Montoya begint IndyCar-seizoen met zege

Juan Pablo Montoya is het IndyCar-seizoen begonnen met een zege in de openingsrace in St. Petersburg. De 40-jarige Colombiaan ging nagenoeg de hele tweede helft van de race aan de leiding en boekte zijn eerste zege sinds de Indy 500 van vorig jaar. In 2015 was Montoya ook al de beste op het stratencircuit van St. Petersburg.

Polesitter was de Fransman Simon Pagenaud van Team Penske, die bij de start dan ook de leiding pakte. Hij werd gevolgd door teamgenoten Helio Castroneves en Montoya. Snel in de eerste ronde ontstonden er al problemen voor Takuma Sato en James Hinchcliffe, maar beiden konden toch weer verder. Na 47 van de 110 ronden ontstond de eerste caution: Marco Andretti kwam in aanraking met Luca Filippi, waardoor de Amerikaan stilstond. Enkele ronden later was het veld klaar om verder te racen, maar wederom kwam Andretti stil te staan.

Nadat het veld eindelijk verder kon pakte Conor Daly bij de start de leiding van Tony Kanaan, onder meer doordat Pagenaud en Montoya door de pitstops wat achterop lagen. Al na een paar bochten ging het echter weer fout: Carlos Muñoz tikte Graham Rahal aan, laatstgenoemde spinde de banden in en kreeg Oriol Servia tegen zich aan, waarna zo'n acht wagens stil stonden. De afbeelding hieronder komt uit de wagen van Rahal:

Bij de volgende herstart nam Montoya de leiding over en dat bleek uiteindelijk al het beslissende moment in de race. Hij kreeg Pagenaud achter zich aan, maar die kon het tempo van zijn ervaren teamgenoot niet volgen. Team Penske leek op weg naar een volledig podium, doordat Castroneves op de derde plek lag, maar daar dacht Ryan Hunter-Reay anders over. Hij verschalkte Castroneves in de slotfase van de race en pakte de derde plek.