FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 februari 2016

Zeer grote brand bij diervoerbedrijf te Wilp

Bij het bedrijf Bosgoed Diervoeders in Wilp (Gelderland) woedt zondagavond een zeer grote brand. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De brand is in de hal van het bedrijf, waar onder meer kunstmest ligt opgeslagen.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt, de omgeving is uit voorzorg afgezet. In de hal zou naast kunstmest ook hooi en stro liggen, wat zorgt voor een flinke rookontwikkeling.

Volgens de brandweer is het dak bedekt met asbesthoudende platen.

Trump wil 'erger dan waterboarden' tegen IS

De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen Donald Trump zei zondag open te staan voor harde maatregelen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), met inbegrip van de omstreden ondervragingstactiek 'waterboarding'.

Waterboarding, in het Nederlands ook bekend als schijnverdrinking, is een verhoortechniek waarbij de vastgebonden verhoorde een natte doek over het gezicht krijgt waarover telkens water wordt uitgegoten. Hierdoor krijgt deze het gevoel te verdrinken.

In een interview met ABC's programma This Week, sprak Trump over een heropleving van deze tactiek en andere ondervragingstactieken. Hij zou het nog wel "een verdomd stuk erger dan waterboarding" willen hebben, en wees op de recente onthoofdingen van christenen in het Midden-Oosten als bewijs voor de noodzaak van strengere ondervragingsmethoden bij vermoedelijke leden van extremistische groepen.

Trump voor 'waterboarding' in strijd tegen IS
Trump wil 'erger dan waterboarden' tegen IS (Foto: ANP)

Diego Costa helpt Chelsea aan punt tegen Manchester United

De kraker in Engeland tussen Chelsea en Manchester United heeft geen winnaar gekregen. Diego Costa voorkwam in blessuretijd een nederlaag voor Guus Hiddink tegen Louis van Gaal.

Chelsea was de laatste negen officiële duels tegen Manchester United ongeslagen, maar toch begonnen de bezoekers sterk aan het duel. De eerste goede mogelijkheid was voor Anthony Martial, die doelman Thibaut Courtois bijna verraste met een schot in de verre hoek. De Belg had echter een uitstekende redding in huis.

Uit een hoekschop van Daley Blind was even later ook Marouane Fellaini dicht bij een treffer voor Manchester United, waarna Chelsea beter in de wedstrijd kwam. Het team van Hiddink creëerde enkele kansen, onder meer via Nemanja Matic bij de eerste paal. Zijn kopbal uit een hoekschop werd gekeerd door David De Gea.Lees meer: Arsenal houdt hoop op titel met zege in BournemouthIn de slotfase van de eerste helft dachten The Blues recht te hebben op een strafschop. Daley Blind blokte een inzet van John Terry namelijk met zijn arm. Scheidsrechter Michael Oliver wees niet naar de stip. Bij het begin van de tweede helft waren de betere kansen weer voor United, maar Courtois lag in de weg toen Jesse Lingard en meteen daarna Rooney gevaarlijk werden.

Dubbele klap voor Hiddink

Het bleek de opmaat te zijn voor een afschuwelijke fase voor Chelsea. Heel Stamford Bridge hield namelijk zijn adem in toen Kurt Zouma verkeerd terechtkwam en een zware beenblessure opliep. Zijn seizoen lijkt voorbij te zijn. Zouma's vervanger Gary Cahill stond amper binnen de lijnen toen United op voorsprong kwam.

Een belangrijke rol bij de openingstreffer was weggelegd voor Cameron Borthwick-Jackson. De 19-jarige verdediger bereikte Wayne Rooney, die de bal klaarlegde voor Lingard. Vanuit de draai knalde hij de bal al vallend prachtig in de kruising: 0-1.

United capituleert

Via Branislav Ivanovic kwam de thuisploeg even later bijna op gelijke hoogte. De Gea lag opnieuw in de weg en even later voorkwam de Spanjaard een treffer van landgenoot Cesc Fabregas. Chelsea bleef de druk opvoeren en terwijl de fans in het uitvak zich al voorbereidden op een mooi feestje, sloeg Diego Costa toe. De spits profiteerde in tweede instantie, na een slippertje van Blind: 1-1.

VN-Veiligheidsraad bijeen om raketlancering Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad is zondagmiddag begonnen aan een ingelaste vergadering over de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea. "Wij behandelen vandaag een nieuwe, ongehoorde provocatie van het Noord-Koreaanse regime", zei de Franse VN-ambassadeur bij aanvang van de bijeenkomst in New York.

Hoewel Noord-Korea stelt in naam van de wetenschap te handelen, is de lancering van dergelijke raketten in strijd met eerdere resoluties van de raad.

Het geïsoleerde Noord-Korea schoot zondagmorgen een raket met een satelliet erop de ruimte in. Dat mag het land niet, omdat het tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt en raketten mogelijk ook gebruikt kunnen worden om die af te vuren.

Het is overigens onduidelijk of Noord-Korea überhaupt in staat is dergelijke raketten van een nucleaire lading te voorzien.

Veiligheidsraad bespreekt raket Noord-Korea
VN-Veiligheidsraad bijeen om raketlancering Noord-Korea (Foto: ANP)

Henk Kamp kondigt vertrek uit politiek aan

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertrekt na de komende Tweede Kamerverkiezingen gepland voor 2017, uit de politiek. Hij wil geen nieuwe termijn als minister en keert ook niet terug als Kamerlid. Dat heeft een woordvoerder van zijn ministerie zondagavond bevestigd.

De 63-jarige Kamp kondigde zijn politieke afscheid zelf aan tijdens een interview met publiek in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. Kamp wil tot zijn pensioen in een rustiger tempo gaan werken, zei hij zondag in de plaatselijke talkshow Politiek in de Pol van oud-parlementair verslaggever Hans Verbeek.

Kamp werd in 1994 Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was in eerdere kabinetten minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), minister van Defensie en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds eind 2012 is hij minister van Ecomische Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte (VVD/PvdA).

De afgelopen jaren was Kamp volop in het nieuws vanwege de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Hij beperkte de gaswinning voor dit jaar tot 27 miljard kuub gas. Vorig jaar mocht er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald. Kamp leed in december een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer toen zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37 senatoren) werd verworpen.

Henk Kamp kondigt vertrek uit politiek aan
Henk Kamp kondigt vertrek uit politiek aan (Foto: ANP)

'Kinderen moeten Arabisch leren'

Om het 'transformatieproces', zoals professor Thomas Strothotte het zelf stelt, zo makkelijk mogelijk te laten gaan, zouden Duitse schoolkinderen Arabische les moeten krijgen. Niet alleen kinderen van asielzoekers zouden zich een andere taal machtig moeten maken, integratie moet immers van twee kanten komen.

Van Strothotte zou je kunnen denken dat het geen domme jongen is. De wetenschapper is namelijk de baas van het prestigieuze Kühne Logistics University (Wetenschappelijk Instituut voor Logistiek en Ondernemend leiderschap). Een erkende particuliere universiteit in Hamburg, een van de steden waar tijdens de jaarwisseling Taharrush gespeeld werd.

Strothotte, zelf pas Duitser sinds 1985, krijgt het uit zijn strot om te stellen dat Duitse kinderen Arabisch moeten leren om de integratie met de nieuwkomers een stuk makkelijker te laten maken. Arabisch zou naast het Duits op middelbare scholen een verplicht vak moeten zijn.

"Wij bevelen aan om onze kinderen te laten fungeren als een economische, culturele en politieke partner om het transformatieproces te begeleiden", aldus Strotthotte, die gewend is om dit soort lastige zinnen te gebruiken. "Hierdoor zouden we toegang krijgen tot de Arabische wereld en een volwaardig multi-talig immigratieland worden."

De Duitse media zou ook een kleine aanpassing moeten ondergaan. Zo moet het aanbod van programma's in het Arabisch drastisch verhoogd worden. Gezien de sterke toestroom van mensen uit het Midden-Oosten heeft de ARD al toegezegd een samenwerkingsverband aan te gaan met de zender DW-Arabia. Deze laatste zend 24 uur per dag uit en biedt een ander perspectief op het Duitse en Europese nieuws. De zender is sinds afgelopen december in heel Europa te bekijken.

45e editie Filmfestival Rotterdam wat drukker

De 45e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) telde 305.000 bezoeken. Dat is meer dan afgelopen jaren. Vorig jaar noteerde het IFFR 302.000 bezoeken en in 2014 bleef de teller steken op 287.000.

"Een festival leeft pas als er publiek is en dat was er! Niet alleen werden de films goed bezocht, ook alle evenementen, masterclasses en exposities door de stad trokken veel publiek", liet de nieuwe festivaldirecteur Bero Beyer zondag op de slotdag weten. "We zijn trots op deze prachtige editie, met zoveel fantastische filmmakers die inspirerende en confronterende films brachten. Films die de bezoekers met elkaar wisten te verbinden en die de waan van de dag ontstegen."

Het filmfestival sloot zondag af met de vertoning van The Childhood of a Leader. Het festival vertoonde 477 films, waarvan 106 wereldpremières, en verwelkomde 299 regisseurs.

Volgend jaar duurt het International Film Festival Rotterdam van 25 januari tot en met 5 februari.

45e editie Filmfestival Rotterdam wat drukker
45e editie Filmfestival Rotterdam wat drukker (Foto: BuzzE)

Inside Out grote winnaar Annie Awards

Inside Out van Pixar heeft maar liefst tien Annie Awards gewonnen, waaronder die voor de beste animatiefilm van het jaar. Dat meldt filmsite Variety.

Inside Out gaat over de emoties van een meisje dat moet verhuizen. De film sleepte verder onder meer de Annies voor de beste regisseur en het beste script in de wacht. Ook de bijdrage van Phyllis Smith, die de stem van Sadness (Verdriet) heeft ingesproken, was goed voor een award.

De Annie Awards zijn de belangrijkste prijzen in de animatiefilmindustrie. Ze worden sinds 1972 jaarlijks uitgereikt, dit jaar in meer dan 25 verschillende categorieën.

Inside Out grote winnaar Annie Awards
Inside Out grote winnaar Annie Awards (Foto: BuzzE)

Middelkoop/Koolhof pakken eerste ATP-titel

Tennissers Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof hebben hun eerste titel ooit gepakt op de ATP Tour. De Nederlanders waren in Sofia in de finale te sterk voor de Oostenrijker Philipp Oswald en de Canadees Adil Shamashdin. 

