Spanje na dubieuze penalty in 89e minuut naar kwartfinales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar, gehouden in India, heeft Spanje zich geplaatst voor de kwartfinales. De Europees kampioen rekende in Guwahathi af met Frankrijk. Lenny Pintor bracht de Fransen in de eerste helft op voorsprong, maar Juan Miranda kopte kort voor rust de gelijkmaker binnen. Daar bleef het lang bij, tot de 89e minuut.

Op de beelden lijkt het er bijzonder sterk op dat Jose Lara in het strafschopgebied met zijn rechtervoet achter zijn linkerbeen blijft haken, waarna hij naar de grond gaat. De Paraguayaanse scheidsrechter van dienst zag het echter als een overtreding van verdediger Oumar Solet, die Lara zelfs niet eens aan leek te raken. Spanje kreeg zo een penalty en die schoot Abel Ruiz binnen, waardoor Spanje in de kwartfinales staat. Bekijk de 'overtreding' hieronder en oordeel zelf: was het daadwerkelijk een penalty of is Frankrijk keihard genaaid?

Samenvatting van Frankrijk - Spanje, met na zo'n anderhalve minuut de 'overtreding' en de daaruitvolgende beslissende penalty (Bron: YouTube)

Spanje speelt in de kwartfinales tegen Iran, dat het bij de junioren altijd sterke Mexico naar huis stuurde en voor het eerst de laatste acht haalde. Mohammad Sharifi schoot na zeven minuten al een penalty in de touwen, Allahyar Sayyad verdubbelde de score vijf minuten later. Roberto de la Rosa deed voor rust nog wat terug, maar het mocht niet meer baten voor Mexico.

De verliezend finalisten van het vorige WK, Mali, rekenden af met Irak. Hadji Dramé en Lassana Ndiaye zorden voor rust voor 2-0, Fode Konate tekende twintig minuten voor tijd voor 3-0. Ali Kareem deed vijf minuten voor tijd wat terug, maar Seme Camara en nog eens Ndiaye spoelden de Iraakse hoop definitief door het putje: 5-1. Engeland speelde ondertussen met 0-0 gelijk tegen Japan en mocht na penalties door naar de kwartfinales.