Zuid-Sulawesi (Indonesië).  Volgens traditie werd de kist van zijn moeder naar boven gedragen op een houten ladder, toen plotseling de ladder brak. 

Op de video is te zien hoe het gevaarte bovenop de zoon terecht kwam. Hij liep een ernstige hoofdwond op en overleed onderweg naar het ziekenhuis. 

Ghafoor, Koster en estafettemannen halen EK-limiet

De Nederlandse atletiekploeg voor de Europese kampioenschappen in Berlijn heeft weer uitbreiding gekregen. De estafetteploeg, Madiea Ghafoor en Maureen Koster voldeden aan hun gestelde kwalificatielimiet. 

De 4x400meter-estafetteploeg liep in Bern de limiet. Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Jochem Dobber snelden naar 3.03,51, bijna een halve seconde onder de vereiste tijd van 3.04,00. Het Nederlandse team eindigde in de Zwitserse stad als derde achter Italië en Groot-Brittannië.

Madiea Ghafoor deed in Bern mee aan de 200 meter en dook daar met 23,16 onder de limiet  van 23,25. De 25-jarige Amsterdamse had eerder ook al een startbewijs op de 400 meter en met de estafetteploeg op de 4x100 meter bemachtigd. Ghafoor is na Dafne Schippers en Jamile Samuel de derde Nederlandse atlete op de 200 meter.

Maureen Koster wist zich in het Duitse Tübingen zich te kwalificeren voor de 1500 meter. Koster, al in bezit van een startbewijs op de 5000 meter, bleef met 4.08,02 net onder de vereiste 4.09,00.

WK voetbal - voorbeschouwing groep E

In groep E is Brazilië de grote favoriet en is het vooral de vraag wie van Zwitserland, Costa Rica en Servië tweede wordt achter het Zuid-Amerikaanse land.

Brazilië
Het succesvolste team in geschiedenis van het WK, Brazilië hoopt deze zomer de prijs voor de zesde keer te winnen. De getalenteerde aanvalsploeg van Tite is een van de favorieten tijdens het toernooi en ze zullen naar verwachting Groep E op eenvoudige wijze doorkomen.

Door een 7-1 nederlaag tegen Duitsland werden ze in 2014 uitgeschakeld tijdens het toernooi in eigen land, waarbij Neymar die wedstrijd als gevolg van een blessure miste. ’s Werelds duurste speler zou fit moeten zijn voor het toernooi deze zomer en zal vastberaden zijn dat zijn nationale ploeg niet nogmaals in verlegenheid wordt gebracht op het allergrootste podium.

Het grootste probleem van Tite zou kunnen zijn om te beslissen welke spelers een aanval moeten vormen, waarbij Roberto Firmino, Gabriel Jesus, Willian, Douglas Costa en Taison allemaal kanshebbers zijn om naast de superster van Paris Saint-Germain te spelen.

Huidige FIFA Ranking: 2
Eerdere WK-deelnames: 20 - 1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974,
1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Groepswedstrijden: 17 juni vs Zwitserland, 22 juni vs Costa Rica, 27 juni vs Servië
Aanvoerder: -
Sterspeler: Neymar

Zwitserland
Consequent een van de 10-teams op de FIFA Ranking, Zwitserland wordt echter meestal niet beschouwd als kanshebber op grote toernooien. Hun teams zijn meestal gebouwd op solide verdedigingen. In 2006 kregen ze geen enkel doelpunt tegen voordat ze na strafschoppen werden uitgeschakeld, maar het ontbreekt hen vaak aan scherpte in de aanval. Dit was het geval tijdens de kwalificatie voor het WK, waar ze als tweede eindigden achter Portugal vanwege het doelsaldo, waarbij ze Noord-Ierland moesten verslaan in de play-offs om het eindtoernooi te bereiken. Hun sterke middenveld wordt gevormd door de krijgers Granit Xhaka en Valon Behrami, waarbij van Xherdan Shaqiri wordt verwacht dat hij de creatieve kracht zal zijn.