De eerste set kende weinig breakkansen, maar de Nederlanders moesten op het beslissende moment toch de service inleveren. In set twee dwongen ze een tiebreak af en daarin moesten zelfs twee matchpoints weggewerkt worden. Dat lukte, waarna het Nederlandse duo in de supertiebreak net wat te sterk was: 5-7, 7-6 (9), [10-6].

Middelkoop en Koolhof hadden uiteindelijk in elke wedstrijd een supertiebreak nodig. Ook in de eerste ronde kregen ze al een matchpoint tegen, net als in de halve finale tegen Thiemo de Bakker en Robin Haase. 

Tennissters treffen Frankrijk in halve finale Fed Cup

De Nederlandse tennissters nemen het in de halve finale van Fed Cup op tegen Frankrijk. Op 16 en 17 april zal het in Frankrijk gaan strijden voor een plek in de finale van het landentoernooi.

Frankrijk nam het dit weekend in Marseille op tegen Italië. Camila Giorgi zette de Italiaanse dames gisteren op voorsprong door Kristina Mladenovic te verslaan. Caroline Garcia bracht de stand weer in evenwicht door een zege op Sara Errani. Vandaag was Mladenovic te sterk voor Errani waarna Garcia voor de beslissing zorgde door Giorgi met 6-3 en 6-4 te verslaan.

Frankrijk is op papier de grote favoriet voor de ontmoeting. Met Mladenovic, Garcia en Alinzé Cornet hebben ze drie speelsters in de top 40 van de wereldranglijst. Kiki Bertens is de beste Nederlandse op plek 106. Maar de verrassende zege van Nederland afgelopen weekend tegen Rusland heeft bewezen dat dat niks hoeft te zeggen.

Uitslag FC Utrecht - PSV

PSV heeft na de bekernederlaag van afgelopen donderdag nu wel weten te winnen van FC Utrecht. De Eindhovenaren verloren deze week in eigen huis met 1-3 van de Domstedelingen, maar in het Eredivisieduel in Utrecht waren de rollen omgedraaid en kon de koploper met 0-2 winnen dankzij snelle doelpunten van Arias en de op de Nederlandse velden teruggekeerde Van Ginkel.

FC Utrecht

0 - 2

PSV

    15' Arias
21' Van Ginkel
 
Gele kaart: Letschert (FC Utrecht), Isimat-Mirin, Van Ginkel (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.224
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum (Kallon/73)
Ramselaar
Strieder
Barazite
Ayoub (Ludwig/61)
Haller
Boymans
  Zoet
Arias
Bruma (Willems/46)
Moreno
Isimat-Mirin
Van Ginkel
Pröpper
Hendrix
Pereiro (Narsingh/70)
De Jong
Jozefzoon (Schaars/79)

Turkije helpt vluchtelingen aan Syrische kant

Turkije helpt de tienduizenden vluchtelingen die de bombardementen op de Noord-Syrische stad Aleppo zijn ontvlucht vooralsnog alleen aan de Syrische kant van de grens. Vrachtwagens met hulpgoederen en ambulances reden zondag vanuit Turkije het buurland binnen.

Turkse hulporganisaties hebben aan de Syrische kant van de grens kampen opgezet om de nieuwe vluchtelingen op te vangen. De grens blijft voorlopig echter gesloten. Turkije vangt al 2,5 miljoen Syriërs op en laat slechts mondjesmaat nog mensen toe. President Recep Tayyip Erdogan zei zondag wel dat de vluchtelingen worden toegelaten "als dat noodzakelijk is".

Door hevige Russische bombardementen is Aleppo, het bolwerk van de Syrische oppositie, leeggestroomd. Volgens de gouverneur van de Turkse grensregio Oncupinar zijn in 48 uur zo'n 35.000 mensen bij de grens gearriveerd.

Turkije helpt vluchtelingen aan Syrische kant
Turkije helpt vluchtelingen aan Syrische kant (Foto: ANP)

Omgeving Alphen aan den Rijn zonder stroom

In de regio van Alphen aan den Rijn zitten vele huishoudens zondag aan het eind van de middag zonder stroom. Dat meldt netbeheerder Liander op Twitter.

Ook in omliggende plaatsen, zoals Aarlanderveen, Boskoop, Leiden, Nieuwkoop, Woubrugge, Zevenhuizen en Zwammerdam, was geen stroom. Hoeveel mensen er last van hebben, is nog niet duidelijk.

Door de storing rijden er ook geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden, meldt de NS. De extra reistijd is meer dan uur, de NS verwacht dat de problemen tot 19.30 uur duren. Ook internet- en telefonieproviders ondervinden hinder.

De stroomstoring duurt tot ongeveer 18.45 uur, is de voorspelling van Liander.

Omgeving Alphen aan den Rijn zonder stroom
Omgeving Alphen aan den Rijn zonder stroom (Foto: ANP)

Weer file door technisch probleem Afsluitdijk

Het verkeer kan zondag aan het begin van de avond geen gebruik maken van de Afsluitdijk richting Friesland. Opnieuw is een technisch probleem met de Lorentzsluizen de boosdoener. Op de A7 staat op dit moment al ongeveer tien kilometer file, meldt de ANWB. Een woordvoerder adviseert om te rijden via Lelystad (A6). De storing is naar verwachting niet heel gauw verholpen. Een monteur is volgens de woordvoerder onderweg, maar pas rond halfzeven ter plaatse.

Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft groot onderhoud nodig. Met de vervanging van het bedieningssysteem wil Rijkswaterstaat over anderhalve maand beginnen. Vorige week zaterdag raakte een brug op de Afsluitdijk defect. Door een kabelbreuk was er een storing in zowel de noorder- als de zuiderbrug van het sluizencomplex. Het verkeer stond toen urenlang in de file.

Weer file door technisch probleem Afsluitdijk
Weer file door technisch probleem Afsluitdijk (Foto: ANP)

Beveiliging Apple doodt iPhones

Een update met iOS9 blijkt iPhone 6-toestellen te kunnen 'bricken' indien deze zijn gerepareerd door techneuten die niet door Apple zijn gecertificeerd. Het zou vooral gaan om reparaties waarbij de home-knop, met vingerafdruktechnologie, werd gefikst.

Er zouden echter ook gebruikers zijn getroffen wiens telefoon was beschadigd maar zonder reparatie nog werkte. Wanneer genoemde gebruikers de update installeerden verscheen de zogenaamde 'error 53', en naar verluidt kan dan ook een Apple Store niets meer voor hen betekenen. Op een nieuw toestel na dan.

Voor een officieel uitgevoerde fiks van de home-knop zou Apple ruim 300 euro rekenen, terwijl een reparatieshopje dat doorgaans voor een fractie van de prijs doet.

Verslaafd
Een van de verhalen die The Guardian optekent is dat van Apple-verslaafde journalist Antonio Olmos, die in Macedonië de vluchtelingencrisis versloeg. Daar liet de beste man zijn iPhone stuiteren, en zonder officiële Apple-reparateur in de buurt bracht hij het ding naar een plaatselijk winkeltje. Daar werd de home-knop gemaakt en er was verder niks aan de hand.

Totdat Olmos later een notificatie op zijn telefoon ontving om te upgraden naar iOS9 en deze accepteerde. Binnen enkele seconden verscheen 'error 53' op zijn scherm. De Apple Store in Londen verklaarde het toestel vervolgens dood. De verslaggever mocht omgerekend 350 euro neertellen voor vervanging.

Op het Apple Support-forum is het verhaal te vinden van een gebruiker die zijn iPhone een jaar geleden liet vallen maar niet liet repareren. Na de update in november te hebben geïnstalleerd bleek ook deze te zijn overleden, met bovendien het verlies van gebruikersdata als gevolg.

Feature
Een woordvoerster van Apple geeft aan dat het hier niet om een bug maar om een beveiligings-feature gaat. De vingerafdrukgegevens zouden zijn afgeschermd in een speciaal beveiligde enclave, die uniek is gekoppeld aan de ID-sensor van de home-knop. Een gecertificeerde techneut kan deze koppeling hervalideren na een reparatie, maar als Beun de Haas - of een kwaadwillende - dit doet, gaat de koppeling verloren.

Op die manier beschermt Apple volgens de zegsvrouw de data van de gebruiker, inclusief Apple Pay-gegevens. 'Error 53' is dan ook een uiting van Apples toewijding die gegevens te beveiligen, en klanten zouden zich in dat geval dan ook tot de supportafdeling van het bedrijf moeten wenden.

Niet goed nagedacht
Volgens een Guardian-lezer heeft Apple in eerste instantie niet goed nagedacht over dit beveiligingsmechanisme, en heeft het bedrijf dat met iOS9 achteraf verbeterd. "Ze hadden echter niet nagedacht over de gevolgen van componenten van derde partijen, of die nou goed bedoeld waren of niet." Volgens deze lezer doet Apple alsof het probleem er eentje van de gebruikers is, want die hebben niet gedaan wat het bedrijf adviseert. Er zou ook niet zijn gewaarschuwd dat een niet-officiële reparatie iPhones in dure tegeltjes verandert. "Apple moet nou wel beseffen dat het nu wel degelijk hun probleem is."

Als pleister op de wond zou Apple inmiddels wel zijn Reuse and Recycling-programma hebben geopend voor gebrickte iPhones. Daarmee kunnen gebruikers korting krijgen als ze naar een nieuwere telefoon upgraden. Of de data op de dode toestellen kan worden teruggehaald is niet geheel duidelijk, maar indien niet moet dat wellicht worden opgevat als impliciet advies om het maar in de cloud op te slaan.

Drukke week voor beleggers Amsterdam

Beleggers in Amsterdam krijgen het deze week behoorlijk druk met bedrijfsresultaten van onder meer TomTom, Heineken en AkzoNobel. Ook uit het buitenland komen veel kwartaalcijfers naar buiten. Verder staan belangrijke macro-economische gegevens op de rol.

