Man krijgt 20, maar wil 30 jaar cel voor poging tot moord

Een Amerikaanse man is veroordeeld voor twintig jaar cel wegens poging tot moord. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat hij daar niet blij mee was: hij wilde namelijk dertig jaar de cel in.

De 40-jarige Stephen Walcott Jr werd in mei vorig jaar gearresteerd, nadat hij een 46-jarige buurtbewoner neerschoot. De man raakte daarbij zwaargewond, maar overleed niet. Inmiddels kreeg Walcott van de aanklagers twintig jaar celstraf 'aangeboden' in een plea deal, maar daar ging hij niet mee akkoord.

"Ik kwam op 9 oktober naar de rechtbank en de deal ging van dertig naar twintig jaar, maar ik wil die twintig niet. Ik wil de dertig jaar, de deal die ik als eerste aangeboden kreeg", foeterde Walcott. Rechter Randy Bethancourt was even in de war: "Wacht, wacht, wacht...ik denk dat ik het verkeerd begrepen heb." 

Niks van waar, zo verzekerde Walcott hem. "Je hebt het goed gehoord. Ik kreeg dertig jaar cel aangeboden en mijn advocaat (Michael Billiot, red.) kwam naar me toe met twintig jaar, maar ik wilde de dertig jaar. Als hij de dertig jaar cel niet voor elkaar kan krijgen, wil ik hem niet meer als mijn advocaat", aldus een ietwat verward klinkende Walcott.

De door de rechter aangewezen advocaat Billiot bevestigde het verhaal. "Wat hij zegt, klopt. Mijn laatste interactie met meneer Walcott was bizar: hij gaf inderdaad aan dat hij de dertig jaar cel wilde, niet de twintig die ik na onderhandelen met de aanklagers voor hem had kunnen krijgen."

Walcott werd vervolgens nog even boos: "Ik ben het hier niet mee eens man! Ik wil niet dat hij mij vertegenwoordigd en ik baal ervan dat mijn grondwettelijk recht om mijzelf te vertegenwoordigen geschonden wordt. Ik heb het recht om mijzelf te verdedigen en u, als rechter, weet dat."

Niet geheel ten onrechte antwoordde rechter Bethancourt met de nodige twijfels: "Ik maak me enige zorgen om uw mentale kwaliteiten om verder te gaan met deze zaak", aldus de rechter. "Ik maak me enige zorgen om uw mentale kwaliteiten om deze zaak te beoordelen!", kaatste Walcott de bal terug. 

De foeterende Walcott werd op last van de rechter uit de zaal verwijderd, terwijl Billiot vroeg om hem psychologisch te laten keuren. Dat stond Bethancourt wel toe en op 11 december zal de man weer voor de rechter verschijnen. Waarom hij precies tien jaar langer het gevang in wil liet hij niet weten, dakloos is hij in elk geval niet.