FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 maart 2018

Zaanstad mag overlastgevers weren uit wijken

De gemeente Zaanstad mag in de wijk Poelenburg en de buurt Peldersveld mensen van zestien jaar of ouder uit huurwoningen weren als die waarschijnlijk voor extra overlast of criminaliteit zouden zorgen. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft daarvoor toestemming verleend.

Het gaat niet om enkel vermoedens, het gaat om personen die bekend zijn bij de politie en herhaaldelijk voor ernstige overlast hebben gezorgd. Onder meer mensen die zorgen voor geluids- of stankoverlast of een strafblad hebben kunnen op deze manier worden geweerd.

De gemeente mag ook voorrang geven aan bepaalde beroepsgroepen die op zoek zijn naar een woning in de stad, zoals agenten of verpleegkundigen.

Vier jaar

De maatregel geldt voor ten minste vier jaar. Daarna kan verlenging worden aangevraagd, maar moet de gemeente aantonen dat de maatregel nog steeds nodig is. Een gemeente krijgt pas toestemming voor dit soort selectiebeleid als het kan aantonen dat het er met andere middelen niet in is geslaagd de leefbaarheid te verbeteren.

Poelenburg kwam in 2016 in het nieuws door een groep jongeren die hier overlast veroorzaakte. Onder hen was vlogger Ismaïl Ilgun, die bekend kwam te staan als de 'tuigvlogger'.

Zaanstad mag overlastgevers weren uit wijken
Zaanstad mag overlastgevers weren uit wijken (Foto: ANP)

Vijfvoudig paralympisch zwemkampioen van Rio (22) overleden

De Chinese zwemmer Huang Wenpan is op slechts 22-jarige leeftijd overleden, zo melden Chinese media. Huang reed in de buurt van Meishan, in de provincie Sichuan, met zijn auto tegen een lantaarnpaal. Hij werd nog met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar hij was niet meer te redden.

Huang was in 2016 een van de grote sterren van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De met een vorm van hersenverlamming kampende Chinees won er maar liefst vijf gouden medailles en zwom ook vijf wereldrecords. In december pakte hij ook nog eens vijf gouden medailles op het WK in Mexico.

"Wenpan was een buitengewoon getalenteerde atleet en in Rio een absolute vedette. Dit is verschrikkelijk nieuws", aldus een aangeslagen Andrew Parsons, de president van het Internationaal Paralympisch Comité.

Del Potro klopt Federer en wint eerste masterstitel

Tennisser Juan Martin del Potro heeft voor het eerst in zijn loopbaan een masterstoernooi gewonnen. De Argentijn was in een fraaie finale in Indian Wells te sterk voor vijfvoudig winnaar Roger Federer: 6-4, 6-7 (8), 7-6 (2).

Federer en Del Potro speelden al veel grote partijen tegen elkaar: tien keer op een Grand Slam, drie keer op de ATP Finals en een halve finale van de Olympische Spelen. De Zwitser schreef tot zondag al 27 keer een masterstoernooi op zijn naam, maar Del Potro stond nog altijd op slechts drie - allemaal verloren - finales.

Een break op 2-2 leverde Delpo de winst in set één op, waarna een bijzonder mooie tweede set pas in een tiebreak beslist werd. Del Potro kreeg er een matchpoint, maar maakte dat niet af, en zag hoe Federer op zijn zevende setpoint eindelijk toe kon slaan. 

De Zwitserse grootheid leek het in set drie af te gaan maken, nadat hij de Argentijn op 4-4 brak, maar die sloeg dan weer drie matchpoints weg en brak Federer terug. Het ging wederom naar een tiebreak, waarin Del Potro dit keer te sterk was en Federer diens eerste nederlaag van het jaar toediende.

Tornadoseizoen VS van start

Het Amerikaanse tornadoseizoen is weer van start gegaan. Officieel vanaf 1 maart maar voor vandaag en morgen zijn de eerste echte serieuze waarschuwingen afgegeven. De waarschuwing voor vandaag is enkele uren geleden opgewaardeerd naar een "moderate risk" wat de op één na hoogste waarschuwing is. Het noodweer zal gepaard gaan met zware regen- en onweersbuien waarbij hagelstenen van enkele centimeters niet zijn uitgesloten. 

De meeste tornado's in de VS ontstaan in de zogenaamde "Tornado Alley". Een gebied dat zich uitstrekt over Texas, Oklahoma en Kansas. Vandaag is echter de staat Alabama aan de buurt. Het noordelijk deel van de staat, inclusief de grootste stad Birmingham, ligt in de vuurlinie net als steden als Huntsville en Tuscaloosa. De eerste tornado waarschuwingen zijn inmiddels al gegeven maar zullen van minuut tot minuut veranderen. Ook in Tennessee en Mississippi zijn waarschuwingen van kracht.

De alom bekende stormchasers zijn op pad en ook enkele lokale tv-stations zenden het noodweer live uit. Ook op het forum zijn we geinteresseerd in dit weerfenomeen en volgen we soms de chasers op de voet. Daar kunnen we wat nieuwe geinteresseerden en gezellige meeposters prima gebruiken. Wil je dus meer weten over tornado's, de chasers live volgen in hun auto's of wat live-streams bekijken, neem dan hier eens een kijkje. Je bent van harte welkom om daar gezellig mee te posten. 

Voor de inwoners van Alabama kunnen we hopen dat de kracht van de tornado's mee gaat vallen. Het gaat voor die mensen een lange nacht worden. Morgen zal vooral Florida getroffen worden door het noodweer. 

March Madness: Haarms maakt indruk, topploegen onderuit en fantastische comeback

Nog zestien ploegen zijn in de strijd om zich te laten kronen tot nieuwe kampioen in het Amerikaanse college basketball, want de tweede ronde van het NCAA-toernooi zit erop. 'Nieuwe kampioen', want voor de North Carolina Tar Heels, vorig jaar nog de winnaars, zit het erop.

De Tar Heels hadden geen schijn van kans tegen de Texas A&M Aggies, die het heft vroeg in handen namen en met 86-65 de winst naar zich toe trokken. Met 21 punten was eerstejaars TJ Starks erg sterk, terwijl de veelbelovende tweedejaars Robert Williams met acht punten en dertien rebounds ook belangrijk was.

Een andere grote verrassing kwam op naam van de Florida State Seminoles, die de in het westen als eerste geplaatste Xavier Musketeers de baas waren. Xavier had lang de leiding in handen, maar met twee minuten te gaan trok Mfiondu Kabengele de stand gelijk. Xavier kwam op 70-68, maar een heerlijk drietje van Trent Forrest bracht de Seminoles op voorsprong, waarna ze het met 75-70 afmaakten.

Florida State stunt tegen Xavier (Bron: YouTube)

In de zuidelijke regio kijken we vervolgens naar de als tweede geplaatste Cincinnati Bearcats, die het makkelijk hadden met de Nevada Wolf Pack, als zevende geplaatst. De Bearcats hadden met nog ruim elf minuten te spelen 22 punten voorsprong, dus dat zat wel snor...leek het. Kendall Stephens en Cody Martin namen de Wolf Pack bij de hand en luidden een fantastische comeback in. Met 57 seconden op de klok dropte Martin een driepunter in het net, waarmee de stand op 73-73 kwam, om vervolgens te zien hoe Josh Hall de madness compleet maakte: 75-73.

De Nevada Wolf Pack maakt een fantastische comeback compleet (Bron: YouTube)

Tot slot kijken we nog even naar de Nederlandse glorie in het NCAA-toernooi en wel in de persoon van Matt Haarms. De 2,21 meter lange Amsterdammer is een publiekslieveling met zijn energieke spel en de eerstejaars deed het namens de Purdue Boilermakers uitstekend tegen de Butler Bulldogs. Met zeven punten, zes rebounds en twee blocks hielp hij zijn ploeg aan een nipte 73-76 overwinning en een plek in de Sweet Sixteen.

Spaanse rugbyers woest na 'naaipartij' door partijdige scheidsrechter

In rugbywereld is de nodige consternatie ontstaan. Het gaat om de wedstrijd tussen België en Spanje in het Rugby Europe Championship, zondag in Brussel. Bij winst zou Spanje zich verzekeren van plek twee en dus een plaats op het WK van volgend jaar, na 1999 dan hun tweede WK-deelname.

Bij Belgische winst zou die plek naar Roemenië gaan, dus ook voor de Roemenen stond er zeer veel op het spel. Wat was echter het geval? De Europese rugbybond besloot in al haar wijsheid om Vlad Iordachescu aan te wijzen als scheidsrechter. Inderdaad, een Roemeen.

Dat heeft men geweten ook, want vooral in de tweede helft werd alles wat Spaans was afgefloten. Zo kreeg Spanje zelfs een keer voordeel, maar op het moment dat de try bijna binnen was floot de Roemeen tóch af: "Geen voordeel!", luidde het ineens, wat uiteraard tot woedende reacties leidde.

De Belgen wonnen uiteindelijk zeer verrassend met 18-10 en Spanje sprak schande van de situatie, waarbij de scheidsrechter door beveiligers van het veld geëscorteerd moest worden. "Wij mochten vandaag niet spelen, alles werd simpelweg tegengehouden", foeterde coach Santiago Santos.

"Elke keer als we op weg waren naar een score, werd de boel stilgelegd. Ongelooflijk", klonk het uit de mond van Santos, die met Spanje nu een play-off moet spelen tegen Portugal. Bij winst wacht dan Samoa in een laatste play-off, waarvan de winnaar naar het WK gaat en de verliezer naar een laatste kwalificatietoernooi.

De Europese rugbybond weigerde commentaar te geven. "Dat zou ongepast zijn om te doen voor we alle beelden bekeken hebben", liet men weten, met de kanttekening dat er wel een onderzoek ingesteld gaat worden naar de gang van zaken.

Voor de liefhebber, een analyse van waar de scheidsrechter allemaal fout zat (Bron: YouTube)

Zweden roept Russische ambassadeur op matje

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Russische ambassadeur dinsdag op het matje. De sommatie komt na de bewering van Moskou dat Zweden de bron zou kunnen zijn van het zenuwgas dat werd gebruikt bij de aanval op een voormalige Russische dubbelspion in Engeland.

Groot-Brittannië beschuldigt Rusland ervan achter de aanslag op Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury te zitten. Beiden liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis. Bij de aanval werd het uit het Sovjet-tijdperk stammende zenuwgas novitsjok gebruikt.

Moskou sprak zijn minachting uit over de beschuldigingen en een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat de meest waarschijnlijke bron van het zenuwgas Groot-Brittannië zelf, de Tsjechische Republiek, Slowakije, de Verenigde Staten of Zweden was.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, noemde die bewering ,,onaanvaardbaar en ongegrond".

Zweden roept Russische ambassadeur op matje
Zweden roept Russische ambassadeur op matje (Foto: ANP)

'Justitie moet genocide IS'ers onderzoeken'

Er moet een speciale aanklager komen om misdaden te onderzoeken die Nederlanders plegen die zich bij IS hebben aangesloten. Dit zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert maandag in De Telegraaf.

Het kabinet stelt dat IS in Irak en Syrië genocide pleegt op christenen, jezidi's en andere groepen. De VN en de Raad van Europa delen dit standpunt. ,,Erkenning van genocide betekent de plicht om er iets aan te doen", zegt Van Helvert in de krant.

Volgens het Kamerlid is het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederlanders zich schuldig maken aan genocide. Een deel van die daders keert nu bovendien terug naar Nederland. ,,We moeten iemand hebben naar wie je met bewijzen toe kunt en die alvast begint met vervolging."

'Justitie moet genocide IS'ers onderzoeken'
'Justitie moet genocide IS'ers onderzoeken' (Foto: ANP)

Locadia: "Een teken dat ik nog harder moet werken"

Jürgen Locadia kijkt in de spiegel nu hij geen oproep heeft ontvangen voor de twee oefeninterlands met het Nederlands elftal.

De 24-jarige aanvaller stapte in januari voor zeventien miljoen euro over van PSV naar Brighton & Hove Albion. Voor zijn nieuwe ploeg was in vier wedstrijden twee keer trefzeker en speelde hij afgelopen zaterdagavond tegen Manchester United in de FA Cup voor het eerst negentig minuten.

"Een teken dat ik nog harder moet werken", vertelt Locadia in gesprek met De Telegraaf . "De Jürgen van PSV had er misschien iets over gezegd. En laatst kwam ik tijdens een wedstrijd van Brighton helemaal niet in actie. Dan is de neiging groot naar de manager te stappen. Maar het heeft geen zin. Ik moet en ga er gewoon voor zorgen dat meneer Koeman en de trainer bij mijn club (Chris Hughton, red.) niet meer om me heen kunnen."

De aanvaller merkt dat het voetbal anders in Nederland en Engeland. "Alles wordt gemeten. Zo moeten we elke ochtend onze plas inleveren om te kijken of we de dag ervoor wel genoeg water hebben gedronken. We krijgen daarna de dagelijkse lenigheidstest en worden gewogen. Het zijn maar kleine voorbeelden, maar verslappen is er niet bij."

Zelfrijdende Uber auto rijdt vrouw dood

Uber staakt met onmiddellijke ingang al zijn proeven met zelfrijdende auto's wegens een ongeluk waarbij een overstekende vrouw om het leven is gekomen. Het ongeluk gebeurde zondag in de plaats Tempe in de staat Arizona.

Het taxibedrijf is een van de vele technologie- en autobedrijven die proeven doen met zelfrijdende auto's. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een voetganger om het leven komt door een ongeluk met een zelfrijdende auto.

Uber laat weten mee te leven met de familie van het slachtoffer. Het bedrijf werkt mee het het onderzoek van de lokale autoriteiten naar het ongeval.

Uber stopt met zelfrijdende auto's na ongeluk
Uber stopt met zelfrijdende auto's na ongeluk (Foto: BuzzT)

NASCAR-kampioen Truex met overmacht naar eerste zege van het jaar

NASCAR-coureur Martin Truex Jr heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De kampioen, rijdend voor het Furniture Row Racing van de Nederlandse Amerikaan Barney Visser, was een klasse apart op de D-oval van Fontana in Californië en reed 125 van de 200 ronden op kop.

Op Truex stond in de eerste stage geen maat en ook het tweede deel van de race werd een prooi voor hem. De voornaamste spanning kwam toen Kevin Harvick, die de vorige drie races won, in de muur knalde. Hij probeerde wat naar beneden te komen op de baan en raakte Kyle Larson, waarna Harvick hard in de muur belandde. Hij kon na wat reparaties nog verder rijden, maar was wel kansloos en nam na afloop ook gewoon zelf de verantwoordelijkheid voor de actie. 

Bij de herstart na de tweede stage, met 75 ronden te gaan, lagen Kyle Busch en Truex op kop, voor Joey Logano en Brad Keselowski. De volgende caution kwam snel vanwege een aanraking met de muur door David Ragan, maar het was allemaal weinig spectaculair. Ook na de herstart lagen Busch en Truex voorop en met veertig ronden te rijden werd Busch gepasseerd door de kampioen, alvorens ze allebei naar binnen doken voor in principe de laatste pitstop.

