FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 december 2016

Noorse schaatsers verslaan Nederland en winnen eindelijk weer

Tijdens de World Cup schaatsen in Heerenveen hebben de Noorse mannen eindelijk weer eens een overwinning kunnen vieren op de ploegenachtervolging. De laatste keer dat dat gebeurde was op 14 maart 2010, tijdens de World Cup-finale in het oude Thialf. 

Van die ploeg is niemand meer over - hoewel Håvard Bøkko mogelijk nog terugkeert - en dus is het de beurt aan de nieuwe Noorse generatie. Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen en Sindre Henriksen snelden op het Heerenveense ijs na 3:42,43 minuten over de finish.

De Noren waren daarmee een dikke halve seconde sneller dan Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Patrick Roest namens Nederland. Dat Italië ook weer op de weg terug is bleek in Heerenveen: Andrea Giovannini, Nicola Tumolero en Michele Malfatti, allemaal jonge twintigers, pakten een erg knappe derde plek.

World Cup Heerenveen - Uitslag ploegenachtervolging mannen:

# Land Tijd Verschil
1 Noorwegen 3:42.43  
2 Nederland 3:43.04 0.61
3 Italië 3:43.53 1.10
4 Japan 3:43.76 1.33
5 Canada 3:44.62 2.19
6 Nieuw-Zeeland 3:46.12 3.69
7 Polen 3:47.89 5.46
8 China 3:55.66 13.23
9 Verenigde Staten 4:01.83 19.40
10 Rusland DNF  

Japanse schaatsters winnen weer, valpartij Nederland

Het schaatsseizoen is nog jong, maar één ding is al duidelijk: de Japanse dames gaan als een trein. Onder leiding van dé revelatie van het seizoen, Miho Takagi, boekte de ploeg in Heerenveen de tweede World Cup-zege op rij op de ploegenachtervolging.

Ayana Sato en ploeggenotes Miho en Nana Takagi waren oppermachtig in Heerenveen. Het Japanse trio snelde na 2:59,51 minuten over de finish, waarmee het ruimschoots de snelste was. Nederland was na ruim twee ronden sneller, maar Linda de Vries ging onderuit en daarmee was het gelijk gedaan.

Gabriele Hirschbichler, Isabell Ost en Roxanne Dufter brachten Duitsland knap op het podium, terwijl Katarzyna Wozniak, Natalia Czerwonska en Katarzyna Bachleda-Curus Polen een mooie derde plek bezorgden. 

World Cup Heerenveen - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Japan 2:59.51  
2 Duitsland 3:02.47 2.96
3 Polen 3:03.50 3.99
4 Rusland 3:04.33 4.82
5 Canada 3:04.49 4.98
6 Verenigde Staten 3:04.63 5.12
7 Zuid-Korea 3:06.42 6.91
8 China 3:11.60 12.09
9 Nederland 3:38.15 38.64

Samsung zet killswitch in voor Note 7

Samsung gaat in de Verenigde Staten gebruikers van de inmiddels teruggehaalde Note 7 dwingen het toestel in te leveren of om te ruilen. Het technologiebedrijf komt met een speciale software-update die voorkomt dat de telefoon nog kan worden opgeladen. Daarmee wordt het toestel feitelijk onklaar gemaakt.

De Note 7 kan door een ontwerpfout in brand vliegen en Samsung heeft eerder besloten alle toestellen terug te halen. Tot dusver is meer dan 93 procent van de telefoons ingeleverd. Om ook de laatste 7 procent van de toestellen terug te krijgen, wordt de software-update vanaf 19 december uitgerold.

Bezitters van een Note 7 kunnen die omruilen voor een ander Samsung-toestel of hun geld terugkrijgen.

Samsung zet killswitch in voor Note 7
Samsung zet killswitch in voor Note 7 (Foto: BuzzT)

Uitslag FC Groningen - Roda JC

FC Groningen heeft in de Eredivisie een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van Roda JC. In de eigen Euroborg kwam de thuisploeg al snel op voorsprong en bleef in de rest van de wedstrijd de gevaarlijkste, waardoor een 2-0 overwinning verdiend was.

FC Groningen

2 - 0

Roda JC

10' Mahi
71' Sörloth
   
 
Gele kaart: Linssen (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.179
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen (Idrissi/76)
Rusnák (Linssen/58)
Van Weert
Mahi (Sörloth/69)
  Van Leer
Milec
Werker (Stassar/90+1)
Kum
Van Peppen (Paulissen/68)
Rosheuvel
Gullón
Ajagun
Auassar
Van Hyfte
Mytides (Djim/76)

Briatore: "Alonso gaat niet naar Mercedes"

Bij het Formule 1-team van Mercedes is nog altijd een stoeltje vrij voor 2017 nadat wereldkampioen Nico Rosberg ermee is gestopt. Fernando Alonso wordt vaak genoemd, maar volgens Flavio Briatore, zijn manager, gaat dat hem niet worden.

"Als bij een topteam een stoeltje vrijkomt wordt Fernando altijd wel genoemd", vertelt Briatore tegen La Gazzetta dello Sport"Hij heeft echter gewoon een contract en dat wordt gerespecteerd. In 2014 had hij bijvoorbeeld een clausule in zijn contract opgenomen, dat hij mocht vertrekken als hij geen wereldkampioen werd. Hij tekende toen geen nieuw contract, Luca di Montezemolo van Ferrari hield zich eraan en Fernando vertrok naar McLaren", doet Briatore uit de doeken.

Wie Rosberg op moet gaan volgen is dus nog altijd niet bekend, maar Pascal Wehrlein lijkt nog steeds een prima kans te maken. De Manorcoureur zit in het opleidingsprogramma van Mercedes en liet bij vlagen uitstekend rijden zijn tijdens het seizoen. 

UEFA benadeelt kleine landen in Champions League

Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA heeft ingestemd met een omstreden plan om de opzet van de Champions League te wijzigen. Dit betekent voor Nederland dat de landskampioen vanaf het seizoen 2018/2019 zeer waarschijnlijk al in de voorrondes aan de bak moet.

In de nieuwe opzet van de Champions League krijgen de vier grootste voetballanden, op dit moment Engeland, Spanje, Italië en Duitsland, ieder vier tickets voor de groepsfase van het kampioenenbal toegewezen. De clubs uit de overige Europese landen moeten strijden om de zestien overgebleven tickets.

In het plan mogen de nummers vijf en zes van de ranglijst twee clubs en de nummer zeven tot en met tien een club afvaardigen naar de groepsfase. De winnaar van de Champions League is net als de winnaar van de Europa League automatisch geplaatst, waardoor er voor de rest nog zes tickets te verdelen zijn, als deze twee clubs zich niet rechtstreeks geplaatst hebben. Nederland staat op dit moment dertiende op de ranking en alleen als AZ én Ajax dit jaar de finale van de Europa League halen is de begeerde tiende plaats dit seizoen nog in zicht.

Naast de wijziging van de opzet van het kampioenenbal zal vanaf het seizoen 2018/2019 ook het aanvangstijdstip van de duels gewijzigd worden. In plaats van 20.45 uur nu zullen twee groepsduels om 19.00 uur beginnen en zes om 21.00 uur. In de knockoutfase beginnen alle duels om 21.00 uur.

Verhoeven bij 'staredown' met Hari: "Ik ga hem neerslaan"

Er wordt al een tijdje over gepraat en zaterdag is het dan zover: veroordeeld crimineel Badr Hari neemt het in het 'kickboksgevecht van de eeuw' op tegen Rico Verhoeven. Vrijdag stonden de twee voorafgaand aan hun gevecht in Oberhausen tegenover elkaar na de weging, tijdens de zogenaamde 'staredown'.

De voor Marokko uitkomende Hari maakte al gelijk geen al te beste indruk. Hij kwam te laat opdagen, terwijl Verhoeven netjes op tijd aanwezig was. "Altijd laat komen he, beetje proberen de show te stelen", aldus Verhoeven, die er later nog aan toevoegde dat hij Hari zaterdag neer gaat slaan. 

Vervolgens stond de staredown nog op het programma, waarbij de heren tegenover elkaar stonden. Met name Hari leek zich niet helemaal op zijn gemak te voelen, terwijl Verhoeven er uiterst koel en weinig onder de indruk bij stond. 

Vanaf 21.45 uur is het gevecht zaterdag live te zien op Ziggo. 

Directeur Shanghai Shenhua is het zat: "We zijn de domme nouveau riche"

Shanghai Shenhua waarschuwt Chinese clubs voor het importeren van voetballers. Goedgelovige clubeigenaren betalen krankzinnige bedragen en krijgen er weinig voor terug.

"Er is een groeiende consensus in het Europese voetbal dat je Chinese clubs eenvoudig kan afzetten", sprak Wu Jingui, technisch directeur van Shanghai Shenhua, op een publiek evenement. "Tegenwoordig proberen zaakwaarnemers van trainers hun cliënten een driejarig contract bij een Chinese club te laten tekenen, om na één jaar weg te lopen met een flinke vergoeding. We zijn inderdaad de domme nouveau riche, met geld om te verbranden."

Wu roept Chinese clubs op uit te kijken met het aantrekken van grote namen uit het buitenland. "Er zijn maar weinig buitenlandse sterspelers die hier van de openingsdag van het seizoen tot aan de slotdag spelen, want ze kampen veelal met blessures. Zowel op de training als in hun privéleven gedragen ze zich niet professioneel. Velen komen naar China om alcohol te drinken en in nachtclubs te vertoeven. Zij hebben vrij spel."

Carlos Tevez, momenteel spelend bij Boca Juniors, verkast mogelijk naar Shanghai Shenhua. De Argentijnse spits is erover aan het nadenken. Wu: "De coach (Gus Poyet, red.) en de club zijn het er over eens dat er een noodzaak is een speler van een dergelijk kaliber aan te trekken. We halen alles uit de kast om deze deal te sluiten. Waar een wil is, is een weg." Shenhua speelde eind oktober de laatste wedstrijd van het seizoen en eindigde als vierde.

Dit jaar trokken diverse spelers naar China. Voor Hulk werd €56 miljoen neergelegd en Alex Teixeira kostte €50 miljoen. Voor Jackson Martínez werd ruim €30 miljoen overgemaakt en Graziano Pèlle trok voor €15 miljoen naar het Aziatische land.

Rutte benadrukt onafhankelijkheid rechters

Premier Mark Rutte benadrukte vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat Nederland een democratische rechtsstaat is met onafhankelijke rechters die mensen een eerlijk proces geven. Dat zei hij in reactie op het vonnis tegen PVV-leider Geert Wilders.

Hij wilde niet op het proces ingaan omdat Wilders in hoger beroep gaat. Hij gaat er wel vanuit dat het vonnis een eventueel ministerschap van Wilders niet in de weg zal staan. Hij herhaalde wel dat zijn VVD niet met de PVV zal samenwerken in een nieuwe regering, zolang Wilders zijn 'minder Marokkanen' -uitspraak niet heeft teruggenomen.

Rutte benadrukt onafhankelijkheid rechters
Rutte benadrukt onafhankelijkheid rechters (Foto: ANP)

Dijsselbloem (PvdA) roept op EU te versterken

"De ontwikkeling van de EU en haar instellingen is historisch en heroïsch geweest, maar te vaak te riskant. Er zijn risico's genomen bij het uitbreiden en verdiepen van de unie, zonder de Europese Unie tegelijk te versterken."

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in Maastricht bij de viering van het 25-jarige jubileum van het Verdrag van Maastricht. In dat verdrag tussen twaalf lidstaten waaronder Nederland, werd een monetaire unie met een gemeenschappelijke munt en begrotingsdiscipline (de 'Maastrichtnorm') overeengekomen. Dijsselbloem pleitte voor de voltooiing van de Europese bankenunie en de kapitaalmarktenunie.

"Wie de kranten leest vandaag zou denken dat Europa en zeker de euro aan hun einde zijn. Terwijl het economische herstel doorzet en elk jaar sterker wordt. Zo is het gemiddelde begrotingstekort in de eurozone van 6 naar 1,8 procent gedaald."

Dijsselbloem roept op EU te versterken
Dijsselbloem roept op EU te versterken (Foto: ANP)

Bende Somalische mensensmokkelaars ontmanteld

De Europese politie-eenheid Europol meldt de ontmanteling van een bende die circa vijfhonderd Somaliërs naar Nederland en andere Europese landen zou hebben gesmokkeld. Een van de hoofdverdachten komt uit Geleen, aldus Europol. Hij werd op grond van een Europees aanhoudingsbevel gearresteerd. Andere verdachten komen uit de Franse steden Parijs, Modane en Straatsburg.

De bende is tijdens een gezamenlijke actie in diverse landen op 6 en 7 december uitgeschakeld, schrijft Europol in een vrijdag uitgegeven persverklaring. Eerder dit jaar werden al verdachten in Italië aangehouden.

De bende wordt ervan verdacht de vijfhonderd Somaliërs per auto, bus en trein naar onder meer Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te hebben gesmokkeld. Anderen reisden met vervalste reisdocumenten per vliegtuig vanuit Afrika via Aziatische landen naar Europa. De politie Limburg en de Landelijke Eenheid van de nationale politie zeggen vooralsnog geen nadere mededelingen te kunnen doen over de aanhouding in Geleen.

Bende Somalische mensensmokkelaars ontmanteld
Bende Somalische mensensmokkelaars ontmanteld (Foto: ANP)

'Geen gelijkspel meer in groepsfase WK voetbal'

Met ingang van het WK voetbal van 2026 zou een gelijkspel in groepswedstrijden niet meer mogelijk moeten zijn. Volgens The Times wil wereldvoetbalbond FIFA de remises in groepspartijen afschaffen.

Als het na negentig minuten spelen nog altijd gelijk staat moet volgens de plannen niet verlengd worden, maar moeten gelijk strafschoppen genomen worden. Op die manier wil men voorkomen dat ploegen in de groepsfase voor een salonremise gaan om er zo voor te zorgen dat ze allebei zeker zijn van een plek in de volgende ronde. 

De regels moeten in de knock-outfase wel gewoon gelijk blijven. Als onverhoopt geen beslissing valt in negentig minuten wordt verlengd, gevolgd door eventuele strafschoppen. Eerder liet de FIFA al weten dat het het WK uit wil breiden van 32 naar 48 deelnemende landen. 

