Goggia wint afdaling, Vonn komt met de schrik vrij

Skiester Sofia Goggia heeft voor eigen publiek in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de eerste van twee World Cup-afdalingen gewonnen. De 25-jarige Italiaanse was bovenaan de geliefde Olympia delle Tofane-piste niet al te snel, maar met haar risicovolle lijnen pakte ze halverwege juist heel veel tijd.

Bijna iedereen dook bovenaan onder Goggia's tussentijden door, maar aan de finish kwam vrijwel niemand in de buurt. De Amerikaanse Lindsey Vonn leek dat wél te doen, maar zij ging bijna onderuit. Wonder boven wonder wist ze dit keer overeind te blijven en een val bij ruim honderd kilometer per uur te voorkomen. Vonn herstelde zich snel en eindigde op 0,47 seconden als tweede.

De derde plek was voor Vonn's landgenote Mikaela Shiffrin. De dominante slalom- en reuzenslalomspecialiste eindigde op 0,84 seconden van Goggia en was daarmee net wat beter dan de Zwitserse Lara Gut en de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer.

De Amerikaanse Julia Mancuso, olympisch reuzenslalomkampioene van 2006, nam op bijzondere wijze afscheid. Na lang blessureleed probeerde ze terug te keren, maar dat lukte niet en dus besloot ze in Cortina een afscheidsrun te skiën. Gehuld in een soort Superman-cape kwam ze op ruim achttien seconden van Goggia beneden.