Onlinebroker BinckBank trapt maandag de week af met zijn resultaten, terwijl navigatiebedrijf TomTom een dag later komt. Het hoogtepunt op het Damrak ligt op woensdag met cijfers van AkzoNobel, Heineken, SBM Offshore, Aperam en SnowWorld. Later in de week komen nog onder andere Acomo, Nedap en Eurocommercial Properties.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert deze week data over de industrie, inflatie, detailhandelsverkopen, handel en een voorlopige raming over de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal. Economen rekenen in doorsnee op een vooruitgang met 0,3 procent op kwartaalbasis.

Coca-Cola
In Europa en de Verenigde Staten zullen ook veel bekende bedrijven hun resultaten openbaar maken. Het gaat onder meer om Coca-Cola, TUI, Cisco Systems, Liberty Global, Twitter, Tesla Motors, Time Warner, Groupon, L'Oréal, Rio Tinto, Total, Renault en ThyssenKrupp.

Aan het macrofront staan gegevens op de agenda over de Duitse industrie, handel en economische groei en cijfers over de groei van de economie van de eurozone en de industrie in het eurogebied. In de VS komt informatie naar buiten over onder meer de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen.

Arbeidsmarkt
De Europese beurzen sloten vrijdag met verlies na de bekendmaking van tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1 procent op 413,94 punten. De MidKap zakte 1,1 procent naar 650,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1,1 procent in.

Ook op Wall Street was de stemming bedrukt. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent in de min op 16.204,83 punten. De brede S&P 500 zakte 1,9 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq spande de kroon, met een verlies van 3,3 procent vanwege een uitverkoop van internet- en andere tech-aandelen door een enorm koersverlies voor LinkedIn.

Drukke week voor beleggers Amsterdam
Drukke week voor beleggers Amsterdam (Foto: ANP)

'Humanitaire hulp' als dekmantel voor wapens

De Spaanse politie heeft zondag zeven mensen opgepakt die worden verdacht van steun aan "islamistische militante groepen" die vechten in Irak en Syrië. Onder het mom van humanitaire hulp stuurden ze geld en containers vol wapens, grondstoffen voor bommen en computers naar het strijdtoneel, stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

De politie pakte de verdachten op in de omgeving van Alicante, Valencia en de Noord-Afrikaanse Spaanse exclave Ceuta. Vijf van hen hebben de Spaanse nationaliteit en zijn van Syrische, Jordaanse en Marokkaanse origine, de twee anderen zijn een Syriër en een Marokkaan. Welke groepering ze steunden, is niet bekendgemaakt.

'Humanitaire hulp' als dekmantel voor wapens
'Humanitaire hulp' als dekmantel voor wapens (Foto: ANP)

Vuurwerkshow Chinees Nieuwjaar geschrapt

De vuurwerkshow in Amsterdam maandagavond ter ere van het Chinees Nieuwjaar is geschrapt in verband met de harde wind. Dat heeft de organisatie zondag laten weten. Het vuurwerk zou plaatsvinden vanaf het dak van hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam.

Omdat het KNMI voor maandag code geel heeft afgegeven, vindt de organisatie het niet veilig om de vuurwerkshow door te laten gaan. Andere activiteiten, zoals het afsteken van honderdduizendklappers voor de deur van restaurant Majestic op de Dam, gaan wel door. Initiatiefnemer van de viering is de horecaondernemer Won Yip.

De Chinezen gaan maandag van het jaar 4712, het Jaar van de Geit, naar 4713, het Jaar van de Aap.

Vuurwerkshow Chinees Nieuwjaar geschrapt
Vuurwerkshow Chinees Nieuwjaar geschrapt (Foto: ANP)

Zoektocht Taiwan gaat door, dodental stijgt

Terwijl reddingswerkers verwoed verder zoeken naar overlevenden, is het dodental na de aardbeving in de Taiwanese stad Tainan opgelopen tot 29. De autoriteiten schatten dat nog zo'n 120 mensen onder het puin van een ingestorte flat liggen.

De reddingswerkers moeten uiterst voorzichtig te werk gaan om mogelijke overlevenden en zichzelf niet in gevaar te brengen. Bijna twee etmalen na de beving met een kracht van 6,4 wordt de hoop wel steeds kleiner dat nog veel mensen levend uit de resten van het gebouw gered zullen worden.

In ziekenhuizen lagen zondag nog zo'n honderd gewonden. Dat waren er vijf keer zoveel, maar de meeste mensen waren lichtgewond en mochten snel weer naar huis.

Zoektocht Taiwan gaat door, dodental stijgt
Zoektocht Taiwan gaat door, dodental stijgt (Foto: ANP)

Zikavirus ontmoedigt reizen naar Zuid-Amerika

Het zich snel verspreidende zikavirus ontmoedigt veel Amerikanen om naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied te reizen. Van de mensen die op de hoogte zijn van de door muggen overgebrachte ziekte, zegt 41 procent zo'n reis waarschijnlijk niet te ondernemen, aldus een peiling van Reuters/Ipsos zondag.

De peiling is het laatste teken dat het virus, dat wordt gelinkt aan afwijkingen bij duizenden pasgeborenen in Brazilië, het reizen naar populaire vakantiegebieden in Zuid- en Midden-Amerika flink zal afremmen. Luchtvaartmaatschappijen en cruiseschiprederijen hebben nog geen cijfers over het effect van zika op het aantal boekingen, terwijl analisten de impact van het virus op aanstaande ouders tot nu hebben gebagatelliseerd.

Toch is bijna twee derde van de Amerikanen zich bewust van het virus, blijkt uit de peiling in de eerste week van februari. Eind januari was dat bewustzijn nog maar bij 45 procent aanwezig.

Zikavirus ontmoedigt reizen naar Zuid-Amerika
Zikavirus ontmoedigt reizen naar Zuid-Amerika (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 07/02/2016

Vanmiddag om 14.30 zijn 2 wedstrijden in de eredivisie gespeeld. Cambuur verloor van FC Groningen en De Graafschap pakte een punt tegen NEC. Hierdoor is het verschil tussen beide teams onderin nog maar 1 punt. Hieronder de statistieken:

FC Groningen

2 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 12' De Leeuw
 75' Idrissi
   
 
 Gele kaart: Linssen, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.743
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Payne (Tamata/76)
Maduro
De Leeuw
Tibbling
Linssen (Antonia/82)
Hoessen (Idrissi/63)
Drost
  Nienhuis
Peersman
Dammers
Van der Laan (Hiariej/57)
Andriuskevicius
Monteiro (Rosheuvel/58)
Vloet (Berisha/76)
Byrne
Van der Streek
Narsingh
Van Veen

De Graafschap

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 11' Driver    78' Ritzmaier
 
 Gele kaart: , Kane, Santos, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Tarfi (47) (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 10123
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Straalman
Propper
vd Pavert
Cicek
Tarfi
Diemers (Kaak/80)
Smeets (Vida/75)
Driver
Peters (Will/65)
Vermeij
  Jones
Kane
Dumic
Golla
Rayhi (Appiah/5)
Bikel (Santos/46)
Foor
Breinburg
Woudenberg (Ritzmaier/64)
Limbombe
Roman

Carnavalsoptocht Roermond wegens wind afgelast

De carnavalsoptocht in Roermond die voor maandag stond gepland, gaat niet door. Dat is de uitkomst van overleg tussen onder meer de gemeente en de organisatie. 'Optoch 2016 geit NEET door, zo staat te lezen op de website van Sjtichting Vastelaoves Optoch Remunj.

In verband met zware windstoten heeft het KNMI voor maandag waarschuwingscode geel ingesteld voor de westelijke provincies, Friesland, Noord-Brabant en ook Limburg. De carnavalsoptocht in Roermond is 'afgeblazen' omdat bij harde wind en windstoten de kans groot is dat praalwagens omwaaien.

De organisatie besloot zondagmiddag de carnavalsoptocht door de binnenstad van Roermond definitief af te gelasten en niet te wachten tot de Veiligheidsregio Limburg-Noord maandagochtend vroeg met een advies komt.

"De stichting heeft in deze moeilijke keuze een afweging gemaakt tussen de teleurstelling enerzijds en de veiligheid van publiek en deelnemers anderzijds", aldus burgemeester Rianne Donders-de Leest zondag. "Ik heb begrip voor dit besluit en ik vind dit een moedige beslissing."

Carnavalsoptocht Roermond wegens wind afgelast
Carnavalsoptocht Roermond wegens wind afgelast (Foto: ANP)

'Ga niet met aanhanger de weg op'

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt automobilisten zondagavond laat en maandag extra voorzichtig te zijn wegens harde windstoten. De dienst raadt automobilisten met aanhanger en chauffeurs van lege vrachtwagencombinaties af om dan de weg op te gaan.

"Vanwege de zware tot zeer zware windstoten is het risico op omwaaien te groot. De situatie is vooral maandagmiddag en maandagavond link", aldus de VID.

Het KNMI waarschuwt voor windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur, aan zee mogelijk van 90 tot 100 kilometer per uur. In Limburg kan de wind kortstondig snelheden bereiken tot 75 kilometer per uur. In verband met zware windstoten geldt maandag in de westelijke provincies, Friesland, Noord-Brabant en Limburg code geel.

De ochtendspits wordt maandag drukker door regen, tijdens de avondspits is het vooral wind in combinatie met regen die opspeelt.

'Ga niet met aanhanger de weg op'
'Ga niet met aanhanger de weg op' (Foto: ANP)

Bijna duizend keer blazen, één overtreding

De politie in West-Brabant kijkt tevreden terug op een grote alcoholcontrole zaterdagavond in de regio Oosterhout-Raamsdonksveer-Breda. In totaal 968 bestuurders moesten die carnavalsavond blazen en slechts één persoon viel door de mand. Hij had drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken.

De politie had zich op drie locaties opgesteld.

Bijna duizend keer blazen, één overtreding
Bijna duizend keer blazen, één overtreding (Foto: ANP)

Russische rodelaars verslaan Duitsers met extreem klein verschil

Rodelen staat doorgaans al bekend om de enorm kleine verschillen, maar tijdens de World Cup in Sochi maakten de estafetteploegen van Rusland en Duitsland het helemaal bont. De thuisploeg won, maar deed dat met een verschil van 0,005 seconden: vijf duizendsten van een seconde.

