Blind: "Zo kan het niet verder"

Bondscoach Danny Blind kan niet uitsluiten dat de nederlaag tegen Bulgarije hem zijn baan gaat kosten. Hij wacht af wat de KNVB met hem van plan is. Blind zag een onthutsend slecht Nederlands elftal dat met 2-0 ten onder ging tegen Bulgarije. Het WK is daardoor ver weg voor Oranje, dat vierde staat in de kwalificatiegroep.

"De eerste lange bal levert al gelijk een vrije trap op. Daarna lopen we tegen de 1-0 aan en zitten zij in het straatje waar ze willen zijn. Zij maken het heel klein, dan is het moeilijk en dan moet je de paar kansen die je krijgt afmaken. Wil je dan nog een punt halen, moet je die aansluitingstreffer maken. Daar waren we niet toe in staat", zo vertelt Blind precies wat elke kijker kon zien.

Blind geeft toe dat hij een risico nam met debutant Mathijs de Ligt. "Ik heb geoordeeld op basis van wat ik de afgelopen weken heb gezien en de indruk die hij mij gaf qua stabiliteit en persoonlijkheid. Ik had de overtuiging dat hij het aankon. Het is mijn verantwoordelijkheid dat het bij Mathijs niet helemaal goed ging dit keer. Ik moet even goed nadenken over de hele situatie. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld nu, te meer omdat ik al maanden een goed gevoel had over deze wedstrijd. Dan is het teleurstellend dat ook de grotere spelers niet gebracht hebben wat je van ze verwacht."

De keuzeheer weet dat er verandering nodig is voor de volgende interlands. "Nee, het kan niet zo verder. Het zal anders moeten. Ik moet voor mezelf nadenken. Het valt toch wel koud op m'n dak. Ik trek het me aan en dan is het logisch dat ik mezelf een spiegel voorhoud. Het is aan de KNVB wat zij met mij gaan doen."

"Er zijn facetten waar je direct de vinger op kan leggen. Dat heeft met scherpte te maken. Je weet dat zij vanuit de lange bal voetballen. Ik vond dit een cruciale wedstrijd om een goede positie in te nemen. Het belang was duidelijk. Daar hebben we met z'n allen niet naar kunnen handelen."