T-Mobile mag datavrije muziek blijven aanbieden

De dienst ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst ‘Datavrije Muziek’ gelanceerd. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden. In april 2017 heeft de rechter bepaald dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. Vervolgens heeft de ACM de dienst getoetst aan de Europese regels. Uit dit onderzoek blijkt dat de dienst niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels: de dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en de dienst beperkt de keuzemogelijkheden van consumenten niet.

Belangenorganisatie Bits of Freedom had de ACM gevraagd het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese regels . Nu uit het onderzoek blijkt dat de dienst Datavrije Muziek niet in strijd is met de Europese regels, wijst de ACM het verzoek van Bits of Freedom af.