KNVB was 'erg blij' met stijgende lijn onder Blind, spelersgroep aangeslagen

De KNVB was niet ontevreden met het werk van de inmiddels ontslagen bondscoach Danny Blind. Na het gemiste EK van vorig jaar werd volgens de bond duidelijk een stijgende lijn ingezet, ook al was daar op het veld, in de resultaten, de reacties en de publieke opinie bijzonder weinig van te merken. 

"We waren erg blij met de stijgende lijn die er sinds afgelopen zomer was", aldus commercieel directeur Jean-Paul Decossaux zondagavond op de persconferentie over het ontslag van Blind. "In de wedstrijd tegen Bulgarije zagen we er echter niets van terug en gezien de positie in de WK-kwalificatie moet je dan ingrijpen."

Een stijgende lijn is er met enig zoekwerk overigens zeker wel te vinden na het EK, twee keer zelfs: 'we' begonnen in september met een vriendschappelijke nederlaag tegen Griekenland, gevolgd door een gelijkspel tegen Zweden en zelfs een overwinning op Wit-Rusland in de WK-kwalificatie. Gelijk daarna zien we nóg een stijgende lijn: een kwalificatienederlaag tegen Frankrijk werd gevolgd door een gelijkspel met België en een knappe 1-3 overwinning tegen het in eigen huis nauwelijks verslaanbare Luxemburg. 

Zin om op een derde stijgende lijn te wachten had men niet, want na de nederlaag tegen Bulgarije was het gedaan. "Danny's reactie heeft het proces versneld. Hij vond zelf ook dat je het snel af moet ronden als je tot een dergelijk besluit komt", aldus Decossaux over Blind, die na de wedstrijd zelf al aangaf met de KNVB in gesprek te willen. 

De commercieel directeur zegt zelf wel een goede band te hebben met Blind. "Dit is afschuwelijk voor hem." Ook de spelers zijn volgens Decossaux niet blij met het verlies van hun niet al te succesvolle leider. "De spelersgroep reageerde aangeslagen, ook al zijn ze bij hun clubs ook wel gewend dat zulke dingen wel eens gebeuren. Of zij en Blind uit elkaar gegroeid waren? Nee, dat idee had ik niet."