Huidige FIFA Ranking: 6
Eerdere WK-deelnames: 10 - 1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 1934, 1938, 1954
Groepswedstrijden: 17 juni vs Brazilië, 22 juni vs Servië, 27 juni vs Costa Rica
Aanvoerder: Stephan Lichtsteiner
Sterspeler: Granit Xhaka

Costa Rica
Costa Rica wint waarschijnlijk niet snel het Wereldkampioenschap, maar de meest succesvolle ploeg uit Midden-Amerika is altijd in staat om het toernooi van streek te maken. Ze bereikten de vorige keer de kwartfinales, nadat ze in een groep met Italië, Uruguay en Engeland als eerste waren geëindigd en na strafschoppen werden uitgeschakeld door Nederland, na een schitterend optreden van doelman Keylor Navas, wat hem een overstap naar Real Madrid opleverde.

Aanvoerder Bryan Ruiz is ook een overblijfsel van de selectie en de kansen van zijn ploeg hangen af van of de aanvaller van Sporting Portugal een sterk toernooi heeft deze zomer. Los Angeles FC-spits Marco Urena maakte beide doelpunten in de kwalificatiezege op de Verenigde Staten, evenals de gelijkmaker tegen Mexico en is een speler die de neiging heeft om beter te presteren voor zijn land dan op clubniveau.

Huidige FIFA Ranking: 25
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1990, 2002, 2006, 2014
Beste WK-resultaat: 2014 - Kwartfinales
Groepswedstrijden: 17 juni vs Servië, 22 juni vs Brazilië, 27 juni vs Zwitserland
Aanvoerder: Bryan Ruiz
Sterspeler: Keylor Navas

Servië
Dit zal het tweede toernooi zijn waar Servië vertegenwoordigd is, waarbij het tijdens eerdere toernooien als Joegoslavië verscheen en vervolgens Servië & Montenegro. Het grootste succes van het land van de Balkan kwam tijdens het WK meer dan vijftig jaar geleden, dus bondscoach Mladen Krstajić zal dankbaar zijn dat de loting in Groep E hen een haalbaar pad heeft gegeven naar de knockout-fase.

De kracht van Servië ligt in de as van het veld, waarbij Manchester United’s Nemanja Matić en de internationale nieuwkomer Sergej Milinković-Savić het hun tegenstanders waarschijnlijk moeilijk zullen maken. Ze waren in de kwalificatie nipt te sterk voor Ierland, dus zullen ze op zoek zijn naar mee consistentie op het eindtoernooi.

Huidige FIFA Ranking: 35
Eerdere WK-deelnames: 11 - 1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1974, 1982, 1990, 1998, 2006,
2010
Beste WK-resultaat: Vierde plek - 1930, 1962
Groepswedstrijden: 17 juni vs Costa Rica, 22 juni vs Zwitserland, 27 juni vs Brazilië
Aanvoerder: Aleksandar Kolarov
Sterspeler: Nemanja Matić

Marokko gaat nu voor WK 2030

Het binnenhalen van het WK voetbal van 2026 is Marokko niet gelukt, maar opgeven doet men niet: sportminister Rachid Talbu Alami liet weten dat men nu voor het WK van 2030 gaat.

De verwachting is dat de kans van slagen wel wat groter is. De plannen voor 2026 worden namelijk gewoon uitgevoerd, waardoor men voor 2030 al een heel stuk verder in de voorbereidingen zal zijn. Het is bepaald niet Marokko's eerste poging: ook voor de WK's van 1994, 1998, 2006, 2010 en dus 2026 probeerde het Noord-Afrikaanse land het.

De VS, Canada en Mexico wonnen de strijd om het WK 2026. Argentinië, Paraguay en Uruguay doen gezamenlijk een poging om 2030 binnen te halen, vooral omdat het dan honderd jaar na het eerste WK is, dat in 1930 in Uruguay gehouden werd. Engeland en China hebben ook interesse in 2030.

Jonge bestuurder knalt tegen viaduct

Een 24-jarige automobilist uit Vlissingen raakte zondag 17 juni 2018 rond 04:45 uur op de Europaweg West in Ritthem gewond, nadat hij tegen een viaduct was gereden.

