FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 december 2017

Schaatser Boisvert-Lacroix op 0,001 goed voor eerste World Cup-zege

Schaatser Alex Boisvert-Lacroix heeft zijn eerste individuele World Cup-zege binnen. De 30-jarige Canadees was in Calgary voor eigen publiek de beste op de 500 meter, maar veel scheelde het bepaald niet.

Boisvert-Lacroix kwam in de derde rit tot een tijd van 34,31 seconden, wat de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu in de rit voor hem ook al reed. Die bleek echter één duizendste van een seconde langzamer te zijn en dus was de eerste plek voor de Canadees. Daar bleef het ook bij, want niemand dook meer onder zijn tijd. Met 34,38 seconden kwam de Fin Mika Poutala nog het dichtst in de buurt, wat hem plek drie opleverde.

Ronald Mulder eindigde met 34,43 op de vierde plek, Kai Verbij en Hein Otterspeer werden met 34,533 en 34,538 negende en tiende. Daidai Ntab reed met 34,69 naar de dertiende plek, Jan Smeekens kwam met 34,80 niet verder dan plek zestien.

De wedstrijd werd ontsierd door twee valpartijen. De Canadees Gilmore Junio ging op het stuk naar de finish onderuit en hinderde zijn Duitse opponent Nico Ihle, terwijl Ryohei Haga knalhard de boarding in gleed. Hij hinderde Ruslan Murashov meer dan een beetje: de Rus moest een prachtige acrobatische sprong maken om niet te vallen, hoewel hij daarna toch onderuit ging.

Overigens mag Murashov nog overrijden, maar de kans dat hij Boisvert-Lacroix's tijd nog pakt lijkt niet groot.

SkiŽr Hirscher is helemaal terug en wint

Skiër Marcel Hirscher heeft laten zien dat hij weer helemaal hersteld is van zijn in het voorseizoen opgelopen flinke blessure. De Oostenrijker was in het Amerikaanse Beaver Creek een klasse apart op de reuzenslalom.

Stefan Luitz was in de eerste run nog verrassend de snelste, de Duitser was 0,29 seconden sneller dan de Amerikaan Ted Ligety en 0,39 seconden sneller dan Hirscher. Met 0,64 seconden achterstand bleven ook Manuel Feller en Justin Murisier nog in de buurt, terwijl de Kroaat Filip Zubcic met plek zes op 0,93 tellen voor een stunt zorgde.

In run twee maakte vooral Henrik Kristoffersen grote indruk. De Noor stond negende na één manche, maar bleef opschuiven. De een na de ander beet zich stuk op zijn tijd, waaronder Murisier en Feller. Hirscher dook er echter met 0,88 seconden onder dankzij een fenomenale tweede run, waarna Ligety en Luitz het niet haalden.

Voor Luitz was er nog wel een podiumplek, zijn vijfde in totaal. Met 1,03 seconden achterstand op Hirscher hield hij één honderdste van een seconde over op Feller.

'Steun May, anders geen Brexit'

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft de Conservatieve Partij zondag gewaarschuwd. Lagerhuisleden moeten premier Theresa May steunen, anders komt de Brexit in gevaar, aldus Hunt volgens de BBC.

Hunt deed zijn uitspraak op het moment dat parlementaire Brexitcampaigners eisen stelden aan May, maar volgens hem maken ze een fundamentele denkfout. De keuze is niet "deze Brexit of die Brexit", maar Theresa Mays Brexit of geen Brexit.

De activisten opereren onder de naam Leave Means Leave, en streven naar het volledig doorsnijden van de banden met de EU. De groep bestaat uit voornamelijk Conservatieve (oud-)parlementariërs en -bewindslieden, onder wie de prominente backbencher Jacob Rees-Mogg en voormalig minister Owen Patterson.

Blokkeren
Ze dreigen een deal met de EU te blokkeren tenzij de premier ervoor zorgt dat er op 30 maart 2019 een tariefvrij handelsakkoord met de EU in kan gaan. Tevens moet het Verenigd Koninkrijk vanaf die datum met eigen deals met andere landen aan de gang kunnen. Ook moet het afgelopen zijn met vrij verkeer van personen en moet het Europese Hof niets meer binnen Groot-Brittannië te zeggen hebben.

"Als de EU-onderhandelaars zich aan bovenstaande punten houden, dan zal Groot-Brittannië bereid zijn een redelijke, realistische en niet-afpersachtige eindafrekeningssom te betalen", aldus Leave Means Leave in een open brief aan Theresa May. Het alternatief is volgens hen een 'no deal'-Brexit.

Ierland
De groep vindt bovendien dat er vooraf geen garanties mogen worden gegeven over het openhouden van de grens met Ierland. De implicatie is dat er een vrijhandelsakkoord met de EU moet worden afgedwongen via het dreigement van een gesloten grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Maandag moet de Britse premier voorstellen inleveren over de eindafrekening, de status van EU-ingezetenen en de Ierse grens. De EU-27 beslissen vervolgens of deze goed genoeg zijn om over te gaan naar de volgende fase van de gesprekken: de onderhandelingen over een handelsakkoord.

Leenstra schaatst WŁst uit recordboeken op 1500 meter, Takagi wint

Schaatster Marrit Leenstra heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary voor een kleine verrassing gezorgd. De 28-jarige Leenstra schaatste een vrijwel perfecte 1500 meter en kwam uit op 1:52,06 minuten.

Met haar tijd was Leenstra 0,02 seconden sneller dan Ireen Wüst's vier jaar oude Nederlandse record. Wüst kwam er dit keer niet aan te pas en leverde vooral op het eind veel in: haar 1:53,89 was goed voor de vierde plek.

Ondanks het nationale record ging Leenstra niet met de winst aan de haal. Die was voor, hoe kan het dit seizoen ook anders, Miho Takagi. De Japanse reed met 1:51,79 de vierde tijd ooit. Die moet ze delen met de Canadese Cindy Klassen, die daarmee vanaf 2005 bijna tien jaar lang het wereldrecord in handen had.

Achter de ongenaakbare Takagi en Leenstra was de derde plek voor Yekaterina Shikhova. Met 1:53,52 was de Russische net te snel voor Wüst. Antoinette de Jong eindigde met 1:54,87 als zevende, Lotte van Beek werd vijftiende met 1:55,39.

Floortje Dessing vast in Jemen

Een team van het Nederlandse Rode Kruis, onder wie presentatrice Floortje Dessing die ambassadeur van de hulporganisatie is, zit vast in Jemen. "We schuilen al anderhalve dag in een schuilkelder voor de gevechten", meldt een teamlid en woordvoerder van de hulporganisatie vanuit de hoofdstad Sanaa.

Dessing had in Jemen, op het Arabisch Schiereiland, opnames gemaakt voor haar programma 'Floortje naar het einde van de wereld'. 'Here we go. Wish me luck', twitterde ze een paar dagen terug bij haar vertrek uit Nederland.

"Ons team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat op dit moment niet toe", zei de woordvoerder. Het Rode Kruis-team is in het door oorlog getroffen land om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Het verblijft op dit moment in een gebouw van het Internationale Rode Kruis met een schuilkelder.

Bijna tien miljoen Jemenieten hebben dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten en medische zorg. Medewerkers proberen onder meer brandstof te regelen waardoor waterpompen weer kunnen werken. Door de gevechten in Sanaa zijn volgens de hulporganisatie de afgelopen dagen tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden.

Update 23:06
"We zitten midden in de gevechten, het is heel extreem. Af en toe kunnen we naar boven, om even licht te zien of iets te koken, maar dan moeten we na een knal weer snel naar beneden." Het is nu even rustig, vertelt Floortje Dessing zondag vanuit een schuilkelder in Sanaa, in Jemen waar ze al twee dagen vastzit.

De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en is met een team van die hulporganisatie in het land om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Dessing en het team verblijven op dit moment in een gebouw van het Internationale Rode Kruis met een schuilkelder.

Dessing vertrok een paar dagen geleden uit Nederland. "Here we go. Wish me luck", twitterde ze toen. "Ik wist dat dit kon gebeuren", zegt ze nu. "Ik had me hier op ingesteld. Maar ik wil graag de verhalen van de getroffen mensen vertellen." Eerder kreeg ze toestemming het oude gedeelte van Sanaa in te gaan en bezocht ze een waterproject en sprak ze met burgers.

Onzichtbaar conflict
"Voor velen is dit een onzichtbaar conflict. Mensen hebben het gevoel dat de wereld ze vergeten is. Je moet niet vergeten, het is bijna onmogelijk dit land te ontvluchten. Maar het is ook een strijdbaar volk. Het is wonderlijk om te zien. Ik sprak een meisje, ze was computerontwikkelaar, maar verkocht op een marktje op de compound van het Rode Kruis taartjes. Dat geeft aan: we laten ons er niet onder krijgen."

Bijna tien miljoen Jemenieten hebben dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten en medische zorg, aldus het Rode Kruis. Medewerkers proberen onder meer brandstof te regelen waardoor waterpompen weer kunnen werken. Door de gevechten in Sanaa zijn volgens de hulporganisatie de afgelopen dagen tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen.

Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden. Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7422 om de slachtoffers van de oorlog hulp te kunnen bieden.

Floortje en team Rode Kruis vast in Jemen
Floortje en team Rode Kruis vast in Jemen (Foto: ANP)

Kodaira sprint naar tweede tijd ooit op 500 meter

Schaatster Nao Kodaira heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary de 500 meter gewonnen. De Japanse domineert die afstand al enige tijd en op het razendsnelle Canadese ijs liet ze zien wederom de beste te zijn.

Op de 1000 meter kwam Kodaira nog hard ten val, maar ze liet zich niet uit het veld slaan. Ze snelde naar een tijd van 36,53 seconden, de op één na snelste tijd ooit gereden - alleen Lee Sang-hwa was met 36,36 ooit sneller. 

Wereldrecordhoudster Lee kwam dit keer tot 36,86, haar beste prestatie in tijden. Het leverde de tweede plek op voor de olympisch kampioene, die dit seizoen voor de derde keer op rij olympisch goud hoopt te veroveren. Met 37,06 was de derde plek in Calgary voor de Japanse Arisa Go.

Fowler wint Hero World Challenge, Woods gedeeld negende

Met een zeer sterke laatste ronde 61 (-11) heeft Rickie Fowler de Hero World Challenge gewonnen. Tiger Woods liep op de laatste dag in de Bahama's een ronde van 68 (-4) en werd daarmee gedeeld negende.

Fowler begon de dag op de vijfde plaats, zeven slagen achter de leider harley Hoffman. Op de eerste negen holes maakte Amerikaanse golfer acht birdies, terwijl leider Hoffman geen indruk wist te maken. Hij begon nog wel met een birdie op de eerste hole, maar maakte op hole vier en vijf een bogey. Op de negende zou hij nog wel birdie maken, maar verder kwam hij niet. Hoffman sloot ook zijn ronde af met een ronde 72 slagen.

Ook op de laatste negen holes bleef Fowler goed golf spelen. Op hole elf, dertien en vijftien maakte hij ook nog birdies waarmee uitkwam op een ronde van 61 slagen, daarmee zorgde hij voor een nieuw baanrecord. Fowler zou op een totaal uitkomen van 270 slagen over het toernooi en is daarmee achttien slagen onder par. Hoffman werd nog wel tweede op vier slagen van zijn landgenoot. Tommy Fleetwood en Jordan Spieth (-11) eindigden samen op de derde plaats.


Tiger Woods besloot het toernooi met een ronde 68 (-4). Na een minder goede derde ronde begon de 41-jarige Amerikaanse golfer weer sterk. Na negen holes was hij vijf onder, met daarbij een eagle op een par vier hole. Op de tiende hole maakte Woods zijn enige double bogey van het toernooi, maar herstelde zich al snel met een birdie op dertien en veertien. Alleen sloot Woods slecht af met zowel op de zeventiende als op de achttiende hole bogey te maken Met de scores 69-68-75-68 (-8) werd hij gedeeld negende in het toernooi van de PGA Tour waarvan hij zelf gastheer is. 

Door de negende plaats komt Woods waarschijnlijk maandag weer in de top 700 terecht. Op dit staat de veertienvoudig major winnaar op 1199 plaats op de wereldranglijst.

Prep2fight roept op tot boycotten Radio 538

Tim Knol (Prep2fight) is woest op Radio 538. De zender liet Maan de Steenwinkel begin november zo schrikken dat ze in huilen uitbarstte. De dj's zetten een streaker in tijdens het optreden van de zangeres. "Ongelooflijke prutsers", reageert Tim Knol nu op Twitter. Hij roept op om de zender te boycotten.

