FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 juli 2017

Pools/Braziliaans duo wint Wimbledontitel na thriller als finale

Tennissers Lukasz Kubot en Marcelo Melo hebben zaterdag de Wimbledontitel in het mannendubbelspel gepakt. Dat ging bepaald niet makkelijk voor de Pool en zijn Braziliaanse partner, want de Oostenrijker Oliver Marach en de Kroaat Mate Pavic gaven zich niet zomaar gewonnen.

Aan beide kanten werd sterk geserveerd en breaks waren dan ook zeldzaam. De eerste twee sets werden zo onderling verdeeld, waarna Kubot en Melo de tiebreak in de derde set naar zich toe trokken. Marach en Pavic sloegen terug in set vier, waardoor een vijfde en beslissende set nodig was.

Daarin duurde het bijzonder lang voor er gebroken werd, maar op 5-6 kregen Marach en Pavic twee kansen, wat gelijk matchpoints waren. Dat lukte niet en dus ging de finale verder, kort onderbroken door het sluiten van het dak op het Centre Court. Op 12-11 was het dan toch raak: Kubot en Melo retourneerden geweldig en met een lovegame op de service van hun tegenstanders pakten ze de titel: 5-7, 7-5, 7-6 (2), 3-6, 13-11.

Voor beiden is het de tweede Grand Slam-titel in het mannendubbel. Kubot won in 2014 de Australian Open met Robert Lindstedt, Melo won Roland Garros in 2015 met Ivan Dodig. 

Verstappen: "We zijn te langzaam"

Max Verstappen was na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië niet blij. De Nederlander reed de vijfde tijd, op anderhalve seconde van polesitter Lewis Hamilton. Hij mag morgen wel als vierde starten, omdat Mercedes-coureur Valtteri Bottas er tussenuit valt door een gridstraf van vijf plaatsen voor een versnellingsbakwissel.

Verstappen uitte na afloop zijn onvrede tegenover Ziggo Sport. "Ik zie het niet als een plek op de tweede startrij. We staan eigenlijk gewoon op de derde startrij. We zijn te langzaam, door andermans straf staan we wat verder naar voren. Het is niet om over naar huis te schrijven."

In de race verwacht de Red Bull-coureur niet mee te kunnen doen met de coureurs voor hem. "We zijn te langzaam om Ferrari en Mercedes bij te houden. Met de auto's achter ons scheelt het zeven tienden dus dat wordt ook saai. Ik hoop dat de motor heel blijft, dan tour ik hem naar huis."

Teamgenoot Daniel Ricciardo zal vanaf de laatste startrij gaan vertrekken. Bij de motor van de Australiër gaf de turbo de geest, waardoor hij de auto aan de kant moest zetten en de langzaamste tijd noteerde. Hij weet McLaren-coureur Fernando Alonso naast zich die dertig plaatsen gridstraf verzamelde, terwijl Ricciardo zelf er vanwege een versnellingsbakwissel al vijf te pakken had.

'Nieuwe Mary Poppins is ijdel en raar'

In de nieuwe versie van Mary Poppins is de beroemde nanny "feller, ijdeler en raar". Dat vertelde haar vertolker Emily Blunt zaterdag. Mary gaat daarmee meer lijken op het personage uit de boeken waarop de film uit 1964 is gebaseerd, aldus de actrice.

Tijdens een filmpresentatie van Disney in het Californische Anaheim herinnerde Emily zich hoe ze, nadat ze de rol had gekregen, ongeveer vijftien minuten naar de originele film keek. Toen moest ze 'm afzetten. "Omdat het simpelweg onmogelijk is om Julie Andrew te overtreffen. Dus ik moest mijn eigen Mary Poppins vinden."

Disney maakte op D23, de fanbeurs die de studio om het jaar houdt, ook bekend dat het zijn Aladdin heeft gevonden. Na een lange zoektocht ging de titelrol in de live action remake van regisseur Guy Ritchie naar de relatief onbekende acteur Mena Massoud. Naomi Scott gaat Jasmine spelen. Eerder werd al bekend dat de rol van de geest wordt gespeeld door Will Smith.

Star Wars
Tijdens de fanbeurs gaf Disney ook de eerste beelden vrij van A Wrinkle In Time, met onder meer Oprah Winfrey en Reese Witherspoon en bracht het een behind the scenes-filmpje uit van de komende Star Wars-film, The Last Jedi.

Aan een paar duizend fans, van wie velen voor de zaal overnachtten voor een plekje in het publiek, liet de studio ook beelden zien van de live action remake van The Lion King waar regisseur Jon Favreau op het moment aan werkt. Daarnaast werden een aantal clips uit de komende Mary Poppinsfilm getoond.

Sterrencast
Een groot deel van de sterrencast van Avengers: Infinity Wars was opgetrommeld om exclusief materiaal van die film aan te kondigen. Onder meer Benedict Cumberbatch (Dr. Strange), Tom Holland (Spider-Man), Mark Ruffalo (The Hulk) en Robert Downey jr. (Iron Man) waren aanwezig, evenals Josh Brolin. Hij speelt in Infinity Wars de schurk Thanos.

De filmstudio hulde zich in stilzwijgen rond de Han Solofilm, een Star Wars-productie die volgens geruchten niet van een leien dakje gaat. Vorige maand werden de regisseurs van dat project ontslagen. Volgens The Hollywood Reporter is producent Lucasfilm ook niet tevreden met het acteerwerk van hoofdrolspeler Alden Ehrenreich.

'Nieuwe Mary Poppins is ijdel en raar'
'Nieuwe Mary Poppins is ijdel en raar' (Foto: BuzzE)

Bird wint eerste Formule E-race New york

Sam Bird heeft de eerste race in het Formule E-weekeinde in New York gewonnen. De Brit van DS Virgin pakte zo zijn eerste zege van het seizoen en de vierde uit zijn carrière. Kampioenschapsleider Sebastien Buemi was wegens andere verplichtingen afwezig.

Daniel Abt pakte vanaf plek twee de leiding bij de start, alvorens het veld de bijzonder krappe eerste bocht en bijna nog krappere chicane in dook. Polesitter Alex Lynn volgde op plek twee, met teamgenoot Bird, Jean-Eric Vergne en Nick Heidfeld achter hem aan.

Na dik tien ronden nam Bird de tweede plek over van zijn tijdelijke teamgenoot, waarna Bird de aanval op Abt opende - inclusief een ferme tik, zonder noemenswaardige schade. Met de autowissel bijna in zicht kreeg de Brit het voor elkaar om Abt in te halen en de leiding over te nemen, terwijl Heidfeld plek drie veroverde op Lynn, die ook Vergne voorbij zag komen.

Na 22 ronden was het tijd voor de autowissel, maar Bird, Vergne, Stephane Sarrazin en Lynn moesten een ronde eerder naar binnen dan Abt, die op plek drie de baan weer op kwam, achter Bird en Vergne. Sarrazin had plek vier in handen, voor Lynn, Felix Rosenqvist en Lucas de Grassi. De tweede auto van Lynn was bepaald niet best, want na ongeveer een ronde begaf de DS Virgin-wagen het.

Tien ronden voor het einde stond Rosenqvist op plek vijf onder druk van Di Grassi, waarna de Zweed zijn hoofd niet koel kon houden, spinde en de muur raakte. Hij moest naar binnen, waardoor Di Grassi en Heidfeld opschoven. Voor Mahindra was het drama, want kort na de problemen van Rosenqvist stond teamgenoot Heidfeld stil, waardoor de safety car de baan op kwam.

Met twee ronden te rijden werd het veld weer losgelaten voor een soort sprintrace. Daarin kwam Abt vanaf plek drie stil te staan, waarbij hij teamgenoot Di Grassi - vechtend voor de titel - bijna van de baan reed. Bird reed onbedreigd naar de overwinning, voor Vergne en Sarrazin, terwijl Di Grassi en Loïc Duval op vier en vijf eindigden. Robin Frijns reed een onzichtbare race, maar door onder meer het terugvallen van Abt en Tom Dillmann eindigde de Nederlander op een respectabele negende plek.

Vos wint tijdrit in BeNe Ladies Tour

Marianne Vos heeft de tijdrit in de BeNe Ladies Tour gewonnen. De Nederlandse van WM3 Energie was over het tien kilometer lange parcours vier seconden sneller dan haar ploeggenote Moniek Tenniglo. Annette Edmondson werd derde op zes seconden.

Vos neemt in het algemeen klassement de leiding over van Alice Barnes. De 21-jarige Britse werd zestiende in de tijdrit op 32 seconden van Vos. In het klassement heeft ze nu een achterstand van acht seconden op acht seconden van de Nederlandse.

Vos maakt in de BeNe Ladies Tour haar rentree in het peloton na een sleutelbeenbreuk. Begin juni ging de renster van WM3-Energie onderuit in de derde etappe van de Women's Tour in Groot-Brittannië.

Erdogan blijft bereid doodstraf in te voeren

Op de eerste verjaardag van de mislukte staatsgreep heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw zijn bereidheid getoond de doodstraf weer in te voeren. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij de Bosporusbrug die symbool werd voor het verzet tegen de coup zei Erdogan zaterdagavond dat hij de wet daarvoor zal ondertekenen als het parlement dat wil.

Vele tienduizenden aanhangers juichten hem toe in Istanbul. Zij eisten met spreekkoren dat de aanstichters van de putsch ter dood veroordeeld kunnen worden. Verscheidene getrouwen van de Turkse leider, die laat op de avond naar Ankara vloog om een toespraak te houden in het parlement, hadden behalve de gebruikelijk vlaggen een strop meegebracht.

Erdogan liet in het verleden vaker weten introductie van de doodstraf niet uit de weg te gaan. Na zijn zege in het referendum over de grondwetswijziging drie maanden geleden verdween het onderwerp van de agenda. Tot zaterdag, waarop in heel Turkije werd stilgestaan bij de poging Erdogan vorig jaar ten val te brengen. De oppositiepartijen CHP en HDP uitten zware kritiek. Ze blijven ook demonstratief weg bij de nachtelijke bijeenkomst van de parlementariërs in de hoofdstad.

Erdogan blijft bereid doodstraf in te voeren
Erdogan blijft bereid doodstraf in te voeren (Foto: ANP)

Vierdaagsefeesten vrolijke opmaat wandeltocht

In Nijmegen zijn zaterdag de Vierdaagsefeesten losgebarsten: drie avonden feest voorafgaand aan de 101e editie van het wandelevenement. Overal in de stad is theater en muziek en op de terrassen, in cafés en bij kraampjes is volop te eten en te drinken.

Vorig jaar trokken de Vierdaagsefeesten in totaal ruim anderhalf miljoen bezoekers, een record.

De Vierdaagse van Nijmegen begint dinsdag. Er hebben zich 44.680 lopers ingeschreven, onder hen 5200 militairen afkomstig uit 25 landen. Elk jaar zijn er ook veel uitvallers. De kans is groot dat het er dit jaar ook weer veel zijn, want het wordt erg warm. Op de eerste dag kunnen de temperaturen oplopen tot 28 graden en woensdag wordt het tropisch met maxima rond 31 graden.

Wie weerstand weet te bieden aan de hitte, spierpijn en de blaren, zal vrijdag terug in Nijmegen met vele kilometers in de benen als held worden onthaald door een mensenmenigte op de 'Via Gladiola'.

Vierdaagsefeesten vrolijke opmaat wandeltocht
Vierdaagsefeesten vrolijke opmaat wandeltocht (Foto: ANP)

Tempelberg zondag weer open

De Tempelberg in het oude centrum van Jeruzalem gaat zondag weer open, onder extra strenge bewaking. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond laten weten. De heilige plaats met onder meer de Rotskoepel en al-Aqsamoskee werd donderdag tot ontzetting van islamitische organisaties gesloten na een dodelijke schietpartij. Daardoor kwamen twee Israëlische politieagenten om het leven evenals de drie Palestijnen die het vuur openden.

Volgens de krant Haaretz worden moslims die willen komen bidden en toeristen zondagmiddag weer geleidelijk toegelaten. Rond de Tempelberg worden bewakingscamera's en metaaldetectoren geplaatst. Naar verwachting komen er ook nog andere veiligheidsmaatregelen. Netanyahu nam zijn besluit tot heropening na telefonisch overleg met zijn veiligheidsadviseurs.

Tempelberg zondag weer open
Tempelberg zondag weer open (Foto: ANP)

Volleybalsters winnen weer in World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben in de World Grand Prix gewonnen van de Dominicaanse Republiek. In het Russische Kaliningrad boog Oranje een 2-0 achterstand om in een 3-2 (23-25, 22-25, 25-22, 25-23, 15-8) zege.

Nederland was vorige week in Apeldoorn nog met 3-0 te sterk voor de Dominicaanse Republiek. Dit keer had de ploeg van bondscoach Jamie Morrison meer moeite. In de eerste set begon Oranje goed aan de partij en kwam met 8-4 voor, maar kon de voorsprong niet vasthouden. Tot aan de tweede technische time-out hield Nederland de leiding, maar daarna nam de Dominicaanse Republiek het over. Ze zouden uiteindelijk de set met 23-25 winnen.

In de tweede set nam Nederland een ruime voorsprong van 15-7, maar ook dit keer kon Oranje de voorsprong niet vasthouden. In zeer korte tijd kwam de Dominicaanse Republiek terug tot 16-16. Ook in het verloop van de tweede set bleef de Dominicaanse Republiek goed doorgaan en zouden uiteindelijk met 22-25 de tweede set pakken.

In de derde set kwam de ploeg van Morrison kwam op een 7-17 achterstand en leek op weg naar een 3-0 nederlaag. Dankzij goed servicewerk kwam Nederland terug in de set. Bij 21-20 zou Oranje voor het eerst op voorsprong komen en dit keer konden ze het wel vasthouden.

De vierde set ging lang gelijk tussen beide landen, maar halverwege de vierde set wisten de volleybalsters een gaatje te slaan van vier punten. Bij 24-20 zou de Dominicaanse Republiek nog even terugkomen tot 24-23, maar bij het vierde setpunt was het raak.

Nederland liep in set vijf al snel uit naar een 7-2 voorsprong, waarna het verzet van de Dominicaanse Republiek was gebroken. Bij een 14-8 stand maakte Anne Buijs het af. Buijs was ook topscoorder aan Nederlandse kant met 31 punten.

Paralympisch kampioene Mentel vecht weer tegen kanker

Paralympisch kampioene Bibian Mentel, die al acht keer schoon verklaard werd van kanker, is wederom gediagnosticeerd met de verschrikkelijke ziekte. De levenslustige Bibian heeft dit keer een kleine tumor bij haar slokdarm en er zijn kankercellen in haar nekwervels aangetroffen. 

Edwin Spee, de partner van Bibian, schreef een zeer uitgebreide post op Facebook. De tumor bij de slokdarm blijkt los te liggen, waardoor deze goed operabel en bestraalbaar is. Ook de nekwervel is nog stabiel waardoor ook dit goed te behandelen zou zijn.

Mentel won in 2014 de eerste gouden paralympische medaille ooit in de snowboardcross, waarop ze nog altijd tot de wereldtop behoort. Volgend jaar hoopt ze in Pyeonchang haar paralympisch goud te verdedigen.

Shownieuws sprak met Bibian over de laatste diagnose. 

Zeilsters Zegers/Van Veen grijpen naast WK-medaille

Zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben op het wereldkampioenschap in de 470-klasse naast het podium gegrepen. In het Griekse water rond Thessaloniki ging het Nederlandse duo als vierde de afsluitende medalrace in, maar dat werd een deceptie.

Zegers en Van Veen zakten alsmaar verder weg en eindigden als tiende en laatste, waarmee ze plek vier wel vasthielden. Agnieszka Skrzypulec en Irmina Mrozek Gliszczynska uit Polen pakten het goud, het Britse duo Hannah Mills en Eilidh McIntyre werd tweede en brons ging naar de Sloveensen Tina Mrak en Veronika Macarol.

Geen straf Hamilton, Grosjean boos

Lewis Hamilton heeft van de stewards van de Grand Prix van Groot-Brittannië geen straf gekregen voor het mogelijk ophouden van Romain Grosjean in het laatste deel van de kwalificatie. Dit tot onvrede van Grosjean die zegt te vermoeden dat een straf uitgebleven is omdat Hamilton in de race is voor de rijderstitel.

Aan het einde van een snelle ronde van Grosjean in Q3 vond de Fransman Hamilton op zijn pad die zich juist opmaakte voor een snelle ronde. De Fransman voelde zich opgehouden door de Brit en stelde hierdoor de negende plek in de kwalificatie mis te zijn gelopen. De stewards stelden dat 'Grosjean mogelijk afgeleid werd door de aanwezigheid van Hamilton', maar dat de Brit de Fransman 'niet gehinderd' had. Hierdoor bleef de poleposition voor Hamilton overeind.

Grosjean: "Ik ben verrast door de woorden 'de achterliggende coureur is niet gehinderd'. Als het in één bocht verliezen van 0,35 tot 0,4 seconde niet hinderen is dan weet ik het ook niet meer. Het zet de deur wel open voor rommeliger kwalificaties, terwijl de regels glashelder zijn. Er is een strijd om de wereldtitel gaande, maar wij vechten net zo hard om posities als de jongens vooraan en ik werd duidelijk opgehouden vandaag."