De snelste tijd in de estafette was al neergezet door het ijzersterke Russische team, bestaande uit Tatiana Ivanova, Semen Pavlichenko en de dubbel Mogdanov/Medvedev. Olympisch kampioene Natalie Geisenberger verloor namens Duitsland al gelijk zes tienden van een seconde, waarna kersvers wereldkampioen Felix Loch nog een paar honderdsten verloor. Tobias Wendl en Tobias Arlt leken tekort te komen om het verschil goed te maken en hadden met een paar bochten te gaan nog maar de helft van de achterstand weggewerkt. Eenmaal over de finish bleken de twee het toch nog bijna gehaald te hebben: ze kwamen 0,005 seconden tekort. Oostenrijk werd tweede, World Cup-leiders Letland werden door een crash van Eliza Cauce gediskwalificeerd.

Loch won wel de wedstrijd bij de mannen, waar hij iedereen op grote achterstand zette. Wolfgang Kindl werd op dik vier tienden tweede, voor de Italiaan Dominik Fischnaller. Oud-wereldkampioen Pavlichenko deed voorin mee, maar crashte onderin de tweede run. Wendl en Arlt wonnen de dubbels door Bogdanov en Medvedev op een halve seconde te zetten. Christian Oberstolz en Patrick Gruber pakten namens Italië het brons.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ivanova, die een voor rodelliefhebbers bekende naam achter zich hield: Victoria Demchenko, de 20-jarige dochter van legende Albert Demchenko, werd tweede en eindigde voor het eerst op een World Cup-podium. Geisenberger moest genoegen nemen met plek drie.

This War of Mine: The Little Ones

This War of Mine is een volbloed survivalgame, en toch uniek in zijn soort. Het is gebaseerd op de belegering van Sarajevo gedurende de Bosnische Burgeroorlog, en toont de erbarmelijke omstandigheden die gelden in een onder vuur liggende stad die is afgesloten van de rest van de wereld. Met een tot vier overlevenden moet je een helse periode vol gevaren zien uit te zitten totdat er een staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

Ook emiraten willen troepen naar Syrië sturen

De Verenigde Arabische Emiraten zeggen bereid te zijn grondtroepen naar Syrië te sturen als onderdeel van een internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS).

"We hebben steeds gezegd dat de echte strijd tegen IS ook grondtroepen moet bevatten", zei de minister van Buitenlandse Zaken, Anwar Gargash. "We hebben het niet over duizenden manschappen." De emiraten gaan ervan uit dat de Verenigde Staten de leiding van een dergelijke coalitie op zich nemen.

Eerder deze week zei ook Saudi-Arabië bereid te zijn grondtroepen naar Syrië te sturen. Damascus noemde de mogelijke komst van buitenlandse militairen zaterdag een oorlogsdaad en zwoor die troepen in een doodskist terug te sturen.

Ook emiraten willen troepen naar Syrië sturen
Ook emiraten willen troepen naar Syrië sturen (Foto: ANP)

Schilderijen Hitler leveren 40.000 euro op

Als jong kunstenaar wist Adolf Hitler nauwelijks iets te verkopen, maar nu leveren zijn schilderijen wel geld op. Bij een veiling in Neurenberg telden verzamelaars in totaal 40.000 euro neer voor 16 aquarellen en tekeningen van de nazidictator. Volgens het veilinghuis is van alle werken bewezen dat ze authentiek zijn.

Het waterverfschilderijtje "Woonhuis van Dr. Bloch" leverde volgens de Duitse krant Bild het hoogste bedrag op: 7000 euro. Een stadsgezicht van Dresden werd voor 5500 euro gekocht door een inwoner van de stad, die in de door Hitler ontketende Tweede Wereldoorlog werd verwoest door een geallieerd bombardement.

Handel in Hitlers schilderijen en tekeningen leidt soms tot gefronste wenkbrauwen, maar is wel toegestaan. Parafernalia met hakenkruizen of andere nationaalsocialistische symbolen mogen in Duitsland niet worden verkocht.

Veilinghuis Weidler benadrukte dat de kopers uitsluitend kunstverzamelaars zijn.

Schilderijen Hitler leveren 40.000 euro op
Schilderijen Hitler leveren 40.000 euro op (Foto: ANP)

NS doet proef met pictogram in stiltecoupé

De Nederlandse Spoorwegen willen van een stiltecoupé ook een echte stiltecoupé maken. Omdat niet altijd even duidelijk is dat men zich in een stiltecoupé bevindt, gaat de NS pictogrammen op alle stoelen aanbrengen. De NS is deze week een proef gestart met twee stiltezones. Als het aanslaat komen in de andere treinen met stiltezones ook pictogrammen, zei een woordvoerder zondag na een bericht hierover in Metro.

"We merken uit klachten van reizigers dat het sommige reizigers nog wel eens ontgaat dat ze zich in een stiltezone bevinden, ook al staat het op het raam, boven de deur en bijvoorbeeld in de huisregels op het balkon. Het is vervelend voor andere reizigers als er dan toch gebeld en gekletst wordt", zegt Jessica Sauren, klantenonderzoeker bij NS.

"We onderzoeken of reizigers de coupé als stiller ervaren, of hun reistijd prettiger is en of het zorgt voor minder irritatie tussen reizigers als iemand zich vergist. We doen deze proef enkele maanden. Dan gaan we bepalen of het loont om dit in alle intercity's te doen."

NS doet proef met pictogram in stiltecoupé
NS doet proef met pictogram in stiltecoupé (Foto: ANP)

Poels eindwinnaar Valencia, Vandenbergh wint slotrit

Wout Poels heeft voor het eerst in zijn carrière een meerdaagse wielerkoers gewonnen. De renner van Team Sky was de afgelopen dagen oppermachtig in de Ronde van Valencia met onder meer twee ritzeges en zag zijn voorsprong in de slotrit niet in gevaar komen. De slotrit werd gewonnen door de Belg Stijn Vandenbergh, die twee Nederlanders voorbleef; Dylan Groenewegen en Raymond Kreder.

In de plaatselijke rondes in Valencia ging Vandenbergh er op tien kilometer van het einde vandoor. De renner van Etixx-Quick Step kreeg de Italiaan Mirco Maestri met zich mee, maar loste hem op vijf kilometer van de meet. In een spannende slotfase, waarbij de Belg nog een plastic zak in zijn achterwiel kreeg, wist Vandenbergh het peloton nip voor te blijven en hield daarmee Groenewegen van zijn tweede ritzege af.

Voor Vandenbergh is het zijn eerste zege sinds 2007, toen hij de eindzege in de Ronde van Ierland pakte.

Londen schrikt van ontploffing bus

Een dubbeldekker die met veel geweld explodeerde, heeft zondag in het centrum van Londen voor paniek gezorgd. Nietsvermoedende toeschouwers dachten dat er een terreuraanslag werd gepleegd, vlakbij de Britse parlementsgebouwen. Het ging echter om een gecontroleerde explosie voor de opnames van een film.

De bus reed over de Lambethbrug, tegen de achtergrond van Westminster Palace, toen een enorme steekvlam was te zien en een luide klap klonk. De beelden zullen te zien zijn in de film The Foreigner, met in de hoofdrollen Pierce Brosnan en Jackie Chan.

De brug was voor de gelegenheid afgesloten en omwonenden hadden een waarschuwingsbrief gekregen, maar die boodschap was niet bij iedereen aangekomen.

Londen schrikt van ontploffing bus
Londen schrikt van ontploffing bus (Foto: ANP)

Verrassing bobsleeër Maier, De Bruin ver in achterhoede

De World Cup bobsleeën op de historische baan van St Moritz heeft een aantal bijzondere resultaten opgeleverd. Op de enige natuurbobbaan ter wereld werd tegelijk met de World Cup ook het EK gehouden, door de uitslagen van de wedstrijden te kopiëren en te ontdoen van niet-Europeanen. 

Op zaterdag ging de zege bij de vrouwen naar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, die in beide runs de snelste tijd liet noteren. Ze hield de Duitse Anja Schneiderheinze - kersvers Europees kampioene - 0,38 seconden achter zich, terwijl de Canadese Kaillie Humphries op 0,76 seconden de derde plek pakte. De Belgische Elfje Willemsen veroverde de vijfde plek, terwijl remster Sanne Dekker met haar Oostenrijkse pilote Christina Hengster zevende werd.

Bij de mannen liet Beat Hefti in de tweemansbob zien het sturen nog niet verleerd te zijn. De Zwitser kent een dramatisch seizoen en slijt zijn dagen vooral in de Europa Cup, maar voor eigen publiek lukte het allemaal weer. Met remmer Alex Baumann noteerde hij de snelste tijd in run één, wat hij in de tweede afdaling wist te verdedigen. Op 0,18 seconden werd de Amerikaan Steven Holcomb tweede, voor Nico Walther (+0,20). De Duitser werd daardoor wel Europees kampioen. Ivo de Bruin werd met Olaf van der Geest slechts 29e in een veld van 31 deelnemers.

De viermansbobs leverde een zege op voor Duitsland en wel dankzij Maximilian Arndt. Hij kon als enige de verrassende Oostenrijker Benjamin Maier achter zich houden. Maier haalde nog nooit het podium in een World Cup, maar profiteerde optimaal van zijn snelle slee en de voor hem gunstige omstandigheden. Oskars Melbardis werd ondanks een rugblessure knap derde. De Bruin en zijn team kwamen niet verder dan plek 27. Alleen de vrouwenploeg van Humphries was langzamer, terwijl onder meer de ervaren Brazilian Edson Bindilatti ruim voor De Bruin eindigde.

Man aangehouden na brand opvanglocatie Almere

De politie heeft zondag een 37-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting in een opvanglocatie voor daklozen in Almere.

De man is een bewoner van een appartement in de Balistraat waar de brand in de nacht van zaterdag op zondag was uitgebroken. Het appartementencomplex moest worden ontruimd wegens de brand. Zo'n 25 mensen moesten de opvanglocatie verlaten.

Hoewel de brand snel onder controle was, konden de bewoners wegens de vele rook in het gebouw niet direct terugkeren. Ambulancepersoneel keek uit voorzorg een aantal mensen na. Niemand raakte ernstig gewond. Uiteindelijk hoefde niemand te worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden na brand opvanglocatie Almere
Man aangehouden na brand opvanglocatie Almere (Foto: ANP)

'Vermeer' opgehangen tijdens klassieker

Sommige supporters van Ajax kunnen het klaarblijkelijk niet helemaal verkroppen dat 'hun' voormalige reserve-keeper meer dan twee jaar geleden besloot zijn geluk te zoeken in Rotterdam. Een ludiek bedoelde actie tijdens de klassieker Ajax-Feyenoord laat duidelijk zien hoe sportief zij met dit gegeven omgaan.

