Wielrenners wachten op miljoenen prijzengeld

Veel wielrenners wachten nog steeds op het prijzengeld dat ze bij elkaar gefietst hebben. Officieel moeten de wielerkoersen van de UCI binnen 90 dagen de bedragen uitkeren, maar onder meer de Tour de France, Giro d'Italia, Criterium du Dauphine, Tour of Yorkshire, Tour of California en de Clásica San Sebastián lappen deze regels aan hun laars, zo meldt de NOS.

Het is regelmatig zelfs onduidelijk waar het voor de wielrenners bestemde geld is gebleven. Van de ruim 50 koersen die te laat uitbetalen worden er vijftien in Frankrijk verreden en dertien in Spanje. Soms duurt het een jaar voordat er geld overgemaakt wordt. Nederlandse koersen komen niet op de lijst voor. Officieel worden de bedragen via de nationale wielerbonden uitgekeerd, waardoor er veel vertraging optreedt.

Dit frustreert wielrenners, zoals Reinier Honig, die de afgelopen twee jaar reed voor Roompot, aan de NOS meldt. "Het is ontzettend vervelend. Voor ons 'kleine' wielrenners kun je van een minimumloon door middel van het prijzengeld een modaal inkomen maken. Als betalingen dan lang op zich laten wachten - soms komt het geld helemaal niet - is dat gewoon irritant."

Hierdoor mist een wielrenner een belangrijk deel van zijn inkomen, zeker op de niveaus onder de WorldTour. Op de Pro Continental Tour verdient een renner volgens Honig 1800 tot 1900 euro netto per maand en kan hij drie- tot vijfduizend euro prijzengeld per jaar ontvangen. Een jongere coureur verdient nog minder.

Volgens David Lappartient, voorzitter van de Franse wielerbond, is het geld van de Tour de France (ongeveer 2,3 miljoen euro, red.) voor eind december overgemaakt. Dat het op zich liet wachten komt door een nieuwe verdeelsleutel. Ook zei hij dat het geld van wedstrijden voor de Tour al overgemaakt zou zijn, maar dit klopt volgens Honig niet.

Er komt volgens Martin van Steen van CyclingService langzaam verbetering in de betalingen. Hij draagt hier met zijn bedrijf een steentje aan bij, omdat ook binnen de ploegen zelf het prijzengeld nog verdeeld moet worden.