Daverende sensatie Fed Cup-tennissters, Nederland in halve finale

De Nederlandse Fed Cup-dames hebben de historische stunt tegen Rusland gecompleteerd. In Moskou versloeg Kiki Bertens Svetlana Kuznetsova, waardoor Nederland op een ongekende 3-0 voorsprong kwam. Daarmee is de wedstrijd beslist en plaatst Nederland zich voor het eerst sinds 1997 voor de halve finales van het landentoernooi voor vrouwenteams.

Bertens (WTA-106) begon ijzersterk aan het duel met de mondiale nummer zeventien. Ze won de eerste servicegame zonder een punt weg te geven en kreeg gelijk vier breakkansen op de eerste opslagbeurt van Kuznetsova. Ze brak de Russische niet, maar dat deed ze bij diens volgende twee opslagbeurten wel. Het tweede setpoint was vervolgens raak en al snel stond het 6-1 voor Bertens.

Kuznetsova kon in het tweede bedrijf beter mee met de Nederlandse, maar toch had Bertens weer de overhand. Op 3-3 resulteerde dat in het verlies van de service voor Kuznetsova, waarna Bertens de wedstrijd enkele games later uit kon serveren: 6-1, 6-4.

Rusland was vooraf al de torenhoge favoriet in de ontmoeting en dat het na drie wedstrijden 3-0 zou staan voor Nederland zag helemaal niemand aankomen: wedkantoren zouden zo'n tweehonderd keer de inzet geven voor die tussenstand. Het is pas de derde keer dat Nederland de halve finales haalt in de Fed Cup. In 1976 was de VS daarin te sterk, in 1997 werd Tsjechië verslagen waarna Frankrijk in Den Bosch in de finale te sterk was. In de halve finale wacht Italië of Frankrijk: het staat in Marseille 1-1 na de eerste dag.