Zieke clown Bassie wilde uit leven stappen

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, had tijdens zijn ziekteperiode zo veel pijn dat hij overwoog zelfmoord te plegen. Dat vertelde hij aan Shownieuws.

"Ik had doorlopend het idee dat ik met twee benen in een kokende pan met frituurvet stond. Ik heb een maand lang met de gedachte gespeeld er een einde aan te maken, zo'n pijn had ik", doet de clown uit de doeken.

Zijn vrouw en vrienden hielden Bassie op de been. "Ik heb het er met mijn vrouw over gehad, maar toen dacht ik: wees niet zo'n schijtluis, Van Toor. Ik ga haar niet laten zitten met een zak met geld, een nieuw huis en een hoop verdriet. Doe het niet en ga er weer tegenaan."

Bassie kreeg in april tijdens een vakantie last van een auto-immuuninfectie. Hij is onder meer getroffen door de aangezichtsverlamming van Bell, waarbij de spieren van één helft in het gezicht ineens verlamd zijn. Bassie moest lang revalideren, maar wil de feestdagen weer thuis doorbrengen.

Zieke clown Bassie wilde uit leven stappen
Zieke clown Bassie wilde uit leven stappen (Foto: BuzzE)

Schaatser Poutala plugt boek voor de start

Als sporter in een relatief kleine en weinig bekeken sport moet je soms eens wat anders proberen om onder de aandacht te komen. Dat zal ook de Finse sprinter Mika Poutala gedacht hebben voor de start van de 500 meter tijdens de World Cup in Heerenveen. 

Poutala heeft een nieuw boek uitgebracht, To Succeed, en de excentrieke Fin bracht die graag even onder de aandacht. Tijdens het voorstellen, seconden voor de start, toonde hij zijn werk, waarna hij het aan een schijnbaar geïnteresseerde official gaf. Verder dan een zestiende plek kwam hij overigens niet.

Eerste trailer voor Spider-Man: Homecoming

Na de teaser heeft de samenwerking tussen Sony Pictures en Marvel Studios nu de eerste volledige trailer voor Spider-Man: Homecoming vrijgegeven. Het zijn de eerste beelden van Tom Holland als Peter Parker/Spider-Man sinds zijn gastrol in Captain America: Civil War.

Deze nieuwe Spider-Man is geen vervolg op de films met Tobey Maguire of Andrew Garfield, maar gelukkig is het ook geen (echte) reboot. Het is gewoon een nieuw verhaal over Spider-Man, met gastrollen van onder andere Robert Downey Jr. als Tony Stark en een connectie met het grotere Marvel Cinematic Universe. De trailer toont hier iets van, alsmede de nieuwe bad guys Shocker en Vulture.

Er is ook een 'internationale versie' van de trailer, die iets korter is en een aantal andere beelden bevat.

Spider-Man: Homecoming, van Jon Watts en met Michael Keaton, Marisa Tomei, Donald Glover en Jon Favreau, is in juli te zien.

Rus grijpt sprintzege in Heerenveen, Nederlanders matig

Tijdens de openingsdag van de World Cup schaatsen in het vernieuwde Thialf heeft de Rus Ruslan Murashov de zege op de 500 meter bij de heren gegrepen.

Murashov begon het seizoen stroef met twee valste starts in Harbin, maar inmiddels is hij lekker op dreef. Vorige week pakte hij eerste en tweede plekken in Astana, dit keer was het raak in Heerenveen. In de voorlaatste rit knalde Murashov naar een toptijd van 34,50 seconden. Daarmee verdreef hij de Pool Artur Was van de leiding. Was werd wel tweede dankzij zijn 34,79.

De derde plek ging naar de Amerikaan Mitchell Whitmore, die aanvankelijk door een vechtpartij voor een jaar geschorst werd, maar zijn schorsing teruggebracht zag worden. Met 34,81 verzekerde hij zich van het podium. 

Jan Smeekens werd met de achtste plek de beste Nederlander, maar de ogen waren vooral gericht op Daidai Ntab. Hij maakte vorige week grote indruk, maar kwam dit keer niet in de top-10 terecht.

World Cup Heerenveen - Uitslag 500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Ruslan Murashov RUS 34.50  
2 Artur Was POL 34.79 0.29
3 Mitchell Whitmore USA 34.81 0.31
4 Tingyu Gao CHN 34.83 0.33
5 Tae-Yun Kim KOR 34.92 0.42
6 Pavel Kulizhnikov RUS 34.93 0.43
7 Laurent Dubreuil CAN 34.94 0.44
8 Jan Smeekens NED 34.96 (5) 0.46
9 Yuma Murakami JPN 34.96 (8) 0.46
10 Kai Verbij NED 34.97 0.47
11 Nico Ihle GER 35.00 0.50
12 Daidai Ntab NED 35.01 (1) 0.51
13 Alex Boisvert-Lacroix CAN 35.01 (8) 0.51
14 Tsubasa Hasegawa JPN 35.07 0.57
15 Daniel Greig AUS 35.08 0.58
16 Mika Poutala FIN 35.12 0.62
17 Ronald Mulder NED 35.16 0.66
18 Roman Krech KAZ 35.22 0.72
19 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.25 0.75
20 Jun-Ho Kim KOR DNF  

Samsom verlaat per direct Tweede Kamer

Diederik Samsom treedt maandag af als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Dat maakte Samsom vrijdag bekend, nadat duidelijk was geworden dat hij de lijsttrekkersverkiezing had verloren van vicepremier Lodewijk Asscher. De Telegraaf meldt bovendien dat Samsom ook zijn Kamerzetel opgeeft.

In tegenstelling tot een eerder plan was hij toch zelf aanwezig om Asscher te feliciteren met zijn overwinning. Samsom zei ongelooflijk trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. "Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend."

Samsom treedt af als fractievoorzitter
Samsom treedt af als fractievoorzitter (Foto: ANP)

Schaatster Kodaira ook in Thialf de baas

De eerste World Cup-wedstrijd in het vernieuwde Thialf, in de A-divisie althans, is gewonnen door de Japanse Nao Kodaira. Ze was de beste op de 500 meter, waarmee ze na vier wedstrijden dit seizoen nog altijd ongeslagen is.

Kodaira reed in de voorlaatste rit tegen olympisch kampioene Lee Sang-hwa. De Zuid-Koreaanse maakte in de eerste bocht een forse misslag en was gelijk nagenoeg kansloos voor het podium, maar Kodaira trok uitstekend door. Het leverde haar een uitstekende tijd van 37,69 seconden op, niet ver boven het baanrecord in Heerenveen. 

Het podium werd gecompleteerd in de slotrit. De Chinese Jing Yu, die vorige week beide wedstrijden in Astana won, kwam tot 37,81. Haar tegenstandster Maki Tsuji moest zich gewonnen geven: de Japanse klokte 37,97 en pakte de derde plek. 

World Cup Heerenveen - Uitslag 500 meter dames

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.69  
2 Jing Yu CHN 37.81 0.12
3 Maki Tsuji JPN 37.97 0.28
4 Hong Zhang CHN 38.09 0.40
5 Olga Fatkulina RUS 38.12 (0) 0.43
6 Marsha Hudey CAN 38.12 (8) 0.43
7 Arisa Go JPN 38.19 0.50
8 Heather Bergsma USA 38.32 0.63
9 Sang-Hwa Lee KOR 38.33 0.64
10 Karolina Erbanova CZE 38.35 0.66
11 Heather McLean CAN 38.39 0.70
12 Brittany Bowe USA 38.46 0.77
13 Erina Kamiya JPN 38.58 0.89
14 Hege Bøkko NOR 38.67 0.98
15 Vanessa Herzog AUT 38.69 1.00
16 Marrit Leenstra NED 38.72 1.03
17 Floor van den Brandt NED 38.82 1.13
18 Nadezhda Aseeva RUS 39.16 1.47
19 Sugar Todd USA 39.19 1.50
20 Min-sun Kim KOR 39.31 1.62

Bosz: "El Ghazi was levensgevaarlijk"

Ajax gaf donderdagavond in de Europa League uit bij Standard Luik in de slotfase een voorsprong uit handen (1-1). Desondanks was trainer Peter Bosz na afloop tevreden.

"Ik ben niet pissig, want dan zou ik de spelers tekort doen", zei de oefenmeester voor de camera van FOX Sports. "Ik vind het jammer voor Nederland, want we hebben de punten nodig. Je moet de 2-0 maken en dan sleep je toch extra punten binnen", trapt hij een open deur in, doelend op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

De Belgische pers vond Standard in de tweede helft veel beter dan Ajax. Daar was Bosz het niet helemaal mee eens. "Tien minuten hadden ze ons onder druk, maar de rest van de wedstrijd hebben wij gedicteerd. Buiten een paar kansjes die zij hebben gehad, hebben wij hele grote mogelijkheden gehad."

Anwar El Ghazi blonk uit en maakte de goal namens de Amsterdammers. "Een geweldige goal", zei Bosz. "Ik vond hem goed spelen. Die linksback (Corentin Fiore, red.) werd terecht gewisseld, want hij had totaal geen vat op El Ghazi. Iedere keer in de één-tegen-één was hij levensgevaarlijk."

Een deel van het Ajax-publiek liet zich vroeg in de wedstrijd van de slechtste kant zien. "Onnodig, en jammer van een mooie avond en campagne", aldus Bosz. "Dat hoort er helemaal niet bij." Voor de knock-outfase hoopt Bosz op een 'makkelijke én mooie tegenstander'.

Terrorismeverdachte in Rotterdam aangehouden

De politie in Rotterdam heeft woensdag een dertigjarige man aangehouden die ervan wordt verdacht een terroristisch misdrijf voor te bereiden. Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat agenten een kalasjnikov AK-47 en twee volle magazijnen in het huis van de man hebben gevonden

De man kwam in beeld na informatie van de AIVD en onderzoek door de Rijksrecherche en is door de Dienst Speciale Interventies gearresteerd. Bij de huiszoeking vond de politie ook vier dozen met zeer explosief materiaal, een groot schilderij met daarop de beeltenis van een IS-vlag, mobiele telefoons en 1600 euro in contant geld.

De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor zeker twee weken vastgezet.

Terrorismeverdachte in Rotterdam aangehouden
Terrorismeverdachte in Rotterdam aangehouden (Foto: ANP)

Lodewijk Asscher nieuwe leider PvdA

Lodewijk Asscher is de nieuwe leider van de PvdA. De vicepremier heeft zittend partijleider Diederik Samsom verslagen in de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij, maakte voorzitter Hans Spekman vrijdag bekend.

Asscher wacht de zware taak de PvdA weer nieuw elan te geven in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. In de peilingen haalt zijn partij al geruime tijd hooguit een tiental zetels.

De voormalige wethouder in Amsterdam gold al jaren als de partijleider in de dop. Bij zijn overstap naar Den Haag werd hij meteen de aanvoerder van het PvdA-smaldeel in het kabinet. Dat kan hem in de verkiezingscampagne die wacht ook parten spelen. De samenwerking met de VVD, de natuurlijke vijand, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Asscher onderscheidde zich in de strijd met Samsom door stevig stelling te nemen tegen uitwassen van het vrije verkeer van werknemers in Europa.

Lodewijk Asscher nieuwe leider PvdA
Lodewijk Asscher nieuwe leider PvdA (Foto: ANP)

Van Persie sluit terugkeer in Nederland niet uit

Robin van Persie keerde donderdag met Fenerbahçe weer even terug op het oude nest. Na het duel met Feyenoord sprak de spits over zijn eigen toekomst en het Nederlands elftal.

De 33-jarige Van Persie ging in 2004 van Feyenoord naar Arsenal, maar of hij ooit in de Eredivisie terugkeert, vindt hij moeilijk te zeggen. "Ik ben nu een jaar of dertien weg uit Nederland. Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar en hoe langer ik wegblijf, hoe minder een terugkeer in je hoofd zit", vertelde de aanvaller op RTL7.

Mocht het wel zover komen, dan is de keuze snel gemaakt. "Er zijn maar twee clubs waarvoor ik dan zou spelen: Feyenoord en Excelsior. Maar ik kan niet in de toekomst kijken. De voetbalwereld is onvoorspelbaar, je weet nooit hoe het loopt. Ik ga niet te veel in de toekomst kijken, maar ik moet wel zeggen dat ik wel eens aan zo'n scenario denk."

Bij Fenerbahçe krijgt Van Persie langzaam maar zeker zijn topvorm terug. Sommige spelers vinden dat hij weer een uitnodiging voor het Nederlands elftal moet krijgen. "Leuk om te horen. Dat zijn complimenten", aldus de routinier die in oktober 2015 voor het laatst in actie kwam voor Oranje.

"Ik denk dat ik goed bezig ben. Het belangrijkste is dat ik plezier heb bij mijn club. Het is aan de bondscoach, zo simpel is het." In gesprek met FOX Sports voegde hij er nog aan toe dat hij er zeker klaar voor is. "De zin in Oranje is nooit weggeweest."

Politie bevestigt dood ex-crimineel Kok

De politie heeft bevestigd dat Martin Kok het slachtoffer is van de schietpartij bij een seksclub in Laren. Meerdere media meldden zijn dood al eerder.

Kok overleed in de nacht van donderdag op vrijdag op 51-jarige leeftijd. De voormalig crimineel en misdaadjournalist werd in de auto van zijn vader beschoten op de Hector Treublaan.

Kok was eerder doelwit van aanslagen. In juli werd een bom onder zijn auto gevonden. Een jaar geleden werd zijn huis beschoten. Hij werd door de politie beveiligd, aldus zijn advocaat Rutger van Veen.

Martin Kok werd diverse keren veroordeeld, onder meer voor een fatale mishandeling. Op zijn website Vlinderscrime.nl publiceerde Kok over strafzaken. Eerder dit jaar publiceerde hij passages uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder. Op last van de rechter moest hij de documenten weer verwijderen.

Politie bevestigt dood ex-crimineel Kok
Politie bevestigt dood ex-crimineel Kok (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat: stel reis over A27 uit

Automobilisten kunnen hun reis over de A27 vrijdagmiddag in beide richtingen het beste uitstellen. Dat adviseert Rijkswaterstaat naar aanleiding van een ongeluk met een vrachtwagen bij Lexmond.

De vrachtauto is daar door de middenberm gereden. De vangrail moet volgens de ANWB worden gerepareerd en dat gaat de nodige tijd kosten. In beide richtingen is de vertraging opgelopen naar meer dan een uur.