"Hoe zal ik het zeggen? Als het een andere coureur betrof dan zou er misschien wel een straf uitgedeeld zijn. Het is net alsof er met twee maten gemeten wordt."

"De volgende keer moet ik misschien maar met mijn voorvleugel tegen zijn diffuser aan rijden om aan te tonen dat ik opgehouden werd ... We hebben duidelijke regels in de kwalificatie en met tien auto's in Q3 zou er geen enkel voorval moeten zijn."

De Haas-coureur vindt dat de stewards meer consistent moeten handelen. "Ik kreeg in China vijf plaatsen gridstraf, omdat ik te snel ging onder de dubbele gele vlag en vandaag liep ik een positie mis en gebeurt er niets. Het is frustrerend om te zien dat er inconsistentie tussen het besluit en om wie het gaat zit."

Ten Dam ook volgend jaar actief voor Sunweb

Laurens Ten Dam rijdt ook volgend jaar voor de wielerploeg van Sunweb. De 36-jarige klimmer zou aanvankelijk na dit seizoen een punt zetten achter zijn loopbaan maar heeft besloten er toch nog een jaar aan vast te plakken.

Ten Dam begon eerder dit jaar te twijfelen over het eind van zijn carrière, nog voordat dat hij begon de Giro die zijn ploeggenoot Tom Dumoulin uiteindelijk zou winnen. Ook in Tour maakt Ten Dam nu weer deel uit van een succesvolle formatie.

Tijdens de Ronde van Frankrijk begonnen de onderhandelingen die nu geresulteerd hebben een nieuwe verbintenis voor één jaar.

Winkelcentrum Moskou ontruimd na bommelding

Een groot winkelcentrum in Moskou is zaterdagavond ontruimd na een bommelding. Persbureau Interfax meldde, met een verwijzing naar informatie van veiligheidsinstanties, dat in allerijl ongeveer 6000 mensen naar buiten zijn geloodst.

Volgens de eerste berichten waarschuwde een anonieme beller voor een bomexplosie. Daarop werd besloten onmiddellijk alle winkels van het enorme complex in het noordwesten van de Russische hoofdstad te sluiten en de bezoekers in veiligheid te brengen.

Specialisten van de politie zijn opgetrommeld om met speurhonden het gebouw met een vloeroppervlakte van 400.000 vierkante meter te doorzoeken. Of zij iets verdachts hebben aangetroffen, is nog niet bekend. Het shoppingcenter Aviapark is een van de grootste in Europa.

Winkelcentrum Moskou ontruimd na bommelding
Winkelcentrum Moskou ontruimd na bommelding (Foto: ANP)

Ajax sluit droevige week af met gelijkspel en winst

Ajax heeft een droevige week afgesloten met twee oefenwedstrijden op De Toekomst met oefenduels tegen Racing Genk en PAOK Saloniki. Het waren de eerste oefenwedstrijden nadat vorige week Abdelhak Nouri getroffen werd door hartritmestoornissen en daaraan ernstige hersenschade heeft overgehouden. Tegen Racing Genk werd met 3-3 gelijk gespeeld en PAOK werd met 4-2 verslagen. 

Ajax speelde tegen Racing Genk in de op papier sterkste opstelling. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat Daley Sinkgraven nog geblesserd is en dat André Onana en Amin Younes vanwege de Confederations Cup nog niet zijn aangesloten bij de selectie. Bij afwezigheid van Younes greep Justin Kluivert zijn kans en wist na twee minuten al de 1-0 te scoren door de bal laag achter doelman Nordin Jackers te schuiven. Tien minuten later was het weer raak, dit keer scoorde Hakim Ziyech met een hard schot uit een aanval die hij zelf opzette.

Bij rust was het echter al 2-2. Mbwana Samatta maakte in de 21ste minuut de aansluitingstreffer voor Genk en zes minuten later trok Leandro Trossard de stand gelijk. In de 56ste minuut kwam Ajax weer op voorsprong. Neres was sneller bij een lange bal dan doelman Jackers en tikte de bal simpel binnen. In de 75e minuut haalde Keizer de meeste bassisspelers naar de kant en mochten spelers van Jong Ajax nog een kwartier meedoen. In de extra tijd werd het alsnog 3-3. Siebe Schrijvers benutte een strafschop. 

Om 19.00 uur mochten de reserves van Ajax aantreden tegen PAOK. Noussair Mazraoui opende de score door na tien minuten de bal van ruim twintig meter keihard in de kruising te schieten. Zestien minuten later volgde een corner van Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar zorgde met zijn eerste goal voor de 2-0. Vlak voor rust werd het nog 2-1. 

In de tweede helft brak de jeugdigheid Ajax op en werd het 2-2, maar Cassierra maakte 25 minuten voor tijd de 3-2. Invaller Zian Flemming pakte vlak voor tijd ook nog zijn kans bij het eerste en scoorde de 4-2. Het was daarmee de eerste winstpartij voor Ajax dit seizoen.

Het oefenduel met Werder Bremen werd gestaakt en de oefenwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys werd afgelast. Ajax oefent nog tegen Olympique Lyon (18 juli) en Hull City (28 juli). Op 26 juli en 2 augustus speelt Ajax in de derde voorronde van de Champions League tegen OGC Nice.

Opstelling Ajax tegen PAOK: Van Bladeren; Zeefuik, Bergsma, Savastano, Dankerlui; Eiting, De Jong, Mazraoui; Cerny, Huntelaar, Cassierra.

Aru: "Tour ligt nog helemaal open"

Fabio Aru verloor in de Tour de France vandaag zijn gele trui aan Chris Froome. De Italiaan lette niet op in de finale van de etappe en verloor 24 seconden.

"Ik zat te ver van achter in de laatste kilometer. Daarom verloor ik die seconden," zo zei Aru na afloop van de etappe. "Ik zag met nog anderhalve kilometer te rijden dat de groep uiteen begon te vallen. Op dat moment zat ik te ver achterin. Ik probeerde nog plaatsen terug te winnen, maar op dat moment was het al te laat."

Aru heeft in het algemeen klassement nu achttien seconden achterstand op Froome. "Natuurlijk sta ik liever aan de leiding, maar het verschil is gelukkig nog niet zo groot. De Tour ligt nog helemaal open. Morgen wordt het weer een zware rit en dan ga ik het weer proberen."

LB: Moeder Mel B. noemt partneralimentatie schandalig

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

De moeder van voormalig Spice Girl Mel B. is woedend omdat haar dochter partneralimentatie moet betalen. De Britse zangeres moet van de rechter in Los Angeles haar ex Stephen Belafonte 40.000 euro per maand betalen en dat vindt Andrea Brown schandalig.

"Dit zou nooit in Engeland gebeuren", moppert ze op Twitter. "Ik vind dit echt walgelijk." In een tweede tweet gaat ze nog even verder. Ze schrijft blij te zijn dat haar dochter nog leeft en dat ze na tien jaar zorgen eindelijk vrij is. "Dat is belangrijker dan geld", besluit ze.

Mel (42) vroeg in maart een scheiding aan. Twee maanden later beschuldigde Melanie Brown, zoals Mel voluit heet, haar ex van mishandeling. Ze beweerde ook dat hij een affaire had met hun kindermeisje. Op zijn beurt claimde Stephen dat hij geen werk kon vinden door alle negatieve publiciteit. Daardoor was hij diep in de schulden geraakt.

De rechtbank veroordeelde Mel niet alleen tot het betalen van partneralimentatie. Ze moet ook opdraaien voor de advocaatkosten en andere gerechtelijke kosten die Stephen heeft gemaakt. Het zou gaan om een bedrag van 140.000 dollar in totaal.

Moeder Mel B. woedend om partneralimentatie
Moeder Mel B. woedend om partneralimentatie (Foto: BuzzE)

BMX'ster Smulders Europees kampioene, zilver voor Van Gendt

BMX'ster Laura Smulders heeft op het Europees kampioenschap in het Franse Bordeaux het goud gepakt. De Nederlandse was in de halve finales al oppermachtig en zette dat in de finale door, wat haar het goud opleverde.

Concurrentie kon onder meer verwacht worden van thuisfavoriete Manon Valentino, maar zij en landgenote Axelle Etienne reden elkaar onderuit. De Belgische Elke Vanhoof kon Smulders niet aanvallen en pakte het zilver, voor de Deense Simone Tetsche, die Ruby Huisman net achter zich hield. De derde Nederlandse, Judy Baauw, haalde knap de finale, maar kon zich daarin niet mengen in de strijd om de medailles.

Bij de mannen schopten Twan van Gendt en Dave van der Burg het tot de finale. Ex-wereldkampioen Niek Kimmann was sterk, maar in de halve finale ging hij te wijd in de tweede bocht, waarna hij naast de baan terechtkwam en de camera aan puin reed, maar zichzelf gelukkig niet. Van Gendt vocht in de finale een schitterend duel uit met de Fransman Joris Daudet, die net wat te sterk bleek. Diens landgenoot Sylvain André pakte het brons, Van der Burg kon het gevecht om het podium niet aan. 

Cholera-uitbraak op beurs in Nairobi

Ten minste 33 bezoekers van een handelsbeurs in Nairobi hebben cholera opgelopen. Mogelijk zijn er meer mensen ziek geworden, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheidszorg zaterdag. Verdere tests moeten dat uitwijzen.

Volgens de zender Citizen TV zijn zeventig beursgangers besmet geraakt met de cholerabacterie, onder wie de Keniaanse ministers van Financiën en Industrie. Dat is nog niet bevestigd. Wel staat vast dat er in de hoofdstad nu zeker 96 cholerapatiënten in ziekenhuizen liggen. Drie mensen zijn tot dusver overleden.

In Kenia, geteisterd door droogte en tekort aan schoon drinkwater, zijn de laatste maanden vaker uitbraken van cholera. Dat uit zich door misselijkheid, braken, buikpijn en diarree met gevaar van ernstige uitdroging. Eind juni werden ongeveer vijftig deelnemers aan een internationaal artsencongres in een hotel in Nairobi ziek.

Beursbezoekers Nairobi lopen cholera op
Cholera-uitbraak op beurs in Nairobi (Foto: ANP)

Sprinter Makwala loopt bloedsnelle dubbel

Atleet Isaac Makwala heeft vrijdag grote indruk gemaakt. Tijdens een atletiekmeeting in Madrid liep de atleet uit Botswana zowel op de 200 als op de 400 meter een toptijd, waarmee medailles op het WK van volgende maand een reeële mogelijkheid zijn.

De 30-jarige specialist op de 400 meter kan ook op de 200 uitstekend uit de voeten, hoewel hij die niet vaak loopt. In 2014 dook hij met 19,96 onder de twintig seconden en in dat jaar liep hij ook al eens een 19,7 die handgeklokt was. In Madrid ging Makwala los en snelde hij over de streep na 19,77 seconden, goed voor de vijftiende tijd op de eeuwige wereldranglijst en de snelste tijd ter wereld dit jaar.

Ook op de 400 meter ging Makwala tekeer. Dit keer kwam hij uit op 43,92 seconden, twee tienden boven zijn persoonlijk record, maar wel een tijd waarmee hij aantoonde te kunnen strijden om de WK-medailles. Makwala is de eerste atleet ooit die op één dag de barrières van 20 en 44 seconden breekt op de 'lange sprints'.

Makwala snelt naar een beste wereldjaarprestatie op de 200 meter (Bron: YouTube)

Er gaat een nieuw virus rond

Het nieuwe virus heet Worm Engaging & Reaction Killer (afgekort W.E.R.K) Je kunt W.E.R.K. oplopen door je chef of je collega's. Raak het niet aan! Het virus wist je priveleven.

Op den duur neemt het virus je dusdanig in bezit dat het je al om 8 uur 's ochtends actief wordt (soms nog vroeger) en je er de hele dag door geplaagd wordt. Bij sommigen gaat het zelfs 's avonds niet over.

Mocht je in contact zijn gekomen met W.E.R.K. zijn er 2 oplossingen; de eerste is "Werk Isolerende & Joviale Neutralisator" (afgekort WIJN) . De tweede is "Betrouwbare Interactieve & Eliminerende Rebooter (afgekort BIER). Beide oplossingen zijn te verkrijgen in de supermarkt.

Gecombineerd met: Veel eten, rusten, leven of feesten (afgekort V.E.R.L.O.F) zou één van deze twee oplossingen het virus teniet kunnen doen.

Deel dit bericht met je vrienden. Heb je geen vrienden meer dan heeft het W.E.R.K je al besmet en ben je gedoemd de rest van je leven te werken.  

w.e.r.k. virus
w.e.r.k. virus

Kritiek Turkse oppositieleider op regering

Op de eerste verjaardag van de mislukte staatsgreep in Turkije heeft oppositieleider Kemal Kilicdaroglu zaterdag scherpe kritiek geuit op de regering. In plaats van een snelle normalisering na te streven, heeft zij "een permanente noodtoestand geschapen" en de rechtspraak "vernietigd", zei de CHP-leider.

Degenen die de coupplegers en hun ondersteuners "op de kwetsbaarste plekken van de staat" plaatsten, moeten rekenschap afleggen, anders kan er nooit sprake zijn van een echte verwerking, zei Kilicdaroglu.

De regering stelt de beweging van de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Voor het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, waren president Recep Tayyip Erdogan en Gülen in politiek opzicht dikke vrienden.

Na de couppoging zijn krachtens de noodtoestand ongeveer 150.000 overheidsmedewerkers ontslagen of geschorst. Meer dan 50.000 verdachten zitten vast.

Kritiek Turkse oppositieleider op regering
Kritiek Turkse oppositieleider op regering (Foto: ANP)

Vliegveld Benghazi na drie jaar heropend

BENGHAZI (ANP/RTR) - Het internationale vliegveld van Benghazi is zaterdag onder zware bewaking officieel heropend voor commerciële vluchten. De luchthaven was drie jaar gesloten wegens de hevige gevechten in en rond de Libische stad en de chaos. De eerste toestellen die opstegen van Benina Airport gingen naar hoofdstad Tripoli, Amman in Jordanië en naar Kufra in het zuidoosten van Libië.

Er staan bovendien vluchten gepland naar Tunis, Istanbul en Alexandrië. De vervoersmaatschappijen zijn Libyan Airlines en Afriqiyah Airways, beide staatseigendom. De afgelopen maanden vertrokken er al wel enkele militaire en vrachtvliegtuigen.

Benina ligt iets ten oosten van Benghazi, de tweede stad van Libië. In de zomer van 2014 escaleerde daar het oorlogsgeweld toen strijdkrachten loyaal aan commandant Khalifa Haftar een offensief ontketenden tegen jihadisten en andere vijanden. Eerder deze maand riep Haftar de overwinning uit nadat zijn manschappen ook de laatste verzetshaarden in de binnenstad hadden opgeruimd.

Passagiers en luchthavenpersoneel toonden zich zaterdag bij de heropening opgelucht. De voorbije jaren moesten ze voor een vliegreisje naar Labraq, een rit van vier uur met de auto.

Vliegveld Benghazi na drie jaar heropend
Vliegveld Benghazi na drie jaar heropend (Foto: ANP)

'Dader Hurghada handelde in opdracht IS'

De man die twee Duitse vrouwen heeft doodgestoken in Hurghada handelde in opdracht van Islamitische Staat (IS). De man zou via internet contact gehad met extremisten van IS die hem zo bevolen buitenlanders aan te vallen, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van informatie van veiligheidsdiensten in Caïro.

Volgens de Egyptische autoriteiten was de aanvaller een man van in de twintig. Lokale media melden dat het om een 27-jarige student uit het noorden van Egypte gaat. Hij zou geen strafblad hebben. Vrijdag zwom een man van een openbaar strand naar het Zahabia Hotel. Daar stak hij de Duitsers en twee andere personen neer. De dader verwondde daarop nog twee mensen in een naastgelegen resort.

'Dader Hurghada handelde in opdracht IS'
'Dader Hurghada handelde in opdracht IS' (Foto: ANP)

Belgische duivenmelkers met handen in haar

Belgische duivenmelkers maken zich grote zorgen over het lot van duizenden duiven die mee hebben gedaan aan een internationale vlucht vanuit Barcelona. Een week na de start van de internationale vlucht uit Spanje worden nog steeds duizenden duiven vermist, zo schrijft de Belgische krant De Morgen zaterdag.

Slechts 2.470 van de 7.907 opgestegen duiven zijn aangemeld op de website van de nationale duivenbond KBDB. De duiven zijn verrast door de tramontana, een felle noordenwind die plotseling de kop opsteekt in de Franse Pyreneeën en snelheden kan halen tot 180 kilometer per uur, weten de duivensportkenners.

In combinatie met temperaturen boven de 30 graden heeft dit ervoor gezorgd dat heel wat duiven hun vlucht moesten staken.

In de duivensport gaan er stemmen op om dergelijke marathonvluchten te schrappen vanwege de risico's. Tegelijkertijd zijn de wedstrijden erg populair want er valt er veel geld en roem te vergaren.