Vanuit vak 410 (waar anders) werd duidelijk dat enkele Ajaxfans geen moeite zouden hebben met middeleeuwse praktijken. Een pop die Kenneth Vermeer moest voorstellen werd aan een strop gebonden en symbolisch opgehangen. Het motief moet waarschijnlijk gezocht worden in een kinderlijk gevoel van verraad omdat de voormalige Ajacied tegenwoordig bij een concurrent uit de Maasstad speelt.

Update 14.42 uur

Inmiddels is duidelijk geworden dat de dader is aangehouden door de politie en dat Ajax aangifte heeft gedaan. Daarnaast zal de Amsterdamse club hem uiteraard ook een stadionverbod opleggen.

Vonn eindelijk verslagen op super-G

Skiester Lindsey Vonn is tijdens de World Cup in Garmisch-Partenkirchen eindelijk verslagen op de door haar gedomineerde snelheidsdisciplines. Lara Gut troefde de Amerikaanse af en ook Viktoria Rebensburg was sneller dan Vonn tijdens de super-G op de Duitse sneeuw.

Gut ging als eerste van de favorieten naar beneden en de Zwitserse zette direct een razendsnelle tijd neer. Tina Weirather uit Liechtenstein moest zo'n driekwart seconde toegeven en werd vierde. Vonn ging na Weirather naar beneden, maar slaagde er dit keer niet in om te doen wat ze het hele seizoen al doet: domineren. Op de streep moest ze toezien hoe Gut 0,23 seconden sneller bleek. Twee skiesters later ging ook de Duitse Rebensburg verrassend onder de tijd van Vonn door, die nog wel derde werd. 

In de World Cup gaat Vonn nog gewoon ruim aan de leiding, met Gut op de tweede plek. Dat geldt zowel voor de algemene stand als de World Cup in de super-G. 

Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft een 2-1 zege geboekt in het Eredivisieduel tegen Feyenoord. In een boeiende klassieker kwam Feyenoord via Toornstra op voorsprong, maar won Ajax alsnog door doelpunten van Younes en Bazoer. Ajax staat door de zege in ieder geval een paar uur bovenaan, terwijl Feyenoord vandaag naar plek vijf kan zakken.

In een boeiende eerste helft kreeg Ajax al snel te maken met enkele tegenslagen. Na een vroege gele kaart van Schöne en een vroege wissel van Riedewald stond na een klein kwartier ook al een 0-1 achterstand op het bord. Toornstra en Basacikoglu wisten met zijn tweeën het  op veel posities gewijzigde Ajax-verdediging ontzettend lastig te maken, waarna het schot van Toornstra niet door keeper Cillessen kon worden.

Toornstra schoot Feyenoord al vroeg op voorsprong (PROSHOTS/ Stanley Gontha)
Toornstra schoot Feyenoord al vroeg op voorsprong (PROSHOTS/ Stanley Gontha)

Daarna volgde een fase met veel kansen over en weer en zelfs een snelle gelijkmaker. Younes rondde een individuele actie knap af via de binnenkant van de paal. Daarna had Ajax zelfs een beste kans op de 2-1, toen El Ghazi een slechte terugspeelbal van Botteghin onderschepte. Hij had echter teveel tijd nodig en Vermeer wist hem de bal nog  op tijd te ontfutselen. Aan de andere kant wist Schöne een kopbal van de lijn af te halen en redde Cillessen tot twee keer toe op een mogelijkheid van Vilhena.

In het eerste deel van de tweede helft was stukken minder interessant dan de eerste helft. Het tempo lag lager en Feyenoord groef zich steeds verder in. Ajax creëerde enkele kansjes, maar echte mogelijkheden waren er net te noteren. Na twintig minuten haalde Bazoer dan maar eens uit van twintig meter en zijn bal vloog in de rechter kruising, wat Ajax een voorsprong opleverde.

Bazoer (links) schoot Ajax met een pegel in de kruising naar de zege. (PROSHOTS/Bonestroo)
Bazoer (links) schoot Ajax met een pegel in de kruising naar de zege. (PROSHOTS/Ronald Boonsterlo)

Nog geen drie minuten later had Gudelj de klassieker moeten beslissen. Ajax kreeg een strafschop nadat Vermeer Klaassen neerhaalde. De middenvelder van Ajax faalde echter hopeloos en schoot hem ver over. Daarna ging het tempo in het duel weer omhoog, maar kwalitatief haalde de wedstrijd het niveau van de eerste helft niet meer.

Feyenoord zette nog wel aan en Ajax loerde op een counter, daarbij was de thuisploeg wel  gevaarlijker, maar miste het voorin de scherpte. Mede daardoor bleef het wel spannend tot de laatste minuut, maar de gelijkmaker hing eigenlijk nooit in de lucht. Hierdoor wist Ajax weer eens een zege te pakken na twee gelijke spelen, terwijl Feyenoord tegen de zesde opeenvolgende nederlaag in de competitie aanliep. 

AFC Ajax

2 - 1

Feyenoord

 21' Younes
 65' Bazoer
   13' Toornstra
 
 Gele kaart: Schöne, Bazoer, Viergever (AFC Ajax), Basacikoglu, Vermeer (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.875
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Gudelj mist strafschop (68)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
v.d. Hoorn
Riedewald (Viergever/11)
Dijks
Bazoer (Van de Beek/81)
Klaassen
Gudelj
Schöne
El Ghazi
Younes (Fischer/76)
  Vermeer
Karsdorp
v. Beek
Botteghin
Kongolo
Toornstra (Elia/68)
El Ahmadi
Tapia (Kramer/71)
Vilhena
Kuijt
Basacikoglu

Freek de Jonge: ik ben geen oude zuurpruim

Cabaretier Freek de Jonge vindt het vreemd dat hij als een oude zuurpruim wordt gezien. Hij denkt dat veel mensen zuur en kritisch door elkaar halen.

In het radioprogramma De overnachting op NPO Radio 1 vroeg presentator Filemon Wesselink hoe De Jonge zijn huidige imago zou omschrijven. "Mijn imago bij de massa is nu wel dat ik een oude zuurpruim ben", antwoordde hij. Dat is onterecht, aldus de 71-jarige cabaretier. "Als er iemand enthousiast is, zeker op mijn leeftijd... Het is gewoon bizar."

Volgens De Jonge wordt zijn imago bepaald door kleine incidenten. Zo vergat hij in september een optreden in Amersfoort. "Dan ben ik vanaf dat moment een vergeetachtige oude man. En als ik dan in een talkshow weer iets doe, ben ik een oude zuurpruim. Dat heeft dus in wezen helemaal niets te maken met hoe ik denk of wie ik ben."

Freek de Jonge: ik ben geen oude zuurpruim
Freek de Jonge: ik ben geen oude zuurpruim (Foto: BuzzE)

Koenders veroordeelt lancering Noord-Korea

Nederland veroordeelt de raketlancering door Noord-Korea scherp. "Met deze nieuwe provocatie ondermijnt Noord-Korea de stabiliteit, vrede en veiligheid in de regio en isoleert het land zich internationaal gezien verder. Het voortzetten van het ballistische en nucleaire programma druist in tegen resoluties van de VN-Veiligheidsraad", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zondag.

De minister vindt dat Noord-Korea niet zonder consequenties de resoluties van de Veiligheidsraad naast zich neer kan leggen en meent dat de internationale gemeenschap een krachtig signaal dient af te geven.

Koenders veroordeelt lancering Noord-Korea
Koenders veroordeelt lancering Noord-Korea (Foto: ANP)

Golfer Luiten pakt achtste plek in Dubai

Golfer Joost Luiten staat op de Omega Dubai Desert Classic na drie rondes op een zeer knappe vierde plek. Zondag speelt hij de laatste ronde en wij houden hier in de gaten of de Nederlander stand kan houden in de top van het toernooi.

Holes 17-18
Ook de laatste twee holes werden een par voor Luiten, ondanks een bal die enkele centimeters naast de hole ging en een birdie op had kunnen leveren. Hij eindigde als gedeeld achtste, terwijl de zege na een spannend slot naar Willett ging met -19. 

Holes 14-16
Luiten heeft nog eens drie keer op rij een par laten noteren en staat dus nog altijd op -14, met nog twee holes te gaan. Hij staat nu op de gedeeld achtste plek, samen met vier anderen. 

Holes 11-13
Met nog drie keer par op rij blijft Luiten op een score van 14 slagen onder par staan. Met nog vijf holes te gaan is dat inmiddels goed voor de gedeeld achtste plek, vier slagen achter leider Willett, maar slechts twee slagen achter de tweede plek. 

Holes 9-10
Luiten heeft zich toch weer kunnen herpakken en liet knap twee birdies op rij noteren, zowel op de negende als de tiende hole. Hij staat nu op de gedeeld zesde plek, drie slagen achter leider Danny Willett. 

Holes 5-8
Hole vijf werd een par voor Luiten, maar op de zesde sloeg hij helaas een bogey, één slag boven par. Dat herhaalde hij daarna nog eens, met ook een bogey op de achtste hole. Daarmee staat Luiten op -12 en een gedeeld dertiende plek.

Hole 4
Luiten liet op de vierde hole weer een par noteren, hoewel het iets beter kon: de Nederlander kwam luttele centimeters tekort om een birdie te scoren en de gedeelde leiding te pakken. 

Hole 3
De derde hole leverde Luiten een knappe birdie op, één slag onder het baangemiddelde. Hij staat nu op -14 - veertien slagen onder par - voor het hele toernooi, slechts één slag achter de drie leiders. 

Luiten heeft er inmiddels twee van de achttien holes opzitten, die leverden allebei een score van par op, precies het baangemiddelde. Zijn vierde plek moet hij delen met de Zuid-Afrikaan Ernie Els, die bezig is aan een flinke opmars in de slotronde. 

