Politie New York krijgt meer 'dwergauto's'

De vorige politiecommissaris van New York noemde ze "dwergauto's", maar dat weerhield hem er niet van ze te introduceren op de straten van New York. De 150 compacte en opvallende Smart Fortwo-tweezitters nemen in het wagenpark van de politie de plaats in van de niet minder opvallende driewielige scooter. Binnenkort versterken 75 nieuwe exemplaren het korps, meldt de New York Times.

Net zoals de driewieler vormt de wit-blauwe Smart een bijzonderheid in het door krachtige voertuigen gedomineerde wagenpark van het New York Police Department (NYPD). Het nieuwe kleine broertje heeft echter een aantal streepjes voor op zijn grote broer, de traditionele patrouillewagen. Zo is de Smart veiliger, makkelijker te besturen en goedkoper.

Het grootste stedelijke politiekorps van de VS betaalt zo'n 23.400 dollar (22.000 euro) voor een Smart. Een driewielige scooter kostte bijna 30.000 dollar (een kleine 28.000 euro), en kon maximaal 56 kilometer per uur terwijl de Smart de snelweg op kan.

Een ander positief bijverschijnsel is dat de kleine auto's als ijsbreker fungeren in een periode van lage criminaliteitscijfers, waarin de politie een vriendelijke kant van zichzelf wil laten zien.

Politie New York krijgt meer 'dwergauto's'
Politie New York krijgt meer 'dwergauto's' (Foto: ANP)