Uniek Koreaans langlaufgoud op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft Zuid-Korea voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille veroverd in het langlaufen. Daar was wel wat Noors bloed voor nodig, want Kim Magnus - in Noorwegen Magnus Bø genoemd - heeft een Noorse vader en Zuid-Koreaanse moeder. 

In Lillehammer opende het langlauftoernooi met het nieuwe onderdeel 'cross'. Het bestaat uit een parcours waar men enkele minuten over doet en waarin allerlei obstakels overwonnen moeten worden: denk aan hobbels, bergop slalommen, bergaf slalommen en wat sprongen. 

Bij de heren was Kim Magnus hier vanaf de kwalificaties al onklopbaar. Hij zette veruit de snelste tijd neer, domineerde de halve finale en liet de concurrentie in de finale geen schijn van kans. De 17-jarige langlaufer uit Busan (Korea) en Noorwegen ziet beide landen als zijn thuisland, maar moet uiteraard kiezen voor welk land hij uitkomt. "En ja...de volgende Olympische Winterspelen zijn in Zuid-Korea!", verklaarde hij zijn keuze. Hij won onder luid gejuich van het Noorse publiek het goud in Lillehammer. De volbloed Noor Thomas Helland Larsen pakte het zilver, voor de Fin Lauri Mannila. 

Kim Magnus op weg naar een dominante zege en goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Kim Magnus op weg naar een dominante zege en goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Bij de dames stond er net zo goed geen maat op de Zweedse Moa Lundgren, die eveneens de hele competitie naar haar hand zette. In de finale was ze nog voor het bergop slalommen al vertrokken en aan de finish had ze tijd genoeg om even naar het publiek te zwaaien. Haar landgenote Johanna Hagström greep het zilver. Laura Chamiot Maitral pakte voor Frankrijk het brons.

Moa Lundgren, winnares van jeugdolympisch goud op de langlaufcross (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Moa Lundgren, winnares van jeugdolympisch goud op de langlaufcross (Foto: YIS/Thomas Lovelock)