Voor Harvick ging het niet helemaal goed (Bron: YouTube)

Het team van Joe Gibbs Racing deed het uitstekend in de pitstraat en hielp Busch zo weer naar de leiding, maar wel met Truex in zijn nek. Denny Hamlin had de leiding in handen, maar moest zijn pitstop nog maken, wat hij een ronde later deed. Binnen tien ronden ging Truex weer voorbij aan Busch en dus had hij de koppositie weer terug.

Met nog twintig ronden te rijden had Busch het heel zwaar: hij lag inmiddels vijf seconden achter Truex en werd aangevallen door Kyle Larson, die de tweede plek dan ook overnam. Truex liep alsmaar verder weg en reed dominant naar de zege, voor Larson en Busch. Penske-teamgenoten Keselowski en Logano vochten nog even om de vierde plek, met Keselowski als winnaar van dat duel.

Na stamceldonatie voetballer Thy duizenden nieuwe aanmeldingen

Volgens Stichting Matchis, een centrum voor stamceldonatie, heeft men naar aanleiding van de publiciteit rondom de donatie van voetballer Lennart Thy vijfduizend nieuwe aanmeldingen gekregen.

De speler van VVV Venlo doneerde afgelopen week bloed voor een stamceltransplantatie en kon daarom niet meespelen in de wedstrijd tegen PSV. Met het gedoneerde bloed kan een patiënt met acute leukemie gered worden.

“We merken het duidelijk. Er hebben zich duizenden mensen gemeld. Het aantal aanvragen is fors hoger dan het gemiddelde.”, aldus Bert Elbertse van Stichting Matchis. “Ik schat dat er inmiddels zeker vijf- tot zesduizend mensen bij zijn gekomen. De website wordt ook twee tot drie keer zoveel bekeken. Via een mail geven mensen bijvoorbeeld aan dat ze nu pas weten wat het is omdat Lennart Thy het heeft gedaan en dat ze zich daardoor ook aanmelden.” Normaal gesproken krijgt de stichting zo'n 50.000 aanmeldingen per jaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als stamceldonor op de site van Stichting Matchis. De stichting krijgt naar eigen zeggen ongeveer 50.000 aanmeldingen per jaar.

Messi over groeihormonen: "Na een tijdje werd het normaal"

Lionel Messi kreeg als kleine jongen groeihormonen ingespoten, omdat hij anders niet langer dan 1,40 meter zou worden.

In een interview met América TV vertelt Messi hoe dat ging. "Ik injecteerde mezelf met groeihormonen toen ik klein was, één keer per nacht. Elke dag stak ik het in een been. Ik begon ermee toen ik ongeveer elf was. Eerst deden mijn ouders het, daarna ikzelf."

"Het was net als een potlood, een heel klein potlood. Het deed niet echt pijn en ik vond het na een tijdje gewoon normaal worden", aldus de sterspeler van Barcelona, die dit seizoen 35 keer scoorde in 43 officiële wedstrijden van de Catalanen. Messi werd uiteindelijk trouwens 1,70 meter lang.

De 30-jarige vedette onthulde ook dat hij vroeger slechte eetgewoonten had. "Toen ik begin twintig was, at ik chocolade, alfajores (Zuid-Amerikaans gebak, red.) en dronk ik veel limonade. Maar nu is dat veranderd", aldus Messi. "Of ik wel eens zondig? Een glaasje wijn kan eens in de zoveel tijd wel. Verder houd ik het bij vis, vlees, groenten en salades."

Invoering videoscheidsrechter is een feit

Vanaf komend seizoen wordt, tijdens alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie, gebruik gemaakt van de Video Assistant Referee; de videoscheidsrechter of kortweg de VAR. Dit is maandag besloten tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) van de KNVB.

"Dit is een uniek moment in het Nederlandse voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken", aldus Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB. "In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Dankzij het voorbereidende werk in de afgelopen jaren van Gijs de Jong, Mike van der Roest en anderen zijn we internationaal gezien een boegbeeld van deze ontwikkeling. Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering."

Door gebruik te maken van de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de voetbalduels. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Zo moeten er scheidsrechters worden opgeleid en moet de benodigde techniek in orde worden gemaakt. Gudde: "Op de achtergrond zijn we natuurlijk al een tijd bezig, maar de komende maanden zal de invoering van de VAR echt vorm krijgen. Ik kijk dan ook uit naar het moment dat we vrijdag 11 augustus bij de start van de Eredivisie echt gaan beginnen."

De VAR wordt komend seizoen bij 324 wedstrijden ingezet. Het gaat dan om 306 duels in de Eredivisie, de finales van de play-offs om promotie/degradatie, de halve finales en finales van de strijd om een Europees ticket en de Johan Cruijff Schaal. Daarnaast wordt het hulpmiddel ook gebruikt vanaf de kwartfinales in de TOTO KNVB Beker.

Hongarije verdedigt anti-immigratiebeleid

Hongarije heeft maandag bij de Verenigde Naties (VN) haar anti-immigratiebeleid verdedigd. Het land onderstreepte dat het vastbesloten is een homogene, christelijke samenleving te handhaven.

Het VN-comité voor burger- en politieke rechten, dat bestaat uit onafhankelijke deskundigen, begon een tweedaagse evaluatie van het Hongaarse beleid, minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen.

Premier Viktor Orbán betoogde afgelopen donderdag nog dat de kiezers moeten vechten tegen "externe krachten en internationale machten" die massale immigratie in hun land willen opdringen.

Tegenover het VN-panel zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto: "Eerst en vooral is het een vaste overtuiging van de regering dat het Hongaarse volk het recht heeft om in veiligheid te leven, zonder angst voor terroristische gruweldaden."

In 2015 had Hongarije een "treurige ervaring" toen ongeveer 400.000 migranten door het land kwamen op weg naar West-Europa, "alle regels negerend", zei hij. Hongarije reageerde met een grensafrastering en verwierp voorstellen van de Europese Unie om migranten in lidstaten te vestigen onder een quotasysteem. De meeste migranten waren moslims die op de vlucht waren voor conflicten in het Midden-Oosten. "De Hongaarse regering heeft geen illegale migranten toegelaten en zal ze in de toekomst niet toelaten", zei Szijjarto.

"Wij Hongaren hebben de afgelopen duizend jaar in een christelijke samenleving geleefd, in een geïntegreerde, homogene samenleving, dat is wat wij van onschatbare waarde achten en daar blijven wij op hameren", voegde hij eraan toe. Hij zei dat niet-gouvernementele organisaties die lobbyen voor meer tolerantie voor immigratie niet zijn gekozen en niet het Hongaarse volk vertegenwoordigen.

Hongarije verdedigt anti-immigratiebeleid
Hongarije verdedigt anti-immigratiebeleid (Foto: ANP)

Verbeek en Van Halst maken seizoen af bij Twente

Gertjan Verbeek en Jan van Halst laten hun oren niet hangen naar boze fans van FC Twente, die willen dat het duo meteen uit Enschede vertrekt.

Een deel van de aanhang houdt Verbeek en Van Halst verantwoordelijk voor de onrust binnen de club en de slechte prestaties. Sinds afgelopen weekend bungelt FC Twente onderaan de Eredivisie. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-2) ging Van Halst zaterdag al eerder naar huis toe vanwege de dreigende sfeer in het stadion.

"Er was natuurlijk zo'n agressief sfeertje ontstaan. Soms is het dan verstandiger wat eerder weg te gaan. Ze komen niet aan mijn gezin, maar ik bescherm ze wel", vertelt de technisch directeur aan RTV Oost. Van Halst wordt juist door zijn gezin aangemoedigd om niet de handdoek in de ring te gooien. "Ze zijn thuis nog sterker dan ik bijna."

Coach Verbeek hoeft ondertussen niet te vrezen voor ontslag. "We blijven tot het einde doorknokken. We blijven erin, daar ben ik echt van overtuigd. Linksom of rechtsom, want als je dat niet meer gelooft kun je wel stoppen."

Van Hanegem: "PSV was weer een worsteling"

PSV was zaterdagavond met de 3-0 te sterk voor VVV-Venlo, maar Willem van Hanegem betwijfeld of dat tegen elf Venlonaren ook gelukt was.

Beide ploeg zochten de kleedkamer halverwege de wedstrijd op met een 0-0 stand, waarna Ralf Seuntjens na 58 minuten met zijn tweede gele kaart werd weggestuurd. Via tweemaal Marco van Ginkel en een treffer van Hirving Lozano pakte de koploper van de Eredivisie uiteindelijk de zege.

"PSV zag ik weer apetrots het veld afstappen want VVV was met 3-0 verslagen. Maar wat was het weer een worsteling", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Ik hoorde trainer Phillip Cocu zeggen dat het openingsdoelpunt ook tegen elf spelers van VVV wel was gevallen, maar daar ben ik niet zo zeker van. En wat als VVV gewoon een strafschop had gekregen voor de lompe actie van Joshua Brenet tegen Romeo Castelen?"

"Maar ook als PSV niet had gewonnen, is de concurrentie te zwak om de boel nog om te draaien in de Eredivisie. Ajax won met ruime cijfers van Sparta (2-5, red.), maar het had zomaar gekund dat de Rotterdammers halverwege met 2-0 voor hadden gestaan. Ajax was pas na rust enigszins bij de les."

De Kromme stelt dat AZ, de nummer drie van de Eredivisie, beoordeeld moet worden als een topclub. De Alkmaarders waren met 3-2 te sterk voor FC Groningen. "Die ploeg bofte met een late, winnende goal. FC Groningen kon zo eenvoudig van 2-0 op 2-2 komen dat ik me ook zorgen maak om AZ. Wout Weghorst is straks misschien wel international, maar die jongen is er helemaal niet aan toe."

Verschil tussen Van Gerwen en Wright op Order of Merit precies één miljoen pond

Een opvallend feitje na het dartsweekend met twee Players Championships. Michael van Gerwen staat op de wereldranglijst na dit weekend exact één miljoen pond voor op de nummer twee Peter Wright. Van Gerwen voert de Order of Merit aan met 1.723.000 pond. Wright is de nummer twee met 723.000 pond. Wereldkampioen Rob Cross volgt met bijna een ton minder op plek drie. Gary Anderson en Daryl Gurney maken de top vijf compleet.

De wereldranglijst van de PDC wordt samengesteld uit al het verdiende prijzengeld over de laatste twee jaar. Van Gerwen staat door al zijn zeges flink voor op de rest. Dit jaar heeft hij al weer zes toernooizeges binnen. Ian White, de winnaar van zondag, kwam door zijn winst opnieuw de top tien binnen. 

Raymond van Barneveld is op plek twaalf met 269.500 pond de tweede beste Nederlander. Benito van de Pas (plek 14, 241.500 pond) en Jelle Klaasen (17, 216.500 pond) hebben momenteel een positie bij de mondiale top-20. Vincent van der Voort (34), Jermaine Wattimena (35), Christian Kist (38), Jan Dekker (44), Ron Meulenkamp (48) en Jeffrey de Graaf (53) behoren tot de 64 beste spelers ter wereld. Een darter moet aan het eind van het jaar in de top 64 staan om hun tourkaart voor het volgende jaar te behouden. Darters die hun tourkaart op de Q-School hebben gewonnen, hebben vervolgens twee jaar de tijd om een plek in de top 64 te bemachtigen.

PDC Order of Merit op 19 maart 2018

1 Michael van Gerwen £1,723,000
2 Peter Wright £723,000
3 Rob Cross £639,750
4 Gary Anderson £544,250
5 Daryl Gurney £413,750
6 Mensur Suljovic £357,500
7 Dave Chisnall £336,750
8 Simon Whitlock £302,750
9 Michael Smith £283,000
10 James Wade £282,000
11 Gerwyn Price £270,750
12 Raymond van Barneveld £269,500
13 Ian White £264,750
14 Benito van de Pas £241,500
15 Kim Huybrechts £240,750
16 Alan Norris £234,500
17 Jelle Klaasen £216,500
18 Darren Webster £214,750
19 Joe Cullen £208,000
20 Adrian Lewis £192,750
21 Mervyn King £185,000
22 Stephen Bunting £183,250
23 Steve Beaton £180,000
24 Kyle Anderson £175,500
25 Robert Thornton £157,500
26 Steve West £155,500
27 John Henderson £154,250
28 Jonny Clayton £152,250
29 Cristo Reyes £149,750
30 Jamie Lewis £149,500
31 Justin Pipe £149,500
32 James Wilson £148,500
33 Chris Dobey £129,750
34 Vincent van der Voort £122,250
35 Jermaine Wattimena £113,750
36 Brendan Dolan £110,750
37 Dimitri Van den Bergh £109,000
38 Christian Kist £107,500
39 Mark Webster £102,500
40 Robbie Green £90,500
41 Terry Jenkins £89,250
42 Ronny Huybrechts £89,000
43 James Richardson £86,250
44 Jan Dekker £83,250
45 Keegan Brown £77,000
46 Jamie Caven £74,000
47 Kevin Painter £72,750
48 Ron Meulenkamp £67,000
49 Richard North £66,500
50 Josh Payne £65,750
51 Max Hopp £65,250
52 Devon Petersen £59,000
53 Jeffrey de Graaf £56,500
54 Corey Cadby £54,500
55 William O'Connor £54,250
56 Zoran Lerchbacher £53,500
57 Andrew Gilding £52,000
58 Joe Murnan £50,500
59 Steve Lennon £50,250
60 Ricky Evans £49,000
61 Rowby-John Rodriguez £48,500
62 Martin Schindler £46,250
63 Peter Jacques £45,000
64 Toni Alcinas £44,750

Koeman: "Intern discussie gehad over Kluivert en Bergwijn"

Bondscoach Ronald Koeman heeft op een persconferentie aangegeven waarom Justin Kluivert wel is geselecteerd voor Oranje en Steven Bergwijn niet.

"Ik heb best veel nagedacht en intern hebben we best wel discussie gehad over Justin en Bergwijn", vertelde Koeman volgens Voetbal International. "Ze zijn allebei jong en op bepaalde posities inzetbaar. Bergwijn is meer een spits, begrijp ik van Art Langeler (bondscoach Jong Oranje, red.), Kluivert meer een buitenspeler. Dat zijn keuzes die je maakt."

Koeman beseft dat de topspelers van weleer er niet meer bij zijn. Hij ziet Memphis Depay als iemand die bij het nieuwe Oranje een belangrijke rol kan vervullen. "Ik heb hem vorig jaar in Engeland gesproken bij mij thuis om hem naar Everton te halen en dat is niet doorgegaan. Toen heb ik een betere indruk gekregen dan die ik van tevoren had."

De bondscoach gaf verder toe dat Virgil van Dijk mogelijk aanvoerder wordt, maar dat is nog niet zeker. "Het moet iemand zijn die overwicht in de groep heeft en op een bepaalde positie speelt. Ik ben niet van een keeper aanvoerder maken of een spits." Het Nederlands elftal oefent komende vrijdag tegen Engeland en drie dagen later tegen Portugal.

