Duitse winst in viermansbobs, Canadees pakt eindzege

De laatste pre-olympische World Cup-week voor de bobsleeërs is zondag afgesloten. In het Duitse Königssee was het op de slotdag de beurt aan de viermansbobs, waar de door Ivo de Bruin bestuurde Nederlandse slee een prima zestiende plek behaalde.

De winst ging naar de Duitser Nico Walther, met onder meer Kevin Kuske in zijn slee. De remmer staat al bijna twintig jaar aan de top en neemt na de Olympische Spelen afscheid van de sport. Voor Walther was het al zijn derde viermanszege van het seizoen, maar hij eindigt slechts als derde in de World Cup: door zijn diskwalificatie een week eerder in St Moritz gaat de titel naar landgenoot Johannes Lochner, voor nog een Duitser, Francesco Friedrich.

De tweede plaats werd gedeeld door de teams van de Oostenrijker Benjamin Maier en de Let Oskars Melbardis. Vooral voor de Let was dat een enorme opluchting. Hij heeft al het hele seizoen last van zijn rug en begon deze maand zelfs nog een tweemanswedstrijd in zijn slee, waardoor remmer Daumants Dreiskens de start alleen op moest knappen. Het lijkt er nu op dat oud-wereldkampioen Melbardis toch op tijd topfit is voor de Spelen.

De eindzege in het gecombineerde World Cup-klassement, waar de resultaten in de twee- en viermansbobs worden opgeteld, ging naar de Canadees Justin Kripps. Hij won het eindklassement in de tweemansbob en eindigde als vierde in de grote slee, waardoor hij de eerste Canadese eindzege in het gecombineerde klassement pakte sinds grootheid Pierre Lueders in 2005/06.