BMX'ster Smulders Europees kampioene, zilver voor Van Gendt

BMX'ster Laura Smulders heeft op het Europees kampioenschap in het Franse Bordeaux het goud gepakt. De Nederlandse was in de halve finales al oppermachtig en zette dat in de finale door, wat haar het goud opleverde.

Concurrentie kon onder meer verwacht worden van thuisfavoriete Manon Valentino, maar zij en landgenote Axelle Etienne reden elkaar onderuit. De Belgische Elke Vanhoof kon Smulders niet aanvallen en pakte het zilver, voor de Deense Simone Tetsche, die Ruby Huisman net achter zich hield. De derde Nederlandse, Judy Baauw, haalde knap de finale, maar kon zich daarin niet mengen in de strijd om de medailles.

Bij de mannen schopten Twan van Gendt en Dave van der Burg het tot de finale. Ex-wereldkampioen Niek Kimmann was sterk, maar in de halve finale ging hij te wijd in de tweede bocht, waarna hij naast de baan terechtkwam en de camera aan puin reed, maar zichzelf gelukkig niet. Van Gendt vocht in de finale een schitterend duel uit met de Fransman Joris Daudet, die net wat te sterk bleek. Diens landgenoot Sylvain André pakte het brons, Van der Burg kon het gevecht om het podium niet aan.