Lyon komend seizoen mogelijk niet in Europa

Olympique Lyon dreigt te worden uitgesloten van deelname aan de Europese toernooien, omdat fans van de club zich hebben misdragen.

Naar aanleiding van de wedstrijd van Lyon tegen CSKA Moskou heeft de UEFA de Franse club aangeklaagd voor vier vergrijpen. Het ging om ongeregeldheden, het gooien van voorwerpen op het veld, racistische spreekkoren en het blokkeren van trappen in het stadion. Voor eigen publiek verloor Lyon met 2-3, waardoor het werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de Europa League.

Tijdens de kwartfinales van vorig jaar tegen Besiktas liep het ook al uit de hand. Vóór de aftrap ontstonden toen al vechtpartijen op de tribunes en door gegooi met vuurwerk vluchtten honderden fans het speelveld op. Lyon kreeg toen 100.000 euro boete en een voorwaardelijke schorsing als het binnen twee jaar nog eens mis zou gaan.

"Als er een nieuwe overtreding wordt begaan tijdens de periode van de voorwaardelijke straf, dan dient de voorwaardelijke straf in werking te treden", geven de regels van de UEFA aan. Aangezien de ploeg dit seizoen al klaar is in Europa, wordt de zaak pas op 31 mei behandeld.

Dolberg terug op trainingsveld bij Ajax

Kasper Dolberg komt steeds dichter bij zijn rentree bij Ajax. De Deen liet zich maandag zien op het trainingsveld.

Nadat de groepstraining van Ajax 1 was afgelopen, werkte Dolberg maandagmiddag een individuele oefensessie af van zo'n drie kwartier. Het was zijn tweede sessie op het veld sinds hij in de laatste wedstrijd voor de winterstop een voetblessure opliep.

In die laatste wedstrijd van 2017, thuis tegen Willem II, was Dolberg invaller voor Klaas Jan Huntelaar. De 20-jarige Deen moest dit seizoen vaak toezien hoe Huntelaar voorin de voorkeur kreeg. Tegen Willem II maakte Dolberg zijn vijfde tot nu toe dus laatste Eredivisiedoelpunt van dit seizoen.

Een aantal weken geleden zei Dolberg op de officiële website van Ajax dat hij nu vaker op de club is dan wanneer hij fit is. "Ik trainde twee keer per dag. Ik heb dus niet verveeld thuisgezeten. Dit is mijn eerste serieuze blessure. Ik ben er voor het eerst langer dan 3 weken uit geweest. Tijdens mijn revalidatie besefte ik steeds meer hoe leuk het is om te voetballen."

Kamervragen over megaprijzen kaarten Beyoncé

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur krijgt dinsdag vragen over het concert van Beyoncé en JAY-Z. Toegangskaarten voor het concert in Amsterdam waren maandag binnen een mum van tijd uitverkocht, om even later voor de driedubbele prijs weer op internet te koop gezet te worden. SP-Kamerlid Peter Kwint wil dat dit zo snel mogelijk stopt.

Kwint heeft het probleem eerder aangekaart met een motie tijdens de cultuurbegroting in november. De minister zei vorige week in een Kamerbrief dat ze komend najaar met een reactie komt. Maar volgens Kwint moet er veel sneller een oplossing komen voor het probleem: "we moeten het verdienmodel zo snel mogelijk slopen".

Kamerlid Kwint kan wel een paar oplossingen bedenken, zoals een maximum percentage winst op de doorverkochte tickets of het op naam verkopen van kaarten. De uiteindelijke oplossing zegt hij bij de minister te laten.

Niet verboden

Mojo zegt niets te kunnen doen aan de doorverkoop van de tickets "wij stimuleren het niet, maar kaarten doorverkopen is niet verboden".

De snelheid waarmee het concert in juni is uitverkocht en de hoge gevraagde prijzen van de kaartjes laat zien dat Beyoncé en JAY-Z nog steeds erg geliefd zijn in Nederland. Mojo zegt daarom ook in gesprek te zijn met de tourmanagers van de twee sterren, in de hoop op een tweede concert in Nederland.

Kamervragen over megaprijzen kaarten Beyoncé
Kamervragen over megaprijzen kaarten Beyoncé (Foto: BuzzE)

Je kan nu de HTC Vive Pro preorderen

HTC had al eerder een opvolger voor zijn HTC Vive aangekondigd, maar vandaag zijn ook de allereerste preorders voor de HTC Vive pro van start gegaan. Mocht je nog toevallig een smak geld hebben liggen, dan is de HTC Vive Pro al voor 879 euro van jou.

In vergelijking met zijn voorganger heeft de HTC Vive Pro een hogere resolutie, van 1440x1600 pixels, in vergelijking met 1080x1200 van de HTC Vive. Hiermee ligt de resolutie 78 procent hoger en de pixeldichtheid ligt 37 procent hoger. Daarnaast komt de HTC Vive Pro ook met een kekke ingebouwde headset.

De HTC Vive zelf verdwijnt voorlopig niet uit de schappen en zal te koop zijn naast de pro. Om de koop van een HTC Vive toch aantrekkelijk te maken heeft HTC van die versie de prijs verlaagd met een adviesprijs van 500 dollar.

HTCVivepro
Je kan nu de HTC Vive Pro preorderen

'Londen moet met bewijs of excuses komen'

De beweringen die de Britse regering heeft geuit over de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal, zijn lasterlijk en op niets gebaseerd. Londen zou ze moeten bewijzen of zich moeten verontschuldigen, zei een Kremlin-woordvoerder maandag. Op de verkiezingsdag in Rusland, zondag, zei president Poetin dat de beschuldigingen volstrekte onzin zijn.

Londen stelt dat de Russische leider zelf het bevel zou hebben gegeven om de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal met een bijzondere chemische stof om het leven te brengen. De stof novitsjok is als chemisch wapen ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Rusland heeft eerder betoogd dat er geen enkel logisch motief is voor de Russische regering om de voor Moskou waardeloze pensionado Skripal nu uit de weg te ruimen.

De substantie bewijst volgens de Britten dat het Kremlin er achter zit, want dat zou het enige land zijn waar de stof vandaan kon komen. Dit is een omstreden stelling, omdat de novitsjok ook uit andere staten van de voormalige Sovjet-Unie zou kunnen komen en zelfs in Iran zou zijn getest met medeweten van de OPCW. De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn maande de regering van premier Theresa May tot voorzichtigheid, omdat ook Russische maffioso of Russische partijen die geen onderdeel zijn van Poetins regering de daders kunnen zijn.

'Klassieke Russische strategie'
De Britse minister Boris Johnson noemde de Russische ontkenningen "steeds absurder", verwijzend naar de Russische bewering dit weekend dat Groot-Brittannië zelf, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten of Zweden de mogelijke herkomstlanden zijn van het zenuwgas.

"Ze houden niemand meer voor de gek. Dit is een klassieke Russische strategie. Mensen kunnen zien dat Rusland probeert een speld van waarheid in een hooiberg van waarheid te verstoppen", aldus Johnson, die later op de dag NAVO-topman Jens Stoltenberg ontmoet.

Skripal en zijn dochter Joelia werden 4 maart op een bankje in Salisbury gevonden. Ze waren vergiftigd met het zenuwgas en zijn nog steeds in coma. Onderzoekers van de internationale organisatie OPCW, die chemische wapens bestrijdt, zijn maandag Engeland aangekomen voor hun onderzoek naar novitsjok.

Reactie Europese Unie
De Europese Unie heeft maandag de aanslag in sterke bewoordingen veroordeeld. "De EU neemt de Britse vaststelling dat Rusland hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is zeer serieus", aldus de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De unie roept Moskou op alle vragen die de Britten en de internationale gemeenschap hebben gesteld te beantwoorden en direct volledige openheid van zaken te geven aan de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) over het novitsjok-programma. Novitsjok is het zenuwgas dat bij de aanslag is gebruikt.

"De levens van vele burgers werden bedreigd door deze roekeloze en illegale daad. De EU is geshockeerd en onvoorwaardelijk solidair met het Verenigd Koninkrijk", aldus de verklaring. "Het gebruik van chemische wapens onder welke omstandigheden dan ook is compleet onaanvaardbaar en vormt een veiligheidsdreiging voor ons allen."

De Duitse minister Heiko Maas zei dat eventuele nieuwe sancties ter sprake zouden komen als de Britten daar om vragen. Hij tekende wel aan dat het volgens hem om een zaak tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland gaat en dat het belangrijk is in gesprek te blijven met het Kremlin.

'Londen moet met bewijs of excuses komen'
'Londen moet met bewijs of excuses komen' (Foto: ANP)

Hodeg sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Catalonië

De eerste etappe van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Álvaro José Hodeg. De Colombiaan van Quick-Step Floors was in Calella na 152 kilometer de snelste in de massasprint. Sam Bennett van Bora-Hansgrohe werd tweede, voor zijn ploeggenoot Jay McCarthy. Hodeg is ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De vroege vlucht bestond uit Tom Bohli (BMC), Jesus Ezquerra (Burgos-BH), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Andriy Grivko (Astana), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) en Markel Irizar (Trek-Segafredo). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton.

Op achttien kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen door het peloton onder leiding van Movistar. Pas in het slot van de etappe nam de sprintersploegen het over van de Spaanse ploeg. Vooral Quick-Step Floors trok de sprint perfect aan voor hun sprinter, waarna Hodeg het afmaakte voor de Belgische ploeg. Voor de Colombiaan was het alweer zijn tweede zege in een week tijd. Afgelopen vrijdag was hij de sterkste in de Handzame Classic.

Er was eens Ni No Kuni 2

Het duurt nog een paardagen voordat Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom in de winkel ligt, maar Bandai Namco heeft alvast de trailer online gezet.

Het verhaal gaat om twee stammen die in de stad Ding Dong Dell leven. De stam van de muizen doet een staatsgreep en neemt het koninkrijk over van de katten. Jij speelt de katachtige Evan Pettiwhisker Tildrum, een wel erg jonge koning in spe. Je bent uit het paleis gezet en je wil je koninkrijk weer claimen. Je krijgt hulp van onder andere Roland, een koning van een andere dimensie en Tani, de dochter van de kapitein van de luchtpiraten. Je zult andere leiders van andere koninkrijken moeten overtuigen dat jij koning bent door allerlei beproevingen.

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom komt 23 maart uit op pc en PlayStation 4. Onze review komt er aan, maar we kunnen alvast verklappen dat het een topper is.

Wolf gespot in Drenthe

In het oostelijk deel van Drenthe is een wolf gespot. Het dier wandelde woensdag overdag over akkers in de buurt van het dorp Barger-Compascuum. Dit is pas nu bekendgemaakt om het dier voldoende rust te gunnen, meldt de website naturetoday.com.

De wolf, die vermoedelijk uit Duitsland komt, is goed vastgelegd op foto en film. Experts van Wolven in Nederland konden daardoor met zekerheid vaststellen dat het om een wolf gaat.

In vergelijking met eerdere jaren is er dit jaar een toename van het aantal meldingen over wolven en het aantal gevallen waarbij later komt vast te staan dat het inderdaad om zo'n dier ging. De toename hangt samen met de gestage groei van de Duitse wolvenpopulatie.

Wolven vormen geen gevaar voor mensen zolang ze met rust worden gelaten en niet in het nauw worden gedreven, aldus Wolven in Nederland.

Wolf gespot in Drenthe
Wolf gespot in Drenthe (Foto: ANP)

Naar de gevangenis in One Piece: World Seeker

Bandai Namco heeft wat meer informatie gegeven over One Piece: World Seeker. We komen iets meer te weten over het eiland waar het spel zich afspeelt en ook zien we wat bekende gezichten die op het eiland aanmeren.

Nee, het eiland is niet Impel Down, de gevangenis waarin Luffy al eerder vastzat. De Strawhats zetten in One Piece: World Seeker namelijk voet op Jail Island. Het eiland stond eerst bekend als Jewel Island door de waardevolle mineralen die er gevonden konden worden. Dat trok ook rovers, piraten en ander gespuis aan en het werd al snel een plek waar het gevaarlijk was. De World Government heeft er met harde hand rust laten wederkeren, maar de burgers voelen dat er meer aan de hand is. Er komen nu meer mariniers, er is een installatie onder water gebouwd en ook broer Sabo en luipaard Lucci van CP-0 komt om de hoek kijken. Wat er niet klopt mogen we met hulp van Luffy gaan ontdekken.

One Piece: World Seeker komt ergens dit jaar uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

One Piece: World Seeker - Sabo (Foto: Bandai Namco)

One Piece: World Seeker - Lucci (Foto: Bandai Namco)

One Piece: World Seeker - Mine (Foto: Bandai Namco)

André Hazes en Jannes populairst in vrachtwagencabine

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zingen onderweg het liefst uit volle borst mee met André Hazes senior. Ook de hits van Jannes en BLØF zijn geliefde meezingers in de vrachtwagencabines. Dat maakte Xander de Buisonjé maandag bekend tijdens de aftrap van een nationale wervingscampagne voor chauffeurs in Gilze.

Aan het onderzoek in opdracht van het Sectorinstituut Transport en Logistiek namen bijna zeshonderd vrachtwagenchauffeurs deel. Muziek speelt voor veel vrachtwagenchauffeurs een belangrijke rol; 82 procent van de ondervraagde chauffeurs geeft aan dat ze onderweg altijd naar muziek luisteren. Radio is met 91 procent de meest gebruikte manier om dat te doen.

Andere artiesten en bands in de top 10 met wie chauffeurs graag meezingen zijn Guus Meeuwis, Marco Borsato, Queen, Henk Wijngaard, Normaal, Golden Earring en Jan Smit.

André Hazes populairst in vrachtwagencabine
André Hazes populairst in vrachtwagencabine (Foto: BuzzE)

200.000 pagina's middeleeuws archief Domkapittel online

Altijd al willen weten wat men in Utrecht bestelde voor een feestmaal in 1503? Wil je de rekeningen van de bouw van de Dom eens goed bekijken. Of wil je lezen hoe rechtszaken in de middeleeuwen verliepen?  Nu kan het!

Medewerkers van het Utrechts archief hebben een flinke klus geklaard. 200.000 pagina's (in 98.000 scans) uit het middeleeuws archief van het Domkapittel zijn nu online te bekijken. Rekeningen, brieven, testamenten en contracten zijn in te zien.  

Historici noemen het een unieke mogelijkheid om de neus eens diep in de gang van zaken van mensen in de middeleeuwen te steken. In de gescande pagina's kan men bijvoorbeeld lezen over het grondbezit van de kerk en hoe het met de huisvesting gesteld was. 

Veel documenten zijn in het Latijn, wat lezen lastiger maakt. Gelukkig zijn er ook veel documenten in het (oud) Nederlands opgesteld. 

Het archief is hier te doorzoeken.

Meer lezen over geschiedenis? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum. 

Het vechtsysteem van God of War uitgelegd

Sony heeft een nieuwe video vrijgegeven, waarin twee van de ontwikkelaars dieper op het nieuwe vechtsysteem ingaan. Dit vechtsysteem moet meer diepte en strategie toevoegen, maar nog wel de soepelheid en bruutheid van de vorige games vasthouden.

