Ierse regering op valreep Brexit-deadline gered

De Ierse vicepremier Frances Fitzgerald stapt op. Ze diende volgens een collega haar ontslag in tijdens een kabinetsbijeenkomst. Daarmee voorkomt de politica dat de regering ten val komt op een uiterst ongelukkig moment in de Brexit-onderhandelingen.

Gedoogpartner Fianna Fáil had gedreigd dinsdag een motie van wantrouwen in te dienen tegen Fitzgerald. Daardoor dreigde een politieke crisis uit te lopen op verkiezingen, juist op het moment dat de EU-27 moeten beslissen over handelsbesprekingen met Groot-Brittannië.

De vicepremier lag onder vuur vanwege de wijze waarop ze is omgegaan met een klokkenluider die misstanden binnen de politie aan het licht bracht. Fitzgerald bleek in het verleden meerdere e-mails te hebben ontvangen met informatie over plannen om de geloofwaardigheid van de politieman te ondergraven.

Varadkar bleef Fitzgerald echter steunen, waarop ze zelf besloot op te stappen om een kabinetscrisis te voorkomen. Komende maand moet worden besloten of de EU de volgende fase ingaat in de besprekingen met Londen. De EU-27 inclusief Ierland staan lijnrecht tegenover Groot-Brittannië. De kwestie van de Noord-Ierse grens lijkt op het grootste breekpunt uit te draaien in de besprekingen.

Overigens zijn ook de Duitsers bezig in het licht van de Brexit een politieke crisis te bezweren en verkiezingen te vermijden. Begin december moet Londen nieuwe voorstellen inleveren, op basis waarvan moet worden besloten of er voldoende vooruitgang is geboekt.

Ierse regering lijkt gered
Ierse regering op valreep Brexit-deadline gered (Foto: ANP)