March Madness: Haarms maakt indruk, topploegen onderuit en fantastische comeback

Nog zestien ploegen zijn in de strijd om zich te laten kronen tot nieuwe kampioen in het Amerikaanse college basketball, want de tweede ronde van het NCAA-toernooi zit erop. 'Nieuwe kampioen', want voor de North Carolina Tar Heels, vorig jaar nog de winnaars, zit het erop.

De Tar Heels hadden geen schijn van kans tegen de Texas A&M Aggies, die het heft vroeg in handen namen en met 86-65 de winst naar zich toe trokken. Met 21 punten was eerstejaars TJ Starks erg sterk, terwijl de veelbelovende tweedejaars Robert Williams met acht punten en dertien rebounds ook belangrijk was.

Een andere grote verrassing kwam op naam van de Florida State Seminoles, die de in het westen als eerste geplaatste Xavier Musketeers de baas waren. Xavier had lang de leiding in handen, maar met twee minuten te gaan trok Mfiondu Kabengele de stand gelijk. Xavier kwam op 70-68, maar een heerlijk drietje van Trent Forrest bracht de Seminoles op voorsprong, waarna ze het met 75-70 afmaakten.

Florida State stunt tegen Xavier (Bron: YouTube)

In de zuidelijke regio kijken we vervolgens naar de als tweede geplaatste Cincinnati Bearcats, die het makkelijk hadden met de Nevada Wolf Pack, als zevende geplaatst. De Bearcats hadden met nog ruim elf minuten te spelen 22 punten voorsprong, dus dat zat wel snor...leek het. Kendall Stephens en Cody Martin namen de Wolf Pack bij de hand en luidden een fantastische comeback in. Met 57 seconden op de klok dropte Martin een driepunter in het net, waarmee de stand op 73-73 kwam, om vervolgens te zien hoe Josh Hall de madness compleet maakte: 75-73.

De Nevada Wolf Pack maakt een fantastische comeback compleet (Bron: YouTube)

Tot slot kijken we nog even naar de Nederlandse glorie in het NCAA-toernooi en wel in de persoon van Matt Haarms. De 2,21 meter lange Amsterdammer is een publiekslieveling met zijn energieke spel en de eerstejaars deed het namens de Purdue Boilermakers uitstekend tegen de Butler Bulldogs. Met zeven punten, zes rebounds en twee blocks hielp hij zijn ploeg aan een nipte 73-76 overwinning en een plek in de Sweet Sixteen.