Het verkeer kan omrijden via de A2, maar ook daar ontstaan al lange files.

Rijkswaterstaat: stel reis over A27 uit
Rijkswaterstaat: stel reis over A27 uit (Foto: ANP)

Jenna Tatum: 'Channing is goed in bed'

Channing Tatum houdt wel van actie in de slaapkamer. Dat vertelt zijn vrouw Jenna in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Cosmopolitan.

"Ik ben een seksueel persoon", aldus Jenna. "We hebben zeker een fijn en gezond seksleven. Als danser sta je in nauw contact met je lichaam. Het is primordiaal, aards en natuurlijke seksuele energie en Channing voelt dat ook zo", onthult de danseres.

Channing (36) en Jenna (36) leerden elkaar kennen op de set van de dansfilm Step Up. Nog voordat het stel had gezoend hield Channing volgens Jenna de boot af. "Hij zei dat hij niet exclusief met me wilde daten", aldus Jenna. Maar na een avondje stappen met de andere dansers veranderde Channing van mening. "Hij had gedronken en bonkte op mijn deur. Hij had een sombrero op en zei: 'Ik kon niet stoppen met aan je te denken. Laten we dit doen. Ik wil met jou zijn' zei hij tegen me", vervolgt Jenna.

Na drie jaar daten trouwden het stel in 2009 met elkaar. In 2013 werd hun dochter Everly geboren.

Jenna Tatum: 'Channing is goed in bed'
Jenna Tatum: 'Channing is goed in bed' (Foto: BuzzE)

ProRail definitief weer publieke organisatie

ProRail wordt definitief weer een publieke organisatie. De ministerraad ging vrijdag akkoord met het voorstel om de spoorbeheerder, die nu nog een besloten vennootschap is, om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan met eigen rechtspersoonlijkheid (zbo).

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet zo meer greep krijgen op het bedrijf dat afgelopen jaren onder meer te maken had met kostenoverschrijdingen bij projecten. Ook verliep de samenwerking tussen het ministerie en ProRail niet optimaal. Tegen de structuurwijziging zijn veel bezwaren in de spoorsector.

Om procedures, werkwijzen, tarieven en jaarplannen te verbeteren overweegt het kabinet een gebruikersraad instellen. Daarin kunnen dan onder meer vervoerders, verladers en reizigers zitting nemen. Eind volgend jaar hoopt het kabinet de wet voor de structuurwijziging klaar te hebben.

ProRail definitief weer publieke organisatie
ProRail definitief weer publieke organisatie (Foto: ANP)

Opnieuw arrestatie wegens Duitse plofkraken

De politie heeft een dertigjarige man uit Utrecht gearresteerd wegens een reeks plofkraken in Duitsland. Hij wordt verdacht van een plofkraak en poging daartoe in het Duitse Ahaus-Graes en Laar in augustus dit jaar.

De Nederlandse en Duitse politie en Openbaar Ministeries werken al langere tijd samen om de daders van verscheidene plofkraken te vinden. Uit onderzoek van de politie was de man in Duitsland naar voren gekomen, maar zijn verblijfplaats was onbekend. De politie vond de man donderdag in een woning in Soest.

Dit jaar zijn al enkele Nederlandse criminelen in Nederland en Duitsland gepakt voor ram- en plofkraken.

Opnieuw arrestatie wegens Duitse plofkraken
Opnieuw arrestatie wegens Duitse plofkraken (Foto: ANP)

Nieuwe bluesalbum Rolling Stones al platina

Blue & Lonesome, het eerste studioalbum van de Rolling Stones in ruim tien jaar tijd, heeft de platina status bereikt. In het eerste weekend na de release zijn er al meer dan 28.000 exemplaren verkocht. Daarmee hebben de Stones het beste openingsweekend van 2016 op hun naam gezet, stelt de GfK Dutch Album Top 100.

Met de nieuwe plaat keren de rock 'n roll-legendes terug naar hun wortels - letterlijk en figuurlijk. De Stones begonnen in de jaren zestig als bluesbandje in West-Londen; de British Grove Studios waar zij Blue & Lonesome opnamen, ligt op een steenworp afstand van de pubs en clubs waar de muzikanten hun eerste concerten gaven.

De sfeer van Blue & Lonesome is los; de nummers op de plaat zijn allemaal live en spontaan ingespeeld. Op een aantal nummers worden Mick Jagger en zijn bandgenoten begeleid door oude vriend Eric Clapton. De recensies waren allemaal lovend.

Nieuwe bluesalbum Rolling Stones al platina
Nieuwe bluesalbum Rolling Stones al platina (Foto: BuzzE)

'83 verdachten in Brits misbruikschandaal'

Het aantal potentiële verdachten in het misbruikschandaal in het Britse voetbal bedraagt momenteel 83. Er zouden 98 clubs zijn betrokken bij het misbruik van kinderen. Dat meldt vrijdag de Britse omroep BBC op basis van een verklaring door de politie.

De politie onderzoekt alle voetbalafdelingen, van de betaalde klassen tot de amateurs, aldus de National Police Chiefs' Council (NPPC). De politie krijgt nog steeds veel telefoontjes over de affaire. De politie onderneemt in alle gevallen van aangifte snel actie.

In november traden oud-voetballers, onder wie ex-profs, naar buiten met de mededeling dat zij jarenlang misbruikt waren door de trainer van de club Crewe Alexandra, Barry Bennell. Een daarna ingestelde hulplijn werd vervolgens overstelpt met telefoontjes over seksueel misbruik bij meerdere clubs. De Engelse voetbalbond FA schakelde direct de politie in voor onderzoek.

'83 verdachten in Brits misbruikschandaal'
'83 verdachten in Brits misbruikschandaal' (Foto: ANP)

Dieren weten slecht raad met opwarming

Ongeveer de helft van de diersoorten weet geen raad met de opwarming van de aarde. De consequentie is dat een massaal uitsterven van diersoorten binnen vijftig jaar op gang kan komen.

Die alarmerende stelling komt van John Wiens, die wereldwijd wordt beschouwd als een leidende evolutiebioloog. Wiens leidde aan de universiteit van Arizona in de Verenigde Staten een studie naar de gevolgen van de almaar stijgende temperatuur op aarde, 1 graad Celsius sinds het begin van het industriële tijdperk. Rond 2100 kan de temperatuur al met 2,6 tot 4,8 graden gestegen zijn.

Hij onderzocht duizend diersoorten, waarvan 47 procent leed onder de klimaatverandering. Hij ontdekte dat allerlei diersoorten zich terugtrekken uit gebieden die te warm worden. Hij onderzocht diersoorten over de hele wereld twee keer, om zeker te zijn van de opwarmeffecten. Hij was onder meer in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Dieren kunnen volgens Wiens niet snel genoeg reageren op opwarming. Bovendien zijn er maar weinig plekken op aarde waar de opwarming tot nu toe ongemerkt aan voorbij is gegaan.

Dieren weten slecht raad met opwarming
Dieren weten slecht raad met opwarming (Foto: ANP)

Gelderland op weg naar economie zonder afval

Gelderland wil de eerste Nederlandse provincie worden waarin afval niet meer bestaat. De provincie steekt de komende drie jaar meer dan 100 miljoen euro in projecten die van Gelderland een 'afvalloze economie' moeten maken. Dat staat in het plan Groene Economie, dat Gedeputeerde Staten vrijdag publiceerde.

"Productieresten zijn pas afval als je het weggooit. Als je de resten gebruikt om er een nieuw product van te maken, is het een waardevolle stof. We willen voorkomen dat afval ontstaat," legt een woordvoerster uit. Een voorbeeld is het nieuwe bedrijfsgebouw van energiebeheerder Alliander in Duiven. Dat gebouw is geïsoleerd met oude kleding van werknemers. Beddenfabrikant Auping is een ander voorbeeld. Dat bedrijf wil aluminium voor bed-onderstellen gaan winnen uit regionaal ingezameld oud ijzer. Import uit China is dan niet meer nodig.

Volgens GS zal een afvalloze economie in Gelderland in 2030 zorgen voor 5000 nieuwe banen, de helft minder grondstofverbruik en 700 miljoen euro extra omzet.

Gelderland op weg naar economie zonder afval
Gelderland op weg naar economie zonder afval (Foto: ANP)

'ECB gunt Monte dei Paschi geen extra tijd'

De Europese Centrale Bank (ECB) gunt de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena geen extra tijd om de versterking van zijn kapitaalpositie te voltooien. Dat stelden diverse media vrijdag op basis van ingewijden.

Monte dei Paschi vroeg de ECB deze week om meer tijd, nadat de regeringscrisis in Italië de eerder met aandeelhouders afgesproken kapitaalinjectie van 5 miljard euro op losse schroeven had gezet. Na het vertrek van premier Matteo Renzi konden de aandeelhouders de veranderde politieke omstandigheden aanwenden om van hun toezeggingen af te zien. De bank wilde daarom drie weken extra de tijd, tot 20 januari, om het plan rond te krijgen.

De weigering van de ECB om de deadline te verschuiven zou een hulpoperatie door de Italiaanse overheid dichter bij brengen.

'ECB gunt Monte dei Paschi geen extra tijd'
'ECB gunt Monte dei Paschi geen extra tijd' (Foto: ANP)

Nederland wil opheldering Turken over spionage

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van de Turkse autoriteiten over imams in Nederland die informatie zouden vergaren over Turks-Nederlandse Gülen-sympathisanten. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag.

Aanleiding is berichtgeving op BNR Nieuwsradio over spionage door Turkse imams die in ons land actief zijn. Zij zouden persoonlijke gegevens verzamelen van journalisten, organisaties en scholen van mensen die ervan worden verdacht aanhanger van Fethullah Gülen te zijn.

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten deze zomer.

Niet de bedoeling
Volgens Asscher is het niet de bedoeling dat mensen hier informatie verzamelen over Nederlanders van Turkse afkomst. Hij wil nu eerst de feiten achterhalen, zei hij.

In april protesteerde het kabinet al bij de Turkse regering over bemoeienissen van het Turkse consulaat met Turkse Nederlanders. Zij werden opgeroepen om beledigingen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden.

Nederland wil opheldering Turken over spionage
Nederland wil opheldering Turken over spionage (Foto: ANP)

Nederland praat met VS over controles Schiphol

Nederland gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over Amerikaanse controles op Schiphol. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Amerikaanse controles op de Amsterdamse luchthaven zouden lange rijen op vliegvelden in de VS moeten tegengaan.

Rutte zei dat dit soort controles door Amerikaanse douaniers, ook bekend als 'preclearance', goed zouden zijn voor de Nederlandse economie en Schiphol aantrekkelijker maken. In andere landen, waaronder Ierland en Canada, worden al douanecontroles uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen.

Er zitten veel verschillende aspecten aan een dergelijk verdrag, benadrukte de premier. Hij verwacht dan ook dat de onderhandelingen wel een tot twee jaar gaan duren. Eenmaal aangekomen in de VS hebben de controles voordelen voor reizigers, omdat ze niet uren in de rij hoeven te staan, maar snel kunnen doorlopen. Ook voor het goederenvervoer zou het volgens Rutte voordelen opleveren.

Amerikaans grondgebied
Of controles hier zouden betekenen dat een stukje Nederland Amerikaans grondgebied wordt, of dat Amerikaanse agenten wapens op Schiphol zouden mogen dragen, daarop wilde Rutte niet vooruit lopen.

De VS dienden eerder dit jaar al een verzoek in bij de Nederlandse regering om preclearance-faciliteiten op te zetten op Nederlandse luchthavens

Nederland praat met VS over controles Schiphol
Nederland praat met VS over controles Schiphol (Foto: ANP)

Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt"

De hele dag je lees je hier op FOK! al veel nieuws over het vandaag uitgekomen rapport over het goed georganiseerde dopingsystemen in Rusland. Bij het schandaal zijn meer dan duizend atleten betrokken en ook de Russische geheime dienst speelde een belangrijke rol, het was zelfs zo gek dat mannelijk DNA werd aangetroffen in de urinestalen van atletes. Dat dit alles boven tafel is gekomen is volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, bewijs dat het anti-dopingsysteem nu goed werkt. Wel was hij verrast over de omvang van de fraude in Rusland.

"Meer dan duizend sporters zijn betrokken of hebben geprofiteerd van het systeem. Er zijn meer dan dertig sportbonden bij betrokken, net als de paralympische beweging. Het is een sportbreed probleem", zo reageerde Ram tegenover AD Sportwereld.

"Er blijkt nu ook dat door de veranderde procedures de Russen onder druk zijn komen te staan. De antidopingaanpak werkt. Er is heel veel bewijs, zoals DNA, zoutgehalte in urinestalen en krassen in de doppen van de urine- en bloedstalen. Er is hard bewijs op individueel niveau. Dat is de grootste winst." Aldus Ram die hiermee aangeeft dat het vergaarde overweldigende bewijs een overwinning is voor het wereld anti doping bureau (WADA) en de aangescherpte strijd tegen doping.

Waar het eerste rapport over de Russische dopingpraktijken in juli nog vooral het systeem blootlegde wordt het in de rapportage van vandaag concreter gemaakt zo benadrukt Ram. "Dit is concreet, er worden nu namen doorgegeven aan het WADA: olympisch medaillewinnaars zijn erbij betrokken, dus uitslagen zullen moeten worden herschikt. Tegen 595 sporters is individueel bewijs verzameld en dat is gedeeld met de betrokken federaties. Tegen een deel hiervan zal een tuchtprocedure worden gestart. Ik ben benieuwd waar dat toe zal leiden."

Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt" (Pro Shots / Action Images)
Ram over dopingschandaal: "Vernieuwde antidopingaanpak werkt" (Pro Shots / Action Images)

Champignonteler beboet voor illegale plukkers

Een champignonkwekerij in Standdaarbuiten heeft een boete van 264.000 euro gekregen omdat er in 2012 en 2013 Bulgaren illegaal aan het werk waren. Het Bulgaarse bedrijf dat de champignonplukkers in dienst had, kreeg dezelfde boete.

Volgens de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) waren er op het bedrijf in totaal 33 Bulgaren aan het werk zonder vergunning.

