Harde klap in strijd wereldtitel Moto2

Thomas Lüthi heeft op de Twin Ring Motegi de Grand Prix van Japan in de Moto2 gewonnen. De Zwitser ging van start tot finish aan de leiding en kwam alleen aan het eind nog even in moeilijkheden. Kampioenschapsleider Johann Zarco deelde een harde klap uit, vooral vanwege het falen van zijn voornaamste concurrent. 

Lüthi kende een ijzersterke start en pakte de leiding over van polesitter Zarco, die ook Franco Morbidelli langszij zag komen. De grote uitdager van Zarco in de hevige strijd om de wereldtitel, Alex Rins, moest na een crash in de kwalificatie vanaf plek 22 starten, maar dat ging niet lang goed. Rins won een paar plekken en ging vervolgens in de derde bocht onderuit, waarmee de spanning in het WK direct een stuk minder werd. Ook Sam Lowes ging al snel onderuit, terwijl de Brit op de vierde plek lag. 

In de tien ronden na het ietwat hectische begin gebeurde voorin vrij weinig. Lüthi reed een klein beetje weg bij Morbidelli, die op zijn beurt een kleine voorsprong had op Takaaki Nakagami. Achter de thuisfavoriet lag WK-leider Zarco op de vierde plek en de verrassend sterk rijdende Axel Pons had de vijfde plaats in handen. Voor Alex Marquez was dat het eindpunt van de race: de Spanjaard ging vanaf de zevende plek onderuit. Tien ronden voor het einde gebeurde dan ook het onvermijdelijke: Pons ging, dit keer vanaf plek zes, tegen het asfalt.

De spanning kwam inmiddels weer terug in de wedstrijd, doordat Morbidelli, Zarco en Nakagami dichter bij elkaar kwamen. Vooral Zarco was erg goed op dreef en het duurde dan ook niet lang voor hij beide tegenstanders te grazen nam. Ook Lüthi begon het zo langzamerhand moeilijk te krijgen met Zarco, want de Fransman kwam in rap tempo dichterbij.

In de slotronden moest Zarco zijn offensief tegen Lüthi wat staken, hoewel hij nog wel dichterbij kwam. Het echte gevecht werd achter die twee gestreden door Morbidelli en Nakagami. De Japanner gaf alles om voor eigen publiek het podium te pakken en haalde de Italiaan op prachtige wijze in, maar in de voorlaatste bocht ging Morbidelli er dan toch weer voorbij om zo de laatste podiumplek te claimen. Lüthi pakte de zege, Zarco deed met plek twee uitstekende zaken in de strijd om het WK. Even later kwam Rins als twintigste over de streep, buiten de punten.