'Enige dode door bom in vliegtuig was dader'

De enige dode die dinsdag in Somalië viel bij de bomaanslag op een passagiersvliegtuig, was de dader. Dat hebben de Somalische autoriteiten vastgesteld. De 55-jarige terrorist heeft volgens de veiligheidsdiensten waarschijnlijk hulp gekregen van luchthavenpersoneel.

Uit het onderzoek blijkt dat springstof voor de explosie in een laptop was verstopt. Een kwartier nadat het toestel van Daallo Airlines vanuit Mogadishu richting buurland Djibouti was vertrokken, ontplofte de bom. De explosie sloeg een gat in de romp, waardoor één man naar buiten werd gezogen, naar nu dus blijkt de dader zelf.

Onduidelijk is nog of de man tot een bepaalde groepering behoorde. In Somalië woedt al jaren strijd tussen de regering en de islamitische terreurbeweging al-Shabaab. Die organisatie pleegt regelmatig aanslagen, maar tot nog toe nooit op passagiersvliegtuigen.

'Enige dode door bom in vliegtuig was dader'
'Enige dode door bom in vliegtuig was dader' (Foto: ANP)

Agent die jongen doodschoot eist vergoeding

Een Amerikaanse politieman eist een schadevergoeding van de nabestaanden van een negentienjarige jongeman die hij heeft doodgeschoten. De agent uit Chicago is volgens zijn advocaat "extreem getraumatiseerd" en eist 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro).

De agent stelt dat hij niet anders kon dan de trekker overhalen, omdat de jongen hem te lijf ging met een honkbalknuppel en hij vreesde voor zijn leven. Uit zelfverdediging vuurde de diender acht schoten af. Niet alleen zijn aanvaller kwam daardoor om het leven. Een van de kogels ging door het lichaam van de man heen en trof de 55-jarige buurvrouw fataal. Zij laat vijf kinderen achter.

"Mijn cliënt voelt zich verschrikkelijk dat zij dood is door de acties waar hij toe werd gedwongen", zei de advocaat tegen de Chicago Sun-Times. De raadsman van de nabestaanden van de negentienjarige reageerde tegenover de Chicago Tribune verbijsterd. "Nadat deze lafaard een tiener in zijn rug schoot, heeft hij het lef om hem aan te klagen? Dat is een nieuw dieptepunt voor de politie van Chicago."

Agent die jongen doodschoot eist vergoeding
Agent die jongen doodschoot eist vergoeding (Foto: ANP)

FOK!film op het IFFR: You Win Some, You Lose Some

FOK!film doet opnieuw zijn best om de kleinere filmpjes onder de aandacht te brengen, door verslag te doen vanaf het IFFR. In verband met privédrukte van de verslaggever van dienst moet de redactie kiezen uit een lager aantal films, maar dat betekent niet per se dat de kwaliteit van het verslag hieronder lijdt. In dit tweede en direct laatste verslag twee typische filmfestivalervaringen. 

Twee vluchtelingen doodgevroren in Bulgarije

Een meisje en een vrouw zijn in Bulgarije doodgevroren in het grensgebied met Turkije. De twee maakten onderdeel uit van een groep van negentien vluchtelingen die illegaal naar Europa trokken, zei een woordvoerder van de Bulgaarse douane zondag tegen de staatsradio.

De overige leden van de groep, onder wie tien kinderen, zijn opgevangen in een kliniek. Ze zeggen uit Irak en Afghanistan te komen.

Bulgarije heeft aan de grens met Turkije een 30 kilometer lang hek staan, waardoor vluchtelingen alleen via de officiële grensovergangen Bulgarije en daarmee de Europese Unie binnen kunnen komen. Vorig jaar werden in de armste lidstaat van de EU 27.000 migranten geregistreerd.

Bulgarije is geen onderdeel van de Schengenzone en ligt niet op de zogeheten Balkanroute die veel vluchtelingen nemen.

Twee vluchtelingen doodgevroren in Bulgarije
Twee vluchtelingen doodgevroren in Bulgarije (Foto: ANP)

Noord-Korea gaat door met testen

Het Noord-Koreaanse regime gaat gewoon verder met omstreden activiteiten, zoals het testen van langeafstandsraketten. De ambassade van het land in Moskou liet daar zondag geen misverstand over bestaan.

"Het agentschap voor ruimteverkenning zal, in navolging van het beleid van de Koreaanse Arbeiderspartij om prioriteit te geven aan wetenschap en technologie, satellieten blijven lanceren", citeerde het Russische persbureau Interfax een verklaring van de ambassade.

Noord-Korea ontketende zondag een storm van kritiek door een raket met een kleine satelliet de ruimte in te schieten. Buurlanden geloven niets van het verhaal over wetenschappelijke bedoelingen.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst bereiden de Noord-Koreanen mogelijk ook weer een kernproef voor. Begin januari liet het regime ook al een atoombom ondergronds ontploffen.

Noord-Korea gaat door met testen
Noord-Korea gaat door met testen (Foto: ANP)

Tiener slaat agent hersenschudding

Een agressieve tiener heeft in Bergen op Zoom een agent ernstig mishandeld. De politieman hield een hersenschudding en een zwaar gekneusde kaak over aan het incident op vrijdagavond. De vijftienjarige dader werd aangehouden.

Na verhoor mocht de jongen weer naar huis, maakte de politie zondag bekend. Hij heeft een gebiedsverbod van twee maanden gekregen voor de binnenstad van Bergen op Zoom. Ook wordt een jeugdhulpverleningstraject ingezet, onder andere vanwege zijn gewelddadige gedrag.

De agent zal door het letsel enige tijd niet kunnen werken.

Tiener slaat agent hersenschudding
Tiener slaat agent hersenschudding (Foto: ANP)

Arrestanten Pegida-demonstratie weer vrij

Alle twintig betogers die zaterdag rond de Pegida-demonstratie in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat zei een woordvoerster van de politie zondag.

De demonstranten zijn zaterdagavond en in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld. Ze zijn aangehouden voor kleine overtredingen en kregen een boete. Enkelen moeten zich later verantwoorden voor de rechter, aldus de woordvoerster.

Aan de betoging van de anti-islambeweging Pegida namen zeventig mensen deel. Bij de tegendemonstratie van de SP bij de Dokwerker waren enkele honderden mensen aanwezig. De politie moest enkele keren in actie komen om beide groepen uit elkaar te houden. Het merendeel van de opgepakte betogers behoorde tot het anti-Pegidakamp.

Arrestanten Pegida-demonstratie weer vrij
Arrestanten Pegida-demonstratie weer vrij (Foto: ANP)

Politie auto total loss na aanrijding

Een stilstaande politie-auto is zaterdagavond op de A348 bij Velp total loss gereden door een achteropkomende auto. Dat meldde de politie zondag.

Het voertuig stond met werkende zwaailichten op de rijbaan ter beveiliging van een plek waar een ongeluk was gebeurd, waarbij een gewonde was gevallen. Een 78-jarige man uit Dieren reed vervolgens met hoge snelheid op de politieauto in. De man bleek niet onder invloed, maar de politie heeft wel zijn rijbewijs ingenomen en een rijvaardigheidsonderzoek gelast. Bij die aanrijding raakte niemand gewond.

De politie-auto was splinternieuw en had nog maar 700 kilometer op de teller.

Nederlanders massaal achter Clinton

Nederlanders hebben net als in 2004, 2008 en 2012 een duidelijk voorkeur voor een Democraat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton gooit daarbij de hoogste ogen.

De kandidate heeft in een peiling van Maurice de Hond, waarvan zondag de resultaten werden gepubliceerd, de voorkeur van 58 procent, tegen 23 procent voor haar Democratische tegenstrever Bernie Sanders. 57 procent van de Nederlanders denkt nu dat de gewezen first lady en minister van Buitenlandse Zaken de verkiezingen van november zal winnen.

De Nederlanders met een voorkeur voor de Republikeinen zijn meer verdeeld. Donald Trump, Marco Rubio en Ted Cruz scoren momenteel ieder 20 procent. Mocht de strijd in november uiteindelijk gaan tussen Clinton en Trump heeft de Democrate de voorkeur van 76 procent tegen 16 procent voor de vastgoedmagnaat. Alleen bij de PVV-kiezers doet Trump het vrij goed. Daar scoort hij 37 procent (tegen Clinton 50 procent).

Nederlanders massaal achter Clinton
Nederlanders massaal achter Clinton (Foto: ANP)

Mogelijk burgerslachtoffers Nederlandse inzet

Bij de Nederlandse deelname aan de missie tegen terreurorganisatie IS zijn misschien in twee gevallen burgerslachtoffers gevallen. Dat wordt onderzocht.

"Van de inmiddels ruim 1.300 wapeninzetten van Nederland worden twee gevallen van mogelijke burgerslachtoffers onderzocht", staat er in de brief van 55 kantjes die het kabinet zaterdagavond laat naar de Tweede Kamer zond.

Tot nog toe vielen Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen doelen van IS in Irak aan, maar de missie wordt uitgebreid naar Syrië. Daar zullen onder meer aanvoerlijnen van de terreurgroep het doelwit zijn, evenals bermbomfabrieken en opleidingskampen.

Alle meldingen van mogelijke burgerslachtoffers als gevolg van optreden van de coalitie tegen IS worden door het Amerikaanse hoofdkwartier CENTCOM onderzocht.

Mogelijk burgerslachtoffers Nederlandse inzet
Mogelijk burgerslachtoffers Nederlandse inzet (Foto: ANP)

Roze shirt moet spelers Darmstadt motiveren

De voetballers van SV Darmstadt 98 zullen het wel uit hun hoofd laten om op de training niet hun best te doen. De speler die in een kalendermaand tijdens de trainingen van de Bundesligaclub de minste inspanning heeft geleverd moet namelijk rond gaan lopen in een roze shirt. Daarop staan de vleiende teksten Tussi (babe) en Fehleinkauf (miskoop).

Van trainer Dirk Schuster moet deze maand Luca Caldirola in het roze tricot rondlopen. De Italiaanse verdediger werd dit voetbalseizoen al voorafgegaan door aanvaller Sandro Wagner (december), aanvaller Dominik Stroh-Engel (november), middelvelder Konstantin Rausch (oktober), verdediger György Garics (september), middenvelder Tobias Kempe (augustus), verdediger Aytaç Sulu (juli) en verdediger Sandro Sirigu (juni).