De bestuurder van het voertuig reed door onbekende oorzaken door een hek en kwam tegen een pilaar van een viaduct tot stilstand. Hij werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De auto is totaal vernield. De politie onderzoekt of er alcohol in het spel is geweest.

Golfer Mickelson en organisatie krijgen veel kritiek na bewuste regelovertreding

Phil Mickelson heeft in de derde ronde van het US Open een bewuste regelovertreding gemaakt. De Amerikaanse golfer, die zaterdag zijn 48ste vierde, kreeg veel kritiek op zijn actie net zoals de organisatie van het toernooi.

Op de dertiende hole miste op de baan van Shinnecock Hills Mickelson zijn putt en ging er snel achteraan zodat zijn bal niet van de green afrolde. Daarna miste hij nog enkele putts en noteerde een tien op de par-4 hole.

Mickelson, die alle majors heeft gewonnen behalve de US Open, kreeg voor zijn actie twee strafslagen. Al was het daar niet iedereen mee eens. Oud-directeur van USGA, de organisatie van het toernooi, zou gaan voor diskwalificatie. Ook andere golfers keurde zijn actie niet goed.

Na afloop gaf Mickelson ook zijn reactie over zijn actie op de dertiende hole: "Ik wilde niet oneerbiedig zijn. Ik ken de regels en als je ze gebruikt is dat in mijn ogen geen manipulatie. Als sommigen het als oneerbiedig gedrag opvatten, dan bied ik aan deze mensen mijn excuses aan. Ik wilde zo goed als het kan voordeel uit de regels halen. Ik had liever twee strafslagen dan dat ik zo door moest gaan."

Naast Mickelson kreeg ook USGA kritiek. De organisatie heeft volgens velen de baan van Shinnecock Hills te moeilijk geprepareerd. Zach Johnson, na de derde dag terug te vinden op de zestiende plaats op vijf slagen achterstand van de leiders, gaf na afloop van zijn ronde ook zijn mening. "Als een kampioenschap beslist wordt door geluk, dan is dat niet goed."

Na afloop van de derde dag gaf directeur Mike Davis aan dat het te zwaar was: "De stevige wind in de middag, daar hadden we niet op gerekend. De snelheid van de green was te hoog. Het was een zware test, maar in de middag waarschijnlijk een te zware test."

"We willen dat het US Open zwaar is", ging Davies verder. "We zagen laat in de middag een paar voorbeelden van goed geslagen ballen die niet alleen onbeloond werden, maar die in sommige gevallen werden afgestraft."

"Laat het duidelijk zijn', zei hij zaterdagavond, dat we de greenkeepers de opdracht hebben gegeven om de snelheid uit de baan te houden. We moeten de snelheid vanavond uit de baan halen en dat gaan we ook doen. Waarschijnlijk doordat er meer water op de greens wordt gesproeid."

Pinot definitief niet in Tour de France

Thibaut Pinot doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. De Fransman was in de Giro d'Italia vorige maand hard op weg naar het podium, maar liep in de slotfase een longontsteking op. Hij kwam op grote achterstand kotsend en compleet uitgeteld over de finish van de laatste bergetappe, maar moest met uitdrogingsverschijnselen opgenomen worden in het ziekenhuis.

Het is dan ook weinig verrassend dat zijn ploeg Groupama-FDJ bekend heeft gemaakt dat Pinot nog niet voldoende is hersteld van zijn zware inspanningen. De nummer drie van de Tour van 2014 zal er voor het eerst sinds 2011 niet bij zijn: in 2012 debuteerde hij met een tiende plek. "Ik ben zeer teleurgesteld, maar kijk uit naar mijn nieuwe doelen", liet Pinot weten.

Sprinter Arnaud Démare is de voornaamste renner in de tourploeg van FDJ. Onder meer Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam maakt goede kans om als knecht voor Démare mee te gaan. Voor het wat zwaardere werk zal de jonge Fransman David Gaudu zijn kunsten mogen tonen. 

