Rusland gebruikt screenshot game als bewijs samenwerking VS en IS

Rusland heeft zich opnieuw op een creatieve manier uitgelaten in de media. Het Twitter-kanaal van russia_mod (Ministerie van Defensie) gebruikte een screenshot uit de game AC 130 Gunship Simulator om aan te tonen dat de VS samenwerken met IS.

In een aantal Tweets in verschillende talen vergezeld van een reeks afbeeldingen claimde het Russische ministerie van defensie dat het om 'onweerlegbaar bewijs' gaat voor de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Islamitische Staat. Op de afbeelding zou te zien zijn hoe de VS 'dekking verleent aan gevechtseenheden van IS en om Amerikaanse belangen te promoten in het Midden-Oosten'. De tweet zelf is inmiddels verwijderd maar niet voordat er talloze screenshots zijn gemaakt.

In werkelijkheid gaat het om een screenshot uit de game AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron, een indie-game voor mobile devices. In het spel bestuur je een zwaarbewapende Lockheed AC-130 en is het je taak om de Ho Chi Minh trail te verkennen en Noord-Vietnamese convooien uit te schakelen. Het YouTube-filmpje waar de screenshot uit afkomstig is, is in enkele dagen van een paar duizend views naar een miljoen views gegaan. Het was journalist Eliot Higgins die de bijzondere gang van zaken op Twitter aankaarte.

Het is niet bepaald de eerste keer dat de Russen gamemateriaal betrekken in hun berichtgeving. Zo gebruikte nieuwszender Russia Today al eens een screenshot uit Metal Gear Solid V in een item over kindsoldaten, en twitterde de Russische ambassade in Londen vorig jaar met een screenshot van Command & Conquer: Generals om extremisten in Aleppo uit te beelden die trucks met chemische munitie zouden vervoeren.