Rea schrijft historie met 60e World Superbikes-zege, Van der Mark 4e

Jonathan Rea heeft de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in het Tsjechische Brno gewonnen. Voor de Noord-Ierse drievoudig wereldkampioen was het de 60e WSBK-overwinning en daarmee verbrak hij Carl Fogarty's record van 59 gewonnen races in de klasse.

Rea pakte bij de start gelijk de koppositie over van teamgenoot en polesitter Tom Sykes. De twee Kawasaki's werden gevolgd door de sterk vertrokken Alex Lowes, Marco Melandri, Eugene Laverty en Michael van der Mark op de zesde plek, met Chaz Davies vlak achter zich aan.

Aan het begin van de vierde ronde, met Rea, Sykes, Melandro, Lowes en Van der Mark in de top-5, werd de rode vlag gezwaaid: Michael Ruben Rinaldi crashte en omdat er wat herstelwerkzaamheden verricht moesten worden besloot men de race te neutraliseren.

Na een onderbreking kon de boel weer van start gaan, met Sykes en Rea op de eerste plekken en Rinaldi die achteraan de grid aan mocht sluiten. Dat ging echter niet helemaal goed: de lichten gingen aan en binnen een halve seconde weer uit, waardoor een paar coureurs van start gingen.

Het was overduidelijk dat de lichten niet in orde waren en gelukkig ging op de grid alles goed: de coureurs die gas gaven reageerden gelijk en stopten voor de snelheden al te hoog lagen. Het gevolg was dat er nog een onderbreking kwam, alvorens men dan écht weer op weg kon.

Sykes behield de leiding dit keer wel, maar Rea kwam er al snel voorbij. Lowes volgde op plek drie, voor Melandri, Davies en Van der Mark. De Nederlander opende al snel de aanval op de Welshman en zette zijn Yamaha met succes langs diens Ducati.

Voor de zoveelste keer dit jaar gingen Yamaha-teamgenoten Van der Mark en Lowes de strijd weer met elkaar aan, dit keer om plek vier, terwijl Melandri plek twee veroverde op Sykes. Rea kwam voorin niet meer in gevaar en won, voor Melandri, Sykes, Van der Mark en Lowes.