Merkel wil spoedberaad EU over migratie

Angela Merkel wil dat er nog voor de gewone Europese top op 28 en 29 juni, een spoedberaad tussen de Europese landen plaatsvindt over de migrantencrisis. Dat schrijft het AD, dat zich baseert op een artikel in Bild. Merkel wil onder andere met Griekenland, Italië en Oostenrijk om de tafel te gaan zitten om een oplossing te zoeken voor de vluchtelingencrisis. 

Angela Merkel en Horst Seehofer staan lijnrecht tegenover elkaar in de vluchtelingendiscussie: Seehofer wil de asielzoekers die al elders geregistreerd staan aan de grens tegenhouden, terwijl Merkel voor een Europese aanpak pleit, iets waar Seehofer niet op wil wachten. Hij eist dat Merkel vóór maandag met zijn plannen instemt. 

Het is nog niet duidelijk of Spanje, Italië en/of de Balkanlanden zullen aanschuiven bij het beoogde spoedberaad. Volgens een Italiaans regeringslid is er voorlopig nog niets beslist: "We zijn nog aan het plannen. Ook is nog onduidelijk wanneer de speciale top precies zou plaatsvinden."

Oost-Duitsers 65 jaar terug met honderdduizenden de straat op

In het subforum Cultuur & Historie opende user Twentsche_Ros zondagochtend een interessant topic: het is vandaag 65 jaar geleden dat Oost-Duitsland massaal in opstand kwam, de Volksaufstand in der DDR.

Kort gezegd: mensen waren het communistische gedoe kotsbeu en op 16 juni 1953 begon men met stakingen. Dat bleef allemaal redelijk beperkt, tot het zich begon te verspreiden. Een dag later werd op honderden plekken in Oost-Duitsland gestaakt, geprotesteerd en gevochten om politieke gevangenen te bevrijden.

De schattingen van het aantal deelnemers aan de opstanden lopen nogal uiteen, maar het laagste aantal ligt toch wel op zo'n vierhonderdduizend, terwijl ook anderhalf miljoen niet uitgesloten is. De Sovjets en hun Oost-Duitse maten vonden het welletjes geweest: met T-34 tanks en met hulp van de Volkspolizei werd de boel met harde hand neergeslagen, met flink wat doden tot gevolg.

Mocht je de zondagochtend willen beginnen met een klein half uurtje geschiedenis, hier kun je een uitzending van Andere Tijden vinden over deze opstand.

Vier golfers aan de leiding op US Open

Na de derde dag op het US Open moet de Amerikaanse golfer Dustin Johnson de leiding delen met drie landgenoten. Olympisch kampioen Justin Rose heeft een slag achterstand op de vier Amerikanen.

Net zoals op de eerste twee dagen was het moeilijk spelen op de baan van Shinnecock Hills GC, mede door de harde wind en de moeilijk gestoken holes.

Phil Mickelson, die zaterdag jarig zijn 48ste vierde, kreeg een hoop kritiek te verwerken nadat hij opzettelijke fout maakte. De Amerikaanse golfer miste zijn putt en ging er snel achteraan aan, zodat de bal niet van de green afrolde. Het zorgde ervoor dat hij twee strafslagen kreeg en uiteindelijk tien slagen deed over een par-4 hole.

Johnson begon de derde dag met vier slagen voorsprong. Op de eerste negen holes had hij het heel moeilijk en sloeg een double bogey en vier bogeys. In laatste negen holes herstelde de nummer één van de wereld zich iets, maar moest daar ook twee bogeys noteren, maar ook een birdie. Uiteindelijk kwam Johnson binnen in 77 slagen (+7).

Johnson staat nog wel bovenaan, maar moet de leiding delen met Daniel Berger en Tony Finau. De twee Amerikanen wisten samen met Kiradech Aphibarnrat uit Thailand als enige onder par te blijven deze ronde. Ook Brooks Koepka, de winnaar van het afgelopen jaar, staat gedeeld aan de leiding. Koepka ging rond in 72 slagen.

De Europenanen Justin Rose en Hendrik Stenson komen ook nog in aanmerking voor de zege in het US Open. Rose heeft een achterstand van één slag op de leiders, terwijl Stenson twee slagen achterstand heeft.