De champignonkwekerij ligt ook bij het Openbaar Ministerie onder de loep. Bij een inval vorig jaar werden 24 Bulgaren aangetroffen die vermoedelijk werden uitgebuit. Zij werkten voor een Bulgaars uitzendbureau. Het vermoeden bestaat dat ze jarenlang zijn onderbetaald, lange werkdagen moesten maken en amper vrije dagen kregen. Er werd destijds beslag gelegd op twee huizen en twee auto's van de champignonkweker.

Champignonteler beboet voor illegale plukkers
Champignonteler beboet voor illegale plukkers (Foto: ANP)

Swift en Malik zingen lied Fifty Shades 2

Taylor Swift en Zayn Malk hebben samen een duet gemaakt voor de film Fifty Shades Darker, het vervolg op Fifty Shades of Grey.

Het nummer 'I Don't Wanna Live Forever' verscheen vrijdagochtend opeens in de iTunes Store en Swift plaatste een deel van de videoclip op Twitter en Instagram. Malik plaatste op Instagram een foto van het tweetal, samen met een van de katten van Swift. In de Amerikaanse iTunes-lijst stond het nummer binnen een uur op de eerste plaats. Het Twitter-bericht werd binnen een uur bijna 15.000 keer gedeeld.

Fifty Shades Darker is het tweede deel van de verfilming van de succesvolle boekentrilogie over de sm-relatie tussen een naïeve studente en een rijke industrieel.

De film beleeft op 8 februari de Nederlandse première tijdens de Ladies Night. Op deze avond is twee maanden van tevoren al een stormloop ontstaan; nu al zijn er 30.000 tickets verkocht. Hiermee lijkt deze Ladies Night het record van voorganger Fifty Shades of Grey te gaan breken; deze trok 88.000 bezoekers.

Swift en Malik zingen lied Fifty Shades 2
Swift en Malik zingen lied Fifty Shades 2 (Foto: BuzzE)

Doping Rusland: mannelijk DNA bij ijshockeysters en de 'Hertoginnenlijst'

Een van de speerpunten van het Russische staatsdopingprogramma, volgens het vrijdag gepubliceerde definitieve McLaren-rapport, was de zogenaamde 'Hertoginnenlijst'. Deze werd gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi in 2014.

Op de Hertoginnenlijst stonden sporters van wie urinestalen na een dopingcontrole direct verwisseld moesten worden. Hun urine werd zo gelijk geruild voor eigen, dopingvrije urine dat lag opgeslagen in vriezers van de geheime dienst FSB. De stalen van deze atleten moesten worden geruild omdat zij de 'Hertogin' gebruikten: de bijnaam van een door laboratoriumdirecteur en klokkenluider Grigoriy Rodchenkov ontworpen dopingcocktail.

Rodchenkov werkte hard aan het verbeteren van de strijd tegen doping, maar gebruikte die kennis om een cocktail te ontwikkelen met een zo klein mogelijke periode waarin het gedetecteerd kon worden. Hij kwam op de proppen met een mengsel van oxandrolon, methenolon en trenbolon en noemde het de 'Hertogin'. 

Op de Hertoginnenlijst stonden 37 atleten, terwijl van 27 van hen tijdens de Spelen urinestalen genomen werden die in het laboratorium in Lausanne opgeslagen werden. Het onderzoeksteam van McLaren besloot die stalen te onderzoeken en ze bleken stuk voor stuk gemanipuleerd: alle flesjes bevatten minuscule sporen van manipulatie, zoals krasjes, die erop wezen dat de flesjes geopend waren en de urine omgewisseld was voor schone urine. 

Manipulatie werd ook gedaan met zoutoplossingen, zo bleek uit het onderzoek. Een aantal stalen bleken meer zout te bevatten dan mogelijk is in de urine van een gezond mens, terwijl een aantal andere stalen juist minder zout bevatten dan mogelijk: het lijkt erop dat de Russen zich hier en daar wat vergist hebben met de hoeveelheid zout. 

Het Russisch damesijshockeyteam stond aanvankelijk niet op de Hertoginnenlijst, maar toch mochten zij later ook gebruik maken van de 'supercocktail'. Het onderzoeksteam deed dan ook onderzoek naar de inhoud van de flesjes waar urine van de ijshockeysters in zou zitten, maar ook daar bleek mee geknoeid: in twee flesjes die volgens het etiket urine van Russische ijshockeysters bevatten werd mannelijk DNA aangetroffen, een theoretische onmogelijkheid aldus McLaren. 

Dat de Hertoginnenlijst in de top van Russische (sport)wereld bekend was komt in het rapport ook naar boven. Volgens McLaren blijkt uit het nodige bewijs dat onder meer de geheime dienst en de Russische minister van sport, Vitaly Mutko, op de hoogte waren van de namen van de sporters op de lijst. 

Geert Wilders schuldig aan aanzetten tot discriminatie

De rechtbank heeft Geert Wilders schuldig verklaard aan het aanzetten tot discriminatie. Het aanzetten tot haat is niet wettig en overtuigend bewezen. Deze vaststelling is volgens de rechter voldoende straf voor de PVV-leider.

De vorderingen van de 'slachtoffers' zijn verworpen en Wilders en de zogenaamde "benadeelde partijen" dragen hun eigen kosten. Volgens de rechtbank hebben ze geen rechtstreekse schade geleden aangezien Wilders hen niet persoonlijk of specifiek heeft aangesproken. De "benadeelde partijen" zijn dus niet ontvankelijk verklaard door de rechtbank.

Volgens de rechtbank heeft het OM Geert Wilders mogen vervolgen, de verdediging heeft altijd bepleit van niet. Ook verklaart de rechtbank dat 'ras' in het strafrecht een veel breder begrip is, dan in spraakgebruik en wetenschap. Juridisch gezien zijn Marokkanen dus een ras. Volgens de rechter moet hiervoor gekeken worden naar het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie (IVUR). Daarin wordt onder "rassendiscriminatie" verstaan elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van 'ras', 'huidskleur', 'afkomst' of 'nationale of etnische afstamming'.

19 maart 2014
Wilders heeft tijdens zijn speech op 19 maart 2014 een groep landgenoten op een voor iedereen heldere en duidelijke wijze geïdentificeerd door te verwijzen naar hun gemeenschappelijke afkomst. Hij zou de nationaliteit gebruikt hebben als ethnische aanduiding. Daarmee verwijst de gebruikte term Marokkanen naar de in het IVUR opgenomen kenmerken 'afkomst', 'nationale afstamming' en 'etnische afstamming' en is dus sprake van 'ras' in de zin van de strafwet.

Tevens heeft Wilders op 19 maart 2014 zijn publiek op een opruiende en opzwepende manier toegesproken. Dit leverde volgens de rechtbank een daadkrachtige conclusie op die direct via de televisie in de huiskamers kwam. Dat hij naderhand zei dat hij niet alle Marokkanen bedoelde maakt de boodschap niet minder beledigend. Die was al luid en duidelijk doorgekomen.

Volgens de rechtbank heeft Wilders bewust gekozen voor opruiende vraagstelling. Het publiek zou van tevoren geinstrueerd zijn om "minder minder minder" te roepen op de vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden tijdens de bijeenkomst op 19 maart 2014. De rechtbank acht Wilders dus schuldig aan groepsbelediging. 

12 maart 2014
Anders was het, volgens de rechtbank, op 12 maart 2014. Op die datum lijkt sprake van een uitspraak die op dat moment uit de lucht kwam vallen en niet zo goed doordacht was als de uitspraak op 19 maart. Hij wordt dus vrijgesproken voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie op 12 maart 2014, en ook voor het aanzetten tot haat op 19 maart 2014. Volgens de rechtbank is daarvoor te weinig bewijs.

Vrijheid van meningsuiting
De heer Wilders kan geen beroep doen op het recht op vrijheid van meningsuiting zoals dat is neergelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden. Dit verdrag staat namelijk in dit geval toe dat de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt.

OM en Wilders hebben 14 dagen om in beroep te gaan.

"De verdediging van de heer Wilders heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Rechtbank. Om meerdere redenen getuigt de uitspraak van een onjuiste rechtsopvatting en onjuiste uitleg van de feiten. De heer Wilders heeft ons te kennen gegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan en is van mening dat de uitspraak een groot verlies voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting is. Het hoger beroep zal komende week worden ingesteld," aldus Geert-Jan Knoops, advocaat van Geert Wilders.

(bericht gaat verder onder de verklaring van Geert Wilders)

Update 14:00 uur:
"De schuldigverklaring van Geert Wilders is belangrijker dan het feit dat hem geen straf is opgelegd", zegt het Openbaar Ministerie in een reactie op het vonnis tegen de PVV-leider.

Volgens persofficier van justitie Alexandra Oswald is het OM tevreden met de uitspraak, ook al heeft de Haagse rechtbank hem geen boete opgelegd. Het OM had een boete van 5000 euro geëist wegens de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van Wilders.

"Het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie een norm heeft gesteld, namelijk dat ook een politicus geen groepen mensen mag wegzetten op basis van hun afkomst. Het principe en de normstelling is belangrijker dan de boete'', aldus Oswald. Volgens het OM is vastgesteld dat Wilders zijn uitspraken goed heeft geregisseerd om zo veel mogelijk nieuwswaarde te genereren.

Of het OM in navolging van Wilders in hoger beroep gaat, kan zij nog niet zeggen. Het OM wil eerst het vonnis bestuderen. "Bij het vervolgingsbesluit tegen Wilders zijn we ook niet over een nacht ijs gegaan.''

Uitspraak van belang voor alle Marokkanen
Volgens 2M-verslaggever Ahmed Ben-Lahman, gestationeerd in Rotterdam, is het vonnis wegens de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van Wilders van belang "voor alle Marokkanen wereldwijd''. Zijn omroep bereikt via de kabel, internet en schotel veel van zijn landgenoten in vele landen.

Ben-Lahman: "Dit houdt al jarenlang vele Marokkanen in het buitenland bezig. De uitspraken van Wilders hebben veel angst en beroering veroorzaakt en het proces is in Marokko en daarbuiten op de voet gevolgd.''

Hij zegt verheugd te zijn over de uitspraak. "Het is niet goed voor een samenleving als groepen worden gediscrimineerd. De rechter heeft duidelijk uitgesproken dat dat niet mag en dat vonnis trekt terecht internationale aandacht.''

De publieke belangstelling voor het vonnis was gering. Op de publieke tribune namen slechts twee aanhangers van Geert Wilders plaats, alsmede iemand die aangifte deed tegen de PVV-leider.

Pers massaal aanwezig
De internationale pers heeft zich vrijdag massaal gestort op het vonnis dat de rechtbank in Amsterdam vrijdag tegen Geert Wilders uitsprak.

Alle grote internationale persbureaus zoals Reuters, Deutsche Presse-Agentur, Agence France-Presse en het Amerikaanse Associated Press hadden verslaggevers in de rechtszaal zitten die het nieuws snel verspreidden.

Ook grote internationale kranten sprongen direct op het nieuws in. Nederlandse rechtbank: populistische parlementariër Wilders schuldig aan haatspeech, schreef The New York Times binnen enkele minuten. The Washington Post bracht het nieuws vrijwel even snel en onder dezelfde kop. Overigens achtte de rechtbank Wilders niet schuldig aan het aanzetten tot haat.

Ook grote toonaangevende Europese kranten waren er vlot bij. De Frankfurter Allgemeine Zeitung ('discriminatie'), de Neue Zürcher Zeitung (met foto van zoenende Marine Le Pen en Wilders), Le Monde ('discriminatie maar geen straf'), El País in Spanje (met brede foto van Wilders eerder in de rechtbank) en The Guardian besteedden alle prominent aandacht aan de strijd van de Nederlandse politicus met justitie.

De top 40 van 8 december 1990

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat het kantoor van de Stasi in Berlijn wordt bestormd, Michail Gorbatsjov president wordt van een uiteenvallende Sovjet-Unie, de eerste McDonalds in Moskou wordt geopend, Nelson Mandela wordt vrijgelaten uit de gevangenis, Super Mario Bros 3 wordt uitgebracht, Marco Borsato de Soundmixshow wint, Windows 3.0 uitkomt, Irak Koeweit binnenvalt en de eerste webpagina wordt geschreven. weet je al welk jaar het is?? Het is 1990.

Duitsland pakt terreurtieners op

De Duitse politie heeft twee tieners gearresteerd die een aanslag zouden hebben willen plegen. Het gaat om jongens van vijftien en zeventien jaar oud, aldus Duitse media vrijdag.

De twee zouden in de regio Aschaffenburg in de deelstaat Beieren een aanslag met islamistische motieven beramen op een openbare gelegenheid. De jongens met de Duitse nationaliteit waren van plan om daar wapens voor te kopen, aldus justitie. Bij huiszoeking trof de politie islamistisch propagandamateriaal aan en een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat.

Er zijn geen aanwijzingen dat de twee al in staat waren om een aanslag te plegen, maar volgens justitie is het maken van afspraken daarover strafbaar.

Duitsland pakt terreurtieners op
Duitsland pakt terreurtieners op (Foto: ANP)

Kussende Marokkaanse meisjes vrijgesproken

Twee Marokkaanse meisjes die in Marrakesh zijn berecht wegens homoseksualiteit, zijn vrijdag vrijgesproken. De rechter bepaalde dat ze moeten worden overgedragen aan hun ouders, meldden Marokkaanse media.

De tieners Hajar (17) en Sanaa (16) werden 28 oktober aangehouden, nadat een familielid met foto's van de twee die elkaar kusten naar de politie was gegaan. De rechter bepaalde dat de ouders van de twee kussende meisjes de proceskosten moeten betalen.

De arrestatie bracht talrijke verenigingen en actiegroepen in het geweer en trok ook buiten Marokko veel aandacht. De activisten voerden campagne voor de vrijlating van de twee kussende meisjes en voor afschaffing van het wetsartikel dat homoseksualiteit in Marokko strafbaar stelt. Er staat een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar op.

Kussende Marokkaanse meisjes vrijgesproken
Kussende Marokkaanse meisjes vrijgesproken (Foto: ANP)

Russische geheime dienst leverde 'magiërs' voor dopingprogramma

Niet alleen het grootste deel van de Russische sportwereld en de Russische regering was betrokken bij het enorme staatsdopingprogramma, ook de geheime dienst FSB droeg haar steentje bij. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde rapport van Richard McLaren, die onderzoek deed namens wereldantidopingautoriteit WADA.