In onderstaande video zie en hoor je hoe het team dit heeft geprobeerd te bereiken. God of War lanceert 20 april exclusief voor PlayStation 4.

Saudische kroonprins: 'abaya' niet verplicht voor vrouw

Saudische vrouwen hoeven geen lang gewaad ('abaya') te dragen, als ze zich maar "fatsoenlijk en respectvol" kleden. Dat zei de invloedrijke Saudische kroonprins Mohammad bin Salman in een interview met nieuwszender CBS.

Salman stelde dat in islamitische wetgeving niets is vastgelegd over het dragen van een zwarte abaya of zwarte hoofdbedekking. "Vrouwen kunnen zelf besluiten wat voor soort fatsoenlijke en respectvolle kleding ze willen dragen", aldus de 32-jarige prins, die bekendstaat als een hervormer.

Ook een prominente geestelijke zei recentelijk al dat vrouwen de abaya in de kast mogen laten hangen. Het conservatief-islamitische koninkrijk zet meer stappen op het gebied van vrouwenrechten. Zo maakte koning Salman vorig jaar bekend dat vrouwen vanaf juni 2018 ook auto's mogen besturen.

Kroonprins: 'abaya' niet verplicht voor vrouw
Kroonprins: 'abaya' niet verplicht voor vrouw (Foto: ANP)

Epic Games geeft 12 miljoen aan Paragon-assets vrij

De servers van Paragon sluiten op 26 april. De game heeft nooit aan de verwachtingen voldaan, maar dat wil niet zeggen dat al het harde werk verloren gaat. Epic Games heeft aangekondigd om veel van de Paragon-assets gratis vrij te geven voor ontwikkelaars om te gebruiken in Unreal Engine 4.

De totale waarde van de assets is zo'n twaalf miljoen dollar Epic Games belooft gedurende het jaar nog meer vrij te geven. Het betreft voorlopig twintig van de heroes met voice lines, textures, animaties en meer. Ook worden er ruim 1500 environment assets vrij gegeven van de mappen Agora en Monolith. Het is een flink pakket in ieder geval.

Zoals gezegd sluiten op 26 april de servers van Paragon, maar iedereen die de game heeft aangeschaft kan wel zijn geld terugkrijgen.

Vermeende MH17-schutter pleegt zelfmoord

Een Oekraïense militaire piloot die volgens Rusland de Maleisische vlucht MH17 zou hebben neergehaald, heeft met een pistoolschot zelfmoord gepleegd, meldt de BBC op basis van Oekraïense media.

Kapitein Vladyslav Volosjin had de Russische claim veroordeeld als een leugen. Nederlandse onderzoekers concludeerden dat een Russische Buk-raket de Boeing 777 in juli 2014 had vernietigd. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 198 Nederlanders.

Volgens de politie schoot Volosjin zichzelf neer in Mykolaiv, vlakbij de Zwarte Zee. Oekraïne omschreef hem als een oorlogsheld. Hij had 33 gevechtsmissies gevlogen in een laagvliegende Su-25-jet tegen door Rusland gesteunde separatistische rebellen in Oost-Oekraïne.

Depressief

Recentelijk had de 29-jarige Volosjin de leiding over de luchthaven van Mykolaiv. Familieleden, geciteerd door Oekraïense media, zeiden dat hij zich depressief voelde. Ze waren in de flat toen hij zichzelf doodschoot zondag.

Russische functionarissen beweerden niet alleen dat Volosjin de MH17 had neergeschoten. Volgens een andere Russische theorie was het een Oekraïense militaire Buk, die niet meer werd gebruikt door Rusland, die het vliegtuig neerhaalde.

Onafhankelijke deskundigen, naast het Nederlandse team, verwierpen de Russische claims en zeggen dat het bewijsmateriaal wijst naar een Buk afgevuurd door pro-Russische rebellen of een Russische militaire eenheid.

Vermeende MH17-schutter pleegt zelfmoord
Vermeende MH17-schutter pleegt zelfmoord (Foto: ANP)

Facebook lager op rood Wall Street

De beurzen in New York zijn maandag met verliezen geopend. Facebook kreeg een flinke tik vanwege een schandaal rond gebruikersinformatie. Verder kijken beleggers op Wall Street uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Dan gaat de Amerikaanse centrale bank hoogstwaarschijnlijk de rente verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,5 procent lager op 24.818 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2736 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 7408 punten.

De Fed begint dinsdag aan zijn beleidsvergadering. Het zou de zesde renteverhoging zijn sinds december 2015. De aandacht gaat vooral uit naar de toelichting van voorzitter Jerome Powell. Zijn woorden zullen nauwlettend worden bestudeerd voor aanwijzingen over het tempo van toekomstige rentestappen.

Facebook

Facebook (min 4,6 procent) is in verlegenheid gebracht door het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers door databedrijf Cambridge Analytica om profielen te maken van Amerikaanse kiezers. Cambridge Analytica was betrokken bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Autoriteiten zijn bezig de zaak te onderzoeken.

Apple (min 0,8 procent) kon ook op belangstelling rekenen. Naar verluidt is de iPhonemaker bezig met de ontwikkeling van een eigen schermtechnologie. Dat maakt Apple minder afhankelijk van schermen die door anderen zijn ontwikkeld.

Facebook fors lager op rood Wall Street
Facebook fors lager op rood Wall Street (Foto: ANP)

20-jarige rijdt in op agent

Op zondag 18 maart is even voor 03:00 uur een automobilist in de Korte Kapoenistraat in Doetinchem ingereden op een agent. De agent kon net op tijd aan de kant springen waardoor niemand gewond raakte. De bestuurder, een 20-jarige man uit Doetinchem, is aangehouden.

De politie was die nacht aan het werk in het centrum van Doetinchem toen een auto vanwege gevaarlijk rijgedrag opviel. Nadat de bestuurder een stopteken negeerde kwam het voertuig alsnog tot stilstand in de Korte Kapoenistraat. Op het moment dat de agenten de auto benaderden gaf de bestuurder flink gas en reed hard achteruit. Een agent kon net op tijd aan de kant springen en een aanrijding te voorkomen.

Kort daarna werd de auto aangetroffen op een parkeerplaats aan de Nieuweweg. De inzittenden waren intussen gevlucht. Enkele uren later kon de bestuurder alsnog worden aangehouden in zijn huis in Doetinchem. Hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

20-jarige rijdt in op agent (Foto: Stockfoto politie.nl)
20-jarige rijdt in op agent (Foto: Stockfoto politie.nl)

Man wint 19 miljoen dollar en gaat banken overvallen

Soms zit het mee...en soms kun je daar niet mee omgaan. Een schrijnend voorbeeld is ene James Allen Hayes, een 55-jarige Amerikaan. De beste man werkte in januari 1998 als beveiliger en draaide vooral nachtdiensten.

Het geluk kwam echter aan de zijde van James, want plotseling won hij maar liefst negentien miljoen dollar in de loterij. Het geluk bleef niet lang hangen: zijn vrouw ging er na een niet nader genoemde periode vandoor met de halve jackpot en James bleef uiteindelijk zitten met zes miljoen dollar en een duizend dollar per week kostende heroïneverslaving.

Vorig jaar werd Hayes gearresteerd, nadat de FBI lange tijd zocht naar een inmiddels beruchte bankovervaller. De man stond bekend als de PT Cruiser Bandit, genoemd naar zijn Chrysler, en de Seasoned Bandit, vanwege zijn grijze haren en dus vermoedelijk al bovengemiddelde leeftijd voor een overvaller. Volgens de FBI bleek het dus om Hayes te gaan, die ten tijde van zijn arrestatie in een verlaten garage woonde.

Tijdens de overvallen gaf hij bankbedienden een briefje, waarop stond dat hij geld wilde en dat hij zou schieten als hij dat niet kreeg - die heroïneverslaving moest immers toch ergens van betaald worden. Hij wordt voor vier overvallen aangeklaagd en kan zo'n twintig jaar cel krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Op 7 juni hoort Hayes zijn vonnis.

Depay: "Qua kwaliteit hoor ik bij de besten ter wereld"

Voetballer Memphis Depay kent over het algemeen een prima seizoen bij Olympique Lyon en dat werd zondag benadrukt: de Nederlander bezorgde zijn club de winst in de topper tegen Olympique Marseille en hij meldt zich dan ook met bijzonder veel zelfvertrouwen bij het Nederlands elftal.

Op de vraag wat hij nog mist om bij de beste spelers ter wereld te horen was Depay duidelijk: "Eigenlijk niks, qua kwaliteit", stelde de aanvaller. "Ik mis alleen nog wat constantheid en dat is geen arrogantie. Om bij de besten te komen moet ik risico's nemen, ik kan niet simpel spelen om bij de besten te horen."

Depay vergelijkt zich dan ook gelijk met Cristiano Ronaldo, zelf ook geen slechte speler. "Ik ben pas 24 en ben onderweg naar de top, dat was Cristiano Ronaldo op die leeftijd ook. Hier bij Lyon kan ik daarnaast niet de beste speler ter wereld worden, dat is duidelijk", zegt de Nederlander, zonder daarbij clubs te noemen waar hij zich wel tot beste speler op aarde uit ziet groeien.

Bedankt voor jullie DNA!

De politie en het Openbaar Ministerie bedanken alle mannen die hun DNA hebben gegeven in het DNA-verwantschapsonderzoek in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Van 24 februari t/m 18 maart werd het grootste DNA-verwantschapsonderzoek van Nederland uitgevoerd, in de hoop een doorbraak te krijgen in dit onderzoek.

In de afgelopen periode gaven 14049 mannen vrijwillig hun DNA af. In totaal werden voor dit verwantschapsonderzoek 21.500 mannen opgeroepen, 17.500 uit het gebied rond de Brunssummerheide en Heibloem, zo’n 3.300 uit andere delen van Limburg en ongeveer 700 uit de rest van Nederland. Naast het verwantschapsonderzoek loopt het autosomale DNA-onderzoek. In dat onderzoek wordt het DNA-profiel van 1.500 mannen 1-op1 vergeleken met het DNA dat is aangetroffen op het lichaam van Nicky. Sinds eind oktober hebben in dit onderzoek 936 mannen DNA afgestaan.

Projectleider Hans Ramaekers (politie): 'We zijn tevreden over hoe het afnameproces is gelopen en met de opkomst die er is. Uiteraard is bij een opkomst van 100% de kans op succes het grootst. Daar waren al onze inspanningen dan ook op gericht. Maar ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende DNA-profielen hebben om goed onderzoek te doen. Het belangrijkste is dat we uiteindelijk een match krijgen met het DNA dat is veilig gesteld in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Hopelijk krijgen we daarmee antwoorden op de vele vragen die, met name zijn ouders en zusje, maar ook politie en Openbaar Ministerie hebben.'

Het afnemen van DNA loopt de komende weken nog door. Er zijn nog afspraken gepland met mensen die in het verwantschapsonderzoek eerder geen DNA konden afstaan vanwege verschillende redenen. Zij worden de komende tijd nog bezocht. Ook de afname van DNA buiten Limburg (groep van ongeveer 700 mannen) loopt nog. Dat geldt ook voor het autosomale DNA-onderzoek.

Spontane DNA-afname
Tijdens de grootschalige DNA-afname hebben zich ook meerdere mannen gemeld die geen uitnodiging hadden ontvangen. Zij kozen er zelf voor DNA af te staan om te helpen deze zaak op te lossen. Het is nu nog niet aan te geven om hoeveel mannen dit gaat. Pas als alle informatie verwerkt is door het onderzoeksteam, kan hierover duidelijkheid gegeven worden.

Alle afgenomen DNA-monsters worden verstuurd naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Hier gaan onderzoekers aan de slag om het afgegeven DNA-materiaal te vergelijken met het DNA dat is veilig gesteld in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Alles is erop gericht om een match te vinden.

Politie, NFI en Openbaar Ministerie gaan met de DNA-profielen om, zoals dat in ons land wettelijk is vastgesteld. Na het onderzoek worden de DNA-monsters vernietigd. Met de mannen die DNA hebben afgestaan is, afhankelijk van hun keuze, persoonlijk afgesproken op welke termijn hun DNA wordt vernietigd. Zij krijgen schriftelijk bericht als dit is gebeurd. Het verwerken en onderzoeken van alle DNA-monsters zal naar verwachting tussen de 6 en 12 maanden duren.

Naast het onderzoek bij het NFI is het rechercheteam van de politie nog volop bezig met de afronding van DNA-afname van het autosomale en verwantschapsonderzoek. Zo wordt onder andere bekeken of er van alle opgeroepen families iemand is die DNA heeft afgegeven. Als er van een bepaalde familie niemand DNA heeft afgestaan, kan het rechercheteam besluiten om de mannen uit die familie nogmaals te vragen om DNA af te geven.

Ook het rechercheonderzoek naar de dood van Nicky Verstappen loopt nog. Sinds de bekendmaking van dit DNA-onderzoek op 23 mei 2017 zijn meer dan 500 tips en reacties binnen gekomen bij de politie. Deze worden allemaal onderzocht. Tot op heden zit daar de gouden tip helaas nog niet bij.

Inzet
Tijdens het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek (24 februari t/m 18 maart) zijn per dag ongeveer 100 politiemensen bezig geweest om het afnameproces zorgvuldig te laten verlopen. Het gehele afnametraject is begroot op ongeveer 1,8 miljoen euro. Deze kosten hebben onder andere te maken met aanschaf van materialen en diverse facilitaire kosten.

Opkomstcijfers DNA-onderzoek Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)
Opkomstcijfers DNA-onderzoek Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)

Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorclubs

Honderden huiden van slangen, varanen en leguanen, gesmokkeld vanuit Indonesië naar Eindhoven. Ze waren bedoeld om te eindigen als hesje van de bekende en beruchte motorclubs in Nederland, maar belandden voor die tijd in de opslag van de Rotterdamse politie. Het Team Milieu van de eenheid Rotterdam nam afgelopen week in Eindhoven de volledige partij in beslag. De eigenaar mag diverse OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs) tot zijn vaste clientèle rekenen.

OMG
Peter Hartog van Team Milieu: “Het is een enorme hoeveelheid huiden van allerlei dieren, die je onder andere terug vindt op of als hesje van de beruchte motorclubs. De verdachte had de logo’s van al die clubs keurig gesorteerd in verschillende laatjes liggen. Het is op zijn minst bijzonder te zien dat ze kennelijk allemaal gebruik maken van dezelfde leverancier.“

Grootscheepse smokkel
Het Team Milieu volgde een spoor uit Indonesië, waar in december vorig jaar een 53-jarige Nederlander werd aangehouden op verdenking van grootscheepse smokkel. Hij leverde onder andere koraal, schedels, zaagtanden en ivoor aan een groothandel in Nederland. Er bleek echter ook een lijn te lopen naar een man in Eindhoven, die grote partijen huiden van slangen, varanen en leguanen uit Indonesië kreeg aangeleverd.

