Van der Mark naar World Superbikes-podium op TT Circuit Assen

Jonathan Rea heeft op het TT Circuit van Assen de eerste race van het World Superbikes-weekeinde gewonnen. Op het Drentse asfalt werd het een prima strijd, waar het thuispubliek dankzij een sterk optreden van Michael van der Mark weer wat te juichen had: de 25-jarige Yamaha-coureur werd tweede. 

Bij de start werd Alex Lowes - voor het eerst in zijn WSBK-carrière op de pole - gepasseerd door Rea en Xavi Fores, die knokten om de leiding. Die was voor Rea, terwijl Lowes Fores terug kon pakken. Van der Mark kende vanaf plek zeven een heerlijke start en lag na een paar bochten al vierde, voor de Ducati's van Marco Melandri en Chaz Davies en Rea's Kawasaki-teamgenoot Tom Sykes.

In de derde ronde schoof Van der Mark nog weer wat op: hij zette zijn Yamaha in Ossebroeken binnendoor bij Fores en nam de derde plek over. Ook teamgenoot Lowes moest er niet veel later aan geloven en dus kon Van der Mark de jacht openen op leider en wereldkampioen Rea. De Rotterdammer had het tempo er erg lekker in zitten en Rea moest alle zeilen bijzetten om hem achter zich te houden.

Aan het einde van de zevende ronde ontploften de Drentse tribunes: in de GT-bocht ging Van der Mark voorbij Rea naar de leiding in de race. Dat duurde zo'n drie ronden, waarna Rea precies hetzelfde deed bij Van der Mark, die gelijk Davies op z'n nek kreeg. De Welshman ging voorbij aan de Yamaha-coureur, die ook Fores op z'n Ducati in de buurt zag komen.

Met vijf ronden te gaan reden Rea, Davies en Van der Mark nog altijd op kop en in de haarbocht nam de Nederlander de tweede plek weer in beslag, terwijl Tom Sykes vanaf de vierde plek in de buurt begon te komen. Sykes vond de aansluiting, Van der Mark vocht met nog drie ronden te rijden om in het wiel van Rea te blijven.

In de laatste ronde bleek wereldkampioen Rea toch net wat te sterk: Van der Mark moest afhaken, maar zag wel hoe Davies te druk was met Sykes om zelf een aanval te plaatsen op de Nederlander. Rea won zo de race, Van der Mark mocht voor de twaalfde keer in zijn carrière naar het podium en werd daar vergezeld door Davies. Sykes, Fores en Melandri eindigden naast het podium.