Belgische duivenmelkers met handen in haar
Belgische duivenmelkers met handen in haar (Foto: ANP)

Leger Irak viert bevrijding Mosul met parade

De Iraakse strijdkrachten hebben de bevrijding van Mosul, het laatste bolwerk van Islamitische Staat in het land, zaterdag gevierd met een militaire parade in Bagdad. Soldaten, tanks en andere zware voertuigen trokken voor de ogen van onder anderen minister-president Haidar al-Abadi door de straten van de hoofdstad. Behalve legereenheden deden ook de politie en sjiitische milities mee aan de wapenschouw.

Regeringsleider al-Abadi maakte maandag bekend dat IS was verslagen en Mosul heroverd. Hij riep daarom een feestweek uit. In de voorbije dagen werden toch nog gevechten gemeld in het westen van de voormalige miljoenenstad. De terreurorganisatie nam Mosul in 2014 in en van daaruit grote gebieden in Irak. Het offensief om IS te verdrijven begon oktober vorig jaar. De jihadisten heersen in Irak nu nog maar over een paar plaatsen bij de Syrische grens.

Leger Irak viert bevrijding Mosul met parade
Leger Irak viert bevrijding Mosul met parade (Foto: ANP)

City haalt Braziliaanse jeugdinternational

Manchester City heeft de transfer van de Braziliaan Douglas Luiz afgerond. De middenvelder kost de club twaalf miljoen euro.

Douglas is overgenomen van de Braziliaanse topclub Vasco da Gama, en is momenteel jeugdinternational voor zijn vaderland. In eerste instantie wordt het 19-jarige talent verhuurd aan het Spaanse Girona.

Bij The Citizens zijn ze verheugd met de komst van de Zuid-Amerikaan, die wordt gezien als een van de exponenten van zijn generatie. "Hij heeft veel potentie en iedereen wil hem en zijn talent snel aanschouwen."

Afgelopen jaar werd Douglas verkozen tot Talent van het Jaar na afloop van het staatskampioenschap van Rio de Janeiro, het Campeonato Carioca.

Stuntman gewond op Zwarte Cross

Tijdens festival De Zwarte Cross in Lichtenvoorde is een stuntman ernstig gewond geraakt. De motorcrosser is volgens ooggetuigen tijdens het schansspringen naast de baan terechtgekomen. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Veel bezoekers hebben het ongeluk zien gebeuren. "We zijn ontzettend geschrokken dat één van onze stuntmannen ten val is gekomen in stuntvak Ground Hero", aldus de organisatie zaterdag. Ground Hero is de centrale stuntbaan op Zwarte Cross.

Het festival in de Achterhoek, een mix van motorcross, stunts, muziek en theater op 32 podia, is met 220.000 bezoekers uitverkocht.

Stuntman gewond op Zwarte Cross
Stuntman gewond op Zwarte Cross (Foto: ANP)

China laat mensenrechtenactivist Xu vrij

De Chinese autoriteiten hebben de prominente mensenrechtenactivist Xu Zhiyong zaterdag vrijgelaten. Dat gebeurde uitgerekend op de dag dat diens dissidente kompaan en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, donderdag overleden aan leverkanker, werd gecremeerd.

Xu is medeoprichter van de 'Nieuwe Burgerbeweging', die politieke verandering nastreeft in China. Hij kreeg in 2014 vier jaar gevangenisstraf wegens "verstoring van de openbare orde". Zijn veroordeling leidde internationaal tot grote verontwaardiging.

Xu, die bij zijn vrijlating een fitte indruk maakte, was "geschokt"door het nieuws van de dood van Liu. Dat vertelde zijn advocaat zaterdag in de South China Morning Post. Xu's aanhangers hopen dat hij nu echt met rust wordt gelaten. Een aantal klaagde via sociale media dat bewakers en agenten in burger hen tegenhielden bij het appartementencomplex waar Xu woont.

China laat mensenrechtenactivist Xu vrij
China laat mensenrechtenactivist Xu vrij (Foto: ANP)

Zondag even niet door de Brennerpas scheuren

De Brennerpas tussen Oostenrijk en Italië is zondagochtend enkele uren afgesloten. De ANWB adviseert vakantiegangers daar in hun plannen rekening mee te houden.

"Tussen 06.30 uur en ongeveer 10.00 uur worden in het gebied enkele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt", aldus een woordvoerder zaterdag. De A22 en de SS12 zijn in die uren in beide richtingen afgesloten tussen Brixen en Sterzing. Ook het treinverkeer ligt dan stil.


Zondag even niet 'met de vlam in de pijp door de brennerpas scheuren'

Brennerpas in de Alpen zondag uren dicht
Zondag even niet door de Brennerpas scheuren (Foto: ANP)

Matthews de beste in Rodez, Froome terug leider

Michael Matthews heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër van Sunweb was in Rodez de sterkste voor Greg van Avermaet. Chris Froome neemt de leiderstrui over van Fabio Aru.

Net in andere vlakke etappes kon er al snel kopgroep wegrijden. Dit keer ontstond er een kopgroep van vijf renner: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Thomas Voeckler (Direct Energie), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Maxime Bouet (Fortuneo) en Reto Hollenstein (Katusha - Alpecin). De vijf hadden een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton, waar Sunweb en BMC het tempo bepaalde.

Halverwege de etappe moest Fabio Felline opgegeven. De renner van Trek - Segafredo kwam vrijdag al als laatste over de streep en moest vandaag opgeven met maag- en darmklachten. Met nog veertig kilometer te rijden op de Côte de Centrès, een klim van derde categorie, viel de kopgroep uit elkaar. De Gendt zou als enige overblijven van de kopgroep, maar ook voor de renner van Lotto Soudal was het avontuur op twaalf kilometer over.

Op een hellende strook koos Tony Martin voor de aanval. De Duitser van Katusha - Alpecin kreeg nooit de ruimte van Sunweb, maar zorgde wel voor verbrokkeling in het peloton. Toen Martin werd gegrepen was het de beurt aan Maurits Lammertink. De Nederlander kreeg het gezelschap van Damiano Caruso, Nikias Arndt en Pierre-Luc Perichon. De voorsprong bedroeg nooit meer dan vijftien seconden. Met nog vijf kilometer koos Lammertink nog even voor de aanval, maar de Nederlander zou het ook niet halen.

In de slotfase bleef alles bij elkaar. In de sprint was Matthews op de Côte de Saint-Pierre de beste. De Australiër van Sunweb bleef Van Avermaet en Boasson Hagen. In het algemeen klassement neemt Froome de leiderstrui over van Aru. Froome heeft nu een voorsprong van negentien seconden op Aru. Bardet volgt op 23 seconden.

Nederlandse jeugddarters pakken twee keer goud en twee keer zilver op EK

Dubbel Nederlands dartsucces op het WDF European Cup Youth, of gewoon EK jeugd in Zweden. De jongens wonnen de teamwedstrijd en bij de meisjes wisten Lerena Rietbergen en Layla Brussel hun koppelwedstrijd te winnen. Daarnaast was er nog twee keer zilver en één keer brons in de overige categoriën. Het toernooi is in het verleden ook gewonnen door Vincent van der Voort (1991) en Michael van Gerwen (2006). 

Het Nederlands team bij de jongens bestond uit Marvin van Velzen. Justin van Tergouw, Wessel Nijman en Levy Frauenfelder. In de morgen wisten ze al met 9-3 van Oostenrijk te winnen. In de finale wachtte een ontmoeting met Engeland. Deze werd met 9-5 gewonnen, waarna het feest los kon barsten. 

Bij de meisjes was er geen teamwedstrijd. Alleen maar een single- en koppeltoernooi. Lerena Rietbergen en Layla Brussel hadden vanmorgen al afgerekend met een Turks koppel (3-0). In de finale wachtte een Iers koppel en dat duel werd met 4-1 gewonnen. Rietbergen haalde individueel ook de halve finale, maar kon niet winnen van de Turkse Emine Dursan. Het werd 3-0. Uiteindelijk kreeg ze wel het brons opgehangen. 

Bij de jongens stonden Van Tergouw en Van Velzen in de koppelfinale. Zij werden echter met 4-2 verslagen door het Oostenrijkse koppel Rusty-Jake Rodriguez en Thomas Langer. Van Tergouw stond ook in de solofinale en hij was de titelverdediger. De Engelsman Jarred Cole bleek echter met 2-1 in sets te sterk voor de Nedelander. In de halve finale was Van Tergouw nog te sterk voor Nijman. 

Met twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons kan Oranje terug kijken op een mooi EK. Later dit jaar volgt ook nog de WDF World Cup in het Japanse Kobe. 

Alle finales zijn terug te zien. (YouTube/Tävlings Kommitte)

'Britten beseffen niet wat brexit betekent'

De EU moet zich hard opstellen in de brexit-onderhandelingen om de Britten "te confronteren met zichzelf". Senator en voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem hebben de Britten "nog maar half het idee" wat de brexit voor hen zal betekenen.

Knapen, die als bewindsman in Rutte I belast was met het EU-beleid, noemde de opstelling van de Britse regering over de brexit 'lichtzinnig'. Naar zijn indruk is er sprake van 'hulpeloosheid en hopeloosheid'.

De CDA'er verwees onder meer naar een uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson dat de EU "kan fluiten" naar het bedrag van 100 miljard dat zijn land bij het vertrek uit de EU zou moeten betalen. Volgens Knapen kun je twisten over de exacte hoogte van die som, maar het Verenigd Koninkrijk zal zijn financiële verplichtingen moeten nakomen.

Ook de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Kees Verhoeven (D66) hekelden in Kamerbreed de Britse houding.

'Britten beseffen niet wat brexit betekent'
'Britten beseffen niet wat brexit betekent' (Foto: ANP)

Muguruza maakt gehakt van Williams in Wimbledonfinale

Tennisster Garbiñe Muguruza heeft voor het eerst in haar carrière het toernooi van Wimbledon op haar naam geschreven. De 23-jarige Spaanse was vooral in de tweede set van de finale veel te sterk voor Venus Williams, die op jacht was naar haar zesde titel.

De finale  ging lang gelijk op, maar op 5-5 plaatste Muguruza de eerste break, nadat Williams in de game daarvoor twee setpoints liet liggen. Dat leek de Amerikaanse mentaal te breken, want nadat de Spaanse de set uitserveerde kwam Williams er totaal niet meer aan te pas. Na een uur en twintig minuten stond de 7-5, 6-0 eindstand op het scorebord. 

Voor Muguruza was het haar tweede Wimbledonfinale, nadat ze in 2015 verloor van Serena Williams. Door haar eindzege zal de geboren Venezolaanse op de wereldranglijst van de vijftiende naar de vijfde plek stijgen. Williams komt vanaf de elfde plek weer terug in de top-10 en neemt plek negen in. 

Muguruza in actie in de Wimbledonfinale (Pro Shots/Action Images)
Muguruza in actie in de Wimbledonfinale (Pro Shots/Action Images)

Rolstoeltennisster De Groot in eerste Grand Slam-finale

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft zich voor het eerst in haar nog jonge carrière geplaatst voor een Grand Slam-finale. Op Wimbledon sloeg de 20-jarige rising star van het vrouwenrolstoeltennis zich naar de eindstrijd, door geen spaan heel te laten van landgenote Aniek van Koot, de verliezend finaliste van vorig jaar: 6-0, 6-2.

De Groot debuteerde pas dit jaar op een Grand Slam. Op de Australian Open was de ervaren Duitse Sabine Ellerbrock in de eerste ronde de sterkste, waarna Marjolein Buis op Roland Garros eveneens in de eerste ronde te sterk was.

Op Wimbledon kan De Groot dan haar eerste grote titel pakken, maar dan moet ze dit keer wel winnen van Ellerbrock, die ze overigens vaker wel dan niet heeft verslagen. De Duitse was in de halve finale te sterk voor de Japanse Yui Kamiji, die de eerste twee Grand Slams van het jaar won. 

In het dubbelspel haalde De Groot ook de finale. Samen met Buis strijdt ze daarin tegen Kamiji en Jordanne Whiley, die Wimbledon de vorige drie keer wonnen.

Citadel is sandbox vol magie

De beste games combineren leuke elementen tot een coherent geheel. Hier gaat ontwikkelaar Blue Isle Studios ook voor met Citadel: Forged With Fire: een online fantasy sandbox waar je kunt bouwen, slopen, beesten temmen, vliegen op een bezemsteel en extreem veel spreuken kunt leren.

De Canadese studio maakte hiervoor Slender: The Arrival en Citadel is wel iets complexer dan dat. Je begint als tovenaarsleerling die erop uit wordt gestuurd om de wereld te verkennen. Het is jouw einddoel om roem en macht te verzamelen in de wereld van Ignus tussen de rivaliserende rijken. Hoe je dat voor elkaar krijgt is aan jou: allianties of verraad, PvP of PvE, het bouwen van kastelen, temmen van monsters of gewoon het gaan ontdekken van gebieden.

Je kunt je opgeven voor de bèta met deze link. Vanaf 26 juli is Citadel: Forged With Fire speelbaar op Steam. Later komt er ook een Xbox One en PlayStation 4 release.

Citadel: Forged With Fire - Huisdier

Citadel: Forged With Fire - Slopen

Citadel: Forged With Fire - Hamer

Citadel: Forged With Fire - Drakenburcht

Citadel: Forged With Fire - Abracadabra!

Citadel: Forged With Fire - Rijdier

Citadel: Forged With Fire - Gevecht

Citadel: Forged With Fire - Slender

Citadel: Forged With Fire - Rudolf 2.0

Citadel: Forged With Fire - Bos

Citadel: Forged With Fire - Sneeuw

Citadel: Forged With Fire - Beer

Citadel: Forged With Fire - Husky howl

Citadel: Forged With Fire - Vergezicht

Citadel: Forged With Fire - Dynamiet niet nodig

Citadel: Forged With Fire - Architectuur

Costa Rica, Canada en Honduras naar kwartfinales Gold Cup

De eerste drie kwartfinalisten van de CONCACAF Gold Cup, het Noord- en Centraal-Amerikaans kampioenschap voetbal, zijn bekend. Costa Rica, Canada en Honduras gaan vanuit groep A door naar de laatste acht. Het toernooi kent twaalf deelnemende landen: de nummers één en twee van de drie groepen en de twee beste nummers drie gaan door.

Costa Rica won in Frisco met 3-0 van het al uitgeschakelde Frans-Guyana. Ariel Rodriguez opende de score na een paar minuten, Rodney Wallace en David Ramirez gooiden de wedstrijd aan het eind op slot: 3-0. Canada speelde vervolgens gelijk tegen Honduras in een gezapige partij: 0-0.

De Costa Ricanen pakken met zeven punten de groepswinst, Canada eindigt met vijf punten als tweede. Honduras heeft er vier, Frans-Guyana eindigt na de reglementaire nederlaag tegen Honduras - wegens het opstellen van Florent Malouda - op nul punten. 

F1: Hamilton snelste in kwalificatie, Verstappen vijfde

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit snelste met zijn Mercedes op Silverstone naar een recordtijd van 1.26,600 en was hiermee ruim sneller dan de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam met zijn Red Bull tot een vijfde tijd.

Vlak voor de start van het eerste deel van de kwalificatie begon het te miezeren, waardoor de baan nat werd en de coureurs op intermediates de baan op moesten. De enige twee die dit goed begrepen hadden waren de Red Bulls van Verstappen en Daniel Ricciardo. De rest reed op slicks en moest na het eerste rondje direct gaan wisselen.

Ricciardo reed aanvankelijk de snelste tijd, maar met nog negen minuten te gaan viel de Bull van de Australiër stil door problemen met de turbo. De sessie werd stilgelegd. Daarna gingen de tijden rap naar beneden, omdat de regen gestopt was en de baan opdroogde. Aan het eind gingen een aantal rijders zelfs over op supersofts en was het Fernando Alonso die tot vreugde van iedereen de snelste tijd noteerde. Lance Stroll, de beide Saubers, Kevin Magnussen en Ricciardo waren na deze sessie klaar.

In Q2 droogde de baan verder op, waardoor de tijden richting het einde van de sessie sneller en sneller werden. Dit zorgde ervoor dat alle coureurs meerdere runs deden en het stuivertje wisselen was wie door mocht gaan naar de laatste sessie. Uiteindelijk zat McLaren-coureur Stoffel Vandoorne nipt aan de goede kant van de streep, terwijl dit niet gold voor teamgenoot Alonso. Ook Jolyon Palmer, de beide Toro Rosso's en Felipe Massa konden uitstappen.

Hamilton liet in Q3 zien dat hij het rijden van de snelste tijden nog lang niet verleerd is, want de Brit blies iedereen weg. Toch kan het zomaar zijn dat hij morgen niet vanaf plek een start, omdat hij vlak voor een van zijn rondes de Haas van Romain Grosjean op leek te houden.

Voor plek twee in de sessie was de strijd spannend en even leek Valtteri Bottas deze te pakken, maar de Fin zag Räikkönen en Vettel nog passeren. Verstappen kwam er niet aan te pas en werd vijfde, voor de verrassend sterk rijdende Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Esteban Ocon, Vandoorne en Grosjean.