Afgelopen week doorzocht het team het pand van de Eindhovenaar. Hier werden de huiden gevonden, en opiaten. Naast zijn cliënten bij de motorbendes in Nederland leverde hij ook aan clubs in België en Duitsland. De 52-jarige man is aangehouden en in verzekering gesteld. Inmiddels is hij heengezonden in afwachting van verder onderzoek en verhoor.

Opsporing Verzocht
De zaak in Eindhoven houdt dus verband met de man die in december werd opgepakt op Bali. Die arrestatie leidde toen tot een oproep in Opsporing Verzocht, omdat er gezocht werd naar verdwenen hertzwijnschedels en zaagtanden van de zaagvis. De tips stroomden binnen en inmiddels zijn er 11 zaagtanden en 1 schedel terug gevonden. De zoektocht is nog niet ten einde, dus tips over de zaagtanden en hertzwijnschedels zijn nog steeds welkom. Kijk hier voor meer informatie.

Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorbendes (Foto: Stockfoto politie.nl)
Grootscheepse smokkel gelinkt aan motorbendes (Foto: Stockfoto politie.nl)

Onderzoek naar mishandeling om hoofddoek gestopt

De politie en het Openbaar Ministerie doen geen verder onderzoek naar de vermeende mishandeling van een minderjarig meisje uit Emmeloord. Het meisje deed aangifte van mishandeling door twee jongens toen zij op 21 februari dit jaar in Emmeloord van school naar huis fietste. Ze verklaarde dat de jongens kwetsende en beledigende opmerkingen maakten over haar religie en over de hoofddoek die ze droeg, waarna ze zou zijn geslagen en geschopt.

Uit het uitgebreide onderzoek dat na de aangifte volgde, blijkt - op basis van verklaringen van getuigen en camerabeelden - dat de verklaringen van het meisje op meerdere punten niet kloppen. Evenmin is het gelukt om getuigen van het incident te vinden, met name de getuige die volgens het meisje het incident zou hebben gezien. Een buurtonderzoek, een passantenonderzoek en grote media-aandacht voor de zaak hebben niet geleid tot het traceren van deze getuige of tot het verkrijgen van enige andere informatie die de aangifte onderbouwt.

Met het meisje is gesproken over de verschillen tussen de onderzoeksbevindingen en haar verklaring. Zij heeft hier echter geen bevredigende opheldering over kunnen geven en blijft bij haar verklaring.

Dit alles leidt tot twijfel over de juistheid van de aangifte en tot een gebrek aan aanknopingspunten voor verder onderzoek. Daarom is het onderzoek gestopt. De beslissing om het onderzoek te staken is in een persoonlijk gesprek aan het meisje en haar familie medegedeeld. De familie begrijpt deze beslissing.

Little Witch Academia komt uit op 15 mei

Little Witch Academia: Chamber of Time komt uit op 15 mei, zo heeft publisher Bandai Namco bekend gemaakt. De game die gebaseerd is op de populaire netflix-serie kwam al op 30 november vorig jaar uit in Japan.

Little Witch Academia: Chamber of Time is een mix van beat 'em up en RPG. Hoofdpersoon Akko heeft per ongeluk een probleem veroorzaakt met de tijd in de bibliotheek en moet dit samen met haar vrienden van Luna Nova Academy dingen weer naar het oude herstellen. Je kan maximaal zes andere personages meenemen in je party, die elk hun eigen skills hebben. De game heeft bovendien cutscenes van studio trigger, de maker van de anime.

Little Witch Academia: Chamber of Time komt zowel uit op de pc als de PlayStation 4.

Little Witch Academia komt uit op 15 mei

6-jarige dochter Beyoncé biedt 19.000 dollar op kunstveiling

Blue Ivy Knowles, de 6-jarige dochter van zangeres Beyoncé en Jay Z, heeft in het weekeinde een stevig potje geboden tijdens een kunstveiling in Los Angeles. De kleuter zag een portret van Sidney Poitier wel zitten en bood maar liefst 19.000 dollar voor het schilderij.

Helaas voor het kind was het bod niet genoeg, want ook Tyler Perry was aanwezig. De acteur, bekend van de parodie op hem in South Park, wilde het portret ook versloeg zijn jeugdige opponent door nog eens duizend dollar meer te bieden.

Gelukkig voor de arme Blue Ivy was er nog wel wat te veilen. Het oog van de jonge kenner viel op een kunststuk dat was gemaakt van wet- en medische boeken. Haar voor een 6-jarige wat meer normale bod, slechts tienduizend dollar, bleek in dit geval wél genoeg.

De veiling werd georganiseerd door Beyoncé's moeder Tina, om geld bij elkaar te krijgen voor de bouw van een kunstcomplex in Los Angeles.

De vraag van de dag: wat kocht jij toen je zes jaar oud was?

Agenten niet vervolgd voor dodelijk schietincident Purmerend

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten drie politieagenten van de eenheid Noord-Holland niet te vervolgen voor hun betrokkenheid bij een schietincident dat op 1 september 2017 rond 04.30 uur ’s nachts in Purmerend plaatsvond. Bij dit incident is door de drie politieagenten geschoten op een 41-jarige man die al schreeuwend op hen afkwam rennen met een gevaarlijk uitziend wapen. De man is ter plekke overleden. Zijn wapen bleek een metalen stofzuigerbuis. De Rijksrecherge heeft daarna, in opdracht van het OM, een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik door de politieagenten. Op basis van dit onderzoek heeft het OM geconcludeerd dat sprake is geweest van een noodweersituatie op grond waarvan het schieten gerechtvaardigd was.

Vuurwapengebruik
De drie politieagenten, en een vierde collega van hen,  waren die nacht afgekomen op een melding dat een man met een voorwerp een autoruit had vernield. De eerste politieagent ter plaatse werd, in zijn zoektocht naar deze persoon, aangevallen door een man met een wapen in zijn hand. Hij riep vervolgens om hulp bij zijn collega’s, die snel ter plaatse waren. Gezamenlijk werd besloten de man te zoeken en aan te houden, aangezien hij een gevaar voor de omgeving vormde. Over de identiteit en  achtergrond van deze man was hen op dat moment niets bekend.

De man kwam vervolgens plotseling, vanuit donkere bosschages, hard rennend en luid schreeuwend op de politieagenten af. De man had een groot voorwerp in zijn handen, dat hij dreigend boven zijn hoofd hield. Hij remde niet af en gaf geen gehoor aan de meerdere aanmaningen van de politieagenten te stoppen en zich over te geven. Wat voor wapen de man boven zijn hoofd hield, was gezien de duisternis en de snelheid waarmee de man op hen afrende niet goed te zien, maar door het blinkende materiaal en de wijze waarop hij het voorwerp vast had, werd door de politieagenten uitgegaan van een groot mes, zwaard of slagwapen.

Waarschuwingsschoten 
De man reageerde op geen enkele manier op het aanroepen door de politie en op hun mondelinge bevelen. Dit, de veronderstelde aanwezigheid van een mes, zwaard of slagwapen, en de manier waarop de man daarmee de aanval zocht, leidde ertoe dat de politieagenten hun vuurwapens hebben getrokken en op de man hebben gericht. Toen dit geen effect had, zijn er meerdere waarschuwingsschoten in de lucht gelost. De man reageerde niet op deze waarschuwingsschoten en bleef in de richting van de politieagenten rennen. Terwijl hij op hen af bleef rennen is een aantal keer gericht op hem geschoten, waardoor de man werd geraakt en uiteindelijk op de grond viel. Het wapen dat de man bij zich had viel achter hem op de grond. Hierdoor, en door de duisternis, was het voor de politieagenten op dat moment nog steeds niet duidelijk wat voor wapen de man bij zich had. Toen de politieagenten de op de grond liggende man wilden benaderen om hem aan te houden, terwijl één van hen de man onder schot hield, stond hij plotseling weer op en liep dreigend in de richting van één van de politieagenten. Toen de man vlakbij de politieagent was en nog altijd niet reageerde op de waarschuwingen om te stoppen, hebben deze politieagent en een collega van hem drie keer gericht op de man geschoten. De man viel hierna opnieuw op de grond en overleed ter plaatse. Het wapen dat hij bij zich droeg, bleek een metalen stofzuigerbuis te zijn.

Noodweer
Er is sprake van noodweer indien noodzakelijk geweld wordt gebruikt ter afwending van een onmiddellijk dreigend gevaar voor jezelf of een ander. Uit het dossier blijkt dat sprake is geweest van een zeer bedreigende, beangstigende en explosieve situatie, die zich in een kort tijdsbestek heeft afgespeeld. De politieagenten hebben, onafhankelijk van elkaar, de situatie als zeer dreigend ervaren. Zij werden onverwacht, midden in de nacht, op een donkere locatie, geconfronteerd met een man die al schreeuwend op hen af kwam rennen met een gevaarlijk uitziend wapen. 
De man maakte een verwarde indruk, vertoonde zeer agressief en onvoorspelbaar gedrag en was niet voor rede vatbaar. Het aanroepen, het geven van bevelen en de verschillende waarschuwingsschoten hadden geen enkel effect. Ook de gerichte schoten stopte hem niet. De man zette zelfs zijn aanval voort, nadat hij al ernstig gewond was geraakt.

Op grond van de hiervoor geschetste feiten en omstandigheden is het OM van oordeel dat het vuurwapengebruik gerechtvaardigd was om de acute dreiging af te wenden en verdere escalatie te voorkomen. Van belang hierbij is bovendien dat van politieagenten wordt verwacht dat zij in gevaarlijke situaties handelend optreden en actief het gevaar tegenhouden. Tot slot merkt het OM op dat een handelingsalternatief, zoals het gebruik van een lichter geweldsmiddel dan een vuurwapen, gelet op het onmiddellijk dreigende gevaar, redelijkerwijs niet haalbaar was.

Agenten niet vervolgd voor dodelijk schietincident Purmerend (Foto: ANP)
Agenten niet vervolgd voor dodelijk schietincident Purmerend (Foto: ANP)

Golfer McIlroy wint weer eens, maar stoort zich aan alcoholgebruik fans

Golfer Rory McIlroy heeft weer eens een overwinning geboekt. De Noord-Ier won in Bay Hill in Florida de Arnold Palmer Invitational, zijn veertiende zege op de PGA Tour en de eerste sinds september 2016.

McIlroy deed het drie dagen prima, maar op de slotdag sloeg hij met een ijzersterke ronde van 64 slagen nog eens hard toe. Hij kwam zo uit op een score van -18, drie slagen beter dan runner-up Bryson DeChambeau.

Eerder in het toernooi stoorde McIlroy zich nog aan ietwat luidruchtige fans rond de baan. "Zo'n vent riep steeds de naam van mijn vrouw, hij had wat teveel op denk ik. Ze zouden de alcoholverkoop aan banden moeten leggen, het is hier golf, geen voetbal, en hier hebben we etiquettes om je naar te gedragen."

'Druk op leraren basisschool om schooladvies'

Driekwart van de leraren wordt door ouders onder druk gezet om hun kind een zo hoog mogelijk schooladvies te geven. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs en EenVandaag onder ruim 2000 basisschoolleraren. Als gevolg van de druk heeft een op de vijf een schooladvies daadwerkelijk aangepast.

Onacceptabel, noemt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs het. "Een leerkracht is een professional en ouders moeten dat accepteren", stelt zij. "Een onderwijsteam volgt een kind acht jaar lang en maakt op basis daarvan een middelbareschooladvies." Zij benadrukt dat ook gekeken wordt naar andere factoren zoals inzet, omgang met anderen en creativiteit.

Bij 53 procent van de leraren die schooladvies geven nam de druk meer dan eens grensoverschrijdende vormen aan. Er wordt tegen ze gescholden, ze worden geïntimideerd, bedreigd en soms ook gechanteerd. Een kwart van de leraren die zich onder druk gezet voelt, weet zich ook niet gesteund door het schoolbestuur. 63 procent geeft aan wel voldoende steun van de leiding te krijgen.

Vmbo-advies

Van de leraren van de hoogste klassen van de basisschool maakte 89 procent onlangs mee dat ouders het niet eens zijn met het advies. Vooral een vmbo-advies roept weerstand op bij ouders. "Heel pijnlijk, ook omdat het kind zelf meestal bij zo'n adviesgesprek zit", stelt Schueler. "We moeten als samenleving echt meer waardering krijgen voor vmbo'ers. Wees trots op hen, want zij leveren een belangrijke bijdrage aan de toekomst van onze economie."

Sinds 2015 is het advies van de docent bepalend voor het type middelbare school waar een kind naartoe kan. Eerder gaf de score van de (Cito-)eindtoets de doorslag. Kinderen van groep 7 en 8 hebben de afgelopen weken hun advies gekregen voor de middelbare school.

'Druk op leraren basisschool om schooladvies'
'Druk op leraren basisschool om schooladvies' (Foto: ANP)

Warriors Orochi 4 komt naar het Westen

Warriors Orochi is een crossover-serie tussen Dynasty Warriors (speelt zich af in China) en Samurai Warriors (speelt zich af in Japan). Warriors Orochi 4 moet net als in Japan nog dit jaar uitkomen in het Westen. Of deze game net als de recente Dynasty Warriors 9 een open-wereld bevat is nog onbekend, vooralsnog is alleen de titel en het feit dat het in 2018 bekendgemaakt.

De laatste Warriors Orochi-game was Warriors Orochi 3 Ultimate, dat in 2014 uitkwam.

'Pusic maakt seizoen af bij FC Twente'

De geruchtenmachine bij FC Twente draait op volle toeren nu bij de club uit Enschede alle crisis-registers open moeten. Na het ontluisterende 2-2 gelijkspel tegen een beter spelend Willem II staat FC Twente op de laatste plaats in de Eredivisie. Clubwatcher Leon Ten Voorde zegt vandaag dan ook:"De geruchten dat Mario Pusic het seizoen als trainer gaat afmaken worden steeds hardnekkiger'. FC Twente heeft op deze berichten vooralsnog niet gereageerd. Afgelopen weekend liet de trouwe supportersschare van FC Twente zijn onvrede over Verbeek en Van Halst duidelijk merken. 

In zijn wekelijkse nabeschouwing laat Ten Voorde dan ook weten dat de posities van Verbeek, maar ook die van technisch direkteur Van Halst, bijna onhoudbaar zijn geworden. De meeste trainers worden met deze resultaten voortijdig al ontslagen. De onvrede binnen de club is enorm, dat voel je en dat overheerst overal binnen de club. De trainer krijgt vooral kritiek op zijn opstelling, zijn wisselbeleid en zijn tijd als analist op televisie. Verbeek is vooralsnog niet van plan dat baantje naast zich neer te leggen.

Ook technisch directeur Van Halst krijgt bakken met kritiek over zijn televisieoptreden en het, volgens de supporters, voeren van wanbeleid en het vullen van zijn eigen zakken. Het spandoek 'van bijtertje in het veld naar zakkenvullende antiheld' zal Van Halst vermoedelijk niet ontgaan zijn. De technisch directeur verliet zelfs, samen met zijn gezin, het stadion voortijdig vanwege een 'dreigende situatie' die zou zijn ontstaan. 