De streaker was door Frank Dane en zijn collega's geregeld. Maan vond het niet grappig en begon van schrik te huilen. "Ik schrok zo erg. Er zat opeens een naakte piemel voor m'n gezicht. Ik was al een beetje zenuwachtig voor het optreden", zegt de 20-jarige zangeres tegen De Telegraaf.

De dj's boden Maan na de actie hun excuses aan, maar Tim vindt dat niet genoeg. "Zo met artiesten omgaan. Niemand moet meer naar die kut radiozender gaan om zijn liedje te promoten. Flikker op."

Tim Knol roept op tot boycotten Radio 538
Tim Knol roept op tot boycotten Radio 538 (Foto: BuzzE)

Skiester Weirather wint super-G, Vonn weer onderuit

Skiester Tina Weirather heeft haar eerste World Cup-zege van het seizoen binnen. De 28-jarige Liechtensteinse was in het Canadese Lake Louise de beste op de super-G, het onderdeel waarop ze al vijf keer eerder een wedstrijd won.

Tessa Worley opende de wedstrijd en de Française zette gelijk een puike tijd neer. Toch ging Nicole Schmidhofer er al ruim onderdoor, waarna Weirather er nog eens 0,27 seconden onder wist te duiken. Weirather's goede vriendin, de Zwitserse Lara Gut, kwam net tekort, maar vestigde zich met 0,11 seconden achterstand wel op het podium, waarmee Worley genoegen moest nemen met de vierde plek.

Lindsey Vonn ging weer eens onderuit. Dat overkwam de Amerikaanse vrijdag op de afdaling ook al, hoewel het dit keer wat minder hard ging. Ze stond dan ook snel weer op de ski's en leek er zonder blessure vanaf te komen. 

538 doet een #metoo-tje

Dertien-in-een-dozijnzender Radio 538 gaat op geheel eigen wijze met de #metoo- hype om. Zangeres Maan kwam naar de studio om haar nieuwe single te promoten, reden voor de radiozender om een lullig 'grapje' met haar uit te halen.

Terwijl Maan vol geconcentreerd op haar gitaar bezig was haar laatste werkje ten gehore te brengen, verscheen er uit het niets een zwaaiende piemel van een geheel naakte kerel voor haar gezicht. Voor DJ Frank Dane en de alom aanwezige sidekicks een reden om in lachen uit te barsten. De zangeres was wat minder geamuseerd over deze keiharde seksuele intimidatie en kon de tranen niet bedwingen.

De streaker-actie wordt niet bepaald gewaardeerd op de sociale media. Zowel links als rechts is verontwaardigd over de nogal ondoordachte actie van de DJ en zijn kornuiten. Sidekicks zijn overigens mensen die verantwoordelijk zijn voor het lachen wanneer de plaatjesdraaier een leuk bedoelde grap maakt.

Het is niet bekend of Maan aangifte gaat doen tegen de grappenmakers.

Rabbijn: 'verboden te kijken naar bankbiljet'

Devote joden in Israël die hun hummus willen afrekenen, moeten goed opletten hoe ze een vijftig sjekel-biltjet uit hun portemonnee halen. Een invloedrijke Sefardische rabbijn heeft zijn volgelingen namelijk opgelegd om niet naar het portret te kijken dat op het bankpapier staat afgebeeld.

De afbeelding -die blijkbaar zeer doet- is namelijk van de bekende dichter Saul Tchernichovsky. Deze man heeft in de ogen van de gelovigen een halsmisdrijf begaan door getrouwd te zijn geweest met een Christelijke vrouw. Een ware abominatie voor de hoeders van het ware geloof.

Saul is een in Rusland geboren jood, maar stierf in 1943 in het Britse Mandaatgebied Palestina, vijf jaar voor de oprichting van Israël. Zijn vrouw was eveneens Russisch, maar niet joods. Eenmaal getrouwd met Saul was en bleef zij Christen. Pogingen van de eerste Asjkenazische rabbijn in het gebied om haar naar het judaïsme te converteren waren vruchteloos. Dit tot wanhoop van het gelovige deel van de Joodse gemeenschap.

Deze kwestie is meer dan 70 jaar later opnieuw opgelaaid. In 2011 werd er besloten om vier dichters de eer toe te kennen om op een bankbiljet te verschijnen. Saul was daar een van. In 2014 verscheen zijn portret op het bankbiljet, dit tot schrik van verschillende joodse sektes die dit een 'schande' noemden.

Rabbijn Benion Mutzafi (iemand naar wie goed geluisterd wordt) verordonneerde tijdens een les dat studenten goed moeten opletten hoe ze het biljet uit hun zak halen. Naar de dichter kijken moet worden vermeden. Toen een student na de les wat doorvroeg, antwoordde hij: “Tchenichovsky was getrouwd met een Christelijke vrouw. En zij ging ook nog eens elke zondag naar de kerk”. Kortom: reden genoeg om dit verschrikkelijke beeld van deze man te mijden als de pest.

Mutzafi is in goed gezelschap. De broer van de vrouw van president Netanyahu (zijn zwager dus) is het bijvoorbeeld volkomen eens met de rabbijn. Andere orthodoxe geestelijken zijn eveneens dezelfde mening toegedaan. Een woordvoerder van Lehava, een groepering die bekend staat als ultraorthodox, zet echter vraagtekens bij de uitspraak van Mutzafi. Deze noemt het niet kijken naar het portret 'volkomen onrealistisch'. Het seculiere deel van de Israëlische maatschappij ligt ondertussen blauw van het lachen van de zoveelste volkomen mesjogge idioterie die uit het ultra-religieuze deel van de maatschappij komt. Er is al een tijdje een verschil van inzicht in het land in kwesties als winkelsluitingstijden voor de sjabbat en eventuele dienstplicht voor orthodoxe joden. Ongeveer 20 procent van de bevolking is als orthodox-joods te beschouwen.

Brand zegeviert op Zilvermeercross in Mol

Veldrijdster Lucinda Brand heeft de Zilvermeercross van Mol op haar naam geschreven. De Nederlandse van Sunweb kwam solo aan, voor de Belgische Kim van de Steene die tweede werd op 21 seconden van de Nederlandse. Op 52 seconden kwam de Belgische Loes Sels als derde over de streep.

Voor Brand was het haar eerste zege van het seizoen in het veld. "Ik kende geen sterke start, maar ik voelde veel vertrouwen in de lastige zandstroken. Ik probeerde op die manier terug te keren voorin. In de tweede ronde reed ik als teweede en snel daarna kon ik de leiding overnemen. Toen werd het een mooi duel. Zij had voordeel in de loopstroken, maar ik herstelde me goed en met twee ronden bouwde ik mijn voorsprong uit. IK ben heel blij met deze eerste zege van deze winter."

Uitslag:

1. Lucinda Brand (NED)
2. Kim Van de Steene (BEL) - op 21" 
3. Loes Sels (BEL) - 52" 
4. Katie Compton (VS) - 58" 
5. Ellen Van Loy (BEL) - 1'46"

Trump twijfelt nog over Jeruzalem

De Amerikaanse president Donald Trump is er nog niet uit of hij Jeruzalem formeel gaat erkennen als hoofdstad van Israël. Dat heeft zijn adviseur en schoonzoon Jared Kushner zondag gezegd. Ingewijden verwachten dat Trump woensdag met een verklaring komt.

"Hij kijkt nog altijd naar een reeks verschillende feiten. En wanneer hij een besluit neemt, dan is hij degene die het wil vertellen, niet ik", zei Kushner tijdens een conferentie van het Brookings-instituut over het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Midden-Oosten.

In de regio is Jeruzalem een heikel onderwerp. De Palestijnen beschouwen het oostelijk deel van Jeruzalem, sinds 1967 bezet door Israël, als hun hoofdstad. President Mahmoud Abbas waarschuwde dat als de VS de kant kiest van premier Benjamin Netanyahu vrede verder weg is dan ooit. De Jordaanse koning Abdullah II en andere Arabische leiders denken daar net zo over.

Volgens de Wall Street Journal wil Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem voorlopig uitstellen.

Trump twijfelt nog over Jeruzalem
Trump twijfelt nog over Jeruzalem (Foto: ANP)

Manchester City trekt overwinning laat naar zich toe

Manchester City is nog altijd ongeslagen. De ploeg van Pep Guardiola heeft ook de vijftiende wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten: 2-1.

De koploper van de Premier League had het in eigen huis moeilijk tegen West Ham United. De bezoekers zakten ver in en lieten de ruimtes klein voor het aanvallend ingestelde Manchester City. Hierdoor had de ploeg moeite om grote mogelijkheden te creëren.

Via Sergio Agüero en Raheem Sterling had Manchester City op voorsprong kunnen komen, maar West Ham United hield goed stand. De ploeg van David Moyes kwam vlak voor rust zelfs verrassend op voorsprong. Angelo Ogbonna kopte hard raak en liet doelman Ederson kansloos.

Met een stand van 0-1 vertrokken beide ploegen richting de kleedkamers en wist Manchester City dat er de tweede helft iets moest gebeuren. Dat bleek het elftal zich te realiseren, want tien minuten na rust zorgde Nicolás Otamendi voor de gelijkmaker. Op aangeven van Gabriel Jesus bracht hij de spanning terug.

West Ham leek stand te kunnen houden na de 1-1, maar vlak voor tijd wist Manchester City toch de drie punten te pakken. Na een voorzet van Kevin de Bruyne zorgde David Silva voor de beslissing: 2-1.

Er werd zondag één andere wedstrijd gespeeld: Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, speelde met 1-1 gelijk tegen Southampton, waar Wesley Hoedt en Virgil van Dijk de hele wedstrijd speelden.

Twee sportvissers overleden, nog ťťn vermist

Op de Noordzee ter hoogte van de Maasvlakte worden drie sportvissers vermist. Ze vertrokken zaterdagochtend rond 11.00 uur met een 5 meter lange witte vissersboot vanaf Neeltje Jans bij de Oosterscheldekering. Toen ze in de avond niet waren teruggekeerd sloegen familieleden alarm. De identiteit van de drie opvarenden is niet bekendgemaakt.

"Van middernacht tot 02.30 uur is naar ze gezocht en vanmorgen, bij daglicht, is de zoektocht hervat", aldus een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). "Er wordt gezocht met vliegtuigen en met schepen vanuit Ouddorp, Westkapelle en Neeltje Jans." Ook op het strand wordt gezocht, onder meer door de brandweer Maasvlakte.

Een schipper van de KNRM twittert dat de bemanning van een kustwachtvliegtuig een wrak heeft gevonden. "Het wrak staat rechtop, als een dobber, in het water."Een reddingsboot is inmiddels bij het wrak aangekomen.

Update 14.38 uur
In de Mattenhaven op het voormalige werkeiland Neeltje Jans is zondagmiddag een dode man aangespoeld. De politie vermoedt dat het een van de drie sportvissers is die werden vermist. Ook voor het leven van de twee anderen wordt gevreesd.

Update 20:30 uur
De gevonden man was inderdaad één van de opvarenden, het ging om de 51-jarige man. Hij is overgebracht naar het mortuarium. Inmiddels zijn ook de vermiste boot met daarin het lichaam van een tweede opvarende aangetroffen bij de Roggenplaat. Dit meldt de politie op haar website. 

De oorzaak is nog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat het bootje vanaf de Noordzee in aanraking is gekomen met één van de pijlers van de Oosterscheldekering waarna het door de sterke stroming de Oosterschelde is opgedreven waar het is verongelukt. 

Drie sportvissers vermist op de Noordzee
Drie sportvissers vermist op de Noordzee (Foto: ANP)

'Doppelsieg' Duitse schansspringers in Rusland

Tijdens de World Cup schansspringen in het Russische Nizhny Tagil hebben de Duitsers een Doppelsieg kunnen vieren. Bijna werd het zelfs een heuse Dreifachsieg, maar dat ging net niet door.

Andreas Wellinger stond na de eerste ronde bovenaan, en dat wist hij in de finale vast te houden, waardoor hij zijn derde individuele overwinning boekte op het hoogste niveau. Plek twee was voor zijn landgenoot Richard Freitag, de winnaar van zaterdag. Freitag stond na ronde één nog vierde, maar kende een zeer sterke tweede sprong.

Met die sprong liet Freitag de Oostenrijker Stefan Kraft achter zich en hij was het die het volledig Duitse podium wist te voorkomen. Markus Eisenbichler stond na ronde één namelijk nog tweede, maar viel achter Freitag en Kraft op 0,2 punten terug naar de vierde plek. Freitag houdt de leiding in het World Cup-klassement vast, wat hij dit weekeinde in handen nam.

