Duitsland: Brexit schaadt Britten

De Britse premier Theresa May weet dat het verlaten van de Europese Unie schade zal toebrengen aan de economie van Groot-Brittannië. Dat zegt Manfred Weber, partij- en bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en leider van de CDU-fractie in het Europees Parlement.

De Duitser deed zijn uitspraken na een ontmoeting met May, meldt The Independent.

Weber is optimistisch over de toekomstige samenwerking met de Britten, maar wees erop dat een overeenkomst hierover niet alleen door alle lidstaten maar ook door het Europees Parlement moet worden geratificeerd.

"Ik kan geen deal accepteren waarbij een land buiten de EU dezelfde voordelen heeft als een lidstaat. Dat moet iedereen duidelijk zijn. Als je de unie verlaat, verlies je daarmee ook bepaalde voordelen", aldus de fractievoorzitter.

Volgens Weber steunde het Verenigd Koninkrijk tot voor kort het idee achter de EU. "Dat is om de levens van de burgers te verbeteren. Nu worden er zaken ongedaan gemaakt die we samen hebben bereikt. En dat is betreurenswaardig."

Handelsrelatie
Londen heeft minder dan twee weken om duidelijkheid te verschaffen hoeveel Groot-Brittannië wenst te betalen voor de zogenaamde 'echtscheidingsrekening'. Anders kan niet worden begonnen met onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie. De EU zou om en nabij de zestig miljard euro verlangen.

Het gaat om begrotingsgeld waarmee het Verenigd Koninkrijk technisch gezien al akkoord was gegaan, maar Theresa May staat onder grote politieke druk om zo weinig mogelijk te betalen, en desnoods de EU zonder deal te verlaten.

Voordat de handelsbesprekingen kunnen beginnen, moet echter ook nog vooruitgang worden geboekt  over de rechten van EU-ingezetenen in het Verenigd Koninkrijk, en over de Ierse grens.