Oost-Duitsers 65 jaar terug met honderdduizenden de straat op

In het subforum Cultuur & Historie opende user Twentsche_Ros zondagochtend een interessant topic: het is vandaag 65 jaar geleden dat Oost-Duitsland massaal in opstand kwam, de Volksaufstand in der DDR.

Kort gezegd: mensen waren het communistische gedoe kotsbeu en op 16 juni 1953 begon men met stakingen. Dat bleef allemaal redelijk beperkt, tot het zich begon te verspreiden. Een dag later werd op honderden plekken in Oost-Duitsland gestaakt, geprotesteerd en gevochten om politieke gevangenen te bevrijden.

De schattingen van het aantal deelnemers aan de opstanden lopen nogal uiteen, maar het laagste aantal ligt toch wel op zo'n vierhonderdduizend, terwijl ook anderhalf miljoen niet uitgesloten is. De Sovjets en hun Oost-Duitse maten vonden het welletjes geweest: met T-34 tanks en met hulp van de Volkspolizei werd de boel met harde hand neergeslagen, met flink wat doden tot gevolg.

Mocht je de zondagochtend willen beginnen met een klein half uurtje geschiedenis, hier kun je een uitzending van Andere Tijden vinden over deze opstand.