Voor de race van morgen krijgen Bottas en Ricciardo vijf plaatsen gridstraf, terwijl de teller bij Alonso op dertig plekken staat.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:26.600   7
2 K. Räikkönen Ferrari 1:27.147 +0:00.547 6
3 S. Vettel Ferrari 1:27.356 +0:00.756 6
4 V. Bottas Mercedes 1:27.376 +0:00.776 7
5 M. Verstappen Red Bull 1:28.130 +0:01.530 6
6 N. Hülkenberg Renault 1:28.856 +0:02.256 6
7 S. Perez Force India 1:28.902 +0:02.302 6
8 E. Ocon Force India 1:29.074 +0:02.474 6
9 S. Vandoorne McLaren 1:29.418 +0:02.818 6
10 R. Grosjean Haas F1 1:29.549 +0:02.949 6
11 J. Palmer Renault 1:30.193   8
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:30.355 +0:00.162 10
13 F. Alonso McLaren 1:30.600 +0:00.407 8
14 C. Sainz Toro Rosso 1:31.368 +0:01.175 5
15 F. Massa Williams 1:31.482 +0:01.289 10
16 L. Stroll Williams 1:42.573   11
17 K. Magnussen Haas F1 1:42.577 +0:00.004 11
18 P. Wehrlein Sauber 1:42.593 +0:00.020 10
19 M. Ericsson Sauber 1:42.633 +0:00.060 10
20 D. Ricciardo Red Bull 1:42.966 +0:00.393 4

Deel asielzoekers snapt uitleg levensstijl niet

Van de asielzoekers die net zijn aangekomen in een Nederlands azc begrijpen twee op de tien weinig of niets van het gesprek over de Nederlandse levensstijl. Dat blijkt uit een onderzoek dat de drie asielorganisaties COA, IND en Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) hebben laten doen door bureau Kantar Public.

De centrale boodschap in dat gesprek is wat is bepaald in artikel 1 van de Grondwet, dat in Nederland iedereen mag zijn wie hij is, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, seksuele voorkeur, ras en geslacht. Zeven op de tien asielzoekers snappen de boodschap naar eigen zeggen wel.

De onderzoekers wilden achterhalen hoe asielzoekers hun bejegening hebben ervaren. Het werd gedaan onder afgewezen asielzoekers die met alle drie de asieldiensten te maken hebben gehad.

De meeste ondervraagden zijn redelijk tevreden over de dienstverlening. Ze voelen zich respectvol behandeld (63 tot 84 procent) en vinden de informatie die ze krijgen duidelijk (72 tot 84 procent). Over het COA spreken ze met anderen overwegend (heel) positief (56 procent), over de Dienst Terugkeer en Vertrek juist overwegend (heel) negatief of helemaal niet (54 procent).

Deel asielzoekers snapt uitleg levensstijl niet
Deel asielzoekers snapt uitleg levensstijl niet (Foto: ANP)

Oomen verlengt contract bij Sunweb tot en met 2020

Sam Oomen heeft zijn contract bij Sunweb verlengd. De 21-jarige Nederlander heeft bijgetekend tot 2020. Het huidige contract van Oomen liep nog tot en met 2018, maar is nu dus opengebroken. Ook Søren Kragh Andersen blijft tot 2020 bij de ploeg van Iwan Spekenbrink.

"Ik geloof dat ik in de juiste ploeg zit met de juiste mensen", aldus Oomen. "Ik ben dankbaar voor de kansen die de ploeg mij gegeven heeft. Er ligt geen druk op mij en ik heb de tijd om mezelf te ontwikkelen. Dat zorgt voor een perfecte omgeving om in te werken."

"Søren komt uit de onder-23 ploeg en heeft zijn kwaliteiten al in verschillende omstandigheden laten zien. Sam toonde vooral jaar in het klassieke werk al aan over een groot potentieel te beschikken. We hebben met hem een langetermijnvisie als klassementsrenner en nemen onze tijd om dat doel te bereiken," aldus ploegleider Marc Reef op de website van de ploeg.

Gordon werd aangereden door 'straalbezopen visser'

Gordon is een stuk wijzer geworden tijdens zijn vakantie op Mykonos. De entertainer, die twee jaar geleden werd aangereden op het Griekse eiland, hoorde tijdens zijn meest recente verblijf op Mykonos meer over het zware ongeluk.

"En zo krijg je dan ineens de ware toedracht te horen van je ongeluk twee jaar geleden", schreef Gordon zaterdag op Facebook. "Vorige week nog op het eiland geweest en daar wist (naar ik nu weet) bijna iedereen van de laffe daad die was uitgehaald door een inwoner van Mykonos (dus geen toerist). Een visser uit het stadje die onverzekerd en straalbezopen mij heeft geschept."

Volgens Gordon nam de visser contact op met een bevriende politieagent "om de boel te maskeren" en hem "daar voor dood achter te laten". "Wat een bizar verhaal vooral omdat er dus politie bij betrokken is geweest. Vorige week was ik nog op het eiland en daar was de week ervoor iemand geschept en overleden."

Gordon kan het verhaal nog wel navertellen, maar lag behoorlijk in de kreukels na de aanrijding. Hij belandde met diverse botbreuken in het ziekenhuis en hield een gehoorbeschadiging over aan de klap. "Ik word er verdrietig van dat mensen zo in elkaar steken maar een ding is dat ik er gelukkig nog ben", schreef Gordon zaterdag. "Dat karma hem zijn verdiende loon mag geven!"

Gordon aangereden door 'straalbezopen visser'
Gordon werd aangereden door 'straalbezopen visser' (Foto: BuzzE)

Explosie verwoest vermoedelijk drugslab

 Een bedrijfspand in de Zuid-Hollandse plaats Hendrik-Ido-Ambacht is zaterdag beschadigd geraakt door een krachtige explosie. De politie vermoedt dat in het pand drugs werden geproduceerd.

Na de ontploffing zagen getuigen meerdere personen het pand verlaten en weglopen. Twee van hen werden korte tijd later aangehouden door de politie en meegenomen voor verhoor. "In het pand werden goederen en stoffen gezien die duiden op de productie van drugs," meldt de politie.

Na de ontploffing brak er brand uit in het pand, maar de brandweer had deze snel onder controle. Er vielen voor zover bekend geen gewonden.

Explosie verwoest vermoedelijk drugslab
Explosie verwoest vermoedelijk drugslab (Foto: ANP)

Biatlete Sloof heeft ziekte van Pfeiffer

Biatlete Chardine Sloof zal de komende tijd volledige rust moeten nemen. De sinds twee jaar voor Zweden uitkomende Sloof kondigde op Facebook aan dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft.

"Na een goede week in Mallorca was ik een week thuis in Torsby, maar dat was geen goede week", zo schrijft de geboren Nederlandse. "Op de tweede trainingsdag thuis viel ik en dacht ik dat ik gewoon pijn had aan mijn nek. Nadat de pijn vreemder begon te voelen en ik mij ook vreemd voelde besloten de arts en ik een bloedtest te laten doen."

Daar bleek weinig goeds uit te komen: "Diezelfde dag hoorde ik dat ik de ziekte van Pfeiffer heb. Dat betekent dat ik volledige rust moet nemen en dus helemaal niet mag trainen. Ik hoorde het inmiddels meer dan een week geleden en het gaat heel langzaam iets beter." 

Wanneer Sloof de training weer kan hervatten is niet bekend, maar het is te hopen dat het snel gaat. Vorig jaar kende ze een sterk seizoen, met tijdens de World Cup in Oberhof haar sterkste weekeinde ooit. Ze werd daar tiende op de sprint, veertiende op de achtervolging en vijftiende op de massastart, veruit haar beste resultaten ooit - behalve de wereldtitels bij de junioren. Sloof hoopt komend seizoen deel uit te maken van de Zweedse selectie op de Olympische Spelen.

Nog eens 25 plekken gridstraf voor Alonso

McLaren-coureur Fernando Alonso zal morgen achteraan starten bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. Het team van de Spaanse Formule 1-coureur heeft opnieuw diverse onderdelen vervangen, waardoor er na de eerdere straf van vijf plaatsen nog eens 25 startplekken straf bij gekomen zijn.

McLaren wisselde al de batterij al bij Alonso, maar daar kwamen vandaag een aantal onderdelen bij. Het wisselen naar de achtste in plaats van vier toegestane turbo's per jaar levert hem tien plekken straf op. De achtste MGU-H (opslag en vrijgeven hybride energie) kost vijf plekken, de zesde verbrandingsmotor is ook vijf plekken, evenals de zesde MGU-K (opslag en vrijgave kinetische energie). Dit maakt en totaal van dertig plekken voor het weekend.

Veel bosbranden in heet en droog Griekenland

Na twee weken met hoge temperaturen en droogte heeft de brandweer in Griekenland de handen vol aan het bestrijden van bosbranden. Alleen al van vrijdag- op zaterdagochtend zijn op meer dan vijftig plaatsen in het hele land branden uitgebroken, liet de brandweer weten.

De branden woedden onder meer op de eilanden Kreta en Zakynthos, en in de buurt Porto Rafti bij Athene. Van doden of gewonden is vooralsnog geen melding gemaakt.

Vanaf zondagavond wordt in vele delen in het land regen verwacht, maar met onweer. Dit betekent niet dat het gevaar dan geweken zal zijn: struiken en bomen zijn dermate verdroogd, dat blikseminslag makkelijk nieuwe branden kan doen ontstaan. Bovendien waait het hard, wat het bluswerk bemoeilijkt.

Veel bosbranden in heet en droog Griekenland
Veel bosbranden in heet en droog Griekenland (Foto: ANP)

Vettel sluit aan in derde training, Verstappen door regen achtste

Sebastian Vettel heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië de aansluiting gevonden met de Mercedessen. De Duitse Ferrari-coureur was op het circuit van Silverstone sneller dan Valtteri Bottas, terwijl Lewis Hamilton maar nipt sneller was.

Max Verstappen stond lang binnen en had alleen nog een tijd op de softbanden staan. Juist toen de Nederlander voor een run op de snellere supersofts wilde gaan begon het te regenen, waardoor hij zijn run af moest breken. Verstappen kwam daardoor niet verder dan de achtste plek.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Groot-Brittannië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:28.063   18
2 S. Vettel Ferrari 1:28.095 +0:00.032 14
3 V. Bottas Mercedes 1:28.137 +0:00.074 20
4 K. Räikkönen Ferrari 1:28.732 +0:00.669 15
5 N. Hülkenberg Renault 1:29.480 +0:01.417 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:29.612 +0:01.549 15
7 R. Grosjean Haas F1 1:29.819 +0:01.756 14
8 M. Verstappen Red Bull 1:29.904 +0:01.841 13
9 F. Massa Williams 1:29.959 +0:01.896 19
10 S. Vandoorne McLaren 1:30.088 +0:02.025 19
11 F. Alonso McLaren 1:30.138 +0:02.075 17
12 E. Ocon Force India 1:30.172 +0:02.109 19
13 K. Magnussen Haas F1 1:30.270 +0:02.207 15
14 J. Palmer Renault 1:30.302 +0:02.239 16
15 S. Perez Force India 1:30.416 +0:02.353 16
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:30.504 +0:02.441 20
17 C. Sainz Toro Rosso 1:30.515 +0:02.452 19
18 P. Wehrlein Sauber 1:30.621 +0:02.558 24
19 M. Ericsson Sauber 1:30.630 +0:02.567 24
20 L. Stroll Williams 1:31.358 +0:03.295 18

Tieners opgepakt na neersteken 15-jarige

Een jongen en een meisje van zeventien uit Rijswijk zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt wegens betrokkenheid bij een steekpartij in het Zuiderpark in Den Haag. Bij de steekpartij raakte een vijftienjarige jongen uit Den Haag gewond.

De politie werd vrijdag rond 22.13 uur gewaarschuwd dat iemand in het Zuiderpark was neergestoken. Agenten troffen het slachtoffer achter het zwembad in het park aan. Hij had een steekwond in zijn rug en is naar een ziekenhuis gebracht.

De aanleiding voor het incident lag in de persoonlijke sfeer. Het slachtoffer kon de agenten vertellen wie zijn belagers waren en gaf een duidelijk signalement. Na een zoektocht werden even na middernacht de twee verdachten in de buurt van het Wilhelminapark in Rijswijk aangehouden.

Tieners opgepakt na neersteken 15-jarige
Tieners opgepakt na neersteken 15-jarige (Foto: ANP)

Clijsters hijst gezette tennisfan in strakke kleding op Wimbledon

Tennisster Kim Clijsters heeft op Wimbledon de lachers op haar hand gekregen. De oud-prof speelt in Londen mee in het invitatietoernooi, waarin helden en heldinnen uit vervlogen tijden hun kunsten vertonen. Soms serieus, maar vooral voor de lol.

De inmiddels 34-jarige Clijsters stond met de Australische Rennae Stubbs tegenover de Amerikaanse Andrea Jaeger - finaliste in 1983 - en haar Spaanse partner Conchita Martinez, Wimbledonwinnares van 1994.

Halverwege de tweede set vroeg Clijsters schijnbaar aan het publiek waar ze moest serveren, waarop iemand uit het publiek 'het lichaam!' riep. De Belgische zag haar kans schoon en maande de man naar beneden te komen om de plaats van Martinez in te nemen, zodat hij de service van Clijsters mocht ontvangen.

De ietwat gezette kerel had echter wel groene en blauwe kleding aan, maar op Wimbledon mag alleen in het wit gespeeld worden, zo merkte Clijsters scherp op. Ze trok snel een rokje uit haar tas en deed die om bij de iets minder getrainde man, die het kledingstuk zelfs helemaal omhoog wist te hijsen - resulterend in Clijsters die op de grond lag van het lachen.

Niet veel later zien we dat de beste man zelfs een volledige tennisoutfit aangemeten heeft gekregen, mogelijk in een maatje of zestien te klein. Clijsters serveert en hij weet de bal zelfs terug te slaan, maar niet veel later komt Martinez het toch maar weer overnemen. Het publiek gaf de man terecht applaus, een grote mond hebben is immers één ding, maar dan ook de ballen hebben om jezelf een beetje voor lul te laten zetten is dan weer een tweede.

Clijsters ontdekt een nieuw talent op de tribunes (Bron: YouTube)

Nick & Simon dagen collega's uit

Nick & Simon hebben deze zomer een muzikale uitdaging voor een aantal collega's. Het Volendamse duo duikt om de week de studio in met een andere Nederlandse artiest voor een mash up. Bibi Breijman is de eerste die deelnam aan Hit The Next Level.

Hit The Next Level, dat te zien is op het YouTube-kanaal van het duo, vormt ook voor Nick & Simon een uitdaging. Ook de Volendammers weten niet op welke bekende melodie ze de teksten van andere hits moeten zingen.

Met Bibi zongen Nick & Simon onder anderen ...Baby One More Time van Britney Spears, Cheap Thrills van Sia en Something Just Like This van The Chainsmokers feat. Coldplay op de melodie van Clean Bandits Rockabye.

Welke artiest over twee weken met Nick & Simon de Wisseloord Studios in Hilversum induikt, is nog niet bekend. Bibi heeft Sharon Doorson uitgedaagd.

Nick & Simon dagen collega's uit
Nick & Simon dagen collega's uit (Foto: BuzzE)

Kabinet blijft bij tegengaan dubbel paspoort

Het tegengaan van een dubbele nationaliteit blijft voor het kabinet uitgangspunt. Het gaat de regels niet versoepelen. ,,Als de band met een ander land groter is geworden dan de band met Nederland dan komt er ook een moment waarop de Nederlandse nationaliteit vervalt."

Premier Mark Rutte heeft dat laten weten aan een groep die opkomt voor de belangen van Nederlandse expats die de Britse nationaliteit aanvragen. Zij doen dat om na de brexit in het Verenigd Koninkrijk te kunnen blijven. De woordvoerder van Rutte heeft zaterdag een bericht in Trouw hierover bevestigd.

Nederlanders die ook een Brits paspoort aanvragen dreigen het Nederlanderschap te verliezen. Twee paspoorten aanhouden is niet de bedoeling, aldus Rutte. Het kabinet wil dat er gekozen wordt. Rutte reageerde op een door 22.000 mensen ondertekende petitie waarin op minder strenge regels wordt aangedrongen.

Kabinet blijft bij tegengaan dubbel paspoort
Kabinet blijft bij tegengaan dubbel paspoort (Foto: ANP)

Amerikaanse sportster in derde sport betrapt op doping

De Amerikaanse sportster Gea Johnson is niet zo dol op de dopingregels. De 49-jarige Amerikaanse heeft op (semi-)professioneel niveau al vier sporten beoefend en we kunnen gerust zeggen dat mevrouw graag uit het verboden potje snoept.

Johnson begon haar loopbaan in de atletiek, als zevenkampster. Ze won in 1990 het Amerikaans collegekampioenschap en was dus een groot talent, maar in 1994 werd ze betrapt op anabole steroïden. Een schorsing van vier jaar volgde, maar Johnson zei onschuldig te zijn, klaagde de bonden voor twaalf miljoen dollar aan en besloot - toen de juridische kosten hoog opliepen - toch maar akkoord te gaan met een ingekorte schorsing, waardoor ze zich mocht proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, zonder succes.