Na de wedstrijd tegen Willem II lijkt een plek in de degradatiezone onafwendbaar. Na de winst van Roda op NAC staat Twente op de laatste plaats en dreigt nu zelfs rechtstreekse degradatie. Echter is de huidige vorm van het team zo bedroevend dat het maar de vraag is of de ploeg een play-off wedstrijd tegen een supergemotiveerd uit de Jupiler League zou overleven. 

Viertal vast na groepsverkrachting Antwerpen

Twee Nederlandse vrouwen hebben in België aangifte gedaan van groepsverkrachting in Antwerpen. Vier verdachten zitten vast. Het gaat om  twintigers van Afrikaanse afkomst uit Antwerpen en uit het nabijgelegen Temse. Een van hen is zondag al formeel aangehouden door de onderzoeksrechter. De drie anderen worden maandagmiddag voorgeleid.

"Eén man werd zaterdag ­opgepakt en is zondag door de onderzoeksrechter aangehouden", zegt Caroline Vanderstokker van het parket. Twee anderen zijn gearresteerd, en worden vandaag voorgeleid. Minstens één man zou al op foto herkend zijn door de slachtoffers. Volgens andere bronnen zou intussen een vierde verdachte opgepakt zijn.

De twee vrouwen van 21 en 22 jaar zouden zijn verkracht nadat ze in een discotheek een bedwelmend middel hadden gekregen, schrijft Het Nieuwsblad. Vervolgens zouden ze in hun hotelkamer in het centrum van Antwerpen door vijf mannen zijn verkracht. Ze kwamen in discotheek Roxy aan de praat met vijf mannen, aldus de krant, maar zeiden zich niets meer te herinneren van wat er daarna gebeurde.

Een van de mannen zou vrijdagnacht met het tweetal naar het hotel zijn gegaan en de andere mannen hebben binnengelaten. De receptioniste zag de vijf de volgende ochtend naar beneden komen en naar buiten wandelden, aldus Het Nieuwsblad.

De vrouwen merkten even later dat hun geld en hun telefoons weg waren. Zaterdagavond kwam een van de mannen terug bij het hotel, waarop hij volgens de krant werd vastgehouden door de hoteleigenaar tot de gewaarschuwde politie arriveerde. De eigenaar zegt tegen het dagblad dat de gedrogeerde vrouwen de mannen ongewild moeten hebben geholpen binnen te komen.

Viertal vast voor verkrachting Antwerpen
Viertal vast voor verkrachting Antwerpen (Foto: ANP)

Bron: Nieuwsblad

LEGO The Incredibles in de maak

In januari doken geruchten op dat LEGO The Incredibles in de maak zou zijn. The Incredibles 2 draait vanaf deze zomer in de bioscoop en dus zou een tie-in videogame logisch zijn.

Inmiddels duikt het eerste promotiemateriaal op in diverse winkels, waar ook een interessante flyer in te vinden is. Het toont de bekende familie uit de films, maar dan als legopoppetjes. De flyer bevestigt de ontwikkeling van LEGO The Incredibles.

Verdere details van de game ontbreken, maar volgen ongetwijfeld snel. LEGO The Incredibles is in de maak voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

LEGO The Incredibles

IJshockeyers Heerenveen komen langszij in finale tegen Den Haag

De ijshockyers van de Heerenveen Flyers hebben de stand in de finale van de BeNe-League gelijk weten te trekken. Nadat Hijs Den Haag het eerste duel won, was Heerenveen in het eigen Thialf met 3-1 de beste.

Brent Janssen werd na een paar minuten bediend door Tony Demelinne en werkte de 1-0 voor de Flyers met wat moeite binnen, maar in de tweede periode kwam Hijs langszij. In de powerplay kwam de puck bij Jurryt Smid terecht, die de Friese goalie Sjoerd Idzenga met een hard schot verschalkte.

De twee teams waren vervolgens lang aan elkaar gewaagd, maar ruim vijf minuten voor het einde was het dan toch weer raak: Mark Hoekstra stelde Lars den Edel in staat de 2-1 voor de Flyers te scoren.

In de slotfase was Den Haag er van overtuigd dat uit een scrimmage voor het Friese doel de gelijkmaker was gescoord, maar de scheidsrechters besloten anders. Een videoscheidsrechter wordt in de BeNe-League niet gebruikt en dus bleef het bij 2-1, tot Janssen de eindstand met een empty netter nog op 3-1 bepaalde.

Dinsdag staat in de Uithof wedstrijd drie op het programma, in elk geval nog gevolgd door een vierde wedstrijd op zaterdag in Thialf.

Strijd om Turkse landstitel blijft spannend na goal Elia in topper

De strijd om de Turkse landstitel blijft spannend. In het weekeinde speelden Fenerbahce en Galatasaray de Istanboelse derby tegen elkaar, wat een doelpuntloos gelijkspel opleverde. Ryan Donk viel na een uur in bij Gala, maar kon geen potten breken.

Basaksehir profiteerde optimaal van het puntverlies van de rivalen. De ploeg speelde zelf ook een Istanboelse topper, want nummer twee Besiktas kwam op bezoek bij de stadsgenoot. Eljero Elia begon in de basis bij de thuisclub en na een klein half uur tekende hij voor de 1-0, wat uiteindelijk de eindstand bleek. Ryan Babel en Jeremain Lens stonden bij Besiktas in de basis, Babel maakte de wedstrijd vol.

Met 54 punten staat Galatasaray nog aan kop, maar Basaksehir is weer tot op één punt genaderd. Besiktas volgt met vijftig punten en ook Fenerbahce doet met 48 stuks nog gewoon mee. 

Jongen (9) schiet zusje (13) door hoofd om controller-ruzie

Autoriteiten in de Amerikaanse staat Mississippi hebben verklaard dat een negenjarig jongetje zijn dertienjarige zusje in het hoofd heeft geschoten vanwege een gamecontrollerdispuut. Volgens de sheriff van de betreffende county wilde het meisje de controller niet aan haar broer geven, waarna de jongen haar met een pistool in het achterhoofd schoot.

De kogel raakte de hersenpan van het slachtoffer. Het zwaargewonde meisje werd met spoed naar een kinderziekenhuis gebracht in Memphis, Tennessee, waar ze korte tijd later overleed aan haar verwondingen. De politie doet momenteel nog onderzoek naar de omstandigheden rondom het voorval. Het is niet bekend welk soort wapen gebruikt werd of hoe het jongetje toegang had tot het wapen.


Negenjarig jongetje schiet dertienjarig zusje door hoofd om ruzie controller

VOG wordt verplicht voor wethouders

Er komt een ‘basistoets integriteit’ voor bestuurders. Wethouders worden verplicht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te hebben. En er wordt onderzocht of de screening van burgemeesters verscherpt kan worden. Deze en andere maatregelen hebben tot doel de lokale democratie te versterken, en aanhoudende bestuurlijke problemen tegen te gaan. Dat heeft de ministerraad besloten op voordracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Scherpere screening
Het is allereerst aan gemeenten om bestuurlijke problemen of integriteitskwesties op te lossen. Dat hoort bij onze gedecentraliseerde eenheidsstaat en daar zetten lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders zich ook vol voor in. Maar vanuit het Rijk kan, samen met landelijke en lokale partners, wel versterkt worden wat gemeenten al zelf kunnen doen. Een ‘escalatieladder’ moet lokale politici helpen bij bepaalde problemen hulp in te schakelen. Om een integer bestuur verder te bevorderen zal Ollongren de Gemeentewet aanpassen om het overleggen van een VOG tot een benoemingsvereiste voor wethouders te maken.

Er komt ook een ‘basistoets integriteit’, omdat momenteel risicoanalyses volgens verschillende standaarden worden uitgevoerd. Een goede risicoanalyse kan beter eventuele kwetsbaarheden in beeld brengen; de uiteindelijke weging hiervan blijft dan een politieke oordeel. De minister kijkt ook naar de mogelijkheid om de screening van burgemeesters te verscherpen. Een verplicht VOG voor raadsleden acht de minister in strijd met het grondwettelijk verankerde passief kiesrecht. Ollongren vindt het ook belangrijk dat politieke partijen hier zelf op toe zien.

Tegengaan belangenverstrengeling
Een raadslid mag niet stemmen over een kwestie waarbij hij persoonlijk betrokken is. Toch leidt deze, en andere voorschriften die belangenverstrengeling moeten tegen gaan, in de praktijk soms tot onduidelijkheid. Mede door uiteenlopende rechterlijke uitspraken. Daarom zal het kabinet met een wetsvoorstel komen om deze norm te verhelderen, en beter toepasbaar te maken door gemeenten.

Een wethouder kan nu al ontslagen worden door de gemeenteraad om politieke redenen, bijvoorbeeld vanwege zijn aandeel in een bestuurlijk conflict of bij verdenking van een strafbaar feit. Een raadslid kan in bepaalde situaties van belangenverstrengeling worden geschorst en uit zijn functie worden ontheven. Minister Ollongren zal onderzoeken of er meer gronden zijn voor schorsing. Met de minister van Justitie en Veiligheid zal ze bekijken of ontzetting uit het kiesrecht en verbod op uitoefenen van een bestuurlijke functie verruimd moeten worden.

Bestuurlijk toezicht
Een gezaghebbende integriteitscommissie kan burgemeesters ondersteunen bij zijn wettelijke taak om bestuurlijke integriteit in de gemeente te bevorderen. Hun gezaghebbende uitspraak zou langslepende discussies kunnen voorkomen. Ook zal Ollongren met commissarissen van de Koning overleggen hoe hun rol bij de aanpak van bestuurlijke problemen versterkt kan worden. Bijvoorbeeld door het wettelijk verankeren van hun opdracht aan een waarnemend burgemeester, of het mogen bijwonen van collegevergaderingen en inzien van gemeentelijke documenten.

De benoeming van een wethouder is een autonome taak van de gemeenteraad. Geschillen kunnen echter hoog oplopen als er bij een benoeming sprake is van integriteitsconflicten. Ollongren onderzoekt daarom of de commissaris van de Koning of de minister van BZK een rol hierin kunnen spelen, met als doel het geschil effectief op te lossen. Gemeenten zijn er namelijk voor hun inwoners. Een integer en stabiel bestuur is effectiever en efficiënter in staat om de taken uit te voeren en diensten te leveren waar hun inwoners recht op hebben. Het kabinet wil het lokaal bestuur daarbij ondersteunen.

Overvaller blijkt verwarde man

De vermeende gewapende overval die gisteren plaats vond in een Chinees restaurant in Dieren, blijkt de daad geweest te zijn van een verwarde man. Hij was er niet op uit iets weg te nemen uit het restaurant.

In verwarde toestand heeft hij een ruit van het restaurant ingeslagen en een medewerker licht verwond. Bij het inslaan van de ruit heeft hij zichzelf verwond. Daarna wilde hij zichzelf met een mes verwonden, maar hij kon -door omstanders- worden overmeesterd.

Op weg naar het politiebureau heeft de verdachte meerdere malen geprobeerd zichzelf te verwonden door hard met zijn hoofd op de autoruit te bonken. Ook in de cel heeft hij zich op diverse manieren verwond. In verband met de zelf toegebrachte verwondingen is hij naar het ziekenhuis is gebracht en daar voor observatie opgenomen.

Miljoenen voor behoud werelderfgoed Schokland

Minister Van Engelshoven trekt 12 miljoen euro uit om archeologische vindplaatsen rond Schokland, een voormalig eiland in de vroegere Zuiderzee, in stand te houden. Deze archeologische resten worden bedreigd door daling van de bodem en agrarische activiteiten. Ook provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, Flevo-landschap en waterschap Zuiderzeeland dragen samen 14,6 miljoen euro bij aan het project.

Van Engelshoven: "Het werelderfgoed Schokland is een archeologische schatkamer. Duizenden jaren is het gebied bewoond geweest. En al die bewoners hebben hun sporen achtergelaten. Die sporen vertellen ons nu het verhaal van Nederland. Ze vertellen ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Door dit archeologische erfgoed te beschermen, kunnen we dit verhaal doorgeven aan volgende generaties."

Bescherming
Door de gezamenlijke investering van bijna 27 miljoen euro kan onder andere de grondwaterstand verhoogd worden en kan op de landbouwgrond een nat natuurgebied ingericht worden. Door het natuurgebied aan te leggen, worden de archeologische resten op de beste manier bewaard en beschermd: in de bodem.

Geschiedenis
Archeologen hebben in het gebied op en rond Schokland sporen gevonden van jagers, verzamelaars en vroege boeren daterend tot 8.000 jaar geleden. Deze vindplaatsen uit de Steentijd zijn getuigenissen van de overgang van een samenleving van jagers-verzamelaars naar een samenleving van landbouwers. Al deze informatie over de eeuwenlange bewoning van dit gebied, ligt nog ongestoord in de bodem. Dit maakt Schokland uniek in de wereld. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder is Schokland een eiland op het droge. Vanaf 1995 staat Schokland op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege haar unieke waarde. Het natuur- en werelderfgoedgebied is open voor publiek.

Nikkei begint week met verlies

De aandelenbeurs in Japan is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De stemming werd gedrukt door een duurdere Japanse yen. Daarnaast werd alvast gelet op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering.

De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent in de min op 21.480,90 punten. Vooral de exporteurs werden van de hand gedaan door de stijging van de yen. De dalende populariteit van de Japanse premier Shinzo Abe, vanwege een politiek schandaal rond een gronddeal van de overheid, zorgde ook voor terughoudendheid onder beleggers. Bij de deal zou mogelijk sprake zijn geweest van vriendjespolitiek.

Techfondsen als Sharp (min 1,7 procent), Samsung (min 0,1 procent), Japan Display (min 2,4 procent) en LG Display (min 1,4 procent) stonden onder druk in Tokio en Seoul. Aanleiding waren berichten dat iPhonemaker Apple bezig is met de ontwikkeling van zijn eigen schermtechniek.

De Kospi in Seoul leverde 0,8 procent in. De Zuid-Koreaanse automakers gingen omlaag. Hyundai Motor zakte 3,8 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney klom 0,2 procent en de Hang Seng-index in Hongkong ging tussentijds 0,2 procent vooruit. De Hongkongse tycoon Li Ka-Shing kondigde vrijdag zijn pensioen aan. Zijn bedrijf CK Hutchison Holdings daalde maandag 1,4 procent.

Nikkei begint week met verlies
Nikkei begint week met verlies (Foto: ANP)

'Sweep' voor Noorse skivliegers, Stoch wint RAW AIR

De Noorse schansspringers hebben zondag maar weer eens laten zien dat 's werelds beste skivliegers van het moment uit Noorwegen komen. Tijdens de World Cup-wedstrijd in Vikersund, de laatste wedstrijd van de RAW AIR-tour, eindigden drie Noren op het podium, een heuse sweep.

Robert Johansson stond na de eerste ronde nog op de tweede plek, maar de besnorde Noor vloog met een fantastische 246 meter naar de leiding in de finaleronde. Landgenoot Andreas Stjernen kon dat niet pareren en stond zijn eerste plek af aan Johansson, die zo voor het eerst een World Cup-zege bij mocht schrijven. Stjernen eindigde wel als tweede, voor Daniel André Tande en de 17-jarige Sloveen Domen Prevc.