Schuster verdedigt zijn beleid tegenover Bild: "Niemand wil dat roze shirt dragen. Daardoor geven ze op elke training alles en dat is ook wat we willen bereiken."

Wij zijn dan ook benieuwd welke speler volgende maand de pineut is bij de huidige nummer vijftien van de Bundesliga.

Daverende sensatie Fed Cup-tennissters, Nederland in halve finale

De Nederlandse Fed Cup-dames hebben de historische stunt tegen Rusland gecompleteerd. In Moskou versloeg Kiki Bertens Svetlana Kuznetsova, waardoor Nederland op een ongekende 3-0 voorsprong kwam. Daarmee is de wedstrijd beslist en plaatst Nederland zich voor het eerst sinds 1997 voor de halve finales van het landentoernooi voor vrouwenteams.

Bertens (WTA-106) begon ijzersterk aan het duel met de mondiale nummer zeventien. Ze won de eerste servicegame zonder een punt weg te geven en kreeg gelijk vier breakkansen op de eerste opslagbeurt van Kuznetsova. Ze brak de Russische niet, maar dat deed ze bij diens volgende twee opslagbeurten wel. Het tweede setpoint was vervolgens raak en al snel stond het 6-1 voor Bertens.

Kuznetsova kon in het tweede bedrijf beter mee met de Nederlandse, maar toch had Bertens weer de overhand. Op 3-3 resulteerde dat in het verlies van de service voor Kuznetsova, waarna Bertens de wedstrijd enkele games later uit kon serveren: 6-1, 6-4.

Rusland was vooraf al de torenhoge favoriet in de ontmoeting en dat het na drie wedstrijden 3-0 zou staan voor Nederland zag helemaal niemand aankomen: wedkantoren zouden zo'n tweehonderd keer de inzet geven voor die tussenstand. Het is pas de derde keer dat Nederland de halve finales haalt in de Fed Cup. In 1976 was de VS daarin te sterk, in 1997 werd Tsjechië verslagen waarna Frankrijk in Den Bosch in de finale te sterk was. In de halve finale wacht Italië of Frankrijk: het staat in Marseille 1-1 na de eerste dag.

Super Bowl 50: wedden op inkijk Beyoncé, Obama en puppies

Komende nacht is het weer zover: de Super Bowl, de grote finale van de Amerikaanse american footballcompetitie NFL. In Nederland zal het live te zien zijn op het open kanaal van FOX of bijvoorbeeld op BBC Two. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of de Carolina Panthers of de Denver Broncos de bokaal pakken, maar ook het inzetten van geld speelt een grote rol. Zoals elk jaar pakken de wedkantoren groots uit met vrij normale weddenschappen als 'hoeveel yards loopt speler A?' en 'hoeveel touchdowns worden er gescoord?', maar er zijn ook meer opvallende mogelijkheden om je geld in te zetten..

De eerste opties hebben in elk geval wat met sport te maken. Zo kan er ingezet worden op wat hoger uitvalt: het aantal touchdowns in de Super Bowl of het aantal goals bij Hamburg - Köln plus Hoffenheim - Darmstadt in de Duitse voetbalcompetitie?

Natuurlijk zijn er ook weer domkoppen die geld inzetten op het opgooien van het muntje: kop of munt? Er zijn daadwerkelijk mensen, zelfs serieuze tippers, die historische statistieken over het opgooien van het muntje erbij pakken om in te zetten. Overigens zijn er zelfs voor de munt verschillende weddenschappen mogelijk: wordt het kop of munt? Winnen de Panthers of de Broncos de toss en wat gebeurt er met het team dat de toss wint? Verliezen ze de wedstrijd of pakken ze de Super Bowl?

De halftime show is uiteraard belangrijk, voor een aanzienlijke groep mensen helaas zelfs belangrijker dan de wedstrijd zelf. Ook daar moet dus op gegokt worden, met als grote vraag: welk liedje zal Coldplay als eerste ten gehore brengen? De favoriet is overigens Adventure of a Lifetime, wat zo'n anderhalf keer de inzet oplevert. Beyoncé zal ook even acte de prèsence geven en dus is de vraag of Jay Z zich ook op het podium laat zien..de bookmakers verwachten het niet en wij hopen van harte dat ze gelijk krijgen.

Natuurlijk zouden we FOK! niet zijn als we de volgende niet even melden: we krijgen 1,3 keer de inzet als er een fikse inkijk richting Beyoncé d'r voorgevel is te zien, grote kans op succes dus. Zeven keer de inzet krijg je als de zangeres met een hoed ten tonele verschijnt. Let wel: het moet bij de start van het optreden zijn, een tiara of iets als een sjaal telt niet als hoed, maar een helm telt wél mee!

Super Bowl 50 belooft een duel te worden tussen quarterback Peyton Manning van de Denver Broncos...(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Super Bowl 50 belooft een duel te worden tussen quarterback Peyton Manning van de Denver Broncos...(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Over 'muziek' gesproken: Lady Gaga zal het volkslied zingen en dus kan er ingezet worden. Doet ze meer of minder dan 135 seconden over? Volgens de wedkantoren zal het erom spannen en dus zijn de regels duidelijk: de tijd begint als Gaga de eerste noot begint en het eindigt zodra de laatste noot klaar is, om enige onduidelijkheid te voorkomen. Men verwacht trouwens dat ze elk woord zingt, maar als ze toch een woord uit de Star Spangled Banner laat kun je je geld ruim verzevenvoudigen.

Het is de vijftigste Super Bowl en dus wordt de wedstrijd ook wel aangeduid als Super Bowl 50 in plaats van het gebruik van Romeinse cijfers, zoals te doen gebruikelijk. Daarom: weddenschappen met het getal 50! Wordt er een field goal van exact 50 yards gemaakt? Zeven keer de inzet. Scoren de teams bij elkaar precies 50 punten, dan krijg je dertien keer je inzet. De dikste jackpot is echter te pakken bij een score van exact 50-50 na de reguliere speeltijd: als je daar op inzet en het komt uit win je maar liefst 5050 keer je inleg. 

Ook op de commentatoren kun je natuurlijk inzetten. Waar het in Nederland gratis geld zou zijn om in te zetten op vaste uitspraken van Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot of de legendarische Hans van Zetten kunnen de Amerikanen hun dollars kwijt op welke naam als eerste genoemd wordt. Wordt Panthers-coach Ron Rivera als eerste genoemd door 'any member of the CBS broadcast team' of zal men toch eerder Broncos-coach Gary Kubiak noemen? Rivera is met een notering van 1,69 de favoriet. Geld is er ook te verdienen op het wel of niet melden van het feit dat Kubiak in zijn speeltijd de back-up was van Broncoslegende John Elway, iets waarvan de wedkantoren verwachten dat het wel gebeurt.

Voormalig scheidsrechter Mike Carey zal op CBS regelmatig zijn mening geven en dus kan er weer ingezet worden: heeft hij elke keer gelijk over een challenge of een video review, zoals de bookmakers verwachten, of zit hij er een keer naast? En wordt hem meer of minder dan vier keer naar zijn mening gevraagd?

...en Cam Newton van de Carolina Panthers (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
...en Cam Newton van de Carolina Panthers (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Politiek is belangrijk en dus kun je weer inzetten: worden Donald Trump, Hilary Clinton of Bernie Sanders genoemd? De wedkantoren verwachten gelukkig van niet, maar toch kun je je geld verdrievoudigen als het wel gebeurt. Elf keer je inzet is overigens te verdienen met een ook wel opvallende weddenschap: niet iedereen zal blij zijn met een aardbeving (!), maar als jij er geld op hebt staan kun je toch mooi juichen als de lokale bebouwing instort.

American football staat erom bekend dat men nogal eens wat hoofdblessures oploopt en dus kun je weer inzetten: wordt er wel of geen speler gecontroleerd op een hersenschudding tijdens de wedstrijd? De bookmakers denken van wel. In de NFL wordt opgetreden tegen 'overdreven vieren' van een score en dus is de vraag of een speler daar vanavond voor gestraft wordt, iets wat de wedkantoren overigens niet verwachten. Verder wordt verwacht dat president Obama de Panthers als winnaar kiest - maar als hij toch voor de Broncos gaat win je 3,35 keer je inzet - en de Dow Jones gaat naar verwachting een beetje naar beneden op maandag.

En omdat het nog net iets gekker kan: bij een enkele Amerikaanse bookmaker kan ingezet worden op de Puppy Bowl, inderdaad, een wedstrijd met jonge hondjes. Het wordt georganiseerd door Animal Planet en hondjes uit het asiel 'spelen' tegen elkaar om de titel. Team Fluff is overigens de favoriet in het duel met Team Ruff.

Tot slot: de Carolina Panthers zijn favoriet voor de winst in de Super Bowl, maar dat geheel terzijde.

Campagne tegen te warme koelkasten

Het Voedingscentrum begint rond de zomer met een campagne die zich richt op het bewaren van voedsel in de koelkast. Jaarlijks zijn er tweeduizend gevallen van voedselvergiftiging, die deels zijn toe te schrijven aan te hoge koelkasttemperaturen.

Met de campagne hoopt het centrum het aantal gevallen van voedselvergiftiging omlaag te krijgen. "Goed gekoeld bewaren is niet alleen om bederf te voorkomen, maar ook om het aantal eventuele ziektemakers, die al van nature in producten zitten, laag te houden", licht een woordvoerster van het Voedingscentrum toe.

De optimale koelkasttemperatuur is 4 graden Celsius. Bacteriën en schimmels groeien dan nauwelijks. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat één op de vier koelkasten te warm is afgesteld en dat 85 procent van de Nederlandse huishoudens niet weet wat de temperatuur in de koelkast is. Uit steekproeven is gebleken dat het in sommige koelkasten wel 11 graden Celsius is.

Campagne tegen te warme koelkasten
Campagne tegen te warme koelkasten (Foto: ANP)

Froome slaat dubbelslag op slotdag Herald Sun Tour

De Herald Sun Tour is gewonnen door Chris Froome. De tweevoudig winnaar van de Tour de France kwam in de slotrit solo over de meet en had daarbij genoeg voorsprong om zijn Britse land- en ploeggenoot Peter Kennaugh uit de gele leiderstrui te rijden.