Ze schakelde vervolgens rap over naar het gewichtheffen en bereikte daar een niveau waarmee ze op WK's redelijk mee zou kunnen draaien. Toch besloot Johnson om voor de Spelen van 2000 weer terug te gaan naar de zevenkamp, maar dat leverde haar een blessure op. Na het herstel schakelde ze over naar het bobsleeën en ze wist zowaar een plek te veroveren in het team voor de Spelen van 2002 in Salt Lake City.

Op die Spelen werd ze in de slee van pilote Jean Racine-Prahm vijfde, maar kort voor de Spelen werd bekend dat Johnson als gewichthefster ook positief werd bevonden. Ze bleek testosteron gebruikt te hebben, maar weigerde uiteraard toe te geven dat ze iets verkeerd had gedaan - hoewel ze er wel mee akkoord ging dat al haar resultaten geschrapt werden.

Inmiddels is Johnson overgestapt naar het wielrennen, waar ze vorig jaar meedeed aan de Amerikaanse masterskampioenschappen. Het was al even geleden, maar het leverde haar wederom een mooi positief plasje op. Het Amerikaans antidopingagentschap USADA ging opvallend genoeg mee in haar uitleg dat ze het verboden middel modafinil om medische redenen gebruikte, en dus niet om haar sportprestaties te verbeteren. Doordat haar vorige positieve tests meer dan tien jaar oud zijn wordt ze niet levenslang geschorst voor haar derde overtreding, maar krijgt Johnson slechts 21 maanden aan haar broek.

Het wachten lijkt nu dan ook op de volgende sport waar de geboren valsspeelster haar trucjes uit gaat proberen, hoewel de kans gezien haar leeftijd bestaat dat ze het hier bij besluit te laten. 

Teleurgestelde Sneijder: "Heb nog geen plannen"

Wesley Sneijder betreurt de manier waarop hij afscheid heeft moeten nemen van Galatasaray. Het contract van de middenvelder werd vrijdag ontbonden.

Sneijder wilde zijn contract, dat in 2018 zou aflopen, graag met een jaartje verlengen. Galatasaray zag dat niet zitten en de komst van Younes Belhanda gaf al aan dat de Turkse club nog weinig plannen met Sneijder had. "Als je op zo'n manier weg moet, is dat niet leuk. Maar de trainer heeft zijn keuze gemaakt", zei de Oranje-international tegen beIN Sports.

Belhanda krijgt in Istanbul rugnummer 10, het nummer waarmee Sneijder speelde. "Als een coach niet met je wil werken, moet je op zoek naar wat anders. En als een coach jou niet meer wil gebruiken, dan krijg je ook geen rugnummer. Ik wens Younes Belhanda alle succes toe."

In diverse media werd Sneijder gelinkt aan een avontuur in de Major League Soccer, maar over zijn toekomst is nog niets bekend. "Ik heb verder nog geen plannen. Ik ga naar Amsterdam en daarna zie ik wel wat ik ga doen", vertelde hij. "Ik heb in ieder geval vertrouwen in mijn kwaliteiten en weet zeker dat er iets op mijn pad komt."

Ondanks het teleurstellende vertrek heeft Sneijder geen spijt dat hij in januari 2013 naar Istanbul ging. "Ik heb er veel mooie momenten meegemaakt en over het algemeen ben ik heel blij dat ik de kans heb gepakt om naar Galatasaray te komen."

[LB] Rik nog vaak herinnerd aan Villa Felderhof

Villa Felderhof is jaren geleden van de buis verdwenen, maar Rik Felderhof wordt er nog vaak over aangesproken. Dat zegt de oud-presentator in het AD.

"Als ik in Nederland ben, word ik er nog dagelijks over aangesproken", zegt Rik over het interviewprogramma dat hij van 1996 tot 2010 maakte. "'We hebben er zo van genoten', hoor ik dan. Dan zeg ik: mevrouw, we hebben het met zo veel plezier gemaakt."

Rik, die tegenwoordig onder het pseudoniem Ravelli boeken schrijft, komt nog steeds geregeld in Frankrijk. Negen maanden per jaar brengt hij in het buitenland door, afwisselend in Frankrijk, op Bonaire en in Tanzania. "In Tanzania kijk ik vanaf mijn veranda uit op een vallei, op Bonaire zit ik op het terras van mijn balkon, luisteren naar de golfjes die tegen de oevers aan rollen. Het geeft me een heerlijke rust."

De reislustige schrijver heeft bewust geen relatie. "Ik blijf maar aan het reizen. Mijn manier van leven in Afrika én de Cariben én Frankrijk én Nederland, daar past geen vaste relatie in."

Rik nog vaak herinnerd aan Villa Felderhof
Rik nog vaak herinnerd aan Villa Felderhof (Foto: BuzzE)

Twee doden na treinongeval Elst

Bij het station Elst zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee jongens van zeventien jaar oud omgekomen. Volgens de politie kwamen de twee onder een passerende trein terecht. Een jongen uit Elst en een leeftijdsgenoot uit Herveld waren op slag dood.

Volgens getuigen maakten de slachtoffers deel uit van een groepje jongeren dat rond dat tijdstip het perron op kwam lopen. De beide slachtoffers zouden vervolgens op het spoor hebben gelopen. Daarbij werden ze verrast door een naderende trein van Arnhem richting Nijmegen.

Van het moment van het ongeval waren meerdere mensen getuige. Voor een aantal van hen is slachtofferhulp geregeld. De politie doet nog onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen dat gedurende de nacht stillag, is zaterdagochtend hervat.

Twee doden na treinongeval Elst
Twee doden na treinongeval Elst (Foto: ANP)

Ook Ricciardo krijgt gridstraf in Silverstone

Na Fernando Alonso en Valtteri Bottas heeft ook Daniel Ricciardo een gridstraf aan zijn broek hangen. De Australische Red Bull-rijder, teamgenoot van Max Verstappen, moet door een versnellingsbakwissel vijf plekken achteruit op de startgrid.

Riccairdo eindigde in de vorige vijf races op het podium, maar een vervolg geven aan die reeks lijkt een forse uitdaging te worden. Voor onder meer Verstappen en de Ferrari's lijkt de gridstraf van Ricciardo en Bottas een goede kans om één of twee 'gratis' plekken te pakken op de startopstelling.

Eerste Afghanen ooit op WK zwemmen

Net als atletiek is zwemmen een sport die in veel landen wel beoefend wordt, zij het niet altijd op een vergelijkbaar niveau. Het gebeurt dan ook niet vaak dat een land debuteert op het WK zwemmen of atletiek, want net als in de atletiek zijn op het WK en de Olympische Spelen in beide sporten altijd bijzonder veel landen vertegenwoordigd, bijna allemaal zelfs.

Afghanistan was echter nog nooit te zien geweest op het WK zwemmen, maar daar komt deze maand verandering in. De Afghaanse zwembond heeft Mohammad Ebrahim Rajabi en Hamid Rahmi ingeschreven voor het titeltoernooi. Zoals de meeste deelnemers uit kleine landen zullen ze vermoedelijk de 50 en 100 meter vrije slag zwemmen.

"Meedoen aan zo'n groot evenement is een geweldige kans, zowel voor de bond als voor de zwemmers, om meer mensen in Afghanistan aan het zwemmen te krijgen en om onderdeel te zijn van dergelijke grote sportevenementen", liet bondsvoorzitter Sayed Sajad Aghazada weten aan wereldzwembond FINA. 

Rajabi en Rahmi hebben meerdere nationale records in handen, vooral neergezet op de Zuid-Aziatische Spelen van vorig jaar en de Islamitische Solidariteitsspelen van dit jaar.

Opgeknapte fontein Rome feestelijk geopend

In Rome is een tweede door Nederlanders geadopteerde en gerestaureerde fontein feestelijk geopend. Het gaat om de Fontana dei Giardini. Een maand geleden werd de eerste al opgeleverd, de Fontana delle Api (bijenfontein). Dat heeft restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg zaterdag laten weten.

De twee fonteinen werden belangeloos opgeknapt als goedmaker voor de vernieling van de beroemde Romeinse Barcacciafontein bij de Spaanse Trappen. Die raakte in 2015 zwaar beschadigd tijdens rellen met Feyenoordfans. De Italiaanse hoofdstad draaide zelf op voor het herstel.

De restauratie van de twee andere fonteinen was een initiatief van Salviamo la Barcaccia, een speciaal opgerichte vereniging van prominente Nederlanders in Italië, die fondsen heeft ingezameld. Het project werd uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg en steenhouwerij Meesters-in.

De betonnen Fontana dei Giardini was beschadigd door een omgevallen boom, de marmeren Fontana delle Api was aangetast door kalkhoudend water.

Opgeknapte fontein Rome feestelijk geopend
Opgeknapte fontein Rome feestelijk geopend (Foto: ANP)

Tour: Etappe 14 - Sprinten op de muur in Rodez

Korte ritten met meerde beklimmingen leveren vaak veel kijkgenot op en dat was nu niet anders. De rit richting Foix was vanaf het begin spannend, vooral omdat Alberto Contador op de eerste klim van de dag al in de aanval ging. Hij kreeg Mikel Landa met zich mee en zo ontstond er meteen een interessante situatie. Daarna ging zelfs Quintana nog in de achtervolging, wat een vrij verrassende actie was.

Het peloton dunde snel uit en even leek het daar stil te vallen. De voorsprong van Contador en Landa liep snel op, even leek de Tour op z'n kop gezet te worden. Dat duurde alleen niet lang, want tegenwoordig is iedere plaats in het algemeen klassement belangrijk. Ook de 10e plaats, volgens Louis Meintjes althans. Op de een of andere manier zaten er in het kleine peloton nog wat jongens van Team Emirates en die mochten hun kloten eraf draaien voor het stekje van Louis. Ook Roglic mocht nog even op kop rijden voor Bennett, net zo onbegrijpelijk.

De voorsprong van Contador en Landa bleef door het werk van onder meer Team Emirates zo rond de twee minuten hangen, terwijl het achtervolgende groepje met Quintana, Kwiatkowski en Barguil op een halve minuut bleef hangen. In de voorlaatste afdaling van de dag leek de groep Quintana naar voren te rijden, maar daar zat Contador niet op te wachten. Hij bleef hard rijden in de hoop toch nog een coup te plegen, maar het zat er niet in. Op Mur de Péguère reden Quintana en Barguil naar de kop van de koers toe, terwijl Kwiatkowski afhaakte.

Daarachter gebeurde in de groep der favorieten weinig. AG2R reed op kop en ook Roglic deed nog even een duit in het zakje. Nadat alle knechten verdwenen waren besloot Dan Martin om tempo te rijden tot de top. Ondanks het feit dat alle verschillen zo klein zijn er er nog niets beslist is kregen we toch geen aanvallen van mannen als Bardet en Aru. Verrassenderwijs kwam de enige aanval van Froome, hij probeerde er als enige nog wat van te maken. Uiteindelijk bleef hij bij speldenprikjes en daardoor ging er bijna niemand overboord van de grote namen, alleen Bennett haakte af.

De voorsprong van de koplopers werd evenwel niet groter, kleiner zelfs. Daardoor werd ook meteen duidelijk dat Landa de boel niet op z'n kop zou zetten, hoewel hij nog steeds wel een verdomd goede zaak deed. Winnen deed hij dan weer niet, in de sprint ging de overwinning naar Barguil, die na de eerdere teleurstelling van de rit naar Chambéry nu echt reden had om te juichen. Contador, die gelukkig weer eens met een geweldige actie kwam na een aantal matige dagen, werd tweede.

Uit de groep der favorieten wisten alleen Dan Martin en Simon Yates nog weg te rijden in de afdaling, de rest bleef bij elkaar. Daarom werd het voor het algemeen klassement toch een redelijk geschiedenisloze dag, ondanks de opmars van Landa. Alsnog is het wel eens te meer gebleken dat een korte bergrit na een lange en zware bergrit een geweldige combinatie is. Een overgangsrit daarna spreekt dan weer minder tot de verbeelding. Zeker als die overgangsrit in het weekend komt.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De rit start in Blagnac, een stad in het departement Haute-Garonne, regio Occitanië, met 26.000 inwoners. Een stad met de nodige geschiedenis in de Tour, de koers is hier al zeven keer eerder geweest. Voor het eerst in 1984, de 12e rit van die Tour startte in de startplaats van de vorige rit, Saint-Girons en zou eindigen in Blagnac. De zege ging naar Pascal Poisson. Een dag later zouden de renners tijdens de 13e rit net als nu van Blagnac naar Rodez rijden.

In 2012 was de Tour voor het laatst in deze stad, toen was het de startplaats van de 18e rit. De laatste aankomst in Blagnac dateert van 1989, niemand minder dan Mathieu Hermans ging toen met de winst aan de haal. Dat zou zijn eerste en enige overwinning in de Tour zijn, de Vuelta was meer zijn ding.

Blagnac is vooral bekend vanwege Airbus, het hoofdkantoor van de vliegtuigbouwer staat in deze stad. Even buiten Blagnac is er ook een vliegveld, het Aéroport Toulouse-Blagnac, want we zitten hier ook dicht in de buurt van de grote stad Toulouse. Dit vliegveld, waar jaarlijks acht miljoen passagiers gebruik van maken, ligt aan de rand van de stad, net als alle verschillende onderdelen van het gigantische bedrijf dat Airbus is.

In de stad zelf kom je weinig opvallende dingen tegen. In het kleine centrumpje staat nog wel een aardige kerk en aan de oevers van de Garonne ligt een mooi park, het Parc du Ramier. Aan de rand van dit park kom je ook nog een vervallen château tegen en een abdij. Daarnaast heb je ook nog een theater, met de inderdaad vrij theatrale naam Odyssud. Dit schijnt een van de belangrijkste theaters buiten Parijs te zijn, maar dat zou ook zomaar een lichtelijke hyperbool kunnen zijn want van buiten is het gebouw in ieder geval niet aan te gluren.

Blagnac is een enorm sportieve stad, er zijn liefst 56 verschillende sportverenigingen, waar je 45 verschillende disciplines kan beoefenen. Als je alle leden van de clubs bij elkaar optelt kom je aan meer dan 10.000 mensen, bijna de helft van de stad is dus niet smerig dik. De laatste noemenswaardigheid van Blagnac is Aeroscopia, het luchtvaartmuseum. Moet ook wel in zo'n stad natuurlijk. Bij een bezoek aan dit museum is ook een tocht langs de assemblagelijnen van Airbus inbegrepen, dat is vast heel interessant.

Het vliegveld Toulouse-Blagnac (Foto: Panoramio)
Het vliegveld Toulouse-Blagnac (Foto: Panoramio)

De route
De renners starten in het centrum van Blagnac en rijden langs het vliegveld naar het noorden, waarna er 7,5 kilometer volledig rechtdoor wordt gefietst richting Grenade als het officiële startsignaal is gegeven. Na Grenade steken de renners de Garonne over en komen ze op wat bochtigere wegen terecht, die ze dwars door het Franse platteland gaan leiden. Het is de eerste 25 kilometer van de rit volledig vlak, terwijl de coureurs vooral veel akkers en weilanden tegenkomen.

Af en toe ook een klein dorpje, zoals Villariès. Richting dit dorpje loopt de weg vier kilometer drie kilometer vals plat omhoog, dat is tijdens het eerste deel van de rit zo ongeveer het enige hoogteverschil. Via een behoorlijk rechte weg rijden de renners door een weinig inspirerend gebied verder richting Bessières, een dorpje aan de Tarn, waar ze na 41 kilometer passeren. Ze blijven een tijd de Tarn volgen, over een brede weg gaat het verder langs deze rivier die niet vaak in beeld komt. Dorpjes als Buzet-sur-Tarn en Saint-Sulpice-la-Pointe, waar nog een gave kasteelruïne te vinden is, worden gepasseerd.

Na Saint-Sulpice-la-Pointe rijden de renners over de Tarn en gaan ze de andere kant van deze rivier verkennen. Ze zijn nu ook al dicht in de buurt van de tussensprint, die na 55 kilometer komt in Rabastens. De laatste meters voor de tussensprint loopt de weg nog even omhoog, maar eigenlijk is dat allemaal al niet relevant meer. De groene trui kan Kittel al niet meer ontgaan, tenzij hij nog met pech te maken krijgt. Rabastens is overigens best een leuke stad, ook aan de Tarn.

Die rivier blijven we nog wel een tijd volgen. De steden hier zijn vrij vergelijkbaar, ze beschikken allemaal over hoog opgetrokken muren langs de rivier, een fraaie kerk en een oude brug over de rivier. Dat is in Rabastens zo en nadat men na de tussensprint 15 kilometer lang zo goed als rechtdoor rijdt over brede en vlakke wegen komt het peloton uit in Gaillac, waar ze hetzelfde aantreffen. Vooral bekend vanwege de wijngaarden in de omgeving, maar het dorp zelf is ook nog niet zo verkeerd.

Gaillac ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)
Gaillac ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)

Na een rondje door Gaillac laten de renners de Tarn even voor wat het is en duiken ze wat meer het binnenland in, waar de weg al snel wat meer begint te hellen. Zo gaat het richting Senouillac een kilometer aan 6% omhoog. Dit is voorlopig wel een uitzondering, verder is het vooral veel vals plat, met ook veel vlakke stukken tussendoor. Ook een aantal kleine knikjes naar beneden, terwijl de omgeving weer wat minder interessant is geworden. In de wijde omgeving zijn alleen maar akkers te zien, met af en toe een boerderij tussendoor. De wegen zijn steeds breed, maar af en toe behoorlijk slecht onderhouden. Smeltend asfalt is hier wel een garantie als de zon een beetje schijnt.