Ricky Fowler, die na de tweede dag er nog goed voorstond, kan zijn ambities opbergen naar een dramatische derde ronde. De nummer zeven van de wereld maakte in totaal vijf bogeys, drie double bogeys en een triple bogey. Uiteindelijk kwam hij binnen in 84 slagen en dat was veertien slagen boven het baangemiddelde.

De beste negen shots van de derde ronde US Open(Bron: YouTube)

Drie professionele winkeldieven gepakt in Goes

De politie arresteerde zaterdagavond 16 juni 2018 rond 19u20 op het Stationsplein in Goes drie mannen die verdacht worden van winkeldiefstal. De politie nam twee geprepareerde tassen met vermoedelijk gestolen goederen in beslag.

De politie ontving zaterdagmiddag een melding via de winkeliersApp dat winkeldieven in de binnenstad van Goes actief zouden zijn. Er werd een foto gedeeld waarop duidelijk te zien was dat twee mannen met geprepareerde tassen rondliepen. Agenten vonden de verdachte mannen niet. Daarop besloot de politie om opvallend te surveilleren, zowel op straat als in winkels, zodat eventuele winkeldieven minder kans hebben om een slag te slaan.

De avond viel en agenten reden nog steeds rond met het signalement van de verdachte mannen. Een van de surveillerende agenten constateerde dat twee van de drie mannen die over het Stationsplein liepen voldeden aan het signalement. Ze hadden ook geprepareerde tassen bij zich. Daarop spraken de agenten hen aan. In de tassen zaten vermoedelijk gestolen goederen, zoals kleding en een horloge. De drie verdachten werden aangehouden. Het gaat om drie mannen in de leeftijd van 28, 29 en 37 jaar, waarvan de woonplaats onduidelijk is. Ze zitten vast voor verhoor. De winkeliers worden op de hoogte gebracht.

FOK! Wat een weer: opklaringen in de middag

De dag begint met tamelijk veel bewolking en er valt plaatselijk lichte regen of een lichte regenbui. In het zuidoosten is het aanvankelijk nog droog. In de loop van de middag klaart het vooral in het westen mogelijk wat op, maar landinwaarts is lokaal nog steeds een lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur ligt tussen 17°C aan zee en 20°C in het oosten. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is meest matig, aan zee af en toe vrij krachtig en in de avond mogelijk krachtig.

Komende nacht wordt de bewolking geleidelijk dikker. Het blijft echter op de meeste plaatsen nog droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest.

Maandagochtend is het bewolkt en kan er enige tijd wat lichte regen of motregen vallen. Later in de middag trekken van het westen uit opklaringen het land binnen en wordt het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 21°C. Er staat een matige zuidwestelijke wind. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

qltel was bij fort de Hel bij Willemstad (Brabant, red) (Foto: qltel)
qltel was bij fort de Hel bij Willemstad (Brabant, red) (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

MLB: Jansen gooit 15e save op rij voor Dodgers

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben de vijfde opeenvolgende overwinning in de MLB geboekt. In eigen huis werd met 3-1 gewonnen van de San Francisco Giants.

Matt Kemp tekende voor een vroege homerun, Enrique Hernandez bracht de score in de vijfde inning met een 2-run homerun naar 3-1. In de negende inning was het de beurt aan werper Kenley Jansen om de boel af te maken.

De Nederlands international had een moeilijk begin van het seizoen, maar is inmiddels weer lekker op dreef. Hij hield de Giants met wat moeite van score af en pakte zo zijn vijftiende opeenvolgende 'save' voor de Dodgers.