Kamil Stoch eindigde als zesde en de Pool had daar ruimschoots voldoende aan om de eindzege in de tien dagen durende RAW AIR-tour te pakken. Hij hield Johansson achter zich, die niet genoeg goed kon maken om nog een serieuze bedreiging te vormen.

Politie vaak binnen kwartier bij spoedmelding

In noodsituaties laat de politie alles uit haar handen vallen om zo snel mogelijk aanwezig te kunnen zijn. De reactietijden van de politie bij spoedmeldingen zijn in 2017 licht verbeterd ten opzichte van 2016. Gemiddeld was de politie bij 85 procent van de zeer urgente meldingen binnen vijftien minuten aanwezig. Dat is een verbetering van 0,7 procent ten opzichte van 2016. De cijfers over de eerste helft van 2017 gaven hetzelfde beeld.

In noodsituaties doet de politie er alles aan om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn en te helpen. Landelijk gezien was de politie in 2017 in 85 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig, met een duidelijke piek tussen de drie en tien minuten. De politie realiseert zich dat snel reageren van groot belang is voor het veiligheidsgevoel. Daarom is het streven om in 90 procent van de spoedmeldingen binnen vijftien minuten aanwezig te zijn.

Die streefwaarde van 90 procent heeft de politie zichzelf opgelegd: "Zo werken wij continu aan verbetering van de dienstverlening en dus ook aan de verbetering van de reactietijden. Zeker in dunbevolkte landelijke gebieden is het niet eenvoudig om binnen het kwartier bij een spoedmelding te zijn. Toch blijven we alert op mogelijk verbeteringen. Zo investeren we voortdurend in een nog betere afstemming tussen de meldkamer en de politie-eenheden op straat. Er rijden altijd surveillancewagens rond en de meldkamer stuurt de dichtstbijzijnde collega richting de melding. Zo hoopt de politie nog vaker binnen de ambitieuze streefwaarde van vijftien minuten bij een spoedmelding aanwezig te zijn."

Politie vaak binnen kwartier bij spoedmelding (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie vaak binnen kwartier bij spoedmelding (Foto: Stockfoto politie.nl)

Ook Dost meldt zich met goal en hakje bij Nederlands elftal

Net als Memphis Depay meldt ook Bas Dost zich maandag met een goal op zak bij het Nederlands elftal. De spits was voor de 23e keer dit seizoen trefzeker in de Primeira Liga in Portugal, waarmee hij Sporting Lissabon aan een 2-0 zege tegen Rio Ave hielp.

Een heerlijk hakje van Dost stelde Gelson Martins in de eerste helft in staat om de 1-0 in de touwen te schieten. In de tweede helft was het omgekeerd: Martins bediende Dost, die vervolgens de eindstand op het bord kopte.

Sporting staat nu derde in de competitie, vijf punten achter koploper FC Porto. Benfica heeft drie punten meer dan Dost en zijn ploeg.

Gearbest heeft een NL-pagina, douanekosten-regeling én prijsvraag op FOK!

19032018-1 (Foto: gbofficial)

Gearbest snapt dat in Nederland veel klanten zitten die helemaal niet bang zijn om wat dingen uit China te bestellen. Omdat ze alleen maar meer klanten uit Nederland zien hebben ze daar nu vol op ingezet. Met de speciale pagina voor Nederlandse klanten, coupons die alleen in NL geldig zijn en artikelen die het meest worden verkocht hier. Een handig overzicht dus. Vanuit deze pagina kan je ook door naar de blog met meer reviews, deals en andere acties. 

Nederlandse Gearbest pagina (klik)

Douanekosten retour-regeling

Aan de andere kant heb je altijd het risico op douanekosten uit China, Echter.....heeft Gearbest daar ook iets voor bedacht. Namelijk een regeling dat je bij douanekosten even een ticket aanmaakt, en je het gewoon retour krijgt! Het enigste wat je hier voor hoeft te doen is kiezen bij een CN/HK warehouse, voor registered air mail óf priority line als shipping optie. Top dus. En kom je er niet helemaal uit, kan je gewoon Nederlandse klantenservice krijgen op ons eigen forum in de support sectie of op de Facebookpagina waar op werkdagen altijd een Nederlandse medewerker beschikbaar is (houdt wel rekening met het tijdsverschil in China

Prijsvraag

Op het FOK! forum hebben we nu een exclusieve prijsvraag lopen waarbij je kans maakt op drie prijzen, een Xiaomi 5X, Xiaomi WIFI router en een 10-inch tablet. Check voor de prijsvraag het forum hier. Meedoen is makkelijk en zo gepiept dus waar wacht je nog op, de prijzen liggen ook in Nederland dus zijn snel in huis als je wint zonder douanekosten.

Prijsvraag op FOK! Forum! (klik) 

 19032018-2 (Foto: gbofficial)

Zoals al genoemd heb je op de speciale Nederlandse pagina alleen maar producten die populair zijn in Nederland. Elke maandag zijn daar 8 nieuwe coupons te vinden alleen geldig in Nederland, en op de meest toffe producten. Even twee voorbeelden van deze week....

8 kortingscodes voor Nederlandse klanten (klik) 

19032018-3 (Foto: gbofficial)

Exclusieve korting voor Nederlandse klanten, met coupon NLmiband2 te koop voor €16,33 hierrrrrr (30 stuks)

19032018-4 (Foto: gbofficial)

En nogmaals met een coupon alleen geldig in Nederland, 5 stuks beschikbaar dus wees er snel bij. Coupon NLMivacuum zorgt voor een te gekke prijs van €245, kopen kan hierrrrr

NHL: Lightning naar play-offs, 'natural hattrick' voor Karlsson

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben zich na de Nashville Predators als tweede team geplaatst voor de play-offs in de NHL. Dankzij onder meer twee goals van Nikita Kucherov werden de Edmonton Oilers met 3-1 verslagen, waardoor de ploeg in de Atlantic Division zeker is van een play-offticket.

De Vegas Golden Knights waren in eigen huis dodelijk effectief tegen de Calgary Flames. Met 31-42 schoten de Flames beduidend vaker op doel, maar Marc-André Fleury hield het Vegas-goal schoon, in tegenstelling tot Flames-goalie Mike Smith. In de tweede periode was het vier keer raak voor de Golden Knights, waaronder drie keer door William Karlsson: een natural hattrick, zoals drie goals in één periode genoemd worden.

Uitslagen NHL zondag
Colorado Avalanche - Detroit Red Wings 5-1
Vegas Golden Knights - Calgary Flames 4-0
New York Islanders - Carolina Hurricanes 3-4
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 6-3
Tampa Bay Lightning - Edmonton Oilers 3-1
Chicago Blackhawks - St Louis Blues 4-5 OT
Winnipeg Jets - Dallas Stars 4-2
Anaheim Ducks - New Jersey Devils 4-2

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Tieners spelen met levensechte nepvuurwapens

De politie in Vlaardingen heeft op 18 maart twee nepvuurwapens van straat gehaald. Drie kinderen van 11, 12 en 13 jaar uit Vlaardingen speelden ermee op de Emmastraat en trokken daarmee de aandacht van een getuige. Deze belde de politie en agenten vonden de jongens korte tijd later.

Hun nepwapens waren niet van echt te onderscheiden en zouden in verkeerde handen prima geschikt voor bijvoorbeeld een overval. Gezien hun leeftijd hebben de jongens een waarschuwing gekregen en hebben hun ouders afstand van de nepperds gedaan.

Op de foto hieronder staan de twee nepvuurwapens samen met een echte. Welke is echt en welke niet? Je vind het antwoord hier

Twee nepvuurwapens en een eechte. Zie jij het verschil? (Foto: Politie.nl)
Twee nepvuurwapens en een eechte. Zie jij het verschil? (Foto: Politie.nl)

Man rijdt 200 km/u; rijbewijs kwijt

Agenten hebben zondagmiddag het rijbewijs van een 46-jarige man uit Goes ingevorderd, omdat de man asociaal verkeersgedrag vertoonde. Dit bleek niet de eerste keer.

De Goesenaar haalde op de A58 bij Rilland de surveillerende agenten in met een snelheid van 200 kilometer per uur. De agenten volgden de man en zagen dat hij meerdere keren automobilisten de rechter rijbaan op dwong/duwde door er heel dicht op te gaan rijden. Dit in combinatie met zijn hoge snelheid van boven de 200 km/u kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Ter hoogte van Kapelle, bij de carpoolplaats De Vierwegen, is de auto gestopt voor de politie en daar werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Het bleek niet de eerste keer te zijn dat de man werd betrapt op veel te hard rijden. De agenten hebben bij het CBR een vordering gedaan om te onderzoeken of deze bestuurder nog wel geschikt is om een rijbewijs te bezitten.

Recidivist blaast 1025 µg/l

De politie hield zondagmiddag een 51-jarige man uit Waalwijk aan omdat hij dronken achter het stuur zat. Het rijbewijs van de man was geschorst, omdat hij in 2017 ook al eens was gepakt voor rijden onder invloed. 

Een agent zag die middag rond 17.00 uur een auto slingerend over de Taxandriaweg rijden. Hij besloot de bestuurder te controleren. Tijdens een blaastest werd duidelijk dat de man vermoedelijk onder invloed van alcohol reed. Ook werd duidelijk dat het rijbewijs van de bestuurder geschorst was, nadat hij in september 2017 onder invloed van alcohol in zijn auto reed. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Op het politiebureau werd er met speciale apparatuur nogmaals een blaastest afgenomen. Uit deze nauwkeurige meting werd duidelijk dat de man 1025 µg/l blies. Dit is een overschrijding van bijna vijf maal de maximale toegestane hoeveelheid. De man moet zich later voor de rechter verantwoorden. Zijn auto is in beslag genomen.

Opnieuw jihadist voor Gerechtshof op Schiphol

In het Justitieel Complex Schiphol dient vandaag de inhoudelijke behandeling voor het hof tegen een 24-jarige man die twee pogingen ondernam om zich in Syrië aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de straf van 31 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, die deze Syrië-ganger kreeg opgelegd van de rechtbank in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie had in eerste aanleg een straf van 42 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, geëist. Het OM vindt dat voor de poging van deze man om deel te nemen aan een criminele terroristische organisatie en het voorbereiden van moord, doodslag en brandstichting met een terroristisch oogmerk, een forse gevangenisstraf op zijn plaats is.

Twee keer vertrokken
De man is de eerste keer in december 2014 met iemand anders via het vliegveld Düsseldorf naar Turkije gereisd. Zij zijn door de Turkse autoriteiten aangehouden toen zij vanuit Turkije illegaal de grens met Syrië wilden oversteken.

Uit in beslag genomen telefoons bleek dat zij contact hadden met de al in Syrië aanwezige jihadist Soufiane Z. Van hem ontvingen zij uitvoerige instructies hoe zij de grens konden oversteken en wat ze moesten doen als zij zouden worden gepakt.

In april 2015 is de nu 24-jarige man naar Nederland overgebracht en vanaf dat moment zat hij in voorlopige hechtenis. Het voorarrest is in mei 2015 onder verschillende voorwaarden geschorst, waardoor hij voorlopig vrij kwam om zijn rechtszaak af te wachten.

Opnieuw aangehouden
Opvallend was dat de man vanaf februari 2016 spoorloos verdween. In mei 2016 bleek hij opnieuw te zijn aangehouden aan de Turks-Syrische grens. Onderzoek wees uit dat hij nu via Bulgarije was gereisd, volgens aanwijzingen die hij van Soufiane Z. had gekregen. In juni 2016 is de man opnieuw naar Nederland overgebracht en sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis.

Balotelli: "PSG is net Guingamp"

Mario Balotelli heeft een interview toegegeven dat hij amper wedstrijden van Paris Saint-Germain bekijkt.

De Italiaan staat zondag met Nice tegenover PSG. Balotelli blijkt niet echt fan te zijn van de ploeg die binnenkort de titel in Ligue 1 terugpakt van AS Monaco. "Paris Saint-Germain, dat is net Guingamp. Het is Ligue 1. Het maakt mij niet uit dat het PSG is", zei de aanvaller tegenover Téléfoot.

"Marseille en Lyon zijn ook wel goede teams. Naar PSG kijk ik eigenlijk nooit, alleen die wedstrijden tegen Real Madrid", ging Balotelli verder. "De nederlaag was wel verdiend. Het is altijd beschamend om een ploeg als PSG te zien verliezen in de achtste finales, maar Real was gewoon beter."

Balotelli heeft geen hoge pet op van het beleid in de Franse hoofdstad. "Je kan wel fantastische spelers kopen, maar niet een team." Van Neymar is hij echter wel fan. "Hij is één van de drie beste spelers ter wereld. Zo'n speler kan een wedstrijd voor je veranderen."

FOK! Wat een weer: f*cking koud & zonnig

Vandaag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 3°C. De wind is oost tot noordoost en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Aan het begin van de nacht bereikt een gebied met lichte winterse neerslag het noorden van het land en beweegt vervolgens zuidwaarts. Door lichte sneeuw of ijzel kan het plaatselijk verraderlijke glad worden. Na de neerslag kan het bovendien glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De minima lopen uiteen van 2°C in het Waddengebied tot lokaal -5°C in het zuidoosten. De wind draait naar een noordwestelijke richting en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

De neerslag en bijbehorende gladheid verlaten in de loop van morgenochtend het zuiden. Er volgt dan een droge en vrij zonnige dag. De temperatuur loopt op tot ca. 7°C. Daarbij staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige noordelijke wind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Interpretatie ligt voor anker in Delfzijl, en zag deze prachtige lucht  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie sterft van de kou in Delfzijl, en zag deze prachtige lucht (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hockeyster Bos scoort bij rentree, maar kan verlies niet voorkomen

Oud-international Willemijn Bos heeft zondagmiddag, na maandenlang blessureleed, haar rentree in het thuisduel bij Groningen direct haar waarde bewezen. Bos scoorde de 1-1 in het duel met Hurley, maar ondanks haar treffer kon de hockeyster een nederlaag van de nummer laatst in de Hoofdklasse bij de dames niet voorkomen. Hurley won met 1-2.

Bos raakte dit seizoen al snel geblesseerd. De afwezigheid van de verdedigster viel Groningen, dat toch al een moeilijke start van de competitie hard, zwaar: Groningen behaalde slechts één punt en bungelt onderaan de Hoofdklasse. De terugkeer van Bos doet ongetwijfeld de hoop op handhaving bij Groningen terugkeren.

Tegen Hurley was de ploeg van coach Marc Matarek dicht bij het tweede punt van het seizoen, maar in de slotfase scoorde Teuntje Horn toch nog de winnende treffer voor de gasten uit Amsterdam.