Uitslag NAC Breda - Excelsior

NAC Breda heeft de laatste plaats in de Eredivisie weer overgedragen aan Roda JC. De ploeg uit Breda kwam in een goede eerste helft via een makkelijk gegeven strafschop op 1-0 voor. Na de pauze werd vanaf de stip de voorsprong verdubbeld, waarna Van Duinen voor Excelsior iets terug kon doen. Invaller Fernandes maakte via een houdbaar schot de bevrijdende 3-1 en bezorgde NAC zo de eerste zege sinds september.

NAC Breda

3 - 1

Excelsior

24' Ambrose (pen)
48' Ambrose (pen)
77' Fernandes
  66' Van Duinen
 
Gele kaart: Korte, Sporkslede, Verschueren, (NAC Breda), Massop, (Excelsior)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.340
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Meijers
Marí
Angelino
Korte (Fernandes/75)
Verschueren
García
El Allouchi (Nijholt/84)
Vloet
Ambrose (Enevoldsen/78)
  Kristinsson
Karami
Mattheij
Faes
Massop
Faik (Haspolat/83)
Messaoud (Vermeulen/59)
Koolwijk
Elbers
Van Duinen
El Azzouzi (Hadouir/60)

Handbalsters winnen tweede groepswedstrijd op WK

De Nederlandse handbalsters hebben de tweede wedstrijd gewonnen op het WK in Duitsland. In Leipzig was de ploeg van Helle Thomsen met 40-15 veel te sterk voor China.

Twee jaar geleden, toen Nederland zilver pakte op het WK in Denemarken, werd China in het openingsduel met 42-21 weggespeeld. Ook nu had Oranje geen moeite met China en bij rust stonden ze al met 20-9 voor.

Ook in de tweede helft was het kwaliteitsverschil aanwezig tussen beide landen. Nederland zo steeds verder weglopen bij China en in de laatste seconde van de wedstrijd wist Oranje de veertigste goal te scoren. Estavana Polman werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Dindsdagmiddag om 15.30 speelt Nederland hun derde groepswedstrijd tegen Kameroen.

Handbalsters winnen tweede groepswedstrijd op WK (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalsters winnen tweede groepswedstrijd op WK (Pro Shots / Bildbyran)

Nominaties Sportgala 2017 bekend

De nominaties voor Jaap Eden Award zijn bekend. Op 19 december tijdens het NOC*NSF sportgala in de Amsterdamse RAI wordt bekend wie zich mogen kronen tot sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar.

Bij de mannen is Tom Dumoulin de grote favoriet. Hij won dit jaar als eerste Nederlander de Giro d'Italie en werd wereldkampioen tijdrijden. Hij heeft concurrentie van Sven Kramer, die ook dit jaar weer drie wereldtitels veroverde, en Max Verstappen, die dit jaar twee Grand Prix won. Andere wereldkampioenen, zoals Kjeld Nuis en Michael van Gerwen, haalden het niet.

Bij de dames lijkt Dafne Schippers de favoriet. Zij prolongeerde dit jaar haar wereldtitel op de 200 meter. Marit Bouwmeester, Europees- en wereldkampioene en uitgeroepen tot wereld zeilster van het jaar, is ook genomineerd. De derde genomineerde is Anna van der Breggen, zij won de vrouwen editie van de Giro, de Giro Rosa, en won drie voorjaarsklassiekers. Lieke Martens, uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld, is een opvallende afwezige.

De Voetbalsters zijn wel genomineerd als sportploeg van het jaar, zij moeten het opnemen tegen de mannen hockeyers en shorttrack mannen.

Sportman van het jaar

Naam Sport Prestaties
Tom Dumoulin Wielrennen Winst Giro d'Italia, wereldkampioen tijdrijden
Max Verstappen Formule 1 Winst GP Maleisie en Mexico
Sven Kramer Schaatsen Wereldkampioen allround, 5+10 km

Sportvrouw van het jaar

Naam Sport Prestaties
Marit Bouwmeester Zeilen Europees- en wereldkampioen Laser Radial-klasse
Anna van der Breggen Wielrennen Winst Giro Rosa, AGR, Waalse Pijl + L-B-L
Dafne Schippers Atletiek Wereldkampioene 200 + brons100m

Sportploeg van het jaar

Naam Sport Prestaties
Dames voetbalsters Voetbal Europees kampioen
mannen hockeyelftal Hockey Europees kampioen
mannen aflossingsploeg Shorttrack Europees en wereldkampioen

Coach van het jaar

Naam Sport Prestaties
Sarina Wiegman Voetbal Europees kampioen
Jac Orie Schaatsen coach van kampioenen Sven Kramer, Jan Smeekens en Kjeld Nuis
Jeroen Otter Shorttrack Europees- en wereldkampioen met aflossingsploeg

Gehandicapte sporter van het jaar

Naam Sport Prestaties
Jetze Plat Triatlon + handbike 4x wereldkampioen
Jeroen Kampschreur Paraskien 3x wereldkampioen
Diede de Groot Rolstoeltennis Wint Wimbledon

De winnaars van 2016. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
De winnaars van 2016. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Hockeyers geven voorsprong weg tegen ArgentiniŽ

In z’n 21ste interland mocht Sam van der Ven opeens de hele wedstrijd keepen, omdat Pirmin Blaak ziek in het spelershotel was achtergebleven. Hij deed het net als het hele Nederlands elftal prima, maar moest toch lijdzaam toezien hoe zijn oude teamgenoot Gonzalo Peillat – met 24 seconden op de klok – de 3-3 maakte.

Bezweet, de ogen nog vol vuur spuwend, staat Sam van der Ven na de wedstrijd te praten. Hij is in gedachten verzonken als hij vertelt over zijn oude teamgenoot Peillat. "Ja die kennen we nog van Argentinië natuurlijk", zegt hij op de automatische piloot, terwijl hij nog met het fenomeen samenspeelde bij zijn club HGC

Ondertussen zijn de gedachten bij die laatste minuut van de wedstrijd. Er moeten beelden door zijn hoofd flitsen van de laatste Argentijnse strafcorner. Keer op keer werd de bal verkeerd gestopt door de Argentijnen, waardoor de levensgevaarlijke Peillat – de belangrijkste factor voor de olympische titel van de Zuid-Amerikanen in Rio – maar niet kon uithalen. Maar als het 3-2 staat en de klok nog maar 24 seconden aangeeft, gaat het aangeven en stoppen wel goed. Peillat aarzelt niet. Even later volgt de doffe klap tegen de plank (foto boven). 3-3. Van der Ven had hem zo graag gestopt.

Een strafcorner verdedigen is tegenwoordig een hele strategie op zich. Geen man tegen man gevecht, maar een spel van uitlopers die bepaalde hoeken dichtlopen. Van lijnstoppers en stoppers en slepers die op het laatste moment nog een stapje opzij doen om de uitlopers te ontwijken. Wat de afspraken ook waren, Van der Ven was ervan overtuigd dat de bal aan zijn handschoenkant afgedekt was. Toch ging de bal daar in het doel. Hij wil verder geen teamgenoot afvallen, daar is Van der Ven te beleefd voor. Als hij de film in zijn hoofd een paar keer heeft afgespeeld en heeft verwerkt dat een bijna zekere overwinning toch een gelijkspel werd, komt hij met een heldere analyse van de wedstrijd. Die klopt precies.

"Ik denk dat we goed hebben gespeeld, een stuk beter dan gisteren. Alleen gebeuren er nog een paar domme dingetjes. Een bal van de Argentijnen die door twee man van ons heen gaat en wordt binnen getipt. Dus al met al ben ik blij dat we beter speelden dan gisteren. Alleen is het heel erg zonde dat we het nog weggeven. Dat geeft een zure nasmaak’, zegt de immer bescheiden keeper."

Los van het resultaat revancheerde het Nederlands elftal zich na de 2-3 nederlaag tegen Spanje wel met de spectaculaire 3-3 tegen de olympisch kampioen. De 1-0 in de rust was nog een magere afspiegeling van de verhoudingen. Dat goede spel werd ook nog eens bereikt, ondanks het ontbreken van drie spelers, met aanvoerder Mink van der Weerden (enkelblessure), keeper Pirmin Blaak en aanvaller Thijs van Dam (allebei diarree).

Toen Valentin Verga de 2-0 maakte, leek de wedstrijd gespeeld. Maar dat leek ook zo na de 3-2 van goaltjesdief Mirco Pruyser. De Nederlandse verdediging kreeg net als tegen Spanje drie makkelijke goals tegen. Ook de strafcorner kon te makkelijk worden geforceerd door Argentinië, onder andere door overtredingen van talent Joep de Mol. Zes tegengoals in twee wedstrijden is te veel voor Oranje.

Wat het Nederlands elftal verder liet zien, was een wereld van verschil met de fletse vertoning op zaterdag tegen Spanje. Dat kwam tot uiting in de eerste goal, die ingelijst mag worden. Middenvelder Verga gaf de bal aan Seve van Ass, die precies op het juiste moment, met een fluwelen stickbeweging van de backhand aanvaller Thierry Brinkman bereikte, die netjes afwerkte.Waar het combinatiespel tegen Spanje van stroop leek, zat er tegen Argentinië urgentie en bevlogenheid in het spel. De bal ging makkelijk en hard van stick naar stick. Dat was niet zomaar, volgens Van der Ven.

"We hebben natuurlijk met elkaar gepraat na de wedstrijd tegen Spanje, dat we meer met elkaar moesten communiceren. De communicatie was ook veel beter. We hebben nu met onze mond gehockeyd, er was veel contact tussen de spelers, zowel in balbezit als niet-balbezit. Zo met elkaar spelen geeft iedereen gewoon een boost. Als iemand achter je jou coacht, dan durf je zelf ook weer meer, omdat je weet dat het goed staat. Dat hebben we vandaag beter gedaan."

Van der Ven speelde zijn 21ste interland, op 28-jarige leeftijd. Hij moest altijd Jaap Stockmann en Pirmin Blaak voor zich dulden, maar in 2017 wisselden Blaak en hij elkaar continu af. Elk kwart maakten ze plaats voor de ander. Het was daarom lang geleden dat Van der Ven met Oranje een hele wedstrijd had gekeept, maar hij kon zich nog wat wedstrijden van een paar jaar geleden herinneren. Uiteraard was dat geen probleem, bij HGC keept hij ook elke week. Hij vond het eerder sneu voor Blaak.

"Ik hoorde om drie uur ’s middags bij de bespreking dat ik zou keepen. We hadden al eerder bij het ontbijt gehoord dat Pir ’s nachts ziek was geworden. Dat is sneu voor die jongen. Hij heeft een historie van ziek worden hier. Ook in de Hockey India League (HIL) is hij al eens heel erg ziek geworden. Hij heeft het volgens mij al niet zo op India en dan lag hij vandaag de hele dag in zijn bed. Voor mij was het geen probleem natuurlijk om een hele wedstrijd te spelen. Als je maar van tevoren weet hoe het gaat. De hele wedstrijd keepen? Goed. Elk kwart wisselen? Ook prima. Zolang ik het maar weet."

FOK! Wat een weer: saai weer komende week

Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.

Goeiedag of avond of nacht.

Het eerste winterse speldenprikje hebben we achter de rug. In een strook van zuidwest naar noordoost is hierdoor de eerste ijsdag van het winterseizoen een feit. Ik moest er gisteren ook doorheen, maar ik neem nu even de vrijheid om te zeggen dat ik die temperaturen vervloek. Gelukkig stroomde er vannacht zachtere lucht binnen, en was het vanmiddag een stuk aangenamer in mijn omgeving met 6 tot 8 graden. In het binnenland bleef het echter nog kouder. Het was verder meest bewolkt. In het noordwesten kwam de zon er nog even door, maar hier bij mij lukte dat nét niet. In de rest van het land viel er ook nog af en toe wat regen.

Het is echt de tijd van saai weer en dat gaan we ook merken komende week. Er is de hele week maar weinig ruimte voor de zon, het blijft tot donderdag overwegend droog en het is vrij zacht. Morgen kan er nog wel een buitje vallen in de noordoostelijke helft van het land, terwijl het zuidwesten dan nog kans maakt op een paar opklaringen. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind en het wordt hierbij 7 tot 9 graden.

Nederland
 

Vrieskou (Foto: Bondage)

Het was zaterdag ijskoud in ons land en dat leverde soms dit soort plaatjes op. (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

SMS is jarig, maar ook bijna dood

Merry christmas, prettige kerst. Met die twee simpele woorden begon precies 25 jaar geleden een kleine revolutie. Het was de inhoud van het eerste sms-bericht ooit, dat op 3 december 1992 werd verstuurd.