De FSB werd vooral voor technische zaken bij het programma geroepen. Het ging daarbij met name om het wisselen van urine- en bloedstalen. Die worden na afname opgeslagen in flesjes die uiteraard op een dusdanige manier gemaakt zijn dat het stiekem openen ervan niet onopgemerkt blijft.

Dat het openen van zulke flesjes opgemerkt kan worden is natuurlijk vreselijk irritant als je de boel probeert te belazeren en dus riep men de FSB om hulp. In februari 2013 slaagde een agent van de geheime dienst er voor het eerst in de dop netjes van een flesje af te halen. Na het nodige oefenen slaagt men erin om de dop ook weer terug te draaien, zonder daarbij voor het ongetrainde oog zichtbare sporen achter te laten. De FSB-agenten die dit voor elkaar kregen gingen sindsdien door het leven als de 'magiërs', de codenaam voor het 'doppenverwijderteam'.

Geen enkele getuige die de onderzoekers spraken gaf aan gezien te hebben hoe de flesjes precies geopend en gesloten werden, maar de voormalig directeur van het laboratorium in Moskou, de naar de VS gevluchtte Grigoriy Rodchenkov, zegt de gereedschappen wel te hebben gezien.

Rodchenkov's beschrijving van de gereedschappen kwam grofweg overeen met waar de forensisch experts van het onderzoeksteam mee op de proppen kwamen. "Hoogstwaarschijnlijk werden dunne stukjes metaal gebruikt. Ze moesten flexibel genoeg zijn om tussen de dop en het flesje te passen, maar ok sterk genoeg om de ring binnen in het flesje omhoog te duwen", zo verklaart de expert. 

Nadat de FSB de methode voor het openen en sluiten van de flesjes geperfectioneerd had kon het nieuwe tijdperk beginnen: stalen konden gewoon omgewisseld worden en, zo verklaart McLaren in zijn rapport, het grondwerk voor de Spelen in Sochi was gelegd. 

Wielrenners wachten op miljoenen prijzengeld

Veel wielrenners wachten nog steeds op het prijzengeld dat ze bij elkaar gefietst hebben. Officieel moeten de wielerkoersen van de UCI binnen 90 dagen de bedragen uitkeren, maar onder meer de Tour de France, Giro d'Italia, Criterium du Dauphine, Tour of Yorkshire, Tour of California en de Clásica San Sebastián lappen deze regels aan hun laars, zo meldt de NOS.

Het is regelmatig zelfs onduidelijk waar het voor de wielrenners bestemde geld is gebleven. Van de ruim 50 koersen die te laat uitbetalen worden er vijftien in Frankrijk verreden en dertien in Spanje. Soms duurt het een jaar voordat er geld overgemaakt wordt. Nederlandse koersen komen niet op de lijst voor. Officieel worden de bedragen via de nationale wielerbonden uitgekeerd, waardoor er veel vertraging optreedt.

Dit frustreert wielrenners, zoals Reinier Honig, die de afgelopen twee jaar reed voor Roompot, aan de NOS meldt. "Het is ontzettend vervelend. Voor ons 'kleine' wielrenners kun je van een minimumloon door middel van het prijzengeld een modaal inkomen maken. Als betalingen dan lang op zich laten wachten - soms komt het geld helemaal niet - is dat gewoon irritant."

Hierdoor mist een wielrenner een belangrijk deel van zijn inkomen, zeker op de niveaus onder de WorldTour. Op de Pro Continental Tour verdient een renner volgens Honig 1800 tot 1900 euro netto per maand en kan hij drie- tot vijfduizend euro prijzengeld per jaar ontvangen. Een jongere coureur verdient nog minder.

Volgens David Lappartient, voorzitter van de Franse wielerbond, is het geld van de Tour de France (ongeveer 2,3 miljoen euro, red.) voor eind december overgemaakt. Dat het op zich liet wachten komt door een nieuwe verdeelsleutel. Ook zei hij dat het geld van wedstrijden voor de Tour al overgemaakt zou zijn, maar dit klopt volgens Honig niet.

Er komt volgens Martin van Steen van CyclingService langzaam verbetering in de betalingen. Hij draagt hier met zijn bedrijf een steentje aan bij, omdat ook binnen de ploegen zelf het prijzengeld nog verdeeld moet worden.

'Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung'

Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung telt 51 letters en is het Oostenrijkse woord van het jaar 2016. Meer dan een derde van de Oostenrijkse kiezers heeft het woord voorgedragen en een jury stemde er vrijdag mee in.

Het woord heeft te maken met de herhaling van de herverkiezing van de bondspresident die werd verschoven. De uitverkiezing was bijna onontkoombaar, want de inwoners van de republiek Oostenrijk moesten dit jaar twee keer naar de stembus om een president te kiezen. De eerste versie was ongeldig omdat de telling der stemmen niet deugde. Vervolgens waren er technische problemen die de herstemming in oktober onmogelijk maakten. Pas in derde instantie, op 4 december, werd Alexander van der Bellen dan eindelijk gekozen.

De jury vond het een prachtig ironisch woord dat bovendien laat zien hoeveel de Duitse taal wel niet in één woord kan uitdrukken.

'Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung'
'Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung' (Foto: ANP)

Automobilist (84) vrij na fatale aanrijding

De 84-jarige man uit Bavel die donderdag was doorgereden na een fatale aanrijding in Ulvenhout is na een nacht in de cel weer vrijgelaten. De politie heeft niet het vermoeden dat de bejaarde automobilist bewust en met opzet de plek van het ongeval heeft verlaten. Hij blijft wel verdachte wegens betrokkenheid bij de aanrijding, aldus een woordvoerster. Door het ongeval kwam een 73-jarige fietsster uit Bavel om het leven.

De automobilist was na de aanrijding doorgereden en meldde zich later op het politiebureau omdat hij zich herkende in het Burgernetbericht dat de politie na het ongeluk verstuurde. De bestuurder verklaarde dat hij op de plek van het ongeval had gereden. Na de ontdekking van de schade aan zijn auto realiseerde hij zich dat de politie naar hem op zoek was.

Automobilist (84) vrij na fatale aanrijding
Automobilist (84) vrij na fatale aanrijding (Foto: ANP)

Acht arrestaties voor import 1800 kilo cocaïne

De politie heeft donderdag bij een bedrijf in Medemblik acht verdachten aangehouden die vermoedelijk betrokken zijn geweest bij de import van 1800 kilo cocaïne. De drugs werd dinsdag onderschept in de haven van Antwerpen tussen een zending fruit vanuit Zuid-Amerika. De cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer 55 miljoen euro.

Het fruit ging naar een bedrijf in Medemblik en de acht verdachten werden aangehouden toen ze lading aan het uitpakken waren, liet de politie vrijdag weten.

De verdachten met verschillende nationaliteiten zijn bij de politie bekend voor andere zware misdrijven. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Na de aanhoudingen zijn onder meer vuurwapens en voertuigen aangetroffen en in beslag genomen.

Acht arrestaties voor import 1800 kilo cocaïne
Acht arrestaties voor import 1800 kilo cocaïne (Foto: ANP)

'Meer dan 1000 Russische atleten betrokken bij dopingschandaal'

Meer dan duizend Russische topsporters zouden betrokken zijn geweest bij het enorme staatsdopingprogramma in Rusland. Dat blijkt uit het definitieve onderzoeksrapport van Richard McLaren, dat vrijdag is gepubliceerd. 

Volgens het rapport gaat het om meer dan duizend sporters, actief in wintersporten, zomersporten en paralympische sporters. Meer dan vijfhonderd olympische zomersporters konden worden geïdentificeerd, evenals bijna honderd wintersporters.

De sporters waren op diverse manieren betrokken bij het dopingprogramma: zo kregen ze verboden middelen toegediend, werden positieve stalen omgewisseld en werden positieve dopingtests simpelweg geregistreerd als negatief. 

Ook negentien niet-Russische sporters zouden voordeel hebben gehad van het verduisteren van positieve testresultaten, maar om wie het gaat wordt niet genoemd, evenmin als de nationaliteiten. 

Sea of Solitude is nieuwe EA Originals-game

Sea of Solitude is de nieuwste titel die onder de vleugel van EA's Originals-label zal worden uitgebracht. Dat maakte de uitgever gisteren bekend. EA Originals is een aparte divisie van het bedrijf dat indie-ontwikkelaars de kans biedt om 'unieke, artistieke, innovatieve en verhaalgedreven games' op uit te brengen.

In Sea of Solitude speel je Kay, een jonge vrouw die zo eenzaam is dat ze in een of ander monster veranderd. Ze dobbert vervolgens wat rond op een vlot in een ondergelopen verlaten stad en komt daar allerlei andere schepsels zoals haarzelf tegen. Sea of Solitude is de tweede Originals-titel van EA, die voorafgegaan werd door Fe, eveneens een op verkenning gebaseerde 3D-platformer.

Stijlvolle platformer Feist komt naar consoles

De op zwaartekracht gebaseerde platformgame Feist komt naar consoles. Dat heeft de ontwikkelaar Bits & Beasts bekendgemaakt. De game verscheen vorig jaar zomer al voor pc en Mac.

Feist combineert een minimalistische esthetiek met een zware focus op zwaartekracht. Volgens kenners leent de game elementen uit titels als Donkey Kong Country en Spelunky. Qua uiterlijk doet het erg denken aan Badland, een soortgelijke platformgame met een vergelijkbaar kleurenpallet. Feist is op te pikken voor PlayStation 4 en Xbox One vanaf volgende week dinsdag. De prijs zal ergens rond de 15 euro liggen.

'Rusland raakt 'winst' medaillespiegel Spelen in Sochi waarschijnlijk kwijt'

Na afloop van de Olympische Winterspelen in Sochi in 2014 stond thuisland Rusland trots bovenaan de medaillespiegel. Met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons hielden de Russen Noorwegen, Canada, de VS en Nederland achter zich. Die eerste plaats zouden ze wel eens af moeten kunnen staan, als de gevolgen van het dopingrapport van professor Richard McLaren ernstig genoeg zijn. In dat rapport, dat vrijdag gepubliceerd wordt, is gekeken naar Russische staatsdoping rond de Spelen van Sochi.

Het Internationaal Olympisch Comité wees eerder een IOC-lid, Denis Oswald, aan om disciplinaire zaken na publicatie van het McLaren-rapport te overzien. De Zwitser Oswald erkende gelijk dat het lastig kan zijn om individuele zaken te bewijzen: "Kun je bewijzen dat de sporters op de hoogte waren van het staatsdopingprogramma?", vroeg hij zich af in Genève. "We zijn niet bang om mensen van hoog niveau in het hele Russische systeem aan te vallen, maar het is meer een juridisch punt. Kun je atleten straffen als ze niks zelf gedaan hebben en je niet kunt bewijzen dat ze van het dopingsysteem af wisten?"

Het IOC heeft al een commissie ingesteld om de bevindingen van McLaren te evalueren en om te kijken of het genoeg bewijs bevat om zaken tegen Rusland te beginnen. "Op basis daarvan gaan we dan kijken of we zaken tegen atleten kunnen starten", legt Oswald uit. Voor hem wordt het een nieuwe zaak waarin hij rommel op kan gaan ruimen. Eerder was hij al betrokken bij het hertesten van stalen van de Spelen van 2008 en 2012, naar aanleiding waarvan vele tientallen sporters alsnog gediskwalificeerd werden - en waardoor een groot aantal zelfs hun medailles van die Spelen in moest leveren. 

Uit het tussenrapport van McLaren bleek eerder dit jaar dat op de Spelen in Sochi vermoedelijk urine- en bloedstalen van Russische sporters omgewisseld werden. "Met DNA-testen kun je bewijzen dat de namen niet bij de stalen horen en dat er dus geruild is, maar kun je dan ook bewijzen dat de originele stalen positief op doping waren?", vraagt Oswald zich af. Toch is hij duidelijk in zijn verwachtingen. Gevraagd naar of Rusland de toppositie in het medailleklassement van de Spelen in eigen land vast gaat houden antwoordde Oswald: "Waarschijnlijk niet." 

NieR: Automata-demo speelbaar vanaf 22 december

Eerder deze week maakten we bekend dat PlatinumGames' nieuwste vechtspel NieR: Automata op 10 maart uitkomt. Inmiddels is ook bekend wanneer de demo van de PS4-exclusive speelbaar is, namelijk vanaf 22 december.

 NieR: Automata speelt zich af in een toekomst waar de mensheid zich heeft teruggetrokken op de maan, en de aarde wordt bewoond door intelligente androïdes. Het is de opvolger van NieR die in 2010 uitkwam voor PlayStation 3 en Xbox 360. Helaas voor Xbox One-bezitters komt de game ditmaal alleen uit voor PlayStation 4 en pc.

IOC-president wil 'dopingrussen' levenslang schorsen

Als het aan de president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, ligt worden Russische sporters en officials levenslang van de Olympische Spelen geweerd als blijkt dat ze iets te maken hadden met het Russische staatsdopingschandaal.

Bach liet zijn mening horen voordat vrijdag het langverwachte rapport van professor Richard McLaren wordt gepubliceerd. Dat rapport gaat over de staatsdoping in Rusland en na lang onderzoek zou dat flinke gevolgen kunnen hebben voor de Russische sport. McLaren's rapport gaat specifiek over de Spelen van 2014 in Rusland, waar de Russen op grote schaal vals zouden hebben gespeeld.

Volgens Bach zou bewijs van betrokkenheid bij systematische doping ernstig genoeg zijn om levenslange schorsingen te rechtvaardigen. "Ik zou dergelijke personen nooit meer, in welke functie dan ook, op de Spelen willen zien", aldus Bach, die weigerde te speculeren of de inhoud van het McLaren-rapport tot een schorsing voor Rusland van de Winterspelen in 2018 kan leiden. "Ik ken de inhoud van het McLaren-rapport niet", beweert de Duitser.

Bach verklaarde dat hij als lid van een disciplinair comité van het IOC jaren geleden al goedkeuring gaf aan de levenslange schorsing van twee Oostenrijkse biatleten en vier langlaufers uit hetzelfde land, nadat zij op de Spelen van 2006 doping gebruikt hadden. In het geval van Rusland zou het echter lastig kunnen worden om te bewijzen dat sporters wisten van de betrokkenheid van de staat bij het dopingprogramma. 

Het definitieve rapport van McLaren, die in juli al een redelijk vernietigend tussenrapport publiceerde, wordt aan het begin van de middag verwacht. 