De coureurs rijden door een aantal dorpjes, zoals Villeneuve-sur-Vère en Blaye-les-Mines, voordat er een aantal kilometer wordt gedaald richting Carmaux, waar het peloton na 107 kilometer doorheen gaat fietsen. De naam van Blaye-les-Mines laat al zien in wat voor regio we zitten. Een regio met mijnbouw, dat zijn vaak niet de beste gebieden voor wat natuurgenot. Hoewel de oude en inmiddels verlaten gebouwen van die mijnbouw dan wel weer ideaal terrein zijn voor de Franse hangjeugd om te vertoeven.

Na Carmaux rijden de renners verder over een enorm brede weg, die steeds een beetje omhoog loopt. In 10 kilometer tijd gaat het 200 meter omhoog, dus erg lastig wordt het niet. De omgeving blijft ook nog steeds aan de povere kant, dit blijft het terrein van de boeren. Na die tien kilometer in licht stijgende lijn is het zeven kilometer vlak, terwijl de renners richting Tanus rijden. Voorbij dit dorp loopt de weg naar beneden, richting de rivier Viaur. Deze afdaling van drie kilometer kent geen lastige bochten.

Op de brug over de Viaur wordt het vlak en daarna gaat het gelijk omhoog, de eerste gecategoriseerde klim van de dag begint op dat moment. De Côte du viaduc du Viaur, 2,3 kilometer lang aan 7% gemiddeld, een heuvel van de derde categorie. Genoemd naar een viaduct dat hier even verderop ligt, een bijzondere creatie die in 1902 werd gebouwd door Paul-Joseph Bodin, die tijdens een ontwerpwedstrijd niemand minder dan Gustave Eiffel wist te verslaan.

Het viaduc du Viaur zal niet geheel onterecht de nodige aandacht krijgen vandaag (Foto: Panoramio)
Het viaduc du Viaur zal niet geheel onterecht de nodige aandacht van de helikopter krijgen vandaag (Foto: Panoramio)

Na 131 kilometer komen de renners boven op deze heuvel, terwijl ze dat hele viaduct niet eens te zien krijgen. Ze rijden wel onder een ander viaduct door, maar dat ding lijkt nergens op. Na de klim is het acht kilometer zo goed als vlak, onderweg naar de volgende klim van de dag. Er wordt gereden over een bijzonder rechte weg, tot Naucelle-Gare, dat zes kilometer van de top van de klim ligt, komen de renners maar één bocht tegen. In Naucelle-Gare volgt er een bocht naar rechts en daarna komt het peloton over minder brede en slechtere wegen te rijden.

Het gaat hier na een tijd ook nog twee kilometer vrij forst naar beneden, richting Le Navech. Dit korte afdalinkje kent nog een aantal venijnige bochtjes, vooral de laatste bocht voor Le Navech is redelijk gemeen. Net buiten dit dorp ligt links van de doorgaande weg een smal geitenpad dat bijna recht omhoog lijkt te lopen. Die weg gaan de renners verkennen, want dit is de weg richting het gehucht Centrès. Boven in dit dorp ligt de top van de Côte de Centrès, een klim van de derde categorie die 2,3 kilometer lang is en 7,7% gemiddeld.

De korte klim is vooral in het begin lastig, tijdens de eerste meters gaat het aan meer dan 10% omhoog. Richting de top zwakt het dan wel wat af, maar het blijft een zeer pittig tussendoortje. Na 145 kilometer, op minder dan 40 kilometer van de finish, komen de coureurs boven op deze Côte de Centrès. Na het klimmetje gaat het even een kilometer voorzichtig naar beneden zonder lastige bochten. Daarna slaan de renners linksaf en komen ze weer op een iets bredere weg terecht, die grotendeels vlak is. Af en toe een beetje glooiend, maar weinig zware stroken.

In acht kilometer tijd twee stevigere knikjes omhoog, tussendoor vooral veel vlak werk terwijl de renners door allerlei kleine gehuchten rijden. Nadat de renners na 157,5 kilometer na La Bousquet rijden gaat er voor het eerst weer eens wat langer gedaald worden.

Ondanks de mijnbouw in de omgeving toch wat natuurschoon hier (Foto: Panoramio)
Ondanks de mijnbouw in de omgeving toch wat natuurschoon hier (Foto: Panoramio)

Een afdaling van vier kilometer, terwijl de wegen eindelijk weer wat breder worden. Lang rijden de renners over smalle wegen dwars door een agrarisch landschap, maar nu is het tijd voor een niet zo lange afdaling over een redelijk fatsoenlijke weg richting de oevers van de Viaur. Weinig akkers en weilanden hier, maar wel een bos. Beneden in Pont de Grand Fuel wordt het vlak en dat zal een aantal kilometer zo blijven.

We zitten ondertussen op bekend terrein, de finale van deze rit is gelijk aan de finale van de rit naar Rodez in 2015. Komt goed uit, want dan kan ik mooi mijn voorbeschouwing van 2015 gebruiken. Als ze bij de ASO aan knip- en plakwerk doen mag ik dat natuurlijk ook. Bovendien schijnt recyclen goed te zijn voor het milieu, niks mis mee dus. Langs de Viaur fietsen de renners vijf kilometer over een behoorlijk rechte en brede weg, dit zijn de laatste vlakke kilometers van de rit.

Na 166 kilometer passeert de koers Bonnecombe, waar langs de oevers van de Viaur een bijzonder fraaie abdij te vinden. Hier begint een nieuwe klim, die leidt naar La Primaube. In vier kilometer tijd overwinnen de renners 200 hoogtemeters, wat duidt op een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Vooral het eerste deel van dit klimmetje is nog best steil, richting La Primaube vlakt het dan weer wat af. Na 170 kilometer, op 11 kilometer van de streep, komen de renners boven op deze klim, waar geen punten te verdienen zijn.

We rijden langs een mooie abdij (Foto: Panoramio)
We rijden langs een mooie abdij (Foto: Panoramio)

De weg richting La Primaube was best recht, weinig bochten tijdens de klim. Voorbij het dorp wordt dat niet anders, het gaat zelfs vijf kilometer volledig rechtdoor, met alleen een paar rotondes onderweg. Ondertussen gaat het lichtjes naar beneden, pas in de buurt van Rodez begint het het wat steiler naar beneden te lopen. Op vijf kilometer van de streep is er een rotonde, waar de renners links gaan. Niet veel later komen ze nog een rotonde tegen, waar ze dan weer rechts moeten gaan. Daarna gaat het even een kilometertje rechtdoor, terwijl het flink naar beneden gaat.

Op iets minder dan vier kilometer van de streep krijgen de renners te maken met een rotonde, waar ze een bocht van 180 graden maken. Ze gaan onder een viaduct door en krijgen nu twee bochten naar links. De afdaling is hier behoorlijk pittig, terwijl de renners onder een oude brug door duiken. Tot op twee kilometer van de streep blijft het dalen. De renners krijgen op iets meer dan twee kilometer van de streep weer te maken met een rotonde, die ze aan de linkerkant passeren. Op dat moment verlaten ze Rodez weer en komen ze langs de rivier L'Aveyron te rijden.

Op weg naar de finish rijden ze dan weer onder een brug door die ze eerder al tegenkwamen. Het is exact dezelfde route als in 2015, het is zelfs zo erg dat er op het kaartje van de laatste kilometers bijna geen onderscheid te vinden is. Het enige verschil is dat er bij de versie van 2017 bij enkele bochten staat dat ze scherp zijn, maar verder kan ik net zo goed het kaartje van 2015 hier weer neersmijten. Scheelt weer knippen en plakken.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De renners rijden nog onder een fraai viaduct door (Foto: Panoramio)
De renners rijden nog onder een fraai viaduct door (Foto: Panoramio)

Op twee kilometer van de streep wordt het zo goed als vlak, dit blijft anderhalve kilometer zo. Bij het passeren van de laatste kilometer krijgen de renners met een flinke bocht naar links te maken en niet ver daarna volgt een flinke bocht naar rechts. Na deze bocht begint het meteen verdomd steil omhoog te lopen. Er volgt nog een bocht naar links en weer een bocht naar rechts, daarna gaat het in de laatste meters redelijk rechtdoor tot de streep.

De laatste 570 meter van de etappe loopt het dus omhoog en dan nog vrij stevig ook. 9,6% gemiddeld over die 570 meter, met zelfs nog een strook aan 11%. Zo steil lijkt het niet als je zelf kijkt, maar tijdens de aankomst op deze puist in 2015 hebben we kunnen zien dat het lastig genoeg is. Toch weer een muurtje aan het eind van een rit, daar lijkt meneer Gouvenou op te kicken.

Het eerste deel van dit muurtje is wel het lastigste, vooral in de eerste bocht loopt het hard omhoog. Daarna zwakt het wat af richting de finish, maar het blijft lastig tot de streep. Na 181,5 kilometer zit deze rit die eigenlijk niets in het weekend te zoeken heeft er dan op.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Rodez is een stad met 26.000 inwoners in het departement Aveyron, regio Midi-Pyrénées. Het maakt voor de vierde keer deel uit van de Tour. In 1984 kwam er net als nu een rit met start in Blagnac aan in Rodez, deze rit werd gewonnen door Pierre-Henri Menthéour. Een vrij onbekende renner, een veelwinnaar was het niet. De 13e rit in de Tour van 1984 zou zijn enige succes in een grote ronde zijn. Pierre-Henri overleed een aantal jaar geleden na een langdurige ziekte. Zijn broer, Erwan, is wellicht bekender. Niet vanwege zijn prestaties, maar omdat hij de eerste renner zou zijn die echt verdacht werd van het gebruiken van EPO.

Twee keer vertrok er een rit in Rodez. Een dag na de overwinning van Pierre-Henri Menthéour vertrok het peloton weer uit Rodez, om naar Domaine du Rouret te fietsen. De Belg Fons De Wolf zou deze rit winnen. In 2010 vertrok de Tour voor het laatst in Rodez. De rit vertrok hier en zou eindigen in Revel. De grote baas van Astana en eigenlijk ook gewoon de baas van de koers, Alexandre Vinokourov, zou deze rit winnen. In 2015 was er dus ook een aankomst in Rodez, op hetzelfde muurtje. Tijdens die rit ging Wilco Kelderman met een aantal andere jongens in de aanval en lang leken ze het te redden, maar in het zicht van de haven werden ze toch nog bijgehaald door het peloton.

Op het slotklimmetje bleek Greg Van Avermaet vervolgens de sterkste, hij wist voor het eerst Peter Sagan te kloppen en achteraf gezien is het misschien wel zijn belangrijkste overwinning ooit. Na die overwinning in Rodez is hij niet meer gestopt met winnen. Hij ziet het zelf als een keerpunt in zijn carrière, in Rodez zette hij de laatste stap richting de absolute top. Rodez is overigens best een mooi stadje, met vooral een mooie kathedraal. Het is ook nog eens de geboorteplaats van Alexandre Geniez, de Fransman die vorig jaar nog een rit in de Vuelta won. Dit jaar loopt het allemaal niet zo lekker bij hem, hij is er dan ook niet bij tijdens deze Tour.

Rodez heeft meer moois dan alleen het muurtje (Foto: Panoramio)
Rodez heeft meer moois dan alleen het muurtje (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Blagnac gaat het bijzonder warm worden, het kwik stijgt al snel richting de 30 graden. Kans op neerslag is er niet, maar het zou wel eens redelijk hard kunnen gaan waaien. De renners rijden tijdens de rit vaak door open terrein, dus de wind heeft met enige regelmaat vrij spel. Kan iets toevoegen aan de rit, als het daadwerkelijk hard gaat waaien. In finishplaats Rodez zou het iets minder warm worden, 25 graden in de middag. Ook daar geen kans op neerslag, maar wel kans op wind. Wellicht nog wel meer wind als in de omgeving van Blagnac. Het w-woord gaat tijdens deze rit misschien wel de revue passeren.

Starten doen we om 13:00, waarna er een lange neutralisatie volgt. Het départ réel volgt pas om 13:20. De NOS en Sporza zijn er niet integraal bij, de uitzending begint daar pas op het gebruikelijke tijdstip, 14:10. Als je het begin van de rit ook absoluut wil zien moet je helaas schakelen naar Eurosport, die zenden het wel integraal uit, minus enkele breaks. De finish in Rodez, op de Côte de Saint-Pierre wordt relatief laat verwacht, tussen 17:27 en 17:52.

Greg van Avermaet won in 2015 in Rodez, een keerpunt in zijn carrière (Pro Shots/George Deswijzen)
Greg van Avermaet won in 2015 in Rodez, een keerpunt in zijn carrière (Pro Shots/George Deswijzen)

Favorieten & voorspelling
Deze rit heeft veel weg van een overgangsrit, daarom is het ook zo merkwaardig dat dit een weekendrit is. In het weekend heb je toch het liefst de zware bergritten, omdat die veel kans op spektakel bieden, waar dan de meeste mensen weer van kunnen genieten. Nu hadden we dus doordeweeks de bergritten, terwijl er dan minder mensen kunnen kijken. Niet echt tactisch van de parcoursbouwer, maar dat mag ondertussen geen verrassing meer zijn.

Hoe dan ook, deze overgangsrit bleek in 2015 geen overgangsrit te zijn. Het scheelde weliswaar niet veel, maar uiteindelijk werd het toch een strijd tussen de mannen uit het peloton. Het is een ideale aankomst voor enkele specialisten, zoals Van Avermaet, Matthews en Gilbert. Normaliter ook voor Sagan, maar hij is er al een tijd niet meer bij helaas. Voor Van Avermaet is dit een aankomst met veel emotionele waarde, daarnaast is het tijdens deze Tour een van de weinige overgebleven kansen voor hem om er nog iets van te maken.

Deze rit kan twee kanten op, waarbij ik het vermoeden heb dat BMC een grote rol gaat spelen. Van Avermaet zou, samen met enkele andere renners, voor een Revel-scenario kunnen gaan. Vorig jaar reed er tijdens de rit naar Revel een grote groep weg, met bijna alleen maar snelle mannen. Sagan, Matthews, Van Avermaet, Boasson Hagen, noem ze allemaal maar op. Dit tot tevredenheid van iedereen in het peloton. Het werd een vluchtersrit, maar dan wel een met een kopgroep die bijna niet mooier kan zijn.

Zou nu ook kunnen, dat Matthews en Van Avermaet samen met wat andere gasten in de aanval gaan, waardoor de rest van het peloton een snipperdag kan nemen. Het tweede scenario zou zijn dat er een matige kopgroep wegrijdt, waarna BMC en Sunweb de boel mogen gaan controleren. Hoe dan ook verwacht ik dat vooral die twee jongens er alles aan gaan doen om een gooi naar de ritzege te doen, linksom of rechtsom.

1. Van Avermaet. Buiten het feit dat hij hier al eens won heeft Krek ook nog eens goede benen. In het begin van de Tour ging het niet zo geweldig met vriend Olvarit, maar ondertussen is de vorm er. Tijdens de afgelopen rit, die veel te zwaar voor hem zou moeten zijn, ging hij verrassend lang mee. Naar eigen zeggen heeft hij superbenen. Met die benen gaat hij absoluut iets proberen. Het liefst in Rodez, de plaats waar zijn carrière voor altijd zou veranderen.

2. Matthews. Hij kan zoals hij al vaker tijdens deze Tour heeft gedaan vroeg in de aanval gaan, dat lijkt me tijdens deze rit nuttiger dan tijdens de andere ritten waar hij het probeerde. Of hij wacht en zet zijn mannen op kop van het peloton, dat kan ook. Het moraal zal in ieder geval hoog zijn na de overwinning van ploeggenoot Barguil. Bij Sunweb zijn ze bezig aan een behoorlijke Tour, hoewel het vooral van Barguil en Matthews moet komen. Matthews zal ook nog graag een overwinning willen en deze rit lijkt daar uitermate geschikt voor. Hoewel er tot nu toe altijd wel mensen beter zijn gebleken.

3. Gilbert. Reed nog even in de aanval tijdens de vorige rit, maar al die lange beklimmingen waren toch wat te zwaar. Desalniettemin liet hij zien dat het met de vorm best goed zit. Zulke korte muurtjes waren niet al te lang geleden nog zijn specialiteit, alleen in Longwy viel hij nogal tegen. Nu krijgt hij een herkansing, hier moet er toch meer mogelijk zijn dan een 22e plaats. Bij zijn wonderjaar hoort ook nog een goede uitslag in de Tour.

4. Bakelants. In 2015 was hij derde op deze aankomst. Op gepaste afstand van Sagan en Van Avermaet, maar alsnog een knappe prestatie. Dat zou nu ook weer moeten lukken, als hij er voor mag gaan. Met Bardet zo hoog in het klassement is het maar de vraag hoeveel vrijheid Jantje heeft om z'n eigen ding te doen. Toch zou dat tijdens deze rit geen probleem moeten zijn. Hier heeft Bardet weinig aan Bakelants en daarom moet Jan maar lekker dat ding op gaan sprinten. Winnen moet ie natuurlijk niet doen, dat is zielig voor de rondemissen.