De afzender was Neil Papworth, een toen 22-jarige programmeur van het techbedrijf Sema Group. Hij werkte aan het Short Message Service, afgekort sms. Opdrachtgever was een jonge telefoonprovider, Vodafone genaamd. Een manager daarvan, Richard Jarvis, ontving het berichtje toen hij op een kerstborrel was. Om het bericht te sturen, moest Papworth de computer gebruiken. De mobiele telefoons uit die tijd konden dat namelijk nog niet.

Halverwege de jaren negentig kon het grote publiek voor het eerst sms'en. Sms-taal kwam op, doordat mensen hun taal aanpasten om hun bericht binnen de grens van 160 tekens te houden. De berichten waren rond 2010 op hun hoogtepunt. In Nederland werden dat jaar elf miljard sms'jes verstuurd, dus bijna een miljard per maand.

In de jaren erna kwam de omslag. Jongeren stapten massaal over op nieuwkomers als WhatsApp en op BlackBerry's, en later ook op andere chatapps. "Daarmee kun je veel meer. Foto's delen bijvoorbeeld, of met meerdere mensen tegelijk praten. Sms is één-op-één, WhatsApp is één-op-veel", zegt analist Tim Wijkman van marktonderzoeker Telecompaper.

Sms-gebruik daalt nog steeds, maar geleidelijker dan tussen 2010 en 2012. De meest recente cijfers zijn uit het derde kwartaal van 2016. In juli, augustus en september van dat jaar verstuurden Nederlanders in totaal 868 miljoen sms-berichten. Gemiddeld is dat ongeveer een bericht per persoon per dag.

Maar de sms zal niet verdwijnen, denkt Wijkman. "We gebruiken sms op een andere manier. Als je iemand zakelijk niet te pakken krijgt. Om je te herinneren aan een afspraak bij de tandarts. Om een code bij het internetbankieren te ontvangen. En als er een grote WhatsApp-storing is, zien we een vertienvoudiging van het sms-gebruik. Sms zal altijd blijven bestaan."

Pionier Papworth laat via Vodafone weten: "In 1992 had ik geen idee hoe populair sms'en zou worden en dat het emoji's en chatapps zou voortbrengen. Ik heb pas onlangs tegen mijn kinderen gezegd dat ik degene ben die die eerste sms heeft verstuurd. Als ik terugkijk is het duidelijk dat mijn kerstgroet een keerpunt in de mobiele geschiedenis was."

Kerstgroet begon sms-revolutie
Kerstgroet begon sms-revolutie (Foto: BuzzT)

Die 'andere' Van der Poel wint Zilvermeercross

Veldrijder David van der Poel heeft de Zilvermeercross in het Belgische Mol gewonnen. De oudere broer van Mathieu kwam solo over de finish. In de sprint voor de tweede plaats versloeg Corné van Kessel de Belg Tom Meeusen.

Net als zaterdag in Hasselt waren de meeste toppers nog op trainingsstage in het buitenland en daarom opnieuw een kans voor veldrijders van de tweede lijn om een wedstrijd te winnen. Halverwege de wedstrijd reed Van der Poel weg bij medevluchter Tim Merlier. Van Kessel en Van der Poel's ploeggenoot gingen nog in de achtervolging maar kwamen nooit dichter dan zes seconden.

Voor Van der Poel is dit de derde zege van het seizoen. Eerder won de 25-jarige renner al de wedstrijd in het Zwitserse Illnau en Franse Lutterbach.

Uitslag
1. David van der Poel (NED)
2. Corné van Kessel (NED)
3. Tom Meeusen (BEL)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Klaas Vantornout (BEL)
6. Jim Aernouts (BEL)
7. Rob Peeters (BEL)
8. Wietse Bosmans (BEL)
9. Adam Toupalik (CZE)
10. Joeri Adams (BEL)

Internazionale grijpt overtuigend de koppositie na zege op Chievo

Internazionale blijft het uitstekend doen in de Serie A. De Milanezen zijn nu koploper, dankzij een overtuigende overwinning tegen Chievo. Het werd 5-0. 

Ivan Perisic was in Giuseppe Meazza de gevierde man. De Kroaat opende halverwege de eerste helft de score door een rebound binnen te werken. Mauro Icardi bepaalde de ruststand op 2-0. De Argentijn schoot vanuit een moeilijke hoek knap raak.

Ook in de tweede helft creëerde Inter veel kansen. Perisic begon rond de middenlijn aan een solo, om vervolgens fraai de verre hoek te vinden. Zelfs verdediger Milan Skriniar pikte een doelpuntje mee. Hij kwam mee naar voren om uiteindelijk een voorzet van Antonio Candreva binnen te knikken.

In de slotfase maakte Perisic ook nog zijn derde treffer, waardoor Inter met een 5-0 zege van het veld stapte. De ploeg van trainer Luciano Spalletti heeft nu één punt voorsprong op Napoli en twee op Juventus. De landskampioen won vrijdag met 0-1 van de toenmalige koploper uit Napels.

Uitslagen Eredivisie 03/12/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV klopte in eigen huis Sparta Rotterdam met 1-0 terwijl Roda JC met 2-1 te sterk was voor sc Heerenveen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

PSV

1 - 0

Sparta Rotterdam

 52' De Jong    
 
 Gele kaart: Bergwijn, (PSV), Holst, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro (Ramselaar/77)
Hendrix
Lozano (Luckassen/85)
Locadia
Bergwijn (De Jong/46)
  Kortsmit
Holst
Fischer
Breuer (Ache/82)
Floranus
Duarte
Sanusi
Dougall (Veenhoven/56)
Goodwin (Brogno/76)
Mühren
Proschwitz

Roda JC

2 - 1

sc Heerenveen

 71' Schahin
 87' Milts
   60' Veerman
 
 Gele kaart: Schahin, Milts, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 10.482
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Kum
Auassar
Vansteenkiste
Rosheuvel
El Makrini
Gustafson (Gnjatic/89)
Ndenge (Vancamp/ 68)
Engels (Milts/80)
Schahin
  Hahn
Dumfries
Höegh
Pierie
Schmidt
v.Amersfoort (Thorsby/ 79)
Schaars
Vlap (Rojas/88)
Kobayashi
Veerman
Mihajlovic (Ghoochannejhad/78)

Voetgangersbrug over de Moldau ingestort

In het noorden van Praag is dit weekeinde een voetgangersbrug in de rivier de Moldau verdwenen. Daarbij zijn een man en een vrouw ernstig gewond geraakt en twee anderen licht.

De voor een deel betonnen hangbrug uit 1984 die het stadsdeel Troja met de zuidelijker gelegen stadsdelen verbindt, stortte zaterdagnamiddag plotseling over de volle lengte in en verdween met de slachtoffers in de rivier. De brandweer heeft nog urenlang onder wrakstukken en onder water gezocht of er meer slachtoffers waren, maar dat bleek niet het geval.

Tsjechische media maakten zondag verwijten aan de gemeente die zou hebben nagelaten de brug te onderhouden of te vervangen. In 2012 zou al zijn vastgesteld dat metalen onderdelen van de constructie verroest waren. Het is een geluk bij een ongeluk dat de brug het begin december heeft begeven. 's Zomers werd de brug massaal benut door gezinnen die naar de dierentuin en de botanische tuinen in de wijk Troja gaan.

Voetgangersbrug over de Moldau ingestort
Voetgangersbrug over de Moldau ingestort (Foto: ANP)

'Netflix staat op een op de drie smartphones'

Bijna een op de drie smartphonebezitters in Nederland heeft de app van Netflix op zijn toestel staan. Dat komt neer op circa 4 miljoen mensen. Het merendeel (2,7 miljoen mensen) gebruikt de app minstens een keer per week. Gemiddeld wordt twee uur per week gekeken.

Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper in een rapport over appgebruik in Nederland. De streamingdienst voor series en films is vooral bij jongeren zeer populair. Meer dan twee derde van alle tieners heeft Netflix op zijn smartphone. Bij 65-plussers is dat minder dan een op de tien.

Nog meer mensen, ruim 7 miljoen, hebben de YouTube-app op hun telefoon. Ook daar geldt dat vooral jongeren er veel gebruik van maken. Het gemiddelde aantal kijkminuten per week ligt met 76 wel veel lager dan bij Netflix, doordat YouTube vooral gebruikt wordt voor korte filmpjes.

Populairste streamingdienst
Telecompaper stelde eerder al vast dat afgelopen kwartaal een op de drie huishoudens een abonnement op Netflix had, 2,4 miljoen in totaal. Een abonnement kan op meerdere toestellen worden gebruikt. Netflix is daarmee veruit de populairste streamingdienst. Videoland telt 390.000 abonnementen, NPO Start Plus 360.000.

Van de sociale netwerken is Facebook veruit het populairst. Ruim 9,6 miljoen smartphonebezitters hebben die app op hun toestel geïnstalleerd. Onder hen zijn volgens Telecompaper 7,8 miljoen dagelijkse gebruikers.

'Netflix staat op een op de drie smartphones'
'Netflix staat op een op de drie smartphones' (Foto: ANP)

Biatleet Fourcade domineert op achtervolging ÷stersund

Biatleet Martin Fourcade heeft aangetoond geenszins van plan te zijn dit seizoen wat gas terug te nemen. De Fransman, al een jaar of zes veruit 's werelds beste biatleet, schreef tijdens de World Cup in Östersund met overmacht de achtervolging op zijn naam en boekte zo zijn eerste zege van de winter.

Fourcade maakte bij de eerste schietbeurt gelijk een fout, maar sloot op tien seconden van leiders Emil Hegle Svendsen en Mario Dolder weer aan. Andrejs Rastorgujevs en Fredrik Lindström bleven foutloos: de Let sloot aan bij Svendsen en Dolder, Lindström meldde zich in de groep met Fourcade en de gebroeders Bø.

Fourcade en Tarjei Bø schoten foutloos bij de tweede beurt en namen zo de leiding over, op dik vijftien seconden gevolgd door Svendsen, Dolder, Lindström, Johannes Thingnes Bø en de rappe Oostenrijker Julian Eberhard.

In de derde schietbeurt, in staande positie, sloeg Fourcade zijn slag: hij schoot foutloos, als enige van de zeven koplopers. Op veertig seconden werd hij gevolgd door zijn jonge landgenoot Quentin Fillon Maillet en de Sloveen Jakov Fak, terwijl Fourcade's nog altijd foutloze broer Simon als vierde de schietbaan verliet - waarbij hij wel al snel gezelschap kreeg van de snellere langlaufer Johannes Thingnes Bø.

Ook bij de laatste schietbeurt bleef Fourcade foutloos en daarmee was de strijd om de zege definitief beslist, wat de Fransman vierde met een gebalde vuist richting publiek. Fillon Maillet en Fak schoten beiden één keer mis, maar doken op plek twee en drie de slotronde in. De Noor Lars Helge Birkeland, opgeklommen van de 29e stek, volgde met Lindström en Svendsen, maar het podium leek voor hen te ver weg, terwijl de gebroeders Bø ver buiten de top-10 vielen.

Fourcade langlaufde 'rustig' naar de zege, waarbij hij onderweg zelfs nog de adem vond om broer Simon aan te moedigen. Fak toonde aan na zijn weggegooide vorige seizoen helemaal terug te zijn en versloeg Fillon Maillet in de strijd om de tweede plek.

Bom Potsdam was poging afpersen postbedrijf

Het explosief dat vrijdag gevonden werd in een apotheek nabij een kerstmarkt in de buurt van de Duitse stad Potsdam was een poging om postbedrijf DHL af te persen. Dat heeft minister Karl-Heinz Schröter van de deelstaat Brandenburg zondag gezegd.

De afzenders van het bompakket zouden volgens de minister een miljoenenbedrag hebben geëist van de transporteur. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Een soortgelijk bompakket is onlangs ook in Frankfurt a/d Oder opgedoken en onschadelijk gemaakt.

Het pakket dat vrijdag werd gevonden is met een kleine ontploffing onschadelijk gemaakt. De kerstmarkten in de Oost-Duitse stad zijn zaterdag weer heropend. Er patrouilleren voorlopig meer agenten dan aanvankelijk was gepland. Het vermoeden bestond al dat de kerstmarkten niet het doelwit van een aanslag waren, meldt de politie.