The Roots en Miyamoto spelen samen Mario theme

Tijdens de Tonight Show with Jimmy Fallon afgelopen week, waarin onder andere de nieuwe Nintendo Switch werd gepromoot, kwam ook Nintendo-gamedesigner Shigeru Miyamoto het toneel op om te jammen met The Roots, de huisband van het televisieprogramma. Samen deden ze een voortreffelijke versie van de Super Mario Bros. theme.

Miyamoto, blijkbaar een banjo/gitaar-enthousiasteling, is een langlopende Nintendo-protégé die voor alle Nintendo-consoles die uitgebracht zijn games heeft ontwikkeld. Hij stond aan de wieg van franchises als Mario, Donkey Kong, Zelda, Star Fox, F-Zero en Pikmin. Schijnbaar is er weinig wat Miyamoto niet kan. Bekijk de mash-up hieronder.

Alpha-test voor Sea of Thieves

Sea of Thieves gaat volgend weekend, tussen 16 en 18 december, een eerste alpha-test krijgen.

In de first-person MMO van legendarische ontwikkelaar Rare ga je, samen met je piratencrew, op zoek naar goud door gebruik te maken van schatkaarten. Althans, dat is waar de alpha om draait. Om mee te kunnen spelen in de alpha moet je geselecteerd worden, mits je lid bent van het Sea of Thieves Insider-programma. Er zijn slechts 1000 plaatsen beschikbaar voor de alpha, dus je aanmelding is allesbehalve een garantie voor toegang tot de alpha.

Sea of Thieves staat gepland voor een release in 2017 voor Xbox One en PC. De alpha-test is exclusief voor Xbox One.

WK-zilver Kromowidjojo, vier finaleplekken Nederland

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in het Canadese Windsor zilver veroverd op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse deed het daarmee één plek beter dan twee jaar geleden, toen ze op het WK brons pakte achter wereldkampioene Femke Heemskerk.

Kromowidjojo kwam razendsnel uit de blokken en tikte halverwege als eerste aan. Niemand was echter opgewassen tegen het ijzersterke slot van de Australische Brittany Elmslie, die na 51,81 seconden als winnares aantikte. Het scheelde erg weinig voor Kromowidjojo: met 51,92 bleef ze een ruime tiende van een seconde verwijderd van goud. De Canadese tiener en olympisch kampioene Penny Oleksiak stopte de tijd na 52,01 seconden en pakte zo het brons.

Ook in de halve finales was er succes in Windsor voor de Nederlandse ploeg. Kyle Stolk plaatste zich met 52,87 als zevende voor de finale van de 100 meter wisselslag. Sprinter Jesse Puts zette zijn uitstekende progressie voort en mocht met 21,33 als zesde naar de finale van de 50 meter vrije slag. Met 25,59 plaatste Maaike de Waard zich zelfs als vierde voor de finale van de 50 meter vlinderslag en met 59,33 gaat ook Marrit Steenbergen als vierde naar de eindstrijd, die van de 100 meter wisselslag in haar geval. De finales van deze afstanden worden allemaal komende nacht gezwommen. 

Kleding was in jaren niet zo goedkoop

De prijzen van kleding zijn in Nederland de afgelopen jaren sterk gedaald dankzij de enorme import uit Azië. Daardoor was kleding vorig jaar goedkoper dan op enig moment in de voorafgaande tien jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het overgrote deel van de kleding die in Nederlandse winkels hangt komt uit Azië, aldus het CBS. Die kleding wordt goedkoop ingekocht en kan dus ook tegen lage prijzen worden verkocht. Daardoor zakte de prijs van kleding tussen 2013 en 2015 met bijna 4 procent.

Azië speelt ook een dominante rol in de import van kleding in de hele Europese Unie. Europa importeerde vorig jaar voor 81 miljard euro aan kleding en daarvan kwam ruim driekwart uit Azië. De Europese kledingimport groeide tussen 2005 en 2015 met 32 miljard euro. Die toename kwam nagenoeg geheel op het conto van Azië.

China
China leverde vorig jaar voor bijna 31 miljard euro aan kleding aan de EU. Daarmee is het land veruit de belangrijkste kledingleverancier van Europa, gevolgd door Bangladesh. Dat land was goed voor 13,7 miljard euro aan kleding. Turkije, India en Cambodja completeren de top 5.

De kledingexport naar de EU is van levensbelang voor landen als Bangladesh en Cambodja. Bangladesh haalt bijna de helft van zijn totale exportwaarde uit de verkoop van kleding aan Europa. Voor Cambodja gaat het om 30 procent van de totale export. Ook de export van Sri Lanka en Pakistan wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag naar kleding vanuit de EU.

Kleding was in jaren niet zo goedkoop
Kleding was in jaren niet zo goedkoop (Foto: ANP)

Vermiste Amerikaanse gevechtspiloot overleden

Een Amerikaanse gevechtspiloot is overleden nadat zijn toestel woensdag was neergestort voor de kust van Japan. Over de doodsoorzaak van de militair is nog niets bekendgemaakt.

Kapitein Jake Frederick raakte vermist nadat zijn F/A-18C tijdens een oefening was neergestort. Hij gebruikte zijn schietstoel om het toestel te verlaten. Zowel Japanse als Amerikaanse reddingsteams gingen naar hem op zoek, maar de hulp kwam uiteindelijk te laat

De Amerikaanse strijdkrachten hebben tot dusver weinig losgelaten over het neerstorten van de straaljager. Er zou nog onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de crash.

Vermiste Amerikaanse gevechtspiloot overleden
Vermiste Amerikaanse gevechtspiloot overleden (Foto: ANP)

Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden

Tekenaar Peter van Straaten is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij De Harmonie vrijdag gemeld.

Van Straaten maakte zowel politieke tekeningen als cartoons over het leven. Lange tijd tekende hij voor Het Parool, waar hij zijn carrière in 1958 begon. Voor deze krant tekende hij tientallen jaren series als Vader & Zoon en Het Dagelijkse leven. Met die laatste reeks stopte hij in 2010, na 58 jaar.

Ook publiceerde hij in bladen als Humo, Penthouse en Vrij Nederland. Van Straaten won vijf maal de Inktspotprijs, de bekroning voor de beste politieke cartoon van het jaar. De laatste ontving hij eind september. Van Straaten was toen al te ziek om bij de uitreiking aanwezig te kunnen zijn.

Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden
Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden (Foto: BuzzE)

Chicago Bulls maken einde aan zegereeks Spurs

Afgelopen nacht boekten de Chicago Bulls in eigen huis een knappe zege op de San Antonio Spurs, 95-91. Met deze overwinning kwam een eind aan de nog ongeslagen status van de Spurs in uitwedstrijden.

De ploeg uit Texas won de eerste dertien uitwedstrijden van het seizoen. Bij een nieuwe overwinning hadden de Spurs het record van de Golden State Warriors geëvenaard. Deze ploeg won vorig jaar de eerste veertien uitwedstrijden, tot ze verrassend tegen de Milwaukee Bucks onderuit gingen.

Dwyane Wade werd topscorer bij de Bulls met 20 punten. De guard heeft ruime ervaring met spelen tegen de Spurs. Met de Miami Heat speelde hij twee legendarische NBA-finales tegen deze ploeg. Jimmy Butler zag de beste verdediger in de NBA, Kawhi Leonard, tegenover hem staan en bleef op 13 punten steken. Leonard zelf leidde de Spurs met 24 punten, maar het mocht niet baten.

Highlights van de Bulls tegen de Spurs (Bron: YouTube)

De Golden State Warriors wonnen hun vierde wedstrijd in zes dagen. In Salt Lake City tegen de Utah Jazz stond het na 8 minuten al 29-5. Utah wist de marge terug te brengen tot vijf punten in het vierde kwart, maar dichterbij lieten de Warriors het niet komen. Stephen Curry scoorde 26 punten voor Golden State. Klay Thompson kwam niet verder dan 10 punten. Utah, dat zonder Gordon Hayward speelde, had in Joe Ingles een verrassende topscorer. De Australier kwam tot 21 punten, de hoogste score uit zijn carrière. Rudy Gobert, die acht op acht schoot, noteerde 20 punten en 17 rebounds.

Toronto maakte het verschil in het vierde kwart tegen de Minnesota Timberwolves. De ploeg won het slotkwart met 36-21 en maakte daarmee een achterstand goed. Lowry en DeRozan kwamen samen tot 52 punten in de 124-110 overwinning.

Philadelphia won voor het eerst sinds 20 januari een uitwedstrijd. In New Orleans werd met 99-88 van de Pelicans gewonnen.
Memphis boekte de vijfde krappe zege op rij, 88-86 tegen de Portland Trail Blazers. Portland stond vrijwel de hele wedstrijd voor, maar Troy Daniels besliste met een paar vrije worpen in de slotseconde de wedstrijd. Marc Gasol maakte 36 punten voor de Grizzlies.

Uitslagen

Toronto Raptors - Minnesota Timberwolves 124-110
Washington Wizards – Denver Nuggets 92-85
Memphis Grizzlies – Portland Trail Blazers 88-86
New Orleans Pelicans – Philadelphia 76ers 88-99
Utah Jazz – Golden State Warriors 99-106
Chicago Bulls – San Antonio Spurs 95-91

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 15-5
Toronto Raptors 15-7
Boston Celtics 13-9
Charlotte Hornets 13-9
Milwaukee Bucks 11-9
New York Knicks 12-10
Chicago Bulls 12-10
Detroit Pistons 12-12
Indiana Pacers 11-11
Atlanta Hawks 11-12
Orlando Magic 10-13
Washington Wizards 8-13
Miami Heat 7-15
Brooklyn Nets 6-15
Philadelphia 76ers 5-18

Western Conference

Golden State Warriors 20-3
San Antonio Spurs 18-5
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 15-7
Memhis Grizzlies 16-8
Oklahoma City Thunder 14-8
Utah Jazz 14-10
Portland Trail Blazers 12-12
Los Angeles Lakers 10-14
Sacramento Kings 8-13
Denver Nuggets 8-15
New Orleans Pelicans 7-16
Minnesota Timberwolves 6-16
Phoenix Suns 6-16
Dallas Mavericks 4-17

België zet suikerbelasting niet door

België schrapt het plan om volgend jaar belasting te heffen op producten met veel suiker. De regering heeft dat besloten met als argument dat het ten koste zou gaan van de koopkracht, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds dit jaar gelden al wel hogere accijnzen op frisdranken. Een blikje cola is daardoor 1 cent duurder geworden en een literfles 3 cent. Die heffing, die 50 miljoen euro moet opbrengen, blijft bestaan.

De suikertaks die op zoete producten als chocoladepasta, fruityoghurt en ontbijtgranen zou worden geheven, zou op termijn een kwart miljard euro moeten opleveren. Het begrotingsgat wordt opgevangen door onder meer een hogere dividendbelasting, schrijft de krant De Tijd vrijdag. Hoe de regering nu het de suikerconsumptie wil terugdringen is onduidelijk.

België zet suikerbelasting niet door
België zet suikerbelasting niet door (Foto: ANP)

Schaatsen op natuurijs Immaterieel Erfgoed

Schaatsen op natuurijs wordt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De voordracht die schaatsbond KNSB daartoe had ingediend is gehonoreerd. Directeur-bestuurder Theo Fledderus van de KNSB liet weten 'supertrots' te zijn. "Schaatsen op natuurijs zit zo in het DNA van de Nederlander, dat het in feite al cultureel erfgoed was."

Immaterieel Erfgoed is een nieuwe tak van erfgoed sinds Nederland in mei 2012 het UNESCO-verdrag over immaterieel erfgoed ondertekende. Het gaat om een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven en zich uit in tradities, rituelen en gewoonten.

Schaatsen op natuurijs Immaterieel Erfgoed
Schaatsen op natuurijs Immaterieel Erfgoed (Foto: ANP)

Karsdorp: "Kutavond voor mij en iedereen"

Rick Karsdorp was de schlemiel bij Feyenoord tegen Fenerbahçe met een cruciale fout bij de tegengoal. "Ik weet niet wat ik er meer over moet zeggen."

Karsdorp voelde zich schuldig na afloop van Feyenoord - Fenerbahçe en daar viel wat voor te zeggen, want de rechtsback kopte de bal in een druk strafschopgebied richting eigen doel, in plaats van dat hij hem wegwerkte.

"Ik voel me slecht door die fout die ik maakte", zei Karsdorp tegen RTL7. "99 van de honderd keer gaat zoiets goed. Ik moet er misschien een corner van maken, of hem gewoon aan de zijkant wegkoppen. Ik reken mezelf dit aan."

Karsdorp begon wel nog even over gebrek aan coaching: "Ik hoorde niks dus ik dacht: ik kop hem vooruit." Maar de hand ging toch vooral in eigen boezem. "Het is dom en laten we hopen dat ik die fout niet meer maak. Bij Oranje kreeg ik precies zo'n zelfde bal, nam ik 'm rustig aan en verdedigde ik uit."

De rechtsback kon zijn fout niet meer rechtbreien, zoals Feyenoord de achterstand niet meer te boven kwam. "Ik ben wel een speler die van zoiets schrikt, want zo ben ik niet, maar het is wel gebeurd. Daarna wil je natuurlijk nog beter je best doen voor de ploeg, maar dat is vandaag helaas niet gelukt. Ik weet niet wat ik er meer over moet zeggen, het is een kutavond voor iedereen en voor mij ook."

Haps zet spuit erin en scoort voor AZ

Ridgeciano Haps speelde met AZ tegen Zenit Sint-Petersburg (3-2 winst) terwijl hij knieklachten had. Er ging een spuit in én hij scoorde. "Ik dacht helemaal niet aan die blessure."

"Het was denk ik een mooie wedstrijd voor de kijkers, heel zwaar, maar dat wisten we vooraf. Mooi dat we er met de winst vandoor gaan", reageerde Haps na de 3-2 zege op Zenit tegenover FOX Sports. AZ gaat dankzij de overwinning door naar de laatste 32 in de Europa League.

Dat Haps speelde én de tweede goal scoorde was nog best bijzonder, aangezien hij met een knieblessure aantrad. "Ik was een twijfelgeval. We hebben besloten het toch te gaan doen, met verdoving. Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was dacht ik daar niet meer aan en ging ik gewoon als een gek heen en weer."