5. Bettiol. Vijfde op de aankomst in Longwy, dus dan kan je hier ook vooraan eindigen. De afgelopen ritten ook vrij sterk gereden, hoewel het allemaal vrij anoniem is. Desondanks een man om rekening mee te houden in de toekomst, maar nu eigenlijk ook al. Vooral op dit soort aankomsten.

Ilife A6 - robotstofzuiger in mooi jasje

Chuwi heeft onder de noemer 'Iliferobot' al meerdere robotstofzuigers op de markt gebracht. Op FOK! zijn al de V5S(/pro) en V5 gereviewed die beide goed uit de verf kwamen voor een prijs van rond de 120-150 dollar. Nu hebben we de A6 getest, een model wat zich meer focust op de wat mij betreft belangrijkere zaken. Het mistaat niet in de hoek van de kamer, en daarnaast is het ook een geupgrade model op meerdere vlakken en interessant om te kijken of dit een verbetering is. Prijstechnisch zit je wel in een iets hoger segment, rond de 220 dollar. 

'Criminelen zetten hacker in tegen haven'

Criminelen die de Rotterdamse haven wilden infiltreren, hebben daarvoor een hacker ingeschakeld. De hacker werd vorig jaar tijdens een patrouille ontdekt. Hij zat in een auto naast een man die bekendstond als iemand die gesmokkelde drugs uit containers op het haventerrein haalt. Dat meldt De Telegraaf op basis van een rapport over criminaliteit in de haven waar de krant de hand op heeft weten te leggen.

Uit het rapport, waarin voor het eerst de criminaliteit in het hele havengebied tussen Rotterdam en de Noordzee in 2015 en 2016 in kaart is gebracht, blijkt volgens de krant dat de politie zich grote zorgen maakt over drugscriminelen die steeds gehaaidere methoden gebruiken om de Rotterdamse haven te infiltreren. Zo ontdekte de politie een drugscrimineel die drones in de haven liet vliegen, waarschijnlijk voor informatie over de beveiliging.

Een van de andere manieren bleek daarnaast dus het inzetten van de hacker, die volgens chef van de Rotterdamse Zeehavenpolitie Jan Janse geen kleine jongen is in de hackerswereld. De hacker had op het moment dat hij in de auto werd betrapt een laptop bij zich, die hij snel dichtklapte. Omdat werd geweigerd toegang tot de laptop te verlenen, ging het apparaat naar het Nederlands Forensisch Instituut. De laptop bleek zo goed beveiligd dat het zestien maanden duurde voordat toegang werd verkregen tot de gegevens. Die worden nu bekeken.

Imagoschade
Volgens Janse, die uit onderzoeksbelang terughoudend is met informatie, was de terminal gehackt en daarmee ook een van de grootste rederijen van de wereld. Toen de terminal werd geïnformeerd, erkende die gehackt te zijn, maar uit vrees voor imagoschade was geen aangifte gedaan en wilde het bedrijf ook niet meewerken.

Janse stelt dat het wel vaker gebeurt dat bedrijven uit vrees voor imagoschade gene aangifte doen. Die houding is volgens Janse na de grote hackersaanval eind juni wel veranderd. Het hacken van de terminal APM2 heeft op iedereen indruk gemaakt, zegt hij. Bedrijven beseffen dat ze snel de sigaar kunnen zijn. De hackers leken niet echt behoefte te hebben aan losgeld, waardoor de vraag is gerezen wat dan het motief was.

'Criminelen zetten hacker in tegen haven'
'Criminelen zetten hacker in tegen haven' (Foto: BuzzT)

Wade en Hopp falen tegen Noord-Amerikanen op US Darts Masters

De darters zijn in het kader van de World Series of Darts in Las Vegas voor de US Darts Masters. Acht toppers van de PDC namen het op tegen acht Amerikaanse qualifiers. Twee Amerikanen wisten zelfs te winnen. 

De Nederlanders hadden weinig problemen. Raymond van Barneveld moest even warmdraaien, maar won met 6-3 van David Cameron. Michael van Gerwen gunde Chris White geen leg. 

James Wade speelde tegen de pas 21-jarige Dawson Murschell. De Canadees reist al regelmatig naar Europa om de jeugdtour van de PDC te spelen en stond deze week voor het eerst op het grote podium. Hij kwam 3-1 voor tegen Wade, maar toch leek de Engelsman de slotleg te gaan winnen. The Machine haperde alleen, miste zes matchdarts en dat zorgde voor een ware explosie bij Murschell. 

De beslissende pijlen van Dawson Murchell. (Twitter.com/OfficialPDC)

Ook Dave Richardson wist van een PDC-topper te winnen. Hij won met 6-3 van Max Hopp. Het jonge Duitse talent mocht mee om evaring op te doen, maar lijkt niet door te stoten naar de top. Woensdag was al de US Darts Championship met de acht amerikaanse qualifiers. Dat toernooi werd gewonnen door Willard Bruguier. Hij won in de finale met 6-5 van Dave Richardson. Bruguier heeft zich daarmee geplaatst voor het WK in Londen. Hij moest in de eerste ronde van de US Darts Masters met 6-4 zijn meerdere erkennen in Gerwyn Price. 

Zaterdag gaat het toernooi verder met de kwartfinales, halve finales en finale. De partijen zijn dan best of vijftien legs. 

US Darts Masters - Eerste ronde
Daryl Gurney 6-2 Dennis Sayre
Gerwyn Price 6-4 Willard Bruguier
Dave Richardson 6-3 Max Hopp
Raymond van Barneveld 6-3 David Cameron
Dawson Murschell 6-5 James Wade
Peter Wright 6-3 Shawn Brenneman
Michael van Gerwen 6-0 Chris White
Gary Anderson 6-0 Jayson Barlow


Kwartfinales - zaterdag
Dawson Murschell v Gerwyn Price
Michael van Gerwen v Dave Richardson
Gary Anderson v Raymond van Barneveld
Peter Wright v Daryl Gurney

Halve  finales
Van Gerwen/Richardson v Murschell/Price
Anderson/Van Barneveld v Wright/Gurney

'Honderden sporters seksueel geïntimideerd'

Honderden amateursporters hebben ongewenst seksueel gedrag meegemaakt binnen hun sportclub. Uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag onder 15.000 mensen die in verenigingsverband sporten of gesport hebben, blijkt dat ruim 4 procent van hen aangeeft ongewenst seksueel gedrag te hebben meegemaakt.

EenVandaag vond binnen twee weken 642 slachtoffers die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie binnen hun sportclub. Zes op de tien hebben serieuze verbale intimidatie meegemaakt. Meer dan de helft, 57 procent, heeft te maken gehad met fysieke intimidatie. Dit varieert van ongewenste aanraking, wat in 47 procent van die gevallen voorkwam, tot ernstigere vormen van seksueel misbruik (14 procent), zoals het verrichten van seksueel getinte handelingen, aanranding en verkrachting.

Ongewenst seksueel gedrag komt het vaakst voor bij teamsporten en contactsporten. Twee op de drie slachtoffers was minderjarig. Echt verschil tussen seksen is er niet: ongeveer de helft van de slachtoffers is vrouw, de andere helft man. Bij mannen lijkt het misbruik wel jonger te beginnen. Meer dan de helft, 57 procent, is jonger dan zestien jaar en een op de vijf zelfs jonger dan twaalf jaar.

In 41 procent van de gevallen was de dader een trainer. Andere spelers van de club of teamgenoten waren bij 38 procent de dader en actieve leden van de club, zoals vrijwilligers en bestuursleden, bij 23 procent.

Bijna de helft van de slachtoffers heeft met niemand over hun ervaring gesproken. Een op de tien maakte melding bij de sportclub en slechts 1 procent deed aangifte.

'Honderden sporters seksueel geïntimideerd'
'Honderden sporters seksueel geïntimideerd' (Foto: ANP)

Roemer wil straks weer lijsttrekker worden

SP-leider Emile Roemer wil bij de volgende verkiezingen opnieuw lijsttrekker worden. Hij heeft dat zaterdag gezegd in een interview met het AD. "Als ik de kans krijg een vierde keer de lijst te trekken, dan is me dat een lief ding waard." Wanneer de nieuwe verkiezingen komen maakt Roemer niet uit. "Of dat nu in november is omdat het kabinet er niet uit komt, of over vier jaar."

De afgelopen verkiezingen verloor de SP een zetel. Ook eerdere verkiezingen onder Roemers leiding waren geen succes. Voor de laatste Kamerverkiezingen werd er door Kamerleden anoniem kritiek gespuid op zijn functioneren en waren er speculaties dat hij vervangen zou worden. Maar de SP-leider maakt zich geen zorgen over zijn houdbaarheidsdatum. "Wie had gedacht dat Mark Rutte na zijn strijd met Verdonk minister-president zou worden?"

Roemer wil straks weer lijsttrekker worden
Roemer wil straks weer lijsttrekker worden (Foto: ANP)

GenX gevonden in drinkwater van zes gemeenten

In zes gemeenten in Zuid-Holland is bij meting van het drinkwater de giftige stof GenX gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat is uitgevoerd in opdracht van het AD.

GenX werd aangetroffen in het drinkwater van Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam. Volgens toxicologen mag er geen GenX in het water zitten. De concentraties die nu zijn gemeten zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid.

GenX wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht en komt in het oppervlaktewater terecht. Langdurige blootstelling is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

GenX-stoffen worden gebruikt als vervanging van het giftige Perfluoroctaanzuur (PFOA), een grondstof voor het maken van teflon. Deze lozingen zijn door Chemours beëindigd, blijkt uit metingen door Rijkswaterstaat. Eerder dit jaar bleek nog dat de chemische fabriek van Chemours jarenlang te veel PFOA heeft uitgestoten. De gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden kan daardoor inderdaad zijn aangetast, gaf staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) toe.

GenX gevonden in drinkwater van zes gemeenten
GenX gevonden in drinkwater van zes gemeenten (Foto: ANP)

Anita Doth gaat solo

Anita Doth gaat binnenkort weer het podium op. De zangeres, die vorig jaar een punt zette achter 2 Unlimited, start een solocarrière.

Het wereldberoemde house-duo dat Doth vormde met Ray Slijngaard kwam, na de successen in de jaren negentig, in 2009 weer samen. Ze traden zo'n tachtig keer per jaar op, maar eind vorig jaar vond Anita het genoeg. Door een conflict met de producer en persoonlijke problemen besloot ze te stoppen. Vlak daarna werd er bij de zangeres, die in 2009 borstkanker kreeg, opnieuw een bultje ontdekt.

"Goed", antwoordt Anita in het AD op de vraag hoe het nu met haar gaat. "Volgens de MRI-scan ben ik schoon. Het voelt alsof ik opnieuw ben gewekt en iemand zegt: 'Luister meid, maak er iets van. Ga niet lopen kniezen'. Ik heb net al het 2 Unlimited-materiaal opnieuw laten inspelen, zodat ik in mijn eentje ermee kan optreden. De eerste boekingen zijn al binnen."

Anita Doth gaat weer optreden
Anita Doth gaat weer optreden (Foto: BuzzE)

Drie doden bij ongeluk op A73

Een ongeval op de A73 tussen Maasbracht en Nijmegen heeft drie inzittenden van een auto zaterdagochtend het leven gekost. Een vierde inzittende raakte lichtgewond.

Volgens de politie vloog de auto bij de afslag Haps uit de bocht en reed daarna tegen een boom. De afrit is voorlopig dicht.

De identiteit van de slachtoffers moet nog worden vastgesteld. Het gaat om volwassenen, aldus de politie.

Akkoord over cao eierdozenfabrikant

De circa 180 medewerkers van eierdozenfabrikant Huthamaki uit Franeker krijgen er 2,25 procent loon bij. Leden van vakbond FNV stemden vrijdag in met het verhoogde bod van de werkgever. Daarmee is het nieuwe cao-akkoord met de looptijd van een jaar een feit.

Eerder dreigde FNV nog met acties en stelde de directie van Huthamaki een ultimatum om met een beter voorstel te komen. De directie wilde in eerste instantie de lonen wel verhogen, maar niet de verlaging van de pensioenpremie compenseren. Later deed het van huis uit Finse bedrijf een nieuw voorstel, waarin dat wel zat ingebed. "Het loont om voor jezelf op te komen", aldus FNV.

De cao van Huhtamaki Nederland liep 1 juni dit jaar af.

Akkoord over cao eierdozenfabrikant
Akkoord over cao eierdozenfabrikant (Foto: ANP)

Anouk Hoogendijk in Expeditie Robinson

Oud-voetbalinternational Anouk Hoogendijk is de derde bekende Nederlander die meedoet aan Expeditie Robinson. Donderdag werd al bekend dat Marieke Elsinga van RTL Late Night en acteur Roeland Fernhout meedoen aan het achttiende seizoen.

Anouk speelde in juni haar laatste voetbalwedstrijd. Ze is de komende tijd analist van het EK vrouwenvoetbal bij de NOS. "Het hoge woord is eruit", zegt Anouk in een filmpje op de Facebookpagina van het realityprogramma. ''Ik mag het eindelijk van de daken schreeuwen. En daar ben ik heel erg blij om want het was zo moeilijk om aan niemand te kunnen vertellen. En ik ben zo trots en zo blij dat mijn droom is uitgekomen."

Anouk, Marieke en Roeland zijn met twaalf andere BN'ers afgereisd naar een onbewoond eiland op de Filipijnen. De eerste uitzending van Expeditie Robinson is donderdag 7 september op RTL 5. Er doen dit jaar ook vier onbekende kandidaten mee: Ondernemer Herold Dat uit Asten, judoka Carlos Platier Luna uit Oldenzaal, verloskundige Imke Wieffer uit Enschede en Marlé Janssen uit Houten, die werkzaam is als onderhandelaar bij de politie.

Festival Zwarte Cross is uitverkocht

Het festival Zwarte Cross is uitverkocht. Vrijdag om 20.30 uur gingen de laatste dagkaarten langs de kassa. De organisatie verwacht dit weekend 220.000 bezoekers in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Dat zijn er evenveel als vorig jaar toen het festival ook uitverkocht was. De organisatie raadt mensen zonder geldige kaartjes aan niet naar Lichtenvoorde af te reizen.

Zwarte Cross is een mix van muziek en theater op 32 podia, motorcross en stunts. Op de camping verblijven de komende dagen 25.000 bezoekers. Onder de vele artiesten zijn dit jaar Guus Meeuwis, Chef'Special, Rondé, Golden Earring, Rico en Sticks, Racoon, Jules Deelder, Kenny B, Wolfmother en Rowwen Hèze.

Het thema van de 21e editie van Zwarte Cross is 'Vaak bu-j te bang!'. Dat betekent vrij vertaald 'maak je toch geen zorgen' of 'spring eens in het diepe'.

Het festival in Lichtenvoorde duurt tot en met zondag.

Festival Zwarte Cross is uitverkocht
Festival Zwarte Cross is uitverkocht (Foto: BuzzE)

'Omgekomen Duitse vrouwen woonden in Egypte'

De twee Duitse vrouwen die vrijdag bij een steekpartij in een resort in Egypte werden gedood, woonden daar permanent. Dat meldt persbureau DPA.

De aanvaller zwom van een openbaar strand naar het Zahabia Hotel. Daar stak hij de Duitsers en twee andere personen neer. De dader verwondde daarop nog twee mensen bij het naastgelegen resort Sunny Days El Palacio. De man is opgepakt. Over zijn motief is niets bekend.

'Omgekomen Duitse vrouwen woonden in Egypte'
'Omgekomen Duitse vrouwen woonden in Egypte' (Foto: ANP)

Carrie Fisher en Oprah zijn Disneylegendes

Carrie Fisher is vrijdag postuum opgenomen als Disney Legend. Ook haar Star Wars-collega Mark Hamill en nog negen anderen die voor de camera en achter de schermen werkten voor Disney ontvingen die eer van de filmstudio.

Onder de 'legendes' zijn ook Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey, die haar The Oprah Winfrey Show begon op een kanaal van Disneydochter ABC en rollen had in Disneyfilms Beloved, Princess And The Frog en volgend jaar in A Wrinkle in Time. Oprah bedankte tijdens de ceremonie in het Californische Anaheim het bedrijf voor de steun door de jaren. "Disney liet mij mezelf zijn. En mij elke dag de verhalen van gewone mensen vertellen. Daarom betekent dit veel voor me: voor mij zijn die verhalen heilig. Onze gemeenschappelijke ervaringen delen, dat is wat een Legend zijn voor mij is."

Ook Marvellegende Stan Lee (94) was aanwezig bij de ceremonie. Stan verloor vorige week na bijna zeventig jaar huwelijk zijn vrouw Joan, die werd geëerd in een compilatievideo. De bedenker van onder meer Spider-Man, X-Men en Dr. Strange vertelde dat hij als kind ooit maanden spaarde om een boek over Walt Disney te kopen. "En nu sta ik hier en krijg ik deze eer van zijn bedrijf. Dat geloof je toch niet?"

