'Steun May, anders geen Brexit'

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft de Conservatieve Partij zondag gewaarschuwd. Lagerhuisleden moeten premier Theresa May steunen, anders komt de Brexit in gevaar, aldus Hunt volgens de BBC.

Hunt deed zijn uitspraak op het moment dat parlementaire Brexitcampaigners eisen stelden aan May, maar volgens hem maken ze een fundamentele denkfout. De keuze is niet "deze Brexit of die Brexit", maar Theresa Mays Brexit of geen Brexit.

De activisten opereren onder de naam Leave Means Leave, en streven naar het volledig doorsnijden van de banden met de EU. De groep bestaat uit voornamelijk Conservatieve (oud-)parlementariërs en -bewindslieden, onder wie de prominente backbencher Jacob Rees-Mogg en voormalig minister Owen Patterson.

Blokkeren
Ze dreigen een deal met de EU te blokkeren tenzij de premier ervoor zorgt dat er op 30 maart 2019 een tariefvrij handelsakkoord met de EU in kan gaan. Tevens moet het Verenigd Koninkrijk vanaf die datum met eigen deals met andere landen aan de gang kunnen. Ook moet het afgelopen zijn met vrij verkeer van personen en moet het Europese Hof niets meer binnen Groot-Brittannië te zeggen hebben.

"Als de EU-onderhandelaars zich aan bovenstaande punten houden, dan zal Groot-Brittannië bereid zijn een redelijke, realistische en niet-afpersachtige eindafrekeningssom te betalen", aldus Leave Means Leave in een open brief aan Theresa May. Het alternatief is volgens hen een 'no deal'-Brexit.

Ierland
De groep vindt bovendien dat er vooraf geen garanties mogen worden gegeven over het openhouden van de grens met Ierland. De implicatie is dat er een vrijhandelsakkoord met de EU moet worden afgedwongen via het dreigement van een gesloten grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Maandag moet de Britse premier voorstellen inleveren over de eindafrekening, de status van EU-ingezetenen en de Ierse grens. De EU-27 beslissen vervolgens of deze goed genoeg zijn om over te gaan naar de volgende fase van de gesprekken: de onderhandelingen over een handelsakkoord.