Biatlonlegende Bjørndalen definitief niet naar Olympische Spelen

Biatleet Ole Einar Bjørndalen zal komende maand definitief niet in actie komen op de Olympische Spelen. De 43-jarige legende, de meest succesvolle winterolympiër aller tijden, is door de Noorse bond niet in het olympische team opgenomen.

Met acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons won niemand meer medailles dan Bjørndalen op de Winterspelen. De twintigvoudig wereldkampioen en winnaar van vele tientallen World Cup-wedstrijden kende vorig seizoen nog een prima winter, met een sterke negende plek in de eindstand van de World Cup.

Dit seizoen gaat het echter totaal niet meer voor de veteraan, die afgelopen zomer samen met zijn vrouw - succesvol biatlete Darya Domrecheva - een kind kreeg. In Hochfilzen won Bjørndalen met de Noorse ploeg de estafette, maar individueel komt hij niet eens meer in de buurt van zijn landgenoten.

Ter illustratie: in de ranglijst waar alleen naar langlaufsnelheid wordt gekeken staan zeven Noren in de top-30, terwijl Bjørndalen niet verder komt dan de 71e stek. Op de schietbaan is dat enorme verschil met geweldig schieten goed te maken, maar met zijn schietpercentage van 85,9% komt hij ook daar niet meer aan de top.

In theorie had Bjørndalen nog kans op een aanwijsplek, maar de Noorse selectiecommissie besloot om gewoon voor de zes mannen te gaan die Bjørndalen het hele seizoen al ruimschoots verslaan: de broers Johannes Thingnes en Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abee Lund en Erlend Bjøntegaard.