Zonderland turnt goede oefening, Van Gelder nog niet zeker

Op de eerste dag van het olympisch turntoernooi heeft titelverdediger Epke Zonderland op zijn onderdeel, de rekstok, zicht op een finaleplaats. Zonderland turnde naar een prima score van 15,366 en gaat daarmee momenteel aan de leiding. De 33-jarige Yuri van Gelder, debutant op de Olympische Spelen, werd na zijn oefening aan de ringen beloond met een score van 15,333. Voor hem is het nog afwachten of hij zich heeft geplaatst voor de toestelfinales.

Er doen in totaal twaalf landen mee aan de landenwedstrijd. Die landen zijn over drie divisies verdeeld waarbij Nederland uitkwam in de eerste divisie. Met een totaalscore van 257.686 eindigde Nederland als derde van de vier landen en zal moeten afwachten tot vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd. Dan wordt ook duidelijk welke individuen zich hebben geplaatst voor de toestelfinales. 

De Japanner Kohei Uchimura, een van de grootste concurrenten van Zonderland, viel van de rekstok en is met een score van 14,300 uitgeschakeld voor de finale. Uchimura is de regerend wereldkampioen op dit onderdeel. 

Van Gelder werkte een goede oefening af, maar kon niet stilstaan bij de landing. Dat kostte de 'Lord of the Rings' puntenaftrek. Na vijf rotaties bezet hij de vierde plaats. Voor hem staan de Griekse wereldkampioen Eleftherios Petrounias (15,833), olympisch kampioen Arhur Zanetti (15,533) en de Belg Dennis Goossens (15,366).

Bart Deurloo is ook goed begonnen op het turntoernooi. De beste Nederlandse allrounder werd vorig jaar veertiende op het WK en wil in Rio de Janeiro de meerkampfinale halen. Daarvoor moet Deurloo bij de beste 24 eindigen. Op rek zette hij een score neer van 15,100 en staat daarmee voorlopig derde. In de totaalscore op de meerkamp staat hij op dit moment zesde met een score van 86.990. Uchimura staat op de eerste plaats.