Bom Potsdam was poging afpersen postbedrijf
Bom Potsdam was poging afpersen postbedrijf (Foto: ANP)

Noors 1-2-3'tje op noordse combinatie in Noorwegen

Op de slotdag van de World Cup noordse combinatie in het Noorse Lillehammer heeft de Noorse ploeg flink uitgehaald. Nadat ze zaterdag de estafette al wonnen, was het zondag op de individuele wedstrijd ook raak.

Espen Andersen won het schansspringen en mocht dus als eerste vertrekken, achttien seconden voor landgenoot Espen Bjørnstad en 27 tellen voor de derde Noor, Harald Johnas Riiber. Die laatste twee behoorden niet tot de favorieten, maar onder meer de Japanner Akito Watabe (+0:48), de Noor Jørgen Gråbak (+0:54), de Duitser Johannes Rydzek (+1:03) en Alessandro Pittin (+1:46) uit Italië hoorden daar wel bij.

Bij het langlaufen over tien kilometer schoof het voorste deel van het veld, achter Andersen, al snel achter elkaar, waardoor de Noor al snel een groep van negen man achter zich aan had. Lang leek hij op weg naar de overwinning, want achter hem werd niet echt tempo gemaakt. Dat veranderde in de slotfase: de Noren Gråbak en Jan Schmid schroefden het tempo stevig de hoogte in en kwamen bijzonder dicht in de buurt van Andersen, die 3,4 seconden over hield aan de finish. Schmid eindigde als derde, Gråbak troefde Rydzek in een millimetersprint om plek drie af.

Beelden van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Uitslag VVV-Venlo - AZ

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en AZ. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 0-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

'Seun of God' in duel met Alireza Jahanbakhsh. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
'Seun of God' in duel met Alireza Jahanbakhsh. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

VVV-Venlo

0 - 2

AZ

     74' Seuntjens (e.d)
 84' Hatzidiakos
 
 Gele kaart: , S.Wuytens, (AZ)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.353
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
D.van Crooy
Rutten (Opoku/ 79)
Röseler
Promes
Janssen
Seuntjens
v.Bruggen
Leemans
V.van Crooy
Thy (Amenyido/88)
Hunte (Tissoudali/85)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens (Dos Santos/85)

Russische rodelaars geven winst aan Duitsers

Tijdens de World Cup rodelen in het Duitse Altenberg heeft Natalie Geisenberger voor eigen publiek een fraaie zege geboekt. De Duitse, al enkele jaren de beste dame in het veld, was in run één slechts 0,002 seconden sneller dan haar landgenote Tatjana Hüfner, maar liep in run twee met een baanrecord flink uit en won met 0,157 seconden. Op 0,492 seconden maakte Dajana Eitberger het Duitse feestje compleet.

Geisenberger stapte vervolgens weer op de slee in de landenwedstrijd, waar ze een team vormde met Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken, de winnaars bij de mannen en dubbels. Die wonnen gezamenlijk de wedstrijd, door Oostenrijk met 0,313 seconden te verslaan. Italië verscheen met een B-team aan de start en zag hoe Sandra Robatscher dwars de finish passeerde, maar pakte op 0,471 seconden wel knap plek drie.

De Duitse zege was overigens voor een groot deel te danken aan Rusland. Tatiana Ivanova en Roman Repilov hadden beiden een snaarstrakke run neergezet en noteerden tussentijden die veel sneller waren dan die van de Duitsers, maar daarna ging het fout. Andrei Bogdanov en Andrei Medvedev raakten de controle over hun dubbelslee kwijt en verloren meer dan vijf seconden, wat niet de zege, maar plek twaalf opleverde.

Leidse rugbyers blijven winnen in Ereklasse

In de Ereklasse van het Nederlandse rugby blijft het Leidse LRC DIOK maar winnen. Na zeven zeges in zeven wedstrijden boekte de ploeg in Purmerend de achtste overwinning op rij, dit keer op bezoek bij RC Waterland.

Waterland kwam op voorsprong, maar door twee tries gingen de Leidenaren met 5-10 de rust in. In de tweede helft trok de thuisclub de stand echter weer gelijk, waarna DIOK via een penalty en een try van Bas Leupen op 10-18 kwam. Waterland deed nog iets terug, maar kwam niet verder dan 13-18.

Met 36 punten uit acht wedstrijden staat DIOK nog altijd op de knappe derde plek. Met veertig en 37 punten leiden Hilversum en 't Gooi, die wel beiden een wedstrijd meer hebben gespeeld.

Uitslagen Ereklasse
ASRV Ascrum - Castricumse RC 22-22
RC 't Gooi - RC The Dukes 71-5
Haagsche RC - The Hookers 30-15
RC Waterland - LRC DIOK 13-18
RC The Bassets - RC Hilversum 14-43
DSR-C - EZRC Oemoemenoe (afgelast)

Fenomenale zege langlaufer Klśbo, Kalla verrast Noorse dames

Op de slotdag van de World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer heeft Johannes Høsflot Klæbo zijn klasse nog maar eens laten zien. De 21-jarige nieuwe superster van het langlaufen won de eerste vier World Cup-wedstrijden al - variërend van sprints tot 15 kilometer klassieke en vrije stijl - en zondag was het opnieuw raak.

Dit keer stond de skiatlon op het programma: 15 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in de vrije stijl, met een skiwissel halverwege. Na de eerste schermutselingen bleef uiteindelijk een groep van negen man over, die in de slotfase om de zege streden. Hans Christer Holund verrichtte zeer veel kopwerk, maar zijn Noorse landgenoot Martin Johnsrud Sundby sprong weg en leek de zege te pakken. Dat was echter buiten Klæbo gerekend: met een welhaast bizarre comeback op het laatste klimmetje sloot hij weer aan, waarna hij Sundby in de eindsprint volledig kansloos liet. Holund eindigde als derde, om het Noorse feest compleet te maken.

Sundby lijkt het beslissende gat geslagen te hebben, maar de aanvankelijk geloste Klæbo (geel hesje) komt er op spectaculaire wijze toch nog overheen (Bron: YouTube)

Dat Noorse feestje was er bij de dames een stuk minder duidelijk. Daar ging de skiatlon over in totaal 15 kilometer - twee keer 7,5 dus - en al vroeg trokken Heidi Weng en de Zweedse Charlotte Kalla ten strijde. Die twee bleven lang bij elkaar, tot Kalla in de slotfase de aanval opende en op fraaie wijze naar de zege langlaufde. Weng eindigde op twintig seconden als tweede, voor landgenotes Ragnhild Haga en Marit Bjørgen.

Amber Alerts voor vermiste jongens

Amber Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat de politie verstuurt als ze vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Het wordt verspreid via verschillende kanalen: Twitter, e-mail, websites, sms, televisie en radio. Ook is het te zien op reclameborden langs verschillende snelwegen.

Zondag is er een Amber Alert uitgegeven voor de vermiste jongen Abdullah Mazmahor van 15 jaar. Hij is op 1 december weggelopen vanaf de Obrechtstraat in Schiedam. De jongen is doof en autistisch en communiceert via gebaren. Hij is afhankelijk van medicatie. Hij draagt een crèmekleurig hemd en geen jas en heeft halflang, krullend haar. Op verschillende plaatsen, onder meer in Vlaardingen, wordt naar de jongen gezocht.

In en om Leeuwarden zoekt de politie naar Remon Bruinsma (18) uit Zwaagwesteinde. Hij is vrijdagnacht niet teruggekomen van een stapavond met klasgenoten in Leeuwarden, schrijft zijn moeder op Facebook. De politie meldt dat ze zoekt op het water in en om de Friese hoofdstad.

De vermiste Abdullah Mazmahor (15 jaar) (Foto: Politie)
De vermiste Abdullah Mazmahor (15 jaar) (Foto: Politie)

Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers

Binnen enkele weken worden er zo'n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. Een paar weken later verdwijnen die vrijwel allemaal op een brandstapel of in een versnipperaar. De kerstboom blijft onverminderd populair in Nederland. Gemiddeld geven we zo'n 30 à 40 euro uit aan een boom, waarmee de markt tussen de 75 en 100 miljoen euro waard is.

Van de 2,5 miljoen bomen, komt ongeveer de helft uit Nederland. Die bomen, veelal zilversparren, worden gekweekt in Noord-Brabant, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Daar gedijen de naaldbomen goed. De rest van de bomen wordt voornamelijk uit Denemarken en Duitsland gehaald. Daar kweken ze vooral nordmannsparren, die groter zijn en niet met kluit worden verkocht.

Waar het nu vooral tussen de zilverspar en de nordmannspar gaat, is dat lang niet altijd zo geweest. Vroeger was de fijnspar heel populair, vertelt voorzitter Gerard Krol van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. "Die boom liet alleen wat eerder zijn naalden vallen." Die slechte naam is niet alleen de boom aan te rekenen. Destijds werden kerstbomen voorzien van een houten kruis aan de stam. "Als je een fijnspar water geeft, wordt hij ook minder snel kaal."

Blauwspar
Ook de blauwspar is een tijdje populair geweest, maar "prikte nogal". In Duitsland zijn ze nog altijd dol op deze boom.

Voordat een kerstboom bij het tuincentrum, bouwmarkt of bloemenkraam op een nieuwe eigenaar staat te wachten, heeft hij al een hele reis achter de rug. De eerste stap is het opkweken uit zaad. Na zo'n vier jaar komt de boom, die dan een centimeter of 40 is, bij de kweker aan. Daar groeit de boom nog eens zes jaar tot hij groot genoeg is. Nordmannsparren zijn zelfs nog wat ouder. Die worden pas verkocht als ze twaalf tot vijftien jaar oud zijn.

Fraserspar
Een nieuwkomer aan het kerstbomenfirmament is de fraserspar, een boom die in de Verenigde Staten de markt volledig in handen heeft. "Die is erg mooi", vindt Krol, die zelf zo'n boom in huis neemt. "Maar hij is wel iets moeilijker om te kweken."

De meeste kerstbomen worden in de week na Sinterklaas verkocht, met het eerste weekend na de pakjesavond als zwaartepunt. "In die week worden zo'n 60 tot 70 procent van de bomen verkocht", weet Krol. Toch verschuift ook dat naar voren. Hoewel Sinterklaas pas volgende week is, begint de verkoop op veel plaatsen dit weekeinde al.

Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers
Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers (Foto: ANP)

Morgen landelijk controlebericht NL-Alert

Morgen, 4 december,  zendt de overheid om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

NL-Alert is het alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel gericht geïnformeerd en gealarmeerd worden tijdens een ramp in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.

Mensen die het controlebericht ontvangen hebben hun telefoon juist ingesteld. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet men dit zelf doen. Op www.nl-alert.nl staan instructies over het juist instellen van mobiele telefoons.

Sinds de introductie 5 jaar geleden is NL-Alert 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Het is de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het vorige controlebericht werd door ruim 9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen.

Ex-langlaufster Herrmann boekt tweede biatlonzege op rij

Biatlete Denise Herrmann heeft tijdens de World Cup in het Zweedse Östersund na de sprint ook de achtervolging over tien kilometer gewonnen. De Duitse stapte voor aanvang van vorig seizoen over van het langlaufen en die switch lijkt uitstekend uit te pakken.

Herrmann vertrok door haar winst in de sprint als eerste, vijftien seconden voor de Française Justine Braisaz. De Duitse begon uiterst soeverein: haar snelheid was zoals te verwachten viel prima, en in de eerste twee schietbeurten trof ze steeds alle vijf schijven. Braisaz, de Italiaanse Lisa Vittozzi, Marte Olsbu uit Noorwegen en de Finse Kaisa Mäkäräinen vormden het achtervolgende kwartet, maar bij de tweede schietbeurt bleef alleen Braisaz van die vier foutloos. De Française bleef zo op dik twintig seconden van Herrmann, de rest liep forse achterstand op.

Bij de derde schietbeurt, dit keer in staande positie, schoot Herrmann haar laatste twee schoten naast het doel en dus moest ze de strafronde in. Braisaz profiteerde optimaal door vijf keer raak te schieten en zo de leiding te pakken. Ook Olsbu en Dorothea Wierer schoten foutloos, waardoor ze vlak achter Herrmann aansloten, met Vittozzi, Nadezhda Skardino (Wit-Rusland), Galina Vishnevskaya (Kazachstan) en de Duitse Maren Hammerschmidt op iets grotere achterstand.

Braisaz arriveerde enkele seconden voor Herrmann en Olsbu bij de laatste (staande) schietbeurt, met Wierer daar weer vlak achter. Herrmann en Braisaz schoten beiden foutloos en doken bijna gelijktijdig de slotronde in, terwijl Olsbu één misser schoot en Wierer er zelfs drie mistte. Olsbu kwam als derde haar strafronde uit, maar de foutloze Vittozzi zat er kort achter. 