Droom
Carrie Fisher wilde stiekem altijd een Disneyprinses zijn, verklaarde haar dochter Billie in een statement. De jonge actrice schreef: "Ze vond het dan ook geweldig dat ze onderdeel werd van Disney. Een Disneyprinses en een Legend zijn was een grote droom die uitkwam voor haar geweest."

De Legends vormen de eigen Hall of Fame van Disney. Het bedrijf eert met de titel personen die een "buitengewone en wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de Walt Disney Company". Eerder aangewezen Legends zijn onder meer Julie Andrews, Walts neefje Roy E. Disney en weduwe Lillian, George Lucas, Johnny Depp, de Golden Girls en componisten Alan Menken, Phil Collins en Elton John. De ceremonie vindt elke twee jaar plaats.

Carrie Fisher en Oprah zijn Disneylegendes
Carrie Fisher en Oprah zijn Disneylegendes (Foto: BuzzE)

DMX op borgtocht vrijgelaten

DMX is weer op vrije voeten na het betalen van een borgsom van een half miljoen dollar, meldt TMZ. DMX had zichzelf deze week aangegeven bij de politie omdat hij door de Amerikaanse fiscus wordt beschuldigd van het ontduiken van 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) aan inkomstenbelasting.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Openbaar Ministerie zegt tegen TMZ dat de rapper heeft verklaard niet schuldig te zijn aan de waslijst van veertien punten die in de aanklacht worden genoemd. De 46-jarige rapper verzweeg onder andere inkomsten uit royalties en een vergoeding die hij kreeg voor deelname aan een televisieshow.

DMX mag dan vrijgelaten zijn, hij is wel verplicht om dichtbij huis in de omgeving van New York te blijven. Hij wordt ook aan strikte drugstesten onderworpen en mag, nu hij op borgtocht vrij is, geen vuurwapens dragen. Naar verluidt beslist de rechtbank tijdens een toekomstige zitting of de rapper toestemming krijgt om op te treden buiten de regio New York.

DMX op borgtocht vrijgelaten
DMX op borgtocht vrijgelaten (Foto: BuzzE)

Pentagon meldt dood IS-leider Afghanistan

De leider van Islamitische Staat in Afghanistan, Abu Sayed, is eerder deze week om het leven gekomen. Dat gebeurde volgens het Pentagon door een aanval op het hoofdkwartier van de terreurorganisatie in de provincie Kumar.

Defensie-woordvoerster Dana White verklaarde vrijdag dat door de actie van de Amerikaanse strijdkrachten ook andere IS-leden zijn gedood. Dat betekent volgens haar een "belangrijke ontregeling van de plannen van de terroristische groepering de aanwezigheid in Afghanistan uit te breiden".

Pentagon meldt dood IS-leider Afghanistan
Pentagon meldt dood IS-leider Afghanistan (Foto: ANP)

Paleis Noordeinde opent weer de deuren

De deuren van Paleis Noordeinde gaan zaterdagmorgen voor het tweede achtereenvolgende jaar open voor het publiek. De tienduizend entreekaarten voor de vier achtereenvolgende zaterdagen dat belangstellenden een kijkje kunnen nemen in het koninklijke kantoor, waren eind vorige maand in één dag uitverkocht. Voor de Koninklijke Stallen die vanaf 18 juli ook zijn te bezichtigen, zijn nog wel voldoende kaarten te koop.

Bezoekers krijgen iets meer te zien dan vorig jaar. Zo is de zogenoemde Marot eetzaal nu ook geopend. In deze ruimte worden een aantal keer per jaar de 'uitblinkerslunches' gehouden. Ook het dit voorjaar in gebruik genomen nieuwe Delftsblauwe koninklijk servies is tijdens de rondleiding te zien.

Toelichting en uitleg worden gegeven door paleismedewerkers zelf, van telefoniste tot algemeen secretaris van de koning. Bij de proefopenstelling vorige week bleken ze dat met aanstekelijk enthousiasme te doen. Koning Willem-Alexander heeft vorig jaar middels brieven van tevreden bezoekers over diezelfde medewerkers veel 'positieve reacties' ontvangen, zo vertelde hij vorige week aan de pers.

Paleis Noordeinde opent weer de deuren
Paleis Noordeinde opent weer de deuren (Foto: ANP)

Maker van slimme sapcentrifuge loopt leeg

Het zijn zware tijden voor Juicero, de maker van een slimme sapcentrifuge die symbool is komen te staan voor soms nutteloze hypes uit Silicon Valley. Het bedrijf kreeg zonder problemen 120 miljoen dollar van investeerders, waaronder Google, om een fruitpers te ontwikkelen, maar een succes is het niet.

Daarom wordt een kwart van de medewerkers ontslagen en gaat de prijs van de centrifuges verder omlaag. Het moet Juicero nieuw levensbloed geven. Het personeel van Juicero werd op de hoogte gebracht in een brief, die in handen is gekomen van tijdschrift Fortune.

De stijlvolle Juicero-centrifuge, die via wifi verbinding met internet kan maken, kwam in maart vorig jaar op de markt voor 699 dollar. Het apparaat kan alleen speciale design-zakjes met gesnipperde organische groente en fruit persen. Voor het persen moet het apparaat de QR-code op het zakje scannen. Om die zakjes te krijgen, moeten gebruikers een abonnement afsluiten bij Juicero. Elke week krijgen ze vijf zakjes, van 5 tot 7 dollar per stuk.

Kritiek
Juicero kreeg vanaf het begin veel kritiek, het werd gezien als het ultieme luxevoorwerp. Een overdreven geavanceerde oplossing voor een probleem dat geen probleem is, zeiden critici. Al na een paar maanden zakte de prijs naar 399 dollar. Tot overmaat van ramp ontdekte persbureau Bloomberg dat mensen zelf in staat waren, met spierkracht, om sap uit een zakje te drukken. De pers was daar helemaal niet voor nodig.

"De huidige prijs voor de pers en de zakjes zijn niet realistisch", meldt topman Jeff Dunn nu in zijn brief. Juicero werkt aan een opvolger. Hoe die er uit komt te zien en wat hij moet kunnen, is nog niet bekend.

Brand in wolkenkrabber Hawaii

In een 36-verdiepingen hoge flat in Honolulu in de Amerikaanse staat Hawaii is vrijdagnacht brand uitgebroken. Het gaat volgens lokale media om het Marco Polo-gebouw op Kapiolani Boulevard, waar 568 appartementen in gevestigd zijn.

Bij de brand zouden inmiddels 3 doden gevallen zijn en tenminste 16 gewonden. Verschillende mensen zouden nog vast zitten in hun appartement, terwijl zestig brandweermensen de brand bestrijden. Helikopters cirkelen om de torens heen.

Op social media zijn via Periscope beelden te zien van de wolkenkrabber, waar de vlammen uitslaan. Verschillende gewonden worden ter plekke behandeld. 

Murray en Hingis stomen door naar finale Wimbledon

Jamie Murray en Martina Hingis stomen met volle vaart door in het gemengd dubbelspel op Wimbledon. De Brit en zijn Zwitserse partner stonden nog geen set af en ook in de halve finale gebeurde dat vrijdag niet.

Het als eerste geplaatste duo had het één set wat moeilijker dan ze dit toernooi hebben gehad, maar de Braziliaan Marcelo Demoliner en de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez konden het ijzersterke duo niet uit de finale houden: 6-2, 7-5.

Murray hoopt zijn prestatie van tien jaar geleden te evenaren. Hij won als jong talent destijds met Jelena Jankovic de titel in het gemengd dubbel, voor broertje Andy in het enkelspel successen vierde. Hingis is uiteraard ook niet onbekend met het winnen van titels in Londen. In 1997 was ze de beste in het enkelspel, in 1996, 1998 en 2015 won ze het damesdubbel en met Leander Paes pakte de Zwitserse in 2015 ook de titel in het gemengd dubbel.

In de finale nemen de twee het op tegen de Fin Henri Kontinen en de Britse Heather Watson, de titelverdedigers op Wimbledon. In de halve finale rekenden ze af met het als tweede geplaatste duo Bruno Soares en Elena Vesnina. Kontinen en Watson waren het Braziliaans-Russische partnerschap met 6-4, 6-7 (6), 6-3 de baas.

FOK! Wat een weer: eerst zon, later regen

Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.

Vandaag begint de dag met af en toe wat zon, in het noordoosten is lichte regen mogelijk. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er in de avond in het westen en noorden een lichte bui vallen. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog als we het KNMI mogen geloven.

De temperaturen komen vandaag uit rond de 21 graden. De overwegend matige wind komt uit het westen vandaan.  

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1969 In het Belgische Dinant weigeren bij het afdalen van een steile helling de remmen van een Nederlandse bus, die daarop door een hek schiet en in de Maas stort. De chauffer en 20 passagiers komen om. De reisleidster en drie vakantiegangers weten uit de bus te ontsnappen.
1997 Seriemoordenaar Andrew Phillip Cunanan schiet modeontwerper Gianni Versace neer buiten zijn huis in Miami in Florida.
2002 De zogenoemde "Amerikaanse TalibanJohn Walker Lindh pleit schuld aan het helpen van de vijand en bezit van explosieven. Hij wordt veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.
2011 Na een brand stort een deel van het Zendstation Smilde in. Er vallen geen gewonden.
2016 Mislukte militaire staatsgreep in Turkije. 265 mensen komen om.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste Grand Slam-finale voor Taiwanees/Roemeens duo

Het damesdubbelspel op Wimbledon levert twee debutanten in een Grand Slam-finale op. De Taiwanese Chan Hao-ching is samen met haar Roemeense partner Monica Niculescu als negende geplaatst in Londen en de twee plaatsten zich vrijdag voor de eindstrijd.

Chan en Niculescu maakten een einde aan het geweldige toernooi van de Japanse Makoto Ninomiya en diens Tsjechische partner Renata Voracova. Die hadden het beiden nog nooit zover geschopt, maar in de halve finale moesten ze na een zware wedstrijd het hoofd buigen: 7-6 (4), 4-6, 9-7.

Het andere duo in de finale heeft al wel veel ervaring. De Russinnen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina spelen al jaren samen, wonnen Roland Garros en de US Open en zijn in Londen als tweede geplaatst. In de halve eindstrijd waren ze een maatje te groot voor de Duitse Anna-Lena Grönefeld en diens 42-jarige Tsjechische partner Kveta Peschke: 7-5, 6-2.

Legaal wiet kopen in apotheek Uruguay

In Uruguay begint woensdag een experiment met de gelegaliseerde verkoop van marihuana in apotheken. 4711 mensen die zich hebben geregistreerd voor de proef, mogen dan maximaal tien gram wiet per week kopen voor eigen gebruik.

Ze betalen 1,14 euro per gram, veel goedkoper dan op de zwarte markt. De overheid wil zo de macht van drugsbendes terugdringen.

Twee bedrijven in de omgeving van de hoofdstad Montevideo kweken de wiet, onder toezicht van de staat.

Legaal wiet kopen in apotheek Uruguay
Legaal wiet kopen in apotheek Uruguay (Foto: ANP)

Welshman (52) pakt wereldrecord voor push-ups in een uur

Een 52-jarige Welshman heeft zich van zijn fitste kant getoond. Carlton Williams zette in 2015 het wereldrecord neer voor meeste push-ups in een uur (2220), maar dat record raakte hij kwijt aan een Zwitser, die er 2392 uit wist te persen.

Williams ging de uitdaging dus weer aan, met een duidelijk doel: "Ik wilde bewijzen dat ik de beste ben", zegt hij. Dat heeft hij gedaan ook, want na een uur stond de teller op maar liefst 2682 push-ups, niet verkeerd.

De fitte kerel moest zijn handen overigens op de grond houden en moest zakken tot zijn ellebogen een hoek van 90 graden maakte, dan zou het tellen als één push-up. Hij zakt bijvoorbeeld niet tot met zijn neus vlak boven de grond. Wel nam hij overigens af en toe een korte adempauze, je moet immers niet gaan overdrijven.

De volledige recordpoging van Williams (Bron: YouTube)

Jotun tijdelijk gratis

GOG en Steam geen Jotun: Valhalla Edition tijdelijk weg. Jotun is een compleet met de hand getekende game over een Viking die een oneervolle dood is gestorven. Onacceptabel en daarom moet zij door het Noorse vagevuur dwalen om zichzelf te bewijzen. Jotun: Valhalla Edition kun je hier gratis claimen voor GOG en hier voor Steam. Ontwikkelaar Thunder Lotus komt spoedig met Sundered, een handgetekende horror platformer.

Vettel duizelig van nieuwe cockpitbescherming

De bescherming van coureurs in open auto's heeft van autosportfederatie FIA prioriteit gekregen en daarom wordt regelmatig getest om te kijken wat de beste manier is. Tijdens de eerste vrije training in Groot-Brittannië testte Ferrari-coureur Sebastian Vettel met een doorzichtige koepel voor zijn neus. Na afloop was de Duitser niet echt blij, omdat hij er duizelig van werd.

De FIA wil ervoor zorgen dat het hoofd van coureurs beter beschermd wordt om ongevallen zoals die van Felipe Massa in 2009 op de Hungaroring te voorkomen. Destijds kreeg de Braziliaan een veer van een andere auto tegen zijn helm en moest hij lang revalideren. Daarom is vorig jaar al een aantal malen een halo getest, met wisselende resultaten. Daarom wordt verder gezocht naar andere oplossingen die het liefst volgend jaar al op de auto's moeten zitten.

Op Silverstone was het de eerste keer dat er getest werd met het nieuwe doorzichtige schild en Vettel reed er slechts een rondje mee. Toch had de Duitser na afloop een duidelijke mening. "Ik werd er een beetje duizelig van. Je kunt niet heel goed naar voren kijken. Omdat het ding gebogen is, vervormt het je zicht behoorlijk."

Ook dook er nog een ander groot probleem op. De rijwind dook achter de helm van Vettel naar beneden en drukte zo het hoofd van de Duitser naar voren. "We zouden er eigenlijk een hele run mee rijden, maar ik vond het niks. Daarom hebben we hem er weer afgehaald."

Koekiemonster blijkt Cocaïnemonster

De politie in het Amerikaanse Marathon, in de staat Florida, heeft deze week een opvallende ontdekking gedaan. Een agent hield een auto staande wegens een probleem met zijn kentekenplaat en zijn geblindeerde ramen.

Op het moment dat de bestuurder het raam opende rook de agent een wietlucht, wat ertoe leidde dat de auto doorzocht werd. Daarbij werd een pop van Koekiemonster gevonden. Volledig onschuldig natuurlijk, ware het niet dat de pop toch wel wat zwaarder leek dan te doen gebruikelijk.

Een klein sneetje in de pop leek de agent ook niet helemaal normaal en met zijn collega ging hij op onderzoek uit. Koekiemonster werd aan gort gesneden en binnenin bleken twee zakjes snuifgoed te zitten, bij elkaar een dikke 300 gram.

De 39-jarige bestuurder werd gearresteerd wegens het smokkelen van cocaïne. 

Synchroonzwemzusjes De Brouwer maken indruk op WK, maar missen finale

Op het wereldkampioenschap synchroonzwemmen in het Hongaarse Boedapest hebben de zusjes Bregje en Noortje de Brouwer een uitstekende indruk gemaakt.

De 18-jarige tweelingzusjes uit Tilburg maken in Boedapest hun debuut op een groot seniorentoernooi. Vrijdag stond de kwalificatie voor de technische routine bij de duetten op het programma, met liefst veertig deelnemende teams.

Een plek bij de top-12 was vereist om in de finale aan te mogen treden, maar voor de De Brouwers zat dat er niet in. Heel veel scheelde het overigens niet en dat is knap van het duo dat in 2020 in Tokyo op de Olympische Spelen hoopt te staan.

De Nederlandse dames eindigden als zeventiende met 80,3033 punten, slechts iets meer dan drie punten onder de streep van de twaalfde plek. Ter illustratie: dat is een aanzienlijk kleiner verschil dan het verschil tussen de nummers één, Rusland, en de nummers drie, Oekraïne. 

Later op het WK verschijnen de zussen overigens ook nog in het water in de kwalificatie voor de vrije routine. 

Nederlandse schoonspringers niet door WK-kwalificaties 1-meterplank

Het wereldkampioenschap schoonspringen is voor Nederland niet al te indrukwekkend begonnen. In Boedapest stonden vrijdag de kwalificaties op de 1-meterplank op het programma, waar een plek in de top-12 nodig was voor plaatsing voor de finale.

Joey van Etten kwam daar bij de mannen niet bij in de buurt. In het veld van 51 deelnemers eindigde hij als 48e met ruim 243 punten uit zes sprongen, een aantal wat de toppers na vier sprongen al bijna bij elkaar hebben. Er viel wel een verrassing te noteren: de Oekraïner Illya Kvasha won op de vorige twee WK's zilver op dit onderdeel, maar werd slechts zestiende en mist de finale.

Bij de vrouwen stonden 42 deelneemsters op de startlijst, waaronder Daphne Wils. De Nederlandse werd 27e en haalde de finale dus ook niet. Dat was niet geheel verrassend, maar voor een andere dame was het mislopen van de finale een drama. China domineert het schoonspringen, maar de op het laatste moment opgeroepen Chang Yani kon de medailleverwachtingen bij lange na niet waarmaken: ze werd slechts veertiende en mist de finale. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.