5,5 jaar cel geŽist voor woningoverval

De 24-jarige Hagenaar Mohammed H. en zijn 22-jarige plaatsgenoot Nasreddine el A. hoorden vrijdag voor de Haagse rechtbank vijf jaar en zes maanden cel tegen zich eisen. Volgens het OM hebben zij op woensdagochtend 17 mei 2017 in de Haagse Fraeylemastraat een woningoverval gepleegd. De 17-jarige zoon des huizes werd daarbij meermalen met de dood bedreigd en opgesloten in de badkamer.

’s Ochtends rond een uur of negen hoorde de zoon – die alleen thuis was en boven lag te slapen - gestommel op de trap. Toen hij ging kijken waar het geluid vandaan kwam, trof hij op de overloop een man met een rode pet. Er ontstond een worsteling waarbij de jongen een klap in zijn gezicht kreeg en op de grond viel.

De man met de rode pet dwong hem mee naar de ouderslaapkamer. Hij kreeg een broek over zijn hoofd en te horen dat hij rustig moest blijven, anders zou hij dood worden gemaakt. Ondertussen hoorde het slachtoffer hoe een tweede man de woning doorzocht. Vervolgens moest de jongen in de badkamer gaan zitten, werd opnieuw met de dood bedreigd en werd hem verteld dat hij vijf minuten moest wachten voor hij eruit mocht. Toen de jongen meende dat de overvallers waren vertrokken, rende hij naar buiten. In paniek bonsde hij op het raam bij de buurvrouw. Die belde uiteindelijk de politie.

Volgens het OM is het duidelijk dat de twee verdachten verantwoordelijk zijn voor de overval. Er zijn camerabeelden van buiten de woning. Daarop is de man met de rode pet te zien en ook een tweede man met een blauw trainingsjack. Zij gaan ten tijde van de overval de woning in en uit. De man met de rode pet is door diverse personen herkend als de 24-jarige Hagenaar. De man met het blauwe trainingsjack is door een agent geïdentificeerd als de 22-jarige. Ook de telefoongegevens van de verdachten plaatsen hen in de nacht voor de overval bij de woning. Waarschijnlijk voerden ze toen een voorverkenning uit.

Beide mannen zijn eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld. De 22-jarige liep zelfs nog in zijn proeftijd van een eerder vonnis voor een soortgelijk feit. De officier van justitie rekent het de mannen zwaar aan dat zij een jongen van 17 de stuipen op het lijf hebben gejaagd, nota bene in zijn eigen huis. Drie maanden na de overval heeft de jongen bij de politie verklaard dat hij nog altijd slecht slaapt en droomt van dieven die zijn huis binnendringen.

Ook vindt de officier van justitie het buitengewoon kwalijk dat de verdachten zeer planmatig te werk zijn gegaan en ook na eerdere veroordelingen niet van plan lijken hun leven te verbeteren. Hier past volgens de officier van justitie alleen een lange gevangenisstraf. Daarom eiste zij tegen beiden vijf jaar en zes maanden cel.

De uitspraak is over twee weken.

5,5 jaar cel geëist voor woningoverval (Foto: Rechtbank Den Haag)
5,5 jaar cel geëist voor woningoverval (Foto: Rechtbank Den Haag)