Rechtszaak om concert Lorde in Israël

Een Israëlische organisatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de twee fans uit Nieuw-Zeeland die ervoor zorgden dat Lorde niet optreedt in Tel Aviv. De club beroept zich op een wet die mensen in staat stelt rechtszaken te voeren als ze menen slachtoffer te zijn van een boycot tegen Israël.

Justin Sachs en Nadia Abu-Shanab schreven Lorde vorig jaar een brief waarin ze haar vroegen Tel Aviv komende zomer te mijden. Lorde gaf gehoor aan dat verzoek. De twee fans riepen de zangeres op zich aan te sluiten bij de groep artiesten die een boycot voert tegen het land vanwege de politiek rond de joodse nederzettingen. Ze vergeleken de situatie in Oost-Jeruzalem, op de Gazastrook en aan de Westelijke Jordaanoever met het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Shurat HaDin, een groep die opkomt voor de rechten van Joden over de hele wereld, stelt namens drie fans van de zangeres de briefschrijvers aansprakelijk voor de geleden schade. De Nieuw-Zeelanders hadden kunnen voorzien dat door hun brief Lorde haar concert zou kunnen cancelen.

Het is nog even afwachten of de rechter Shurat HaDin gelijk geeft. De wet, die in 2011 in werking is getreden, is nog nooit in de rechtszaal getest. De advocaat van de organisatie is vol goede moed. Volgens haar is het makkelijk aan te tonen dat de brief van de twee het afzeggen van Lorde in gang heeft gezet.

Rechtszaak om concert Lorde in Israël
Rechtszaak om concert Lorde in Israël (Foto: BuzzE)