Het legde AZ geen windeieren want Haps was weer erg actief op de linkerflank en maakte op mooie wijze de belangrijke 2-0. "Ja, die zat er lekker met rechts in, dus ik dacht helemaal niet aan die blessure. Het was mijn mooiste en belangrijkste goal in mijn profcarrière", aldus de back.

Na rust kreeg AZ het toch nog moeilijk met de Russen en was het niet één-twee-drie gedaan. Haps: "Ik vond dat wij ook heel veel kansen hadden, we zaten erbovenop. Zij wisten niet wat hen overkwam. Het is mooi dat ik die 2-0 erin schoot."

AZ moést volle bak tegen Zenit en op het veld was te zien dat de motivatie geen limiet kende. "Sinds woensdag spraken we er de hele dag over", zegt Haps. "Ik denk dat het te zien was in de wedstrijd dat iedereen er honderd procent voor ging. We hebben met z'n allen gestreden voor de drie punten." Waarom kan het niet altijd zo bij de ploeg uit Alkmaar, die het soms in de Eredivisie ook heel lastig heeft en in de Europa League zwakjes begon? "Ik weet het ook niet. We moeten even met z'n allen afspreken dat het elke week zo goed moet zijn. De tegenstander maakt eigenlijk niet uit", aldus Haps.

Rienstra: "Geweldig voor Nederlandse voetbal"

Ben Rienstra opende de score voor AZ tegen Zenit Sint-Petersburg. Het was de aanzet voor kwalificatie voor de knock-outfase Europa League. 

"Genieten!", was Rienstra duidelijk voor de camera van FOX Sports. "Dit was voor het publiek een mooie avond en we hadden er ook nog wel meer kunnen maken." De aanvoerder nam AZ Op sleeptouw met het maken van de 1-0. "De openingsgoal was lekker, ja. Het is geweldig voor het Nederlandse voetbal, voor AZ, voor mezelf, voor het team, het is mooi!"

Er stond nogal wat druk op dit duel voor AZ, dat het ondanks een stroeve start in de groepsfase van de Europa League nu opeens in eigen handen had. "Als je gewoon wint, heb je het in eigen handen", aldus Rienstra. "Daar moet je gewoon vol voor gaan en ik denk dat we dat gedaan hebben."

AZ ging rusten met een comfortabele 2-0 voorsprong. "De opdracht is dan doorgaan en proberen toch kansen te blijven creëeren en dat is wel gelukt denk ik. Robert Mühren had er nog wel een of twee op z'n schoen en op het laatst kregen Dabney Dos Santos en Alireza Jahanbakhsh nog kansen." Het is lastig om bij een ruime voorsprong door te drukken, stelt Riensta. "Want je weet dat zij nog gaan aanzetten en 2-2 willen maken. Gelukkig valt de 3-1 dan."

De middenvelder heeft geen specifieke voorkeur voor een tegenstander. "Of een hele mooie, of eentje waar we toch wel een goede kans tegen hebben."

Familie geniet mee bij loterijwinst

Familie, vrienden, goede doelen en ook aannemers, pikken een graantje mee als in hun buurt iemand een prijs wint in de Postcode Loterij. De helft van de loterijwinnaars laat familie en vrienden meegenieten, bijvoorbeeld door ze mee te nemen uit eten of op reis.

De meeste winnaars gooien het roer niet rigoureus om: ze blijven werken en verhuizen niet. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Postcode Loterij onder 1800 mensen die 10.000 euro of meer wonnen.

Meer dan een kwart van hen maakt geld vrij om het huis te verbouwen. De winnaars verhuizen maar zelden: slechts 4 procent doet het. Het prijzengeld wordt ook in een vakantie of een nieuwe auto gestoken.

Familie geniet mee bij loterijwinst
Familie geniet mee bij loterijwinst (Foto: ANP)

'Denk na over tweede kerncentrale'

In plaats van te focussen op sluiting van de kerncentrale in Borssele moet juist worden nagedacht over een tweede centrale in Zeeland. Dat stelt directeur Ad Louter van uraniumverrijker Urenco Nederland in een vrijdag gepubliceerd interview in het Financieele Dagblad.

In Duitsland werd na de kernramp in Fukushima besloten tot een totaal afscheid van kernenergie. Volgens Louter, die met zijn bedrijf de 'brandstof' maakt voor kerncentrales, is dat zonde omdat kernenergie de goedkoopste en schoonste energiebron zou zijn. "Wind en zon zijn er in lage concentraties en je hebt er dus veel ruimte voor nodig."

Daar komt volgens Louter bij dat de vraag naar kernenergie door de uitfasering van fossiele brandstoffen de komende tijd weer zal toenemen. "Op dit moment zijn meer dan zestig reactoren in aanbouw. Daarvan komt meer dan een derde in China."

'Denk na over tweede kerncentrale'
'Denk na over tweede kerncentrale' (Foto: ANP)

Eind van de insuline-injectie is in zicht

Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe methode voor het toedienen van insuline voor diabetespatiënten. Er wordt een capsule onder de huid van de patiënt ingebracht die automatisch insuline afgeeft wanneer het lichaam daar behoefte aan heeft. Daarmee komt het einde van de vermaledijde injectie in zicht.

Het systeem zou verlichting kunnen brengen voor diabetici met alle typen 1 en sommige mensen met type 2. De proeven die wetenschappers hebben genomen met muizen, wezen uit dat het bloedsuikergehalte wekenlang normaal blijft.

De ingebrachte capsule bevat genetisch bepaalde cellen die de insuline afgeven. De wetenschappers van de ETH-universiteit in het Zwitserse Basel zijn positief over het ontwikkelde systeem. Zij denken dat omstreeks 2040 circa 10 procent van de wereldbevolking aan een of andere vorm van diabetes zal lijden.

Het implantaat zou een geweldige uitkomst betekenen. De capsule hoeft namelijk maar drie keer per jaar te worden vervangen. Ook bijwerkingen van de injectie, complicaties voor ogen, zenuwen en hart, behoren dan tot de verleden tijd, meldt The Guardian.

Eind van de insuline-injectie is in zicht
Eind van de insuline-injectie is in zicht (Foto: ANP)

Betere controle op terugreizende vluchteling

Vluchtelingen die terugreizen naar hun land van herkomst zullen beter worden gecontroleerd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) tekent hierover vrijdag een samenwerkingsakkoord met zijn Belgische collega. Zijn ministerie bevestigt berichtgeving in De Telegraaf hierover.

Het is voor asielzoekers verboden naar hun thuisland terug te reizen. Als ze dat toch doen, kan hun asielvergunning worden ingetrokken. "Een asielvergunning is alleen bedoeld voor mensen die daadwerkelijk te vrezen hebben in hun herkomstland", aldus Dijkhoff.

Deze zogenoemde terugreizigers omzeilen soms de regels door vanuit een ander land naar huis te vliegen. Asielzoekers in Nederland vliegen dan vanaf Brussel en asielzoekers in België vanuit Amsterdam. Door betere informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en Belgische autoriteiten moet hier een eind aan komen.

Betere controle op terugreizende vluchteling
Betere controle op terugreizende vluchteling (Foto: ANP)

Kanye West blondeert haar en kijkt naar kunst

Kanye West heeft zijn haar geblondeerd. Dat bleek toen hij op bezoek ging bij een kunstexpositie in Los Angeles. Dat meldt Us Weekly.

De foto van de geblondeerde West werd genomen door kunstenaar Giovanni Bassan, die hem vervolgens op Instagram publiceerde. "K s in da house", schrijft Bassan bij de foto. Op de foto is West te zien terwijl hij kalm in een stoel zit met zijn handen gevouwen.

De 36-jarige rapper woont volgens Us Weekly sinds zijn kortstondige opname in een psychiatrisch ziekenhuis in november, niet meer bij zijn vrouw Kim Kardashian en hun drie kinderen. Volgens behandelend arts, dokter Michael Farzam, leed West aan uitputting, uitdroging en een tijdelijke psychose.

Kim Kardashian en de kinderen North (3) en Saint (1) wonen bij de schoonmoeder van West, Kris Jenner. Ingewijden vertellen Us Weekly dat het huwelijk tussen de rapper en de tv-ster onder zware druk staat sinds de gezondheidsproblemen van West. Kardashian zou aansturen op een scheiding.

 

#KanyeWest is back on the scene 👀👀 photocred: @giovannileonardobassan via @teamkanyedaily.1

Een foto die is geplaatst door The Shade Room (@theshaderoom) op8 Dec 2016 om 5:57 PST

Kanye West blondeert haar en kijkt naar kunst
Kanye West blondeert haar en kijkt naar kunst (Foto: BuzzE)

'Oud-crimineel Martin Kok doodgeschoten'

Bij een seksclub in Laren is in de nacht van donderdag op vrijdag voormalig crimineel en misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten. Dat melden diverse media. Volgens Het Parool zat Kok in de auto van zijn vader toen hij werd beschoten.

De politie laat weten dat door een schietpartij in de Hector Treublaan een man is gedood. De politie weet om wie het gaat maar over de identiteit van het slachtoffer zegt ze nog niets. De website Crimesite.nl meldt echter uit betrouwbare bron bevestigd te hebben gekregen dat het inderdaad om de bekende stotterende misdaadjournalist gaat.

Kok was eerder doelwit van aanslagen. In juli werd een bom onder zijn auto gevonden. Een jaar geleden werd zijn huis beschoten. Hij werd door de politie beveiligd, aldus zijn advocaat Rutger van Veen die vrijdagochtend ook nog niet was geïnformeerd over zijn dood.

Diverse veroordelingen
Martin Kok werd diverse keren veroordeeld, onder andere voor een fatale mishandeling.

Op zijn website Vlinderscrime.nl publiceerde Kok over strafzaken. Eerder dit jaar publiceerde hij passages uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder. Op last van de rechter moest hij de documenten weer verwijderen.

'Oud-crimineel Martin Kok doodgeschoten'
'Oud-crimineel Martin Kok doodgeschoten' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de Elfstedentocht is nog ver weg

Mogguh. De dag begint zwaarbewolkt en hier en daar kan wat lichte motregen vallen. Pas in de loop van de middag klaart het weer op en kan wordt het overwegend droog. Volgens het KNMI wordt het vandaag zo'n 10 graden, wat vrij zacht is voor de tijd van het jaar. 

De zuidwestenwind is landinwaarts matig van kracht, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond kan het zelfs nog een tandje harder gaan waaien. Kortom, het lijkt er al met al op dat de Elfstedentocht nog wel even op zich laat wachten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:36
Zon onder: 16:28
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1900 Koningin Wilhelmina ontvangt president Kruger van de boerenrepubliek Transvaal.
1948 Het Genocideverdrag wordt ondertekend.
1953 General Electric kondigt aan dat alle communistische medewerkers zullen worden ontslagen.
1961 In Israël wordt Adolf Eichmann schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Joden in de Tweede Wereldoorlog.
2007 De Lötschberg-basistunnel tussen Frutigen en Raron in Zwitserland wordt in gebruik genomen
2012 De Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen door de hogesnelheidstrein Fyra.

De Rijnbrug bij Emmerich (Duitsland) (Foto: qltel)
De Rijnbrug bij Emmerich (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump: China zal zich aan de regels houden

Donald Trump is ervan overtuigd dat de betrekkingen van de VS met China onder zijn nieuwe ambassadeur zullen verbeteren. Terry Branstad, zijn kandidaat voor de post, kent het land en weet hoe je doelen moet bereiken, zei de toekomstig president donderdagavond (plaatselijke tijd) tijdens een toespraak in Des Moines. Trump haalde Branstad, die gouverneur is in de staat Iowa, donderdag kort op het podium.

Trump benadrukte tijdens de toespraak nog maar eens dat de relatie tussen beide landen moeizaam is, omdat China zich oneerlijk opstelt. "China is geen markteconomie. Het wordt tijd dat ze zich aan de regels houden en ze zullen zich aan de regels gaan houden."

Tijdens zijn campagne had de Republikeinse presidentskandidaat al de nodige kritiek op Peking. Vorige week maakte Trump het er niet beter op omdat hij een telefoongesprek voerde met de president van Taiwan. Dat ligt in Peking bijzonder gevoelig, omdat de eilandstaat wordt beschouwd als onderdeel van de Volksrepubliek China.

Trump: China zal zich aan de regels houden
Trump: China zal zich aan de regels houden (Foto: ANP)

PvdA kiest tussen Samsom en Asscher

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher krijgen vrijdagmiddag te horen wie van hen de PvdA aanvoert bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De winnaar van de lijsttrekkersverkiezing wacht een zware klus. De regeringspartij schommelt in de peilingen rond de tien zetels.

De PvdA maakt om 16.30 uur bekend of de leden Samsom, die de partij sinds 2012 leidt, nog een kans gunnen of hun hoop vestigen op Asscher. Twee recente peilingen duiden erop dat de fractievoorzitter en de vicepremier nauwelijks voor elkaar onderdoen. De ene gaf Samsom een kleine voorsprong, bij de andere was dat andersom.

Samsom reisde tijdens de campagne stad en land af en zou de steun van veel trouwe PvdA-leden genieten. Teleurgesteld afgedropen en nieuwe PvdA-kiezers zouden juist meer in Asscher zien. De partij heeft voor die laatste groepen de drempel om mee te beslissen over het lijsttrekkerschap verlaagd. Ze konden voor een habbekrats flitslid worden en zo hun invloed laten gelden.

De PvdA hoopte dat de verkiezing de partij nieuw elan zou geven.

PvdA kiest tussen Samsom en Asscher
PvdA kiest tussen Samsom en Asscher (Foto: ANP)

Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden

De Amerikaanse voormalige astronaut en senator John Glenn is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden in Columbus. Dat meldt de lokale krant The Columbus Dispatch.

Sterren
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA reageerde bedroefd op het overlijden van Glenn. "Een echte Amerikaanse held. Goede reis, John Glenn. Ad astra (naar de sterren)."

Ook president Barack Obama liet van zich horen: "De laatste van de eerste astronauten van de Verenigde Staten heeft ons verlaten", stelde hij in een verklaring. De president noemde Glenn een inspiratie voor generaties van wetenschappers, technici en astronauten "die ons naar Mars en verder zullen brengen".

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump noemde Glenn "een grote pionier" en een inspiratie voor toekomstige ontdekkingsreizigers. "Hij zal worden gemist."