In de slotronde was al heel snel duidelijk dat ex-langlaufster Herrmann, bepaald niet verrassend, een flink stuk te snel was voor Braisaz: ze liet de Française ver achter zich en ging op weg naar haar tweede zege op rij, tevens haar tweede zege ooit. Braisaz pakte op 25 seconden de tweede plek, waarmee ze haar beste resultaat ooit evenaarde. Olsbu deed dat ook, de Noorse eindigde op 48 seconden als derde.

Apple: kwart omzet App Store naar China

Chinese appontwikkelaars zijn goed voor ongeveer een kwart van de totale verkopen via de App Store van Apple. Dat heeft topman Tim Cook van de Amerikaanse smartphone- en tabletgigant zondag gezegd tijdens een conferentie in China.

Cook zei dat Chinese programmeurs tot dusver voor een kleine 17 miljard dollar (14 miljard euro) aan apps hebben verkocht via de App Store. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten dat de totale verkoop van voor de iPhone en iPad tot dan toe goed was voor zo'n 70 miljard dollar.

De Apple-baas sprak op een bijeenkomst die georganiseerd werd door het Chinese staatsagentschap dat onder meer gaat over cyberveiligheid en internetcensuur. Ook onder meer topman Sundar Pinchai van Google was daar aanwezig.

Apple: kwart omzet App Store naar China
Apple: kwart omzet App Store naar China (Foto: ANP)

VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument

De Verenigde Staten staan niet langer achter een intentieverklaring van de Verenigde Naties over de vluchtelingenproblematiek. In de internationale verklaring uit september 2016 nemen de ondertekenaars zich voor de stromen vluchtelingen beter te begeleiden en de rechten van de verdrevenen beter te beschermen en waar mogelijk hun integratie door opleiding en werk te bevorderen. Hier moet volgens het document in 2018 een internationaal verdrag over komen.

Maar Washington wil helemaal op eigen houtje bepalen wie het toelaat en ziet niets meer in de verklaring, die destijds onder president Barack Obama werd goedgekeurd.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft dit weekeinde de VN-chef António Guterres laten weten dat Washington van de intentieverklaring afziet. Volgens Haley heeft geen enkel ander land zo veel voor migranten gedaan als de VS en zijn de Amerikanen daar trots op. Maar de beslissingen over het beleid ten aanzien van immigratie moeten door uitsluitend Amerikanen worden genomen. Het internationale plan past daar niet bij, volgens Haley.

VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument
VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument (Foto: ANP)

Republikeinen willen Trump-onderzoek juridisch onderzoeken

Republikeinse parlementsleden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden overwegen juridische stappen tegen de FBI en onderminister van Justitie Rosenstein over de onderzoeken naar verdachte connecties tussen Rusland en president Trump.

De voorzitter van de inlichtingencommissie van het 'Huis', Devin Nunes, wil dat de Kamer een resolutie aanneemt die stelt dat onderminister Rod Rosenstein en FBI-chef Christopher Wray de volksvertegenwoordiging "minachten". Ze zouden dit doen door opzettelijk informatie achter te houden of er expres heel lang over doen om die te geven.

Nunes heeft als commissievoorzitter in augustus al om opheldering gevraagd over het plotselinge ontslag van een medewerker van de FBI uit het team van speciaal onderzoeker Robert Mueller. Mueller onderzoekt of tijdens de verkiezingscampagnes vorig jaar mensen uit de campagne van Trump stiekem gemene zaak hebben gemaakt met figuren uit het Kremlin.

FBI-medewerker Peter Strzok is plotseling uit het onderzoekteam gezet. Dat was mogelijk als gevolg van politieke e-mails naar zijn minnares die ook bij de FBI werkt. Nunes beklemtoont dat dit niet het enige voorbeeld is waarbij de onderzoekers weigeren openheid van zaken te geven.

Parlementariërs in actie tegen Trump-onderzoek
Republikeinen willen Trump-onderzoek juridisch onderzoeken (Foto: ANP)

Thierry Baudet wil meedoen aan Maestro

Thierry Baudet van Forum voor Democratie beschouwt zichzelf als een potentieel kandidaat voor het programma Maestro. Dit laat de politicus onverhuld aan presentator Frits Sissing weten op Twitter.

Dat het Tweede Kamerlid muzikaal is, is bekend. Zo heeft hij zijn eigen vleugelpiano staan in zijn werkkamer in de Tweede Kamer.

Zondagavond is de eerste halve finale te zien van de afvalrace waarin bekende Nederlanders zonder dirigeerervaring het tegen elkaar opnemen. In de eerste halve finale gaan actrice Hadewich Minis, zanger Dave von Raven en actrice Maartje van de Wetering los op popmuziek.

Thierry Baudet wil meedoen aan Maestro
Thierry Baudet wil meedoen aan Maestro (Foto: BuzzE)

Duitse inlichtingenchef vreest kinderen van IS

De chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, is bang dat gehersenspoelde kinderen naar Duitsland komen nu de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is. Maassen zei in een gesprek met het Duitse persbureau DPA dat er "kinderen zijn die in 'scholen' van IS zijn gehersenspoeld en in hoge mate geradicaliseerd en zo de ideologie van IS steunen".

,,Die kun je dus beslist ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn." Maasssen stelt niet dat er al een golf jonge nazaten van IS-strijders naar Duitsland trekken.

De grote terugreis van jihadisten is nog niet begonnen, maar het is volgens Maassen aannemelijk dat zij hun vrouwen en kinderen eerst terugsturen. Ook de vrouwen van jihadisten zijn in het Midden-Oosten geradicaliseerd en moeten ook in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer een vijfde van hen is of was vrouw.

De diensten observeren voor zover bekend nu al circa zevenhonderd mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen.

Duits inlichtingenchef vreest kinderen van IS
Duitse inlichtingenchef vreest kinderen van IS (Foto: ANP)

Rebellin (46) doet er nog maar eens een jaartje bij

De Italiaanse wielrenner Davide Rebellin heeft een nieuwe ploeg gevonden voor het volgend jaar. De inmiddels 46-jarige Italiaan heeft een contract getekend bij de Belgische ploeg ploeg Sovac - Natura4ever. Eerder had hij diensten al aangeboden bij Vital Concept, de ploeg van Warren Barguil, maar die ploeg had hem niet nodig.

Sovac - Natura4ever is een nieuwe Belgisch-Algerijnse ploeg. Ze haalden eerder al de Algerijnse kampioen Youcef Reguigui en de Belgische renners Gaëtan Bille (Veranda’s Willems-Crélan) en Robin Stenuit (Wanty-Groupe Gobert).

Sovac - Natura4ever is een nieuwe Belgisch-Algerijnse ploeg. Ze haalden eerder al de Algerijnse kampioen Youcef Reguigui.

Rebellin won in 2004 de Amstel Gold Race en Luik Bastenaken Luik. Hij was tot twee toe te snel voor de  Nederlander Michael Boogerd in een sprint.  Ook won hij dat jaar de Waalse Pijl, die hij daarna nog eens twee zou winnen. Ook wist hij het algemeen klassement van de Tirreno-Adriatico in 2001 te winnen.

Schansspringster Althaus wint opnieuw en pakt 'Triple'

Schansspringster Katharina Althaus heeft in het Noorse Lillehammer haar tweede World Cup-wedstrijd op rij gewonnen. De 21-jarige Duitse was zaterdag op de kleine schans de beste en herhaalde dat zondag op de grote schans.

Net als zaterdag kon alleen de Noorse Maren Lundby, vrijdag nog de winnares, enigszins bij Althaus in de buurt blijven. Dat was dan wel slechts relatief, want Althaus boekte een ruime zege. Lundby pakte de tweede plek, voor Sara Takanashi. De Japanse, al jaren de dominante vrouw in de World Cup, eindigde na twee vierde plekken voor het eerst dit seizoen op het podium.

De drie wedstrijden in Lillehammer vormden samen de Lillehammer Triple. De uitslagen werden bij elkaar opgeteld en Althaus werd uitgeroepen tot winnaar van het eindklassement, voor Lundby en Takanashi.

Noor Moen verpulvert oud Europees marathonrecord

De Noorse atleet Sondre Nordstad Moen heeft zondag in het Japanse Fukuoka voor een daverende sensatie gezorgd. De 26-jarige Moen won de marathon in een tijd van 2:05.48 uur, een dik nieuw Europees record.

Moen begon aan zijn vierde marathon ooit met een persoonlijk record van 2:10.07, dit jaar gelopen in Hannover. In Fukuoka dook hij daar minuten onder en verpulverde hij Antonio Pinto's record van 2:06.36. De Portugees liep dat in Londen in 2000, waarna de Fransman Benoit Zwierzchlewski dat in Parijs in 2003 nog evenaarde.

Kaan Kigen Özbilen liep vorig jaar een tijd van 2:06.10 in Seoul, maar de Turk deed dat destijds nog als Keniaan. Moen's tijd is naast een Europees record ook de snelste tijd ooit door een atleet die niet in Afrika is geboren.

De tweede plek in Fukuoka was overigens voor de Oegandees Stephen Kiprotich. De voormalig olympisch- en wereldkampioen kwam na 2:07.10 uur over de meet in het lokale atletiekstadion.

Einde olympisch seizoen voor skiester Gagnon

Voor skiester Marie-Michele Gagnon zit het olympisch seizoen er al op. De 28-jarige Canadese zou in februari in Pyeongchang een van de favorietes zijn voor de olympische medailles op de alpinecombinatie, maar een valpartij tijdens trainingen in het Canadese Lake Louise gooit roet in het eten.

In Lake Louise was Gagnon aan het trainen voor de World Cup-wedstrijden, die daar dit weekeinde gehouden worden. Ze ging hard onderuit en leek een lichte knieblessure opgelopen te hebben, maar zo goed kwam ze er niet van af.

 "De MRI-scans kwamen slechter terug dan verwacht. Mijn rechterkruisband is afgescheurd en, zoals je wellicht weet, dat betekent het einde van mijn seizoen", schreef Gagnon op Instagram"Ik kan er vrede mee hebben, dit zijn de risico's van mijn sport en die risico's ken ik erg goed."

 

Unfortunately, the MRI tests today showed more bad news than we thought...My knee had no swelling, passed the initial ligament tests, but i knew deep down something felt wrong. My right ACL is torn, which as you know means season ending. I intend to work very hard on rehabbing both my knee and the shoulder repairs and come back full force on the World Cup tour. Of course, it means the Olympics is out of the question for me, but I’m okay with that, those are the risks in my sport and I know them very well. This week, doing speed races in Lake Louise showed me I made the right decision to decide on doing more speed events, it’s my path now! So now onto surgery time, wish me luck, I’ll try to knock them both off at once 😬🤪 📷 @kellyvski

Een bericht gedeeld door Marie-Michèle Gagnon (@mmgagnon) op1 Dec 2017 om 5:56 PST

Baudet zit Wilders virtueel op de hielen

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou Forum voor Democratie flink opstoten en de PVV zware concurrentie aandoen. De partij van Thierry Baudet zou uitkomen op 14 zetels (+12), terwijl Geert Wilders vijf zetels zou moeten inleveren om uit te komen op 15.

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond laat verder zien dat de PvdA weer zou opkrabbelen (+6 zetels naar 15) en dat de VVD en het CDA zetels zouden verliezen (-7 en -5). De VVD zou met 26 zetels nog wel de grootste partij blijven.

De Hond peilde ook de meningen over de sleepwet of aftapwet, waarover op 21 maart een referendum wordt gehouden - tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals hij officieel heet, geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om via de kabel internet- en telefoongegevens van burgers af te tappen.

Veiligheid
60 procent zegt tegen die wet te zullen stemmen. De VVD- en CDA-achterban vindt in meerderheid dat de wet de veiligheid van Nederland vergroot, terwijl GroenLinks en Forum voor Democratie juist vinden dat door de wet de privacy onacceptabel wordt aangetast.

Ook heeft De Hond de vraag voorgelegd wat kiezers vinden van de afschaffing van het raadgevend referendum, zoals het kabinet van plan is. Stemmers op de regeringspartijen VVD, CDA en D66 en oppositiepartij PvdA zijn er voor. SP, FvD, PVV en 50PLUS zijn tegen. Zij vinden dat de afschaffing van de referendumwet in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.

Baudet zit Wilders virtueel op de hielen
Baudet zit Wilders virtueel op de hielen (Foto: ANP)

UFC 218: Overeem is snel klaar

Na één minuut en 42 seconden ging het licht bij de Nederlandse MMA-veteraan Alistair Overeem uit. Een linkervuist van zijn ijzersterke tegenstander Francis Ngannou maakte een einde aan de titelaspiraties van de Nederlander.