Groningen - Hurley (1-2)
34' 0-1 (sc) Maartje van der Vis
39' 1-1 (sc) Willemijn Bos
64' 1-2 Teuntje Horn
Kampong is bezig aan een goede tweede seizoenshelft, maar had het zondagmiddag knap lastig tegen het laaggeklasseerde Huizen. Pas een paar minuten voor tijd scoorde Karlijn van der Linden de winnende treffer voor de Utrechtse formatie, die hdm op de ranglijst tot op twee punten is genaderd. hdm kwam zondagmiddag overigens niet in actie.

Kampong - Huizen (2-1)
16' 1-0 Sophie Bray
19' 1-1 Amber Folmer
67' 2-1 (sc) Karlijn van der Linden
Oranje-Rood had dit seizoen lange tijd een riant uitzicht op de play-offs, maar tegen de topploegen in de Hoofdklasse komen de Eindhoven nu toch duidelijk te kort. Vorige week verloor Oranje-Rood kansloos van Den Bosch, zondagmiddag was Amsterdam sterker: 3-1. Het duel startte doelpuntrijk met drie treffers in het eerste kwart. Nadat international Kelly Jonker in het begin van het tweede kwart de 3-1 had aangetekend viel er voor de toeschouwers in het Wagener Stadion een stuk minder te genieten.

Amsterdam - Oranje-Rood (3-1)
2' 1-0 Marijn Veen
15' 1-1 (sc) Valerie Magis
17' 2-1 (sc) Noor de Baat
22' 3-1 Kelly Jonker
Nijmegen stelde in de slotfase van het duel tegen Bloemendaal nog een punt veilig door een treffer van Senna Bombach, maar veel schoot de Gelderse formatie met dat gelijke spel niet op. Het gat met Bloemendaal, dat op de veilige negende plek staat, is nog altijd zes punten.

Bloemendaal - Nijmegen (1-1)
40' 1-0 Anna O'Flanagan
65' 1-1 (sc) Liselot Timmermans

Iedereen boos op consul na chaos rond topduel op Bloemendaal

Sproeien. Inspelen op veld één. Verplaatsen naar veld twee. Daar sproeien. Overleg tussen coaches en scheidsrechters. Toch maar spelen op veld vier, schuin achter het clubhuis. Geen live-uitzending van Ziggo. Geen camera’s van de NOS. Na drie keer verplaatsen werd zondag om 13:00 uur op een achteraf veldje de topper Bloemendaal-Kampong gespeeld. Uitslag: 1-1.

Kolderiek was het zondagochtend op Bloemendaal: toeschouwers en spelers verplaatsten zich van het hoofdveld, naar het tweede veld, om uiteindelijk de gang te maken naar dat ene veldje achter het clubhuis, dat sinds vorig jaar een waterveld is. Veld vier. Het bleek de redding voor een wedstrijd die gedoemd was om niet gespeeld te worden.

De topwedstrijd Bloemendaal-Kampong zou om 12.15 uur beginnen, live te zien op Ziggo. Samenvatting op Studio Sport. Maar het hoofdveld was te glad. Omdat er veel onduidelijkheid was en er continu van plan werd veranderd, was de topwedstrijd geen reclame voor het hockey, met boze coaches aan beide kanten en spelers die drie keer hun warming-up moesten verplaatsen.

Alle vingers wezen op een chaotisch Bloemendaal naar 'de consul', die om acht uur ’s ochtends niet de definitieve beslissing om af te gelasten wilde of durfde te nemen, aangezien er een paar weken geleden al ‘te vroeg’ werd besloten dat er niet kon worden gespeeld. Dat werd in de wandelgangen bij Bloemendaal gefluisterd in ieder geval.

Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel was uitgesproken over de gang van zaken. Na de wedstrijd zei hij: "Deze manier van handelen geeft goed de huidige verhoudingen weer tussen de Hockey Hoofdklasse cv (HHcv) en de hockeybond. Het moet verantwoord zijn. Dit zijn topatleten. Hoe kun je je product zo goed mogelijk laten zien? Dit waren geen omstandigheden om het beste van onszelf te laten zien."

Van den Heuvel denkt dat iedereen blij was met een gelijkspel en dat er niemand geblesseerd raakte. "Niemand is beschadigd, maar dit gaat nergens over. Ik wist van tevoren al dat de velden er zo bij zouden liggen. Dit was als spelen in een casino. Wij hadden als club ook niets te zeggen. De consul bepaalt, terwijl wij wel advies hadden gegeven."

Geen schoonheidsprijs
Scheidsrechter Coen van Bunge was na de wedstrijd tevreden dat er in ieder gespeeld werd. "De consul had het hoofdveld eerst niet afgekeurd. Maar wij moesten om elf uur het veld weer keuren, want het veld was niet nat en aan de zijkant lag er ijs. Dus hebben we dat veld afgekeurd. Veld twee was te droog."

Van Bunge probeerde uit te leggen hoe het allemaal zo kon gebeuren. "Het begint ermee dat de consul het veld eerst goedkeurt. Die had misschien moeten zeggen dat veld 4 hartstikke goed te bespelen was. Dit verdient niet de schoonheidsprijs. Ik denk wel dat het goed is dat we de wedstrijd hebben gespeeld."

Daar dacht Sander de Wijn, aanvoerder van Kampong, anders over: "Het is een roerige middag geweest. We waren lang in onduidelijkheid. Ik denk dat er betere protocollen moeten komen. Dit is gewoon een topwedstrijd. Dan moet je niet zo lang in onzekerheid blijven. Dit moet je eerder afgelasten en een andere keer spelen met meer toeschouwers. Dan is iedereen blijer."

Bloemendaal - Kampong (1-1
20' 0-1 (sc) Martijn Havenga
48' 1-1 Thierry Brinkman

HDM - SCHC (3-2)
24' 0-1 Marc Schwarz
29' 1-1 (sc) Kieran Dartée
40' 2-1 (sc) Jelmer Siersema
41' 3-1 Jelmer Siersema
62' 3-2 (sc) Mike Huisman
Een slap spelend hdm werd vorige week nog afgedroogd door Oranje-Rood. Het leek alsof de Haagse formatie het al had opgegeven, maar tegen SCHC rechtte hdm de rug en behaalde een belangrijke overwinning. Niet dat hdm nu in een klap uit de problemen is, maar mentaal is het een enorme opsteker.

Kampong - Pinoké (3-2)
40' 0-1 Joost van de Vijfeijken
41' 1-1 Philip Meulenbroek
52' 2-1 Boet Phijffer
64' 3-1 Quirijn Caspers
65' 3-2 Jannis van Hattum
Kampong is ook na vijftien wedstrijden nog ongeslagen. De ploeg van Alexander Cox in een weinig hoogstaand duel van Pinoké, dat zich afgelopen donderdag nog plaatste voor de halve finale van de Gold Cup. Hoewel Pinoké via Joost van de Vijfeijken nog wel op voorsprong kwam, had de landskampioen uiteindelijk niet al te veel moeite met de Amsterdammers.

HGC - Bloemendaal (0-5)
4' 0-1 Xavi Lleonart
38' 0-2 (sc) Tim Swaen
55' 0-3 Roel Bovendeert
64' 0-4 (sc) Jasper Brinkman
67' 0-5 Jamie Dwyer

Almere - HC Tilburg (4-1)
11' 1-0 Daniel de Haan
43' 1-1 (sc) Greg Nolan
52' 2-1 Stijn Jolie
55' 3-1 Terrance Pieters
66' 4-1 Daniel de Haan
Almere kreeg voor de winterstop vaak de lof, maar zelden de punten. Tegen Tilburg gaven de Flevolanders duidelijk hun visitekaartje af door ruim te winnen en de voorlaatste plaats over te doen aan de Brabanders. Aanvaller Daniël de Daan, die tot deze wedstrijd het doel nog niet had getroffen dit seizoen, maakte twee van de vier Almeerse doelpunten.

Rotterdam - Amsterdam (3-3)
5' 1-0 (sb) Jeroen Hertzberger
36' 2-0 Thijs van Dam
42' 2-1 Billy Bakker
45' 2-2 Boris Burkhardt
48' 2-3 Boris Burkhardt
68' 3-3 (sb) Jeroen Hertzberger

Den Bosch - Oranje-Rood (1-2)
18' 1-0 Arjen Lodewijks
23' 1-1 (sc) Mink van der Weerden
46' 1-2 (sc) Mink van der Weerden
Den Bosch was zeker niet de mindere tegen Oranje-Rood, maar de Eindhovense formatie beschikt over corner-specialist Mink van der Weerden, die tweemaal scoorde.

NBA: Grote mannen schitteren en leiden teams naar winst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben drie van de grote mannen zondagavond weer eens laten zien waarom ze echte toppers zijn: Russell Westbrook, James Harden en Anthony Davis leidden hun teams naar de winst.

Westbrook ging met de Oklahoma City Thunder op bezoek in Toronto, waar ze het moeilijk hadden met de Raptors. De nummers één van de Eastern Conference moesten in de slotfase echter toch capituleren tegen de Thunder (125-132), waar Westbrook weer eens een triple double op liet tekenen: 37 punten, 14 assists, 13 rebounds.

De New Orleans Pelicans kregen bezoek van de nummers twee in de Eastern Conference, de Boston Celtics. Die hadden vrijwel de gehele eerste helft de leiding, maar de Pelicans vochten zich terug en onder leiding van Davis (34 punten, 11 rebounds) werden de Celtics in de slotfase zoekgespeeld: 108-89.

Harden en de Rockets gingen op bezoek bij de Minnesota Timberwolves en de nummers één van het westen hadden het nauwelijks moeilijk. Een voorsprong van dik in de twintig punten werd nog wel verkleind en de Timberwolves kwamen in de slotfase in de buurt, maar het was bij lange na niet genoeg om voor een serieuze bedreiging te zorgen. Harden tekende voor 34 punten en 12 assists in het gewonnen duel.

Uitslagen NBA zondag
Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 125-132
New Orleans Pelicans - Boston Celtics 108-89
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 120-129
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 109-122

Westbrook tekent weer eens voor een triple double (Bron: YouTube)

Depay held van Lyon met winnende goal in topper

Memphis Depay heeft zich zondagavond gekroond tot grote held van Olympique Lyon. In het uitduel met Olympique Marseille - een duel tussen de nummers vier en drie in de Ligue 1 - kopte de Nederlands international Lyon in extremis naar de winst.

Kenny Tete en Depay begonnen beiden op de bank aan het duel, waar Rolando in de eerste helft voor een voorsprong voor Marseille zorgde. Een eigen goal van Adil Rami bracht de gelijkmaker kort voor rust op de borden, waarna Houssem Aouar kort na rust Lyon op voorsprong zette: 1-2.

Toch ging het nog fout, want Kostas Mitroglou tekende ruim vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Het leek even een gelijkspel te worden, maar in de absolute slotfase kwam de bal dan terecht bij Depay, die na een uur was ingevallen. De Nederlander kopte de bal raak en besliste het duel met de 2-3, die hij overigens nog wel wilde vieren met een gele kaart: hij trok namelijk zijn shirt uit, al tijden standaard goed voor geel.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Nice - Paris Saint-Germain 1-2
Metz - Nantes 1-1
St Etienne - Guingamp 2-0
Olympique Marseille - Olympique Lyon 2-3

Trump: doodstraf voor drugsdealers

De Amerikaanse president Donald Trump wil de doodstraf invoeren voor grote drugsdealers. Volgens het Witte Huis staat deze maatregel in een plan om de drugscrisis in de VS aan te pakken. Trump presenteert het plan maandag in New Hampshire, een staat die met een grote drugsproblematiek kampt.

De laatste jaren is het drugsgebruik in de VS flink toegenomen. In 2016 stierven meer dan 40.000 Amerikanen aan een overdosis, vijf keer zoveel als in 1999. Vooral opiaten, zoals heroïne en morfine, zijn een probleem. Trump wil daarom ook dat artsen dit soort verdovende middelen minder vaak voorschrijven. In drie jaar tijd moet het aantal recepten volgens hem met een derde dalen.

Trump heeft vaker gezegd dat drugsdealers de doodstraf moeten krijgen, maar het is voor het eerst dat dit in beleid wordt opgenomen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei zondagavond tegen journalisten dat het ministerie van Justitie ,,de doodstraf zal zoeken tegen drugshandelaren, als dat passend is onder de huidige wet." Volgens Trump hebben individuele dealers soms duizenden doden op hun geweten.

Het Amerikaanse Congres heeft onlangs zes miljard dollar beschikbaar gesteld om de drugscrisis te bestrijden. Trump wil dat geld onder meer gebruiken voor preventie en voorlichting via een grootschalige advertentiecampagne en om verslaafden aan werk te helpen.

Trump wil doodstraf voor drugsdealers
Trump wil doodstraf voor drugsdealers (Foto: ANP)

Invoer palmolie trekt weer aan

Na jaren van afname is de Nederlandse invoer van palmolie in 2017 weer toegenomen. Er werd voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie ingevoerd, 22 procent meer dan in 2016. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige handelscijfers.

Ruwe palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit palmvruchten. Uit de pit van de vrucht wordt daarnaast ook palmpitolie gewonnen. Palmolie wordt gebruikt in heel veel voedingsmiddelen, zoals margarine, babyvoeding, chips, soepen, sauzen en koekjes. Daarnaast dient palmolie onder meer als grondstof bij de productie van diervoeders, zeep, shampoo, cosmetica en biodiesel.

De toename van de invoerwaarde van palmolie is nagenoeg in gelijke mate toe te schrijven aan prijsstijging en volumegroei. In 2017 werd 2,8 miljard kilogram aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie geïmporteerd. De ingevoerde hoeveelheid was het hoogst in 2013, met 3,2 miljard kilo. 2012 kende met 2,3 miljard euro de hoogste invoerwaarde aan palmolie.

Nederland grootste palmoliehandelaar van EU
Nederland is met afstand de grootste palmolie-importeur van de Europese Unie. Na Nederland (ruim 2 miljard euro) volgen Spanje, Duitsland, Italië en België. Het grootste deel van de in Nederland ingevoerde palmolie betreft ruwe palmolie (72 procent). Dit aandeel is aanzienlijk hoger dan in de
andere landen. Het overige deel van de ingevoerde palmolie betreft palmoliefracties (15 procent), ruwe palmpitolie (11 procent) en palmpitoliefracties (2 procent).

Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de EU, op grote afstand gevolgd door Duitsland. De Nederlandse export bestaat voor het grootste deel (84 procent) uit palmoliefracties, die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. Deze bewerking vindt in Nederland plaats. Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd.

Latijns-Amerika
De in Nederland geïmporteerde palmolie is voor het overgrote deel afkomstig uit zes landen: Indonesië (31 procent), Maleisië (20 procent), Papoea-Nieuw-Guinea (14 procent), Colombia (10 procent), Honduras en Guatemala (beiden 9 procent). In vergelijking met 2016 nam de invoer uit al deze landen toe, uitgezonderd Maleisië. In vergelijking met 2008 is de landenverdeling sterk gewijzigd. Kwam in 2008 nog 86 procent van de palmolie uit Indonesië of Maleisië, in 2017 was dit nog maar iets meer dan de helft (51 procent). Het aandeel van de invoer uit Latijns-Amerika nam in deze periode toe van 3 naar 29 procent.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.