NRC: 'ADE is een soort nazi-evenement'

FOK!kers en mensen die van plan zijn om aankomende week de Amsterdam Dance Event (ADE) te bezoeken, doen er wellicht goed aan om een leuke bijpassende armband van stof mee te nemen. Het liefst met een verkeerd begrepen Hindoeïstisch symbool erop. Tenminste, als we de column van Bernard Hulsman in het NRC mogen geloven.

Dance zou namelijk overduidelijke raakvlakken met het nazisme hebben. Hulsman zag er in zijn column van afgelopen weekend, die ook in de papieren editie werd afgedrukt, geen enkel kwaad in om evenementen zoals ADE te vergelijken met nazi-bijeenkomsten.

Hulsman steekt zijn bewondering voor Albert Speer, de huisarchitect van het Derde Rijk, niet onder stoelen of banken. De man die zorgde voor het showelement tijdens de bekende Rijkspartijdagen, zou een voorloper zijn geweest van de organisatoren van de huidige dance-feesten. Of , zoals Hulsman het zelf stelt: "De festijnen op het Zeppelinfeld waren religieuze bijeenkomsten waar de massa in vervoering raakte door de combinatie van muziek, marcherende militairen, lichtshows en redes van Adolf Hitler. Bij technoraves is het niet veel anders".

"De rol van de Führer wordt gespeeld door de dj aan wie de technofans zich, met of zonder pilletje, onderwerpen – niet toevallig is God Is a DJ de titel van een de dance-hit van Faithless in 1998. En zoals Hitler tijdens zijn redes stond op een uitbouw die Speer had laten bouwen in de hoofdtribune met zuilengang, zo doen de dj’s bij technofestijnen hun werk achter een booth die op een verhoging staat", aldus het commentaar van Hulsman, die zich niet laat remmen door zoiets onnozels als de wet van Godwin. "Hierbij kunnen ze het vaak niet laten om de dansende massa op te zwepen met op- en neergaande gestrekte armen", voegt de goed ingelichte columnist hier nog even fijntjes aan toe.

De ietwat opmerkelijke column werd in stilte verwijderd toen er enige commotie onstaan was op de sociale media. Niet iedereen vond het even gepast om een vrij festival, waar het voornamelijk om het plezier draait, een op een te vergelijken met de massale zelfbevlekking van de Nazi's. Wie nu zoekt via de site van de kwaliteitskrant van Nederland zal de column niet vinden. Gelukkig stond het artikel nog ergens in een cache, zodat je hier alsnog het kunststukje van Hulsman kan vinden.

Hulsman schreef eerder al een artikel over over zijn held. De redactie van het NRC heeft nog geen reactie gegeven over de kwestie. Het toeval wil trouwens dat Mark Rutte een liefhebber is van dance-muziek.