De zelfverzekerde Overeem was zich bewust van de kracht van de zwaargewicht uit Kameroen. Ngannou had zich in de week voor het MMA-gala in Detroit op de kaart gezet door in een testcentrum een wereldrecord aan stootkracht ten toon te spreiden. Al die kracht landde zaterdagnacht op de kin van Overeem.

The Reem ging zwaar knockout. Minutenlang lag hij doodstil op het canvas, maar een aantal uur na dit verwoestende verlies liet hij via Twitter weten in orde te zijn. 'Geen schade en gelukkig volledig gezond... Respect voor Ngannou na deze helse uppercut. Eén van zijn specialiteiten en waar we op beducht waren. Nu even chillen, voordat we weer teruggaan naar de tekentafel.'

Overeem was op weg naar een titelgevecht tegen UFC-kampioen Stipe Miocic. Ngannou zal nu deze plek overnemen van de Nederlander, volledig verdiend. Ngannou is nog ongeslagen in de UFC, echter, Overeem was zijn eerste hoog geplaatste tegenstander.

Volledige resultaten UFC 218
Max Holloway verslaat José Aldo door TKO (stoten) in ronde 3.
Francis Ngannou verslaat Alistair Overeem door knockout (uppercut) in ronde 1.
Henry Cejudo verslaat Sergio Pettis na jurybesluit (30-27 x 3)
Eddie Alvarez verslaat Justin Gaethje door TKO (stoten) in ronde 3.
Tecia Torres verslaat Michelle Waterson na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Paul Felder verslaat Charles Oliveira door TKO (stoten) in ronde 2.
Yancy Medeiros verslaat Alex Oliveira door TKO (stoten) in ronde 2.
David Teymur verslaat Drakkar Klose na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Felice Herrig verslaat Cortney Casey na jurybesluit (29-28 2x, 28-29).
Amanda Bobby Cooper verslaat Angela Magana door TKO (stoten) in ronde 2.
Abdul Razak Alhassan verslaat Sabah Homasi door TKO (stoten).
Dominick Reyes verslaat Jeremy Kimball na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 1. 
Justin Willis verslaat Allen Crowder door knockout (stoten) in ronde 1.

Colombiaans gewichthefgoud, jonge Egyptische favoriete faalt

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim heeft de strijd bij de vrouwen tot 69kg goud opgeleverd voor Colombia. Leydi Solis, in 2008 al goed voor olympisch zilver, was vooral bij het stoten een maatje te groot voor de concurrentie.

Het trekken werd gewonnen door de ervaren Albanese Romela Begaj, met 107 kilogram. Miyareth Mendoza uit Colombia trok 106kg omhoog, terwijl de 22-jarige Amerikaanse Martha Ann Rogers tot groot genoegen van het thuispubliek brons pakte met 104kg. Dat was hetzelfde gewicht als Solis, maar de Colombiaanse deed dat in een latere poging en eindigde dus als vierde op het eerste onderdeel. Opvallend was vooral dat de 19-jarige Egyptische Sara Ahmed drie keer faalde: de winnares van olympisch brons in Rio werd gezien als titelfavoriete.

Met 136kg herpakte Ahmed zich bij het stoten wel, wat haar daar goud opleverde. In de strijd om het totaalgoud was Solis echter niet te kloppen: ze stootte 135kg omhoog en kwam zo uit op een totaal van 239kg. Met 128 en 131 kilo kwamen Begaj en Rogers uit op 235kg en doordat Begaj dat totaal eerder bereikte pakte zij het zilver, voor de Amerikaanse. 

Anti-Zwarte Piet-activist: 'Witte Nederlanders gaven zich na 1 dag over aan de nazi's'

Dat de op het moment razend populaire Identity Politics ervoor kan zorgen dat iemand in een informatie-bubbel terecht kan komen en daardoor er een nogal ongeïnformeerde mening erop na kan houden, bewijst een van de 80 leden van de Kick Out Zwarte Piet-beweging (kozp). Brenda Suitela liet in een discussie over racisme weten dat witte Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog het land binnen een dag weggaven aan de Nazi's.

In een draadje over het institutionele racisme in Zimbabwe, waar in het recente verleden blanke boeren van hun land worden beroofd werden en zelfs vaak het land uit werden gejaagd, vond Brenda het nodig om haar vriendin Seada Nourhussen bij te vallen. Seada is columniste van Trouw en vergeleek het sinterklaasfeest een op een met de toestanden in het Afrikaanse land. De deportatie en moord op blanke boeren werd een beetje weggelachen. Kritiek hierop werd uiteraard beloond met een block.

Het idee dat niet alleen witte blanke mensen racistisch kunnen zijn, zorgde blijkbaar voor een cognitieve dissonantie bij de kozp-activiste. Dit moest natuurlijk snel worden omgedraaid. En dat kan je het beste doen door een Godwin te maken, om vervolgens je account af te schermen van onwelgevallige meningen.

Vorig jaar stond Brenda nog op haar achterste benen toen een medewerker van het Visserijmuseum in Woudrichem een 'fout' grapje over Marokkanen had gemaakt. De zelfbenoemde opiniemaakster liet destijds tussen de regels doorschemeren dat ontslag wellicht op zijn plaats zou zijn voor de man. Brenda zelf verdient haar geld door samen met een team een uurtje in de week een radioprogramma te vullen bij een lokale zender in Amsterdam. Ze noemt zichzelf dan ook Programmamaker Mediacollectief Radio Oras.

Het is niet helemaal duidelijk of Brenda gisteren met een handjevol geestverwanten op een verlaten pleintje in het noorden van het land stond.

Voor wie zich beter wilt laten informeren dan bovengenoemde dame, is er deze link.

Battlerite

Battlerite is al een bekende voor mij voordat ik deze review schreef: de game was al een jaartje in early access en ik had via via een early access key gekregen. Wat me bij bleef was dat de gameplay snel en explosief was, maar dat ik het niet genoeg gespeeld had als dat ik zou willen. Nu volgens Sunlock Studios de tijd rijp is om de game uit early access te halen, keerde ik terug naar de game om opnieuw een poging te wagen.

Canadiens verpletteren Red Wings in NHL

De ijshockeyers van de Montreal Canadiens hebben in de NHL snoeihard uitgehaald. In Canada kreeg men bezoek van de Detroit Red Wings en die druipten met de staart tussen de benen weer af.

Met 2-0 na de eerste periode viel het nog wel mee, maar in de tweede periode troffen de Canadiens nog eens vier keer doel. Paul Byron deed dat twee keer, waarmee hij zijn hattrick compleet maakte.

Het bleef daar niet bij, hoewel de Canadiens in de derde periode slechts vijf schoten op doel lieten noteren. Daarvan leverden er wel maar liefst vier een goal op en de treffer van Red Wings-speler Luke Glendening was dan ook niet veel meer dan een goal voor de statistieken: 10-1.

Voor de Red Wings was het de zwaarste nederlaag in ruim dertig jaar: in 1985/86 verloren ze twee keer met dergelijke cijfers. Het was inmiddels al de zevende nederlaag op rij voor de Red Wings, terwijl de Canadiens met vijf opeenvolgende zeges bezig zijn aan een fraaie opmars.

Uitslagen NHL zaterdag
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 10-1
Philadelphia Flyers - Boston Bruins 0-3
Minnesota Wild - St Louis Blues 2-1 OT
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 3-2 OT
Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres 5-1
Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks 5-2
Vancouver Canucks - Toronto Maple Leafs 2-1
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 4-3
Arizona Coyotes - New Jersey Devils 5-0
Nashville Predators - Anaheim Ducks 3-2 SO
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 3-2 SO
Calgary Flames - Edmonton Oilers 5-7

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

Hoffman ruim aan kop op het Hero World Challenge, Woods verliest terrein

Tiger Woods is zaterdag na een matige ronde van 75 (+3) slagen vijf plaatsten gezakt in het klassement. De 41-jarige Amerikaanse golfer staat nu op een gedeelde tiende plaats op het Hero World Challenge.

De veertienvoudig majorwinnaar begon slecht aan zijn derde ronde. Op de eerste tien holes moest hij bijf bogeys toestaan. Woods herstelde zich nog een beetje door op hole veertien en zeventien een birdie te slaan, waarmee hij uitkwam op drie over par.

Net zoals na dag twee staat Charley Hoffman aan de leiding. De Amerikaanse golfer liep een ronde van 70 (-2) en liep daarmee verder uit. De Engelsman Justin Rose staat nu gedeeld tweede samen met de Amerikaan Jordan Spieth op vijf slagen van Hoffman.

Zwolse basketballers ontsnappen tegen laagvlieger, Leiden blijft winnen

De basketballers van Landstede uit Zwolle hebben opnieuw niet al te veel indruk gemaakt. Na de nederlaag bij Forward Lease Rotterdam ging de ploeg op bezoek bij Basketbal Acadamie Limburg in Weert en ook dat ging niet makkelijk.

Voor Landstede was er niks aan de hand en de ploeg liep gestaag uit naar een ruime voorsprong. Vroeg in het vierde kwart slingerde Weert echter een ongekende turbo aan en onder leiding van Roel Aarts en Daan Rosenmuller werden 21 punten achterstand goedgemaakt. Er moest zo overtime gespeeld worden en daarin was Landstede dan nog nipt de betere: 88-91, de zesde zege in negen wedstrijden, terwijl Weert zo nipt op één zege uit acht bleef steken.

ZZ Leiden kent dergelijke problemen allemaal niet. De eerste zeven duels werden allemaal gewonnen en ook op bezoek bij Apollo Amsterdam pakten de Leidenaren de winst. Een indrukwekkende 19-0 run in het eerste kwart gaf de bezoekers al een bijna beslissende voorsprong, die ze dan ook niet meer uit handen gaven: 64-83. Amsterdam staat na acht wedstrijden op drie zeges.

Jarige Abt raakt eerste Formule E-zege kwijt na diskwalificatie

 Daniel Abt heeft zijn eerste zege in de Formule E te pakken. De 25-jarige Duitser van Audi Sport kreeg de overwinning in de slotfase in de schoot geworpen, hoewel hij zelf ook vrijwel foutloos reed. Bij de start waren er de nodige problemen met de lichten, waardoor men na lang wachten maar achter de safety car van start ging.

Felix Rosenqvist vertrok vanaf leidende positie, maar dat gaf hij gelijk weg: de Zweed verloor in bocht één de controle over zijn Mahindra en spinde, waardoor hij terugviel naar de elfde plek. Formule E-debutant Edoardo Mortara nam zo de leiding in de race, voor Daniel Abt, Mitch Evans, Antonio Felix da Costa, Alex Lynn en Jean-Eric Vergne.

De rond de negende plek rijdende Lucas di Grassi, regerend kampioen, probeerde halverwege de race bij de autowissels langer door te rijden, maar dat lukte niet: zijn Audi Sport-auto viel stil, hoewel hij wel nog net bij de pitstraat aan kon komen voor de autowissel. Mortara hield voorin gewoon de leiding, drie seconden voor Abt en dertien seconden voor de - na zijn spin in bocht één - bijzonder sterk rijdende Rosenqvist.

Voorin veranderde lang weinig, tot drie ronden voor het einde: Mortara, al de hele race de leider, verloor de controle over zijn Venturi - naar eigen zeggen omdat hij nog aan het pushen was voor de snelste ronde en dus één extra punt - en zag Abt en Rosenqvist langszij komen. De jarige Abt (25) zag zijn nagenoeg foutloze race zo bekroond worden met zijn eerste Formule E-zege, voor Rosenqvist en Mortara.

Opvallend was dat alle drie (oud)-kampioenen de punten niet haalden: Nelson Piquet Jr, kampioen in seizoen één, Sebastien Buemi (seizoen twee) en regerend kampioen Di Grassi kwamen er de gehele race niet aan te pas.

Update 12.35 uur
Abt is na afloop van de race gediskwalificeerd. Op bepaalde onderdelen klopten de streepjescodes op stickers van autosportfederatie FIA niet, waardoor de regels werden geschonden. Rosenqvist krijgt zo alsnog de overwinning.

Baanwielrenner Lavreysen pakt wereldbekergoud op Keirin

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Milton goud veroverd op het onderdeel Keirin. In de finale was de 20-jarige Nederlander de snelste voor de Brit Oliva Lewis en de Duitser Joachim Eilers.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen waren ook succesvol bij de wereldbekerwedstrijden in Canada. Zij behaalden respectievelijk zilver en brons op het onderdeel sprint. In de finale verloor Braspennincx in twee heats van de Duitse wereldkampioene Kristina Vogel. De Duitse was in de halve finales ook al te te sterk geweest voor Van Riessen. De Nederlandse pakte wel het brons door in de kleine finale Natasha Hansen uit Nieuw-Zeeland in drie heats te kloppen.

