BMX'er Kimmann stelt teleur in Supercross, Britten domineren

BMX'er Niek Kimmann heeft tijdens de Supercross in Manchester geen indrukwekkende prestatie neer kunnen zetten. De Nederlandse wereldkampioen werd al in de kwartfinales uitgeschakeld. Na de start kwam hij daar verkeerd terecht bij een bult, waardoor hij zijn snelheid verloor en een plek in de halve finales eigenlijk al vervlogen was.

Dave van der Burg en Martijn Jaspers schopten het wel tot de halve finales en Jaspers deed daar zelfs nog een schepje bovenop: tot ieders verbazing haalde hij de finale. Daarin kon hij dan geen potten breken en alleen Corben Sharrah - twee weken terug nog de winnaar in Santiago del Estero - eindigde achter Jaspers.

De Britten domineerden de finale. Liam Phillips pakte de zege door landgenoot Kyle Evans te verslaan. De Zwitser Renaud Blanc zorgde met de derde plek voor een forse stunt.

Bij de dames werden Merle van Benthem en het jonge talent Judy Baauw in de halve finales uitgeschakeld, maar Laura Smulders haalde de eindstrijd wel. Daarin ging het in de eerste bocht echter al flink fout. Wereldkampioene Stefany Hernandez uit Colombia knalde snoeihard op het beton en nam het halve veld mee in haar val. Alleen Smulders kon weer verder, maar haar kansen waren uiteraard verkeken.

De Amerikaanse Alise Post leek de zege te pakken, maar enkele tientallen meters voor de finish bezweek ze onder de druk van de Australische Caroline Buchanan, miste ze een sprong en sloeg ze rechtsaf. Simone Christensen uit Denemarken werd ze plots tweede, voor Brooke Crain en Post. 

Op 7 en 8 mei strijkt het Supercross-circus neer op Papendal bij Arnhem voor de derde wedstrijd van het seizoen, zeker een aanrader om met een bezoekje te vereren. 

De finale bij de vrouwen, met de snoeiharde val van Hernandez en de rare val van Post (Bron: YouTube)