Uitslagen MLB zaterdag
New York Yankees - Tampa Bay Rays 4-1
Chicago White Sox - Detroit Tigers 5-7
Kansas City Royals - Houston Astros 2-10
Baltimore Orioles - Miami Marlins 4-5
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 6-4
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 6-2
Texas Rangers - Colorado Rockies 5-2
Toronto Blue Jays - Washington Nationals 2-0
Cleveland Indians - Minnesota Twins 3-9
Milwaukee Brewers - Philadelphia Phillies 1-4
Atlanta Braves - San Diego Padres 1-0
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 3-1
Seattle Mariners - Boston Red Sox 1-0
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 3-6
Arizona Diamondbacks - New York Mets 1-5

Ballen vangen met een watermeloen, Murica (Bron: YouTube)

Rob Cross wint eerste toernooi sinds wereldtitel darts

Rob Cross heeft eindelijk zijn eerste titel als wereldkampioen op zak. De Engelsman won het dertiende Players Championship, waardoor hij na een half jaar eindelijk weer eens kan juichen. In een spannende finale won hij met 6-4 van Ian White. Jermaine Wattimena miste op een haar na de finale.

In januari werd Cross wereldkampioen, vervolgens slaagde hij niet in om een toernooi op de Pro Tour te winnen. Het seizoen is inmiddels bijna dertig toernooien onderwerg en eindelijk was het nu raak. Op weg naar de finale won hij van Kevin Burness (6-1), William O’Connor (6-3), Ron Meulenkamp (6-5, waarbij de Nederlander in de slotleg vanaf 51 de kans kreeg het af te maken), John Henderson (6-5), Jonny Clayton (6-5) en Stephen Bunting (6-1).

Cross pakte in de finale een 4-0 voorsprong tegen zijn Engelse landgenoot, maar White wist terug te keren tot 4-4. Laatstgenoemde kreeg zelfs kansen op 5-4, maar miste vijf pijlen op de dubbel. Voltage ontsnapte en brak White opnieuw en hield daarna zijn eigen leg voor de eindzege. In de finale wachtte Ian White, die een 4-0-achterstand wist goed te maken. Vervolgens kreeg White zes pijlen voor 5-4, maar miste telkens. Cross brak en hield zijn eigen leg voor de toernooizege.

Wattimena was de beste Nederlander van de dag. The Machine Gun haalde de halve finale, maar verloor onlangs meerdere matchdarts met 6-5 van White. Diamond was een ronde eerder ook Dirk van Duijvenbode te verslaan. Vincent van der Voort presteerde ook verdienstelijk door de laatste 16 te bereiken. Danny Noppert, Jeffrey de Graaf en Ron Meulenkamp werden in de derde ronde uitgeschakeld. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren niet aanwezig. 

Zondag staat Players Championship 14 op het programma. 128 darters staan aan de oche voor de hoofdprijs van 10.000 pond. 

Uitslagen – Players Championship 13 - vanaf laatste 32
Dirk van Duijvenbode 6 | 5 Terry Jenkins
Mark Webster 6 | 3 Danny Noppert
Ian White 6 | 3 Chris Quantock
Martin Schindler 6 | 1 Mensur Suljovic
Joe Cullen 6 | 3 Kevin Painter
Jermaine Wattimena 6 | 0 Simon Whitlock
Peter Jacques 6 | 5 Ryan Joyce
Kyle Anderson 6 | 3 Gabriel Clemens
Robert Owen 6 | 1 Mark Wilson
Stephen Bunting 6 | 2 Michael Barnard
Vincent van der Voort 6 | 4 Jeffrey de Graaf
Ricky Evans 6 | 3 Steve West
Jonny Clayton 6 | 4 Steve Lennon
James Wilson 6 | 3 Mickey Mansell
Rob Cross 6 | 5 Ron Meulenkamp
John Henderson 6 | 5 Mervyn King

Laatste zestien
Dirk van Duijvenbode 6 | 5 Mark Webster
Ian White 6 | 2 Martin Schindler
Jermaine Wattimena 6 | 1 Joe Cullen
Peter Jacques 6 | 5 Kyle Anderson
Stephen Bunting 6 | 4 Robert Owen
Ricky Evans 6 | 5 Vincent van der Voort
Jonny Clayton 6 | 2 James Wilson
Rob Cross 6 | 5 John Henderson

Kwartfinale
Ian White 6 | 3 Dirk van Duijvenbode
Jermaine Wattimena 6 | 3 Peter Jacques
Stephen Bunting 6 | 2 Ricky Evans
Rob Cross 6 | 5 Jonny Clayton

Halve finale
Ian White 6 | 5 Jermaine Wattimena
Rob Cross 6 | 1 Stephen Bunting

Finale
Rob Cross 6 | 4 Ian White

'Emery heeft Wilshere bij Arsenal niet nodig'

Jack Wilshere lijkt deze zomer te vertrekken bij Arsenal. Volgens de Engelse media gaat de 26-jarige middenvelder zijn contract niet verlengen.