Journalist geschorst om fout over Trump

De Amerikaanse televisiezender ABC News heeft een verslaggever vier weken geschorst omdat hij een fout heeft gemaakt in zijn berichtgeving over Michael Flynn en Donald Trump.

Het gaat om onderzoeksjournalist Brian Ross, hij schreef dat de voormalige veiligheidsadviseur Flynn van de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump de opdracht had gekregen om contact te leggen met Russen. Dat bleek onjuist. Trump zou Flynn en een smalle kring van adviseurs alleen de opdracht hebben gegeven om na te denken over hoe de banden met Rusland verbeterd konden worden, zo erkende ABC News zaterdag

Wall Street kelderde met een procent nadat ABC News het foutieve nieuws over de rol van Flynn naar buiten bracht. Als het wel zou kloppen, zou dat betekenen dat Trump zelf in verband kan worden gebracht met verboden contacten met de Russen.

ABC-journalist geschorst om fout over Trump
ABC-journalist geschorst om fout over Trump (Foto: ANP)

Winklevoss-tweeling eerste bitcoinmiljardairs

De Amerikaanse tweeling Tyler en Cameron Winklevoss zijn waarschijnlijk de eerste bitcoinmiljardairs. De broers staken in 2013 elf miljoen dollar in de toen nog volstrekt onbekende cryptomunt. Tegen de huidige koers van meer dan 11.000 dollar zijn de twee volgens The Sydney Morning Herald miljardair.

De Winklevoss-tweeling spande enkele jaren geleden een rechtszaak tegen Facebookoprichter Mark Zuckerberg aan, zij claimden dat hij hun idee voor een sociaal netwerk had gestolen. De rechter gaf hen daar deels gelijk in en kenden de broers een schadevergoeding toe van 65 miljoen. Van dat geld kochten de ex-olympische roeiers de digitale duiten.

Winklevoss-tweeling eerste bitcoinmiljardairs
Winklevoss-tweeling eerste bitcoinmiljardairs (Foto: BuzzT)

Sauber kiest voor Leclerc en Ericsson

Charles Leclerc en Marcus Ericsson zullen in 2018 de bolides van het Formule 1-team Alfa Romeo Sauber F1 Team gaan besturen, zo is bekend geworden tijdens een bijeenkomst in het Museo Storico Alfa Romeo. Antonio Giovinazzi is benoemd tot test- en reservecoureur van de renstal.

Eerder deze week werd bekend dat Alfa Romeo instapt als belangrijke sponsor bij Sauber, maar toen werden er nog geen namen van coureurs genoemd. In de paddock gingen al lange tijd geruchten dat Formule 2-kampioen Leclerc een zitje zou krijgen, maar dat Ericsson mag blijven is een verrassing, al wordt hij gesteund door Sauber-eigenaar Longbow.

Naast de presentatie van de coureurs werd ook een conceptlivery voor het seizoen 2018 getoond. Het team gaat het blauw/geel van de afgelopen jaren inruilen voor het rood en wit van Alfa Romeo.

AustraliŽ dubbel wereldkampioen rugby league

De Australische mannen en vrouwen hebben zich op het wereldkampioenschap rugby league allebei tot wereldkampioen gekroond. Rugby league is naast het wereldwijd meer bekende rugby union een van de twee voornaamste vormen van rugby en is in landen als Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland met name in bepaalde regio's groter dan rugby union. In Papoea-Nieuw-Guinea is het de nationale sport.

Papoea-Nieuw-Guinea, Australië en Nieuw-Zeeland organiseerden het toernooi sinds eind oktober gezamenlijk. Australië en Engeland plaatsten zich via zeges op Fiji en Tonga voor de WK-finale en in een spannende, maar weinig spectaculaire wedstrijd in Brisbane zegevierden de Australiërs met 6-0. Het was de negende wereldtitel voor Australië, dat slechts drie keer het WK niet won. 

Bij de vrouwen stond het toernooi voor de vijfde keer op het programma en voor de vijfde keer schopte Nieuw-Zeeland het tot de finale, dit keer dankzij een zege op Engeland in de halve eindstrijd. Wereldkampioen Australië rekende af met Canada en in de finale moest Nieuw-Zeeland er met 23-16 aan geloven. Na drie wereldtitels voor de Nieuw-Zeelandse dames pakte Australië zo de tweede titel op rij.

Real Madrid weigert in te lopen op BarÁa

Real Madrid heeft niet geprofiteerd van het puntenverlies van Barcelona. De Koninklijke wist niet te winnen van Athletic Club de Bilbao.  Barcelona kwam zaterdag in actie tegen Celta de Vigo, maar slaagde er niet in om het duel winnend af te sluiten. De ploeg speelde in eigen huis met 2-2 gelijk, waardoor Real Madrid twee punten in kon lopen op de koploper van La Liga.

Het elftal van Zinedine Zidane wist wel dat het met Athletic een taaie tegenstander trof. Real Madrid heeft het vaak moeilijk bij de club uit het Baskenland en ook zaterdag was dat het geval.

Real speelde een zwak duel, maar had in de eerste helft wel op voorsprong moeten komen. Cristiano Ronaldo liet echter een grote mogelijkheid onbenut en ook afstandsschoten van Toni Kroos vonden niet het net.

Athletic creëerde daar tegenover weinig grote mogelijkheden en Real Madrid had de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe kunnen trekken, maar Ronaldo bleek opnieuw niet scherp voor de goal: met een mooi schot raakte hij de paal.

Real eindigde de wedstrijd met tien man, omdat Sergio Ramos met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Athletic kon niet profiteren, maar hield wel een punt over aan de confrontatie: 0-0.

Overige uitslagen La Liga
Atletico Madrid - Real Sociedad 2-1
Sevilla - Deportivo la Coruña 2-0

Monaco loopt met Kongolo in op verliezend PSG

AS Monaco heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Paris Saint-Germain. De ploeg won met Terence Kongolo in de basis van Angers. Eerder op zaterdag ging Paris Saint-Germain met 2-1 onderuit bij Strasbourg. Hierdoor wist AS Monaco dat het bij een overwinning op Angers het gat met PSG kon verkleinen tot negen punten.

De club leek zich dit te realiseren en Monaco kwam flitsend uit de startblokken. Na twee minuten spelen kwam de ploeg op voorsprong door een treffer van Radamel Falcao. Op aangeven van Djibril Sidibé kopte de aanvaller van AS Monaco hard raak.

De thuisploeg had echter moeite om verder afstand te nemen van de nummer negentien van Frankrijk. Angers kwam amper in het spel voor, maar het gaf weinig grote mogelijkheden weg. Hierdoor bleef het nog lang spannend, maar uiteindelijk pakte Monaco met een minimale score de drie punten.

Uitslagen Ligue 1
Strasbourg - Paris Saint-Germain 2-1
AS Monaco - Angers 1-0
Lille - Toulouse 1-0
OGC Nice - Metz 3-1
Rennes - Amiens 2-0
Troyes - Guingamp 0-1

Tottenham verslikt zich in Watford, Liverpool haalt uit

Voor de vierde keer op rij heeft Tottenham Hotspur geen overwinning weten te boeken in de Premier League. Watford gaf zich niet gewonnen: 1-1. Al na dertien minuten spelen werd de score geopend door de thuisploeg. Via Christian Kabasele kwam Watford op 1-0 en werd het startsein voor een mooie voetbalmiddag gegeven.

Tottenham Hotspur knokte zich terug en kwam tien minuten later op gelijke hoogte. Son Heung-Min zorgde voor de 1-1, nadat hij een strakke lage voorzet van Christian Eriksen succesvol tegen de touwen wist te werken.

Watford hield zich de tweede helft goed staande en voorkwam dat Tottenham drie punten mee naar huis kon nemen. Zeker omdat Davinson Sánchez vlak na rust met rood van het veld werd gestuurd en Tottenham Hotspur met tien man verder moest.

De bezoekers namen het meeste balbezit voor hun rekening, maar slaagden er niet in om uitgespeelde mogelijkheden te creëren. Hierdoor kwam Watford zonder al teveel moeite voorkomen dat het duel werd beslist in het voordeel van Tottenham: 1-1.

Liverpool heeft een overtuigende overwinning geboekt op Brighton & Hove Albion. Op bezoek bij de promovendus werd het 1-5. Het eerste halfuur hield Brighton nog goed stand. Liverpool had het moeilijk tijdens de openingsfase en het zag er niet naar uit dat het een gemakkelijke wedstrijd zou worden voor The Reds, maar daar kwam na dertig minuten verandering in.

Uit een hoekschop kwam Liverpool het uit niets op 0-1. Emre Can kwam boven alles en iedereen uit en zorgde dat zijn ploeg op voorsprong kwam. Een minuut later werd de score verdubbeld door Roberto Firmino, die op aangeven van Philippe Coutinho de bal op een presenteerblaadje kreeg en gemakkelijk voor de 0-2 kon zorgen.

Tijdens de tweede helft werd de wedstrijd al snel beslist, toen Firminio in de 48ste minuut zijn tweede van de middag maakte. Daarmee zat Liverpool op rozen en was het de vraag hoe ver de score op zou lopen. De thuisploeg deed echter nog wel iets terug. Vanuit een strafschop zorgde Glenn Murray voor de 1-3, maar echt spannend werd het niet meer. Met een heerlijke vrije trap zorgde Coutinho voor de 1-4 en een eigen doelpunt van Lewis Dunk bepaalde de eindstand op 1-5.

Overige uitslagen Premier League
Everton - Huddersfield Town 2-0
Leicester City - Burnley 1-0
Stoke City - Swansea 2-1
West Bromwich Albion - Crystal Palace 0-0

'Puigdemont blijft voorlopig in BelgiŽ'

Carles Puigdemont zal de Catalaanse verkiezingen van 21 december van een afstand volgen. De afgezette regeringsleider van Catalonië blijft, evenals de vier ministers die hem vergezellen, voorlopig in Brussel waar hij in voorarrest zit. Dat heeft zijn advocaat Jaume Alonso-Cuevillas gezegd op de regionale Catalaanse radiozender RAC1. Hij verwacht onmiddellijk beroep te zullen aantekenen als justitie in België maandag besluit de vijf politici uit te leveren aan Spanje.

"Wat er ook gebeurt, ze zullen zeker in Brussel blijven tot 21 december en ik denk zelfs wel tot half januari. Ik ben ervan overtuigd dat er in beroep en in cassatie zal worden gegaan om te voorkomen dat België hen naar Spanje terugstuurt", aldus Alonso-Cuevillas.

'Puigdemont blijft voorlopig in België'
'Puigdemont blijft voorlopig in België' (Foto: ANP)

Bergsma wint 1000m, Kodaira hard onderuit

Schaatster Heather Bergsma heeft tijdens de World Cup in Calgary de 1000 meter gewonnen. Daar had ze wel wat hulp van de Japanse favoriete Nao Kodaira voor nodig, want de dominante vrouw in het sprinten ging hard onderuit.

Met 1:13.70 zette de Russische Yekaterina Shikhova aanvankelijk de snelste tijd neer. Bergsma dook daar vervolgens ruim onder: de Amerikaanse noteerde een scherpe tijd van 1:13.37 minuten. In de slotrit nam topfavoriete Kodaira het op tegen Marrit Leenstra en de Japanse opende erg sterk.

Vervolgens ging Kodaira echter onderuit en knalde ze hard de boarding in, hoewel ze gelukkig wel op eigen kracht opstond en de finish bereikte. Leenstra kwam nog knap tot een persoonlijk record van 1:13.72, goed voor de derde plek. Lotte van Beek en Sanneke de Neeling kwamen niet verder dan de dertiende en veertiende plek.

FOK!Kerstprijsvraag: 3 december [gesloten]

Het is nog steeds weekend en dat betekend dat wij gewoon lekker verder gaan zoals gisteren. Welke games spelen jullie vandaag? 

Voor vandaag staat prijs nummer 3 op de planning. Dit keer geven wij Halo 5: Guardians voor de Xbox One weg, die overigens van ons een dikke 8 kreeg! Het enige wat je dit keer hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag: Hoeveel woorden spendeerde Noppie2000 aan de review van Halo 5: Guardians? Mocht niemand het raden, dan komt diegene die het dichtsbij zit in aanmerking voor de prijs!

 

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door.Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Microsoft.


Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.