All-Star Race levert miljoen dollar en winst op voor NASCAR-coureur Harvick

NASCAR-coureur Kevin Harvick heeft op de Charlotte Motor Speedway de All-Star Race gewonnen. De 42-jarige veteraan, dit jaar al goed voor maar liefst vijf overwinningen, was in de slotfase niet te kloppen en mocht één miljoen dollar bijschrijven. 

Open race
De avond begon met de Open race, waar alle nog niet voor de All-Star Race geplaatste coureurs een kans hadden om zich alsnog te plaatsen. Dat kon door stage één of twee te winnen, door de race te winnen of door onder fans gekozen te worden via online stemmen. 

De jonge Alex Bowman won de eerste stage en kon zo gelijk naar binnen, zijn plek in de All-Star Race was binnen. Daniel Suarez won deel twee en de indrukwekkend sterk rijdende AJ Allmendinger won de race. Chase Elliott werd voor het derde jaar op rij door de fans gekozen en dus waren de vier laatste plekken in de All-Star Race bezet.

Stage 1
In de hoofdrace stonden verder alle coureurs die in 2017 of 2018 een NASCAR Cup Series-race wonnen, alle (oud-)kampioenen en alle voormalig winnaars van de All-Star Race aan de start, in totaal 21 coureurs. Het was Harvick die stage één domineerde, na een onderbreking door een spin van Kurt Busch, waarbij aan het einde wat druppels uit de lucht kwamen vallen.

Stage 2
Na de pitstops stonden Martin Truex Jr en Kyle Busch op de eerste rij voor de herstart en het begin van stage twee, met twintig ronden nog tien ronden korter dan het eerste deel. Halverwege nam Jimmie Johnson even de kop over, de eerste keer in het hele seizoen dat de zevenvoudig kampioen op kop reed. Busch nam het heft echter op tijd in handen en won de tweede stage, voor Suarez en Kyle Larson.

Beelden van de speciale kwalificatie, waarin tijdens de vliegende ronden een pitstop gemaakt moest worden, maar zonder snelheidslimiet in de pitstraat (Bron: YouTube)

Stage 3
Brad Keselowski kwam in de pitstraat flink naar voren: hij haalde slechts twee in plaats van vier nieuwe banden, won zo flink wat tijd en klom van de elfde naar de eerste plek. Keselowsli begon zo als leider aan het derde deel van de race, met Truex, Busch en Larson in zijn kielzog. Na zes van de twintig ronden werd de caution afgeroepen: veteraan Kasey Kahne kwam klem te zitten en tikte tegen de muur.

Truex en Keselowski vertrokken bij de herstart vooraan en met het einde van de stage in zicht kwam Bowman lekker naar voren. Dat duurde niet lang voor de opvolger van Dale Earnhardt Jr, want hij verloor de controle over de #88 en gleed hulpeloos de muur in. De stage werd hervat voor de overtime met Larson op kop en Joe Gibbs-teamgenoten Suarez en Denny Hamlin erachter, maar al snel ging het weer fout.

In de chaos in het middenveld kwam Ricky Stenhouse Jr licht in aanraking met Truex, die dwars ging en onder meer beide Busch-broers, Clint Bowyer en Keselowski met zich mee nam. Na de caution werd een volgende overtime-poging gedaan, dit keer met Hamlin en Suarez op de eerste rij. Larson nam de leiding even over, Suarez sloeg terug, maar het was Harvick die de stage pakte.

Finish
In het laatste deel van de race ging het om de knikkers: tien rondjes - die allemaa onder groen verreden moesten worden - waarbij de winnaar één miljoen dollar bij mocht schrijven. Harvick en Suarez vertrokken vanaf rij één, voor Larson en Ryan Blaney. Twee ronden voor de finish ging het fout, een beetje: Logano raakte de muur en tikte Larson rond, waardoor laatstgenoemde werd gedwongen tot een potje hogesnelheidsgrasmaaien. 

Larson kwam zonder noemenswaardige schade weg en dook gelijk naar binnen voor nieuwe banden, iets wat ook Stenhouse en Blaney deden voor het laatste sprintje om het miljoen. Harvick vertrok bij de herstart vanaf de eerste rij, wederom met Suarez naast zich. Hamlin en Logano volgden op rij twee, Johnson en Elliott deden op de derde rij ook nog mee, met veteranen Jamie McMurray en Ryan Newman daar weer achter.

Bij de herstart sloeg Harvick al snel een gat en dat bleek de beslissende move te zijn. Suarez, Hamlin en Logano deden wat ze konden, maar Harvick was niet meer bij te halen en de man die dit jaar in geweldige vorm verkeert bekroonde het seizoen met de All-Star-winst.

De race in het kort (Bron: YouTube)