In Noord-Londen is al maanden onzekerheid over de toekomst van Wilshere, omdat zijn huidige contract eind juni afloopt. Volgens de Daily Mirror heeft de Engelsman een gesprek gehad met Unai Emery, de nieuwe manager. Hij zou naar verluidt geen belangrijke rol hebben voor Wilshere, die daarom niet gaat bijtekenen.

Daardoor lijkt Wilshere zijn club dus transfervrij te gaan verlaten. Op 9-jarige leeftijd kwam de linkspoot al in de jeugdopleiding van The Gunners terecht. Zeven jaar later debuteerde hij in het eerste elftal. Wilshere had in zijn Arsenal-jaren vaak te kampen met blessureleed, waardoor hij 'slechts' 197 officiële wedstrijden speelde.

Emery lijkt op het middenveld de voorkeur te geven aan Granit Xhaka, die deze week zijn contract verlengde, en Aaron Ramsey. Wilshere, die overigens geen deel uitmaakt van de Engelse WK-selectie, kan naar verluidt naar Wolverhampton Wanderers, West Ham United of Everton, terwijl er vanuit Italië interesse zou zijn van AC Milan en Juventus.

Openwaterzwemmer Weertman tweede in Balatonmeer

Openwaterzwemmer Ferry Weertman heeft tijdens de World Cup in het Hongaarse Balatonmeer de tweede plek gepakt. Op de pas 20-jarige Duitser Florian Wellbrock stond geen maat: hij tikte maar liefst zeventien seconden voor Weertman aan, een groot verschil in het openwaterzwemmen. De sprint om plek twee ging tussen Weertman en Axel Reymond, maar de Fransman moest zich gewonnen geven. 

Sharon van Rouwendaal moest bij de vrouwen genoegen nemen met de negende plek, nadat ze het tempo van de voorste dames niet meer kon volgen. Ana Marcela Cunha uit Brazilië ging er met de winst vandoor: ze klopte de Amerikaanse Haley Anderson na ruim twee uur zwemmen op drie tienden van een seconde. Een seconde later tikte Rachele Bruni uit Italië als derde aan.

'Einstein was anti-Chinese racist'

Albert Einstein was te geniaal voor woorden en dus vindt men alles wat hij ooit zei, deed en schreef interessant. Zo ook zijn dagboeken, waarvan er onlangs een aantal zijn gepubliceerd en vertaald. 

Tussen oktober 1922 en maart 1923 reisde Einstein door Azië, onder meer via China en Japan. Met name van de Chinees was hij niet zo gecharmeerd. "Een bedrijvig, smerig en stompzinnig volk", zo beschreef hij de honderden miljoenen Chinezen.

Ook de Chinese kinderen werden niet gespaard: "Leeg van geest, dom." De werkethiek vond Einstein wel prima, hoewel hij de werkende Chinezen meer weg vond hebben van dieren. "Ze geven nooit blijk van een bewust lijden, het is net een kudde."

De wetenschapper viel het op dat Chinezen zich voortplanten als konijnen en dat vond hij niet zo tof: "Het zou jammer zijn als ze andere rassen in aantal gaan overtreffen, een onuitsprekelijk sombere gedachte", filosofeerde de Duitser.

Einstein snapt overigen niet waarom er zoveel nieuwe Chineesjes gemaakt werden. "Ik begrijp niet welke aantrekkingskracht de Chinese vrouw heeft, waardoor de Chinese man zijn voortplantingsdrift niet kan onderdrukken", schrijft hij, duidelijk niet echt geilend op een Chinese deerne.

De universiteit van Princeton, Einstein's plaats van overlijden in 1955, heeft de dagboeken vertaald.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.