Baan om de aarde
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werd John Glenn, een loodgieterszoon uit een dorpje in Ohio, een Amerikaanse held. De astronaut kwam op 20 februari 1962 als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde. Daarmee gaf hij de Amerikanen hun zelfvertrouwen terug.

In de jaren voor Glenn had het Amerikaanse zelfbeeld een flinke deuk opgelopen. Het land was verslagen door aartsvijand Sovjet-Unie, die als eerste een satelliet en een mens in de ruimte had gebracht. Maar met Glenn begon de victorie, en die kwam snel. Slechts zeven jaar na zijn vlucht liepen de Amerikanen al rond op de maan.

Glenn begon zijn carrière als piloot bij de Amerikaanse mariniers. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog. In 1959 stapte Glenn over naar de NASA. Hij hoorde bij de eerste lichting astronauten. De gevaren waren groot. Niemand wist of de mensen in die groep, de Mercury Seven, hun vluchten zouden overleven.

Lancering
Van de zeven gingen Alan Shepard en Gus Grissom als eersten de ruimte in, maar zij kwamen niet in een baan rond de aarde. Glenn wel. "Gewichtloos, en ik voel me goed", zei hij na de lancering tegen de vluchtleiding. Na bijna vijf uur, waarin hij drie rondjes draaide, plonsde zijn Friendship 7 in de Atlantische Oceaan. "Een vlucht als een vuurbal", aldus Glenn. Hij kreeg een parade in New York, waar 4 miljoen Amerikanen hem onthaalden.

President John F. Kennedy, die ook in de Tweede Wereldoorlog had gevochten, moedigde de nieuwe held aan om de politiek in te stappen. Glenn wilde in 1964 voor de Democraten in de Senaat komen, maar hij moest zich na een val terugtrekken. In 1968 was Glenn ooggetuige van de moord op zijn vriend Robert Kennedy. In 1974 kwam Glenn wel in de Senaat. Hij vertegenwoordigde zijn thuisstaat Ohio tot 1999.

Discovery

Als senator mocht Glenn weer even de ruimte in. In 1998 ging hij mee met de spaceshuttle Discovery, om te kijken wat gewichtloosheid doet met een lichaam op leeftijd. De 77-jarige werd de oudste mens ooit in de ruimte. Na ruim een week keerde Glenn terug op aarde.

Glenn probeerde ook het Witte Huis te halen, maar dat werd een totale mislukking. In 1979 werd hij genoemd als running mate van de Democratische presidentskandidaat Jimmy Carter. Glenn mocht de partijconventie toespreken, maar mensen liepen verveeld de zaal uit. Carter noemde Glenn "de saaiste man die ik ooit heb ontmoet". In 1983 probeerde Glenn zelf presidentskandidaat te worden. Hij verloor de voorverkiezingen van Walter Mondale, die vervolgens werd ingemaakt door de Republikein Ronald Reagan.

Glenn was tot op hoge leeftijd te vinden in de cockpit. Samen met zijn vrouw Annie, met wie hij 73 jaar was getrouwd, had hij een klein vliegtuigje. Pas op 90-jarige leeftijd verkocht Glenn het toestel. "Ik mis het", bekende hij later in een interview. "Het vliegen ging me nooit vervelen."

De eerste, de oudste, de all-American hero
De eerste, de oudste, de all-American hero (Foto: ANP)

Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden
Amerikaanse ruimteheld John Glenn overleden (Foto: ANP)

Rechtbank doet uitspraak in Wilders-proces

De Haagse rechtbank doet vrijdagochtend om 11.00 uur in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol uitspraak in het proces tegen Geert Wilders wegens diens 'minder-Marokkanen'-uitspraken.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 5000 euro boete tegen de PVV-leider wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders raadsman Geert-Jan Knoops bepleitte vrijspraak en de politicus deed dat eveneens in zijn laatste woord tot de rechtbank.

Over de uitspraken uit maart 2014 is veel maatschappelijke beroering ontstaan. Tegen Wilders werden bijna 6500 aangiften gedaan. De PVV-leider meent dat zijn woorden vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en binnen het politieke programma van zijn partij.

Het uitspreken van het vonnis wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO1 en RTLZ.

Rechtbank doet uitspraak in Wilders-proces
Rechtbank doet uitspraak in Wilders-proces (Foto: ANP)

Judge Reinhold gearresteerd op vliegveld

Beverly Hills Cop-acteur Judge Reinhold is donderdag gearresteerd op de luchthaven van Dallas in de Amerikaanse staat Texas, vanwege het verstoren van de openbare orde. Dat meldt USA Today.

De 59-jarige Reinhold protesteerde toen douanebeambten de acteur wilden fouilleren. "Agenten hebben vervolgens gereageerd op een oproep en de persoon in kwestie in hechtenis genomen nadat deze alle medewerking weigerde", zo staat in een verklaring van de politie in Dallas.

Volgens het lokale dagblad Dallas News werd Reinhold agressief nadat hij werd geselecteerd voor een uitgebreide inspectie. Volgens de advocaat van Reinhold kwam de acteur zonder problemen door de bodyscanner, maar ging er een alarm af vanwege zijn bagage. Reinhold werd toen gesommeerd opnieuw door de bodyscanner te lopen en dat weigerde hij.

Judge Reinhold speelde de jonge politiedetective Billy Rosewood in de drie Beverly Hills Cop-films, met onder andere komiek Eddie Murphy.

Beverly Hills Cop-acteur gearresteerd
Beverly Hills Cop-acteur gearresteerd (Foto: BuzzE)

Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk

De Democratische politica Hillary Clinton heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevaren van 'nepnieuws'. "Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar", zei de voormalige presidentskandidate.

De politica leek daarmee te verwijzen naar 'pizzagate'. De bedenkers van die complottheorie beweerden zonder enig bewijs dat Clinton en haar campagnemanager een pedofielen-netwerk runden vanuit een pizzeria in Washington. Ze baseerden zich op de e-mails van campagnevoorman John Podesta, die via WikiLeaks naar buiten kwamen.

Volgens de samenzweringstheorie is het woord hotdog bijvoorbeeld code voor jongen en pizza voor meisje. Kaas zou 'klein meisje' betekenen, 'pasta' jongetje, 'ijsje' gigolo en 'saus' orgie. Als mensen zeggen dat ze zin hebben in een pizza, zouden ze dus eigenlijk een meisje willen misbruiken, aldus de samenzweringstheorie.

De verhalen werden ook verspreid door de zoon van Michael Flynn, die als 'national security adviser' de rechterhand van de komende president Donald Trump moet worden.

Een gewapende man ging een paar dagen geleden zelf op onderzoek uit bij de eettent. Hij werd opgepakt zonder dat iemand gewond raakte.

Clinton noemde nepnieuws op sociale media "een epidemie" en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen "om onze democratie en onschuldige levens te beschermen", aldus de Democrate.

Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk
Clinton: 'nepnieuws' is gevaarlijk (Foto: BuzzT)

YouTube schikt over muziekroyalty's

YouTube heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse organisatie voor uitgevers van muziek, de National Music Publishers Association. YouTube betaalt "miljoenen dollars" aan achterstallige royalty's. Het geld kon niet eerder worden betaald, omdat het gaat om het gebruik van muziek waarvan niet bekend was wie de rechten heeft.

De NMPA heeft de deal donderdag bekendgemaakt. De rechthebbenden krijgen niet alleen het geld waar ze nog recht op hadden, maar YouTube belooft ze ook te betalen voor toekomstig gebruik van hun muziek. Een exact bedrag is niet genoemd.

Uitgevers kunnen zich in de komende tijd aanmelden. Daarna geeft YouTube de deelnemers een lijst van gebruikte liedjes waarvan de rechthebbenden onbekend zijn. Uitgevers kunnen dan doorgeven welke nummers van hen zijn, zodat YouTube ze kan betalen. YouTube zal dat in de komende jaren een paar keer herhalen.

YouTube schikt over muziekroyalty's
YouTube schikt over muziekroyalty's (Foto: BuzzT)

Vettel minst ingehaalde F1-coureur 2016

Met behulp van de inhaalstatistieken van Clip the Apex - waar blauwe vlaggen, de eerste raceronde en kapotte auto's niet meegeteld worden - keken we woensdag naar de inhaalkoning in de Formule 1, wat Max Verstappen bleek te zijn. Uiteraard zeggen dergelijke statistieken lang niet alles, want wie constant vooraan start - Nico Rosberg bijvoorbeeld - zal logischerwijze ook minder inhalen. Waar coureurs inhalen worden ook coureurs ingehaald en dus kijken we vandaag naar de andere kant van de medaille: wie werd het vaakst ingehaald, en wie hield het best stand?

Om een en ander een beetje te kunnen vergelijken kijken we eerst weer eens naar vorig jaar. Het was niet bepaald een best jaar voor McLaren en dat bleek ook uit de statistieken: Jenson Button werd de onbetwiste kampioen ingehaald worden. De Brit zag 58 keer iemand passeren door middel van een inhaalactie, ruim meer dan wie dan ook. Teamgenoot Fernando Alonso staat op de derde plek. Manorcoureur Will Stevens werd even vaak ingehaald, maar had er één race minder voor nodig. Mercedes was dominant en dus staan Lewis Hamilton en Nico Rosberg onderaan, met de Ferrari's boven zich. 

Wie werd in 2015 het vaakst ingehaald? (Data: Clip the Apex) 

# Coureur Team Races Aantal keer ingehaald
1 Jenson Button McLaren 19 58
2 Will Stevens Manor Marussia 17 47
3 Fernando Alonso McLaren 18 47
4 Marcus Ericsson Sauber 19 44
5 Felipe Nasr Sauber 19 42
6 Carlos Sainz Toro Rosso 19 41
7 Roberto Merhi Manor Marussia 13 39
8 Sergio Pérez Force India 19 38
9 Pastor Maldonado Lotus 19 35
10 Daniel Ricciardo Red Bull 19 32
11 Daniil Kvyat Red Bull 19 28
12 Nico Hülkenberg Force India 19 24
13 Max Verstappen Toro Rosso 19 23
14 Alexander Rossi Manor Marussia 5 21
15 Romain Grosjean Lotus 19 16
16 Felipe Massa Williams 19 15
17 Valtteri Bottas Williams 19 13
18 Kimi Räikkönen Ferrari 19 12
19 Sebastian Vettel Ferrari 19 8
20 Lewis Hamilton Mercedes AMG 19 6
21 Nico Rosberg Mercedes AMG 19 3
22 Kevin Magnussen McLaren 1 0

De cijfers van 2015 per team:

# Team Aantal keer ingehaald
1 Manor Marussia 107
2 McLaren 105
3 Sauber 86
4 Toro Rosso 64
5 Force India 62
6 Red Bull 60
7 Lotus 51
8 Williams 28
9 Ferrari 20
10 Mercedes AMG 9

Over naar 2016 en daarin is McLaren de grootste stijger - of daler, zo u wilt. Van plek twee op de ranglijst zakken Button en Alonso samen naar de achtste plaats, als best of the rest boven de grote drie teams van het jaar. Vooral Alonso deed het prima: hij zag 39 keer iemand voorbij komen, iets minder dan twee keer per race.

Marcus Ericsson mag zich wel achter zijn oren krabben. Maar liefst 95 keer ging iemand de Zweed in zijn Sauber voorbij. Pascal Wehrlein werd 87 keer gepasseerd, maar dat is in elk geval nog wel minder dan de andere Manor in het veld: Rio Haryanto en Esteban Ocon moesten gezamenlijk 102 keer een plek inleveren. De cijfers laten ook nog maar eens zien dat Jolyon Palmer een vrij kleurloos seizoen had. De Brit van Renault werd 83 keer gepasseerd, net als Saubercoureur Felipe Nasr. 

Wie hield dan het beste stand in 2016? Nee, het is wellicht enigszins verrassend, maar het zijn niet de coureurs van het dominante Mercedes. Hamilton werd vier keer ingehaald, Rosberg drie keer.

De winnaar is niemand minder dan Sebastian Vettel. De Duitse Ferraricoureur zag in 21 races slechts twee keer iemand met succes een inhaalactie tegen hem uitvoeren. Zowel in België als in Brazilië werd de Duitser ingehaald door Verstappen, die daarmee de enige coureur is die er in is geslaagd buiten de eerste ronde van een race om de viervoudig wereldkampioen in te halen.

Overigens is Vettel sowieso een zeer moeilijke coureur om in te halen. De Duitser is na 179 races slechts in twee races vier keer, in zes races drie keer en in tien races twee keer ingehaald. In 135 van zijn races slaagde niemand er in hem te passeren. 

Wie werd in 2016 het vaakst ingehaald? (Data: Clip the Apex) 

# Coureur Team Races Aantal keer ingehaald
1 Marcus Ericsson Sauber 21 95
2 Pascal Wehrlein Manor Racing 21 87
3 Jolyon Palmer Renault 21 83
3 Felipe Nasr Sauber 21 83
5 Esteban Gutiérrez Haas F1 Team 21 73
6 Rio Haryanto Manor Racing 12 57
7 Kevin Magnussen Renault 21 56
8 Felipe Massa Williams 21 47
9 Sergio Pérez Force India 21 46
9 Daniil Kvyat Toro Rosso 21 46
11 Romain Grosjean Haas F1 Team 21 45
11 Esteban Ocon Manor Racing 9 45
13 Jenson Button McLaren 21 44
14 Carlos Sainz Toro Rosso 21 42
15 Nico Hülkenberg Force India 21 41
16 Fernando Alonso McLaren 20 39
16 Valtteri Bottas Williams 21 39
18 Daniel Ricciardo Red Bull 21 22
19 Max Verstappen Red Bull 21 15
20 Kimi Räikkönen Ferrari 21 14
21 Lewis Hamilton Mercedes AMG 21 4
22 Nico Rosberg Mercedes AMG 21 3
23 Stoffel Vandoorne McLaren 1 2
24 Sebastian Vettel Ferrari 21 2

De cijfers van 2016 per team:

# Team Aantal keer ingehaald
1 Manor Racing 189
2 Sauber 178
3 Renault 139
4 Haas F1 Team 118
5 Toro Rosso 88
6 Force India 87
7 Williams 86
8 McLaren 85
9 Red Bull 37
10 Ferrari 16
11 Mercedes AMG 7

Brazilië 2016: de koning van het inhalen tegen de koning van het verdedigen (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.