Tijdens de tweede van de dre passages over Arthurs Seat koos Froome voor het offensief en kwam met een voorsprong van veertig seconden aan het begin van de slotklim aan, samen met de Nieuw-Zeelander Jospeh Cooper. Die moest echter direct op de slotklim lossen, waardoor Froome solo naar de ritzege kon rijden. Kennaugh eindgde slechts op de zevende plaats op 32 seconden achterstand en verloor daardoor zijn koppositie. Hj eindigde in het klassement nog wel als tweede, op 29 seconden van Froome.

'Veel vluchtelingen geen recht op asiel'

Een groot deel van de vluchtelingen die nu naar Europa komen, heeft geen recht op asiel. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zondag op gezag van hoge functionarissen bij de Europese Unie.

Dagelijks kwamen in januari 2000 vluchtelingen via Turkije naar de Europese Unie. Het percentage Syriërs onder hen is gedaald van 69 (in september) naar 39.

Volgens schattingen van de EU heeft circa 40 procent van de vluchtelingen geen realistische kans om asiel te krijgen in Europa. Er komen steeds meer Irakezen (25 procent) en Afghanen (24 procent), die minder kans hebben op asiel dan Syriërs. De overige asielzoekers komen voornamelijk uit Noord-Afrika en worden gezien als economische vluchtelingen.

'Veel vluchtelingen geen recht op asiel'
'Veel vluchtelingen geen recht op asiel' (Foto: ANP)

Rivalen halen uit naar 'onervaren' Rubio

De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio heeft zaterdag (lokale tijd) forse kritiek moeten incasseren tijdens een debat van de Republikeinen. Jeb Bush en Chris Christie verweten de senator te onervaren te zijn om president te worden.

Rubio staat volop in de belangstelling sinds hij verrassend derde werd tijdens de voorverkiezing in Iowa. Veel waarnemers zien kansen voor de senator uit Florida. Hij zou de keuze kunnen worden van gematigde Republikeinse kiezers, die weinig voelen voor de conservatieve Ted Cruz of de omstreden Donald Trump.

Christie, de gouverneur van New Jersey, confronteerde Rubio onder meer met zijn 'spijbelgedrag'. De senator zou belangrijke stemmingen hebben gemist in de Senaat. Rubio haalde daarop uit naar het optreden van Christie als gouverneur. 'Je staat werd getroffen door een enorme sneeuwstorm. Je ging niet eens terug', schamperde de senator.

De opkomst van de zeven kandidaten verliep trouwens uitermate curieus. Tijdens het omroepen van de namen bleef Ben Carson om onduidelijke redenen achter de coulissen staan, in plaats van het podium te betreden. Donald Trump deed hetzelfde. Toen de andere kandidaten op het podium stonden, werden Carson en Trump opnieuw opgeroepen, volgens de moderators 'als laatste'. Achter de schermen stond echter John Kasich nog te wachten. Die had zijn naam niet horen vallen, omdat deze heel zachtjes was omgeroepen. Het was Chris Christie die opperde om Kasich ook het podium op te roepen...

Rivalen halen uit naar 'onervaren' Rubio
Rivalen halen uit naar 'onervaren' Rubio (Foto: ANP)

Eerste World Cup-zege supertalent Riiber op Holmenkollen Festival

Supertalent Jarl Magnus Riiber heeft in Oslo zijn eerste World Cup-zege op de noordse combinatie gepakt. De pas 18-jarige Noor wordt gezien als een van de grootste talenten in jaren en verzilverde dat tijdens het Holmenkollen Festival in de Noorse hoofdstad.

Riiber sloeg zijn grote slag al gelijk in de Noorse ochtend bij het schansspringen. Met 130 meter was hij een klasse apart en pakte hij een voorsprong van maar liefst 1:10 minuten voor het langlaufen. Akito Watabe uit Japan en de Duitser Eric Frenzel moesten 1:10 na Riiber vertrekken bij het langlaufen, de Noor Jan Schmid stond al op 1:29 minuten.

Halverwege de tien kilometer langlaufen hadden de nog altijd samen vechtende Watabe en Frenzel nog geen twintig seconden goedgemaakt op Riiber, die daarna langzaam wat meer tijd begon te verliezen. Met een kilometer te gaan had hij echter nog altijd ruim twintig seconden voorsprong en dus kon Riiber juichend langs de duizenden toeschouwers bij de finish skiën. Frenzel moest het tempo van Watabe inmiddels laten gaan en werd derde, achter de Japanner. 

Vlaamse zanger Eddy Wally (83) overleden

De Vlaamse zanger Eddy Wally is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden aan de lichamelijke gevolgen van een hersenbloeding. De artiest heeft volgens zijn manager afscheid kunnen nemen van zijn geliefden. Wally zou kort voor zijn dood nog hebben gezegd dat hij gelukkig was.

De zanger had al langer gezondheidsklachten. Hij belandde in 2011 na een hersenbloeding in het ziekenhuis. Sindsdien woonde hij volgens Belgische media in een verzorgingshuis in zijn geboorteplaats Zelzate, vlakbij de grens met Nederland.

Door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag bracht Wally ook de feestdagen van 2015 door in het ziekenhuis. Hij mocht eind januari weer naar huis. De zanger overleed uiteindelijk zaterdagavond om 23.00 uur.

Wally, die werd geboren als Eduard Van De Walle, was in eigen land onder meer bekend van hits als Chérie en Ik spring uit een vliegmachien. Hij nam in 2012 met een concert afscheid van de Vlaamse showbizz.

Vlaamse zanger Eddy Wally (83) overleden
Vlaamse zanger Eddy Wally (83) overleden (Foto: BuzzE)

Brand in daklozenopvang Almere

Een opvanglocatie in Almere is in de nacht van zaterdag op zondag ontruimd vanwege een brand. Zo'n 25 mensen moesten het gebouw verlaten. Niemand raakte ernstig gewond.

In het getroffen pand waren volgens een woordvoerster van de brandweer onder meer daklozen ondergebracht. Hoewel de brand snel onder controle was, kunnen de bewoners vanwege de rook in het gebouw vermoedelijk niet direct terugkeren.

Ambulancepersoneel keek uit voorzorg een aantal mensen na. Uiteindelijk hoefde niemand te worden overgebracht naar het ziekenhuis. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand in opvanglocatie Almere
Brand in opvanglocatie Almere (Foto: ANP)

Bever gedijt goed in Limburg

De bever heeft het uitstekend naar zijn zin in Limburg. Volgens Natuurberichten is de populatie in de zuidelijke provincie in ongeveer twintig jaar gegroeid tot zo'n vijfhonderd exemplaren. De dieren doken eind vorige eeuw na een afwezigheid van zo'n tweehonderd jaar spontaan weer op.

Aan de groei van het aantal bevers kunnen ook wat nadelen kleven, waardoor bevermanagement noodzakelijk is geworden. In landbouwgebieden zijn nu ook bevers te vinden en beverdammen. De dieren en hun bouwsels kunnen schade aanrichten. Boeren kunnen vraatschade aan gewassen verhalen op het faunafonds. Wateroverlast moet fysiek worden voorkomen door het plaatsen van buizen in beverdammen of door dammen weg te halen. Met schrikdraadrasters kunnen de dieren op afstand worden gehouden.

Bever gedijt goed in Limburg
Bever gedijt goed in Limburg (Foto: ANP)

Pene Corrida strikes back!

Vrijdag 5 februari vond de BIGGEST Pene Corrida extravaganza to date in de afgeladen main stage van Bibelot in Dordrecht plaats. Geheel in het teken van Star Wars. Honderden fans verzamelde zich om te genieten van dit epische spektakel geïnspireerd door hun favoriete saga. Of gewoon om carnaval te ontvluchten. Want zeg nu zelf? Deze avond was alles wat carnaval mist! Geen lame-ass muziek, niet omringd door botte boeren maar door hippe nerds en metalheads, en toch lekker verkleden, los gaan, te(veel) drinken en feesten. The metal was strong with this one!

Fenomenale zege Janka op super-G, Hirscher slaat slag

Skiër Carlo Janka heeft op de olympische piste van Jeongseon op fenomenale wijze de super-G gewonnen. Op de Zuid-Koreaanse sneeuw was de Zwitser een klasse apart, zodat hij zijn eerste overwinning in een jaar tijd kon pakken.

Janka mocht al als zevende naar beneden en liet gelijk een geweldige run zien. Op fouten viel hij niet te betrappen en aan de finish pakte hij dan ook een voorsprong van 1,93 seconden op landgenoot Thomas Tumler. Slalomspecialist Marcel Hirscher bleef als eerste relatief in de buurt van Janka: met 1,32 seconden eindigde hij uiteindelijk op plek zeven.

Peter Fill deed het met 1,26 seconden en de vijfde plek iets beter, waarna het de beurt was aan Christof Innerhofer. De Italiaan klaagde deze week al steen en been over het volgens hem veel te 'laffe' parcours, maar toch kwam hij goed uit de verf op de super-G. De tweede plek was voor hem weggelegd, maar met 0,82 seconden achterstand kon ook hij geen bedreiging vormen voor Janka. Op 1,06 seconden skiede de Oostenrijker Vincent Kriechmayr naar een knappe derde plek, waarna favoriet Kjetil Jansrud de finish niet haalde. Zijn Noorse landgenoot Aleksander Aamodt Kilde skiede zich achter Janka, Innerhofer en Kriechmayr naar plek vier.

Met zijn zevende plek sloeg Hirscher een flinke slag in de strijd om de World Cup, waar hij aan de leiding gaat. Aksel Lund Svindal komt dit seizoen niet meer in actie, maar Henrik Kristoffersen pakt dit seizoen vooral op de slalom heel veel punten. Svindal gaat nog wel ruim aan de leiding in de strijd om de World Cup op de super-G.

Olympische geschiedenis in het kort - 11

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Spelen van 1928 vonden plaats in Amsterdam, maar de timing kwam koningin Wilhelmina niet helemaal uit. Hare Majesteit wilde de Spelen verplaatsen, zodat het beter bij haar vakantie in Noorwegen zou passen.

Marathonloper Carlo Airoldi maakte een fikse reis om op de Spelen van 1896 te komen. Hij vertrok te voet uit Milaan, wandelde onder meer door Kroatie, Oostenrijk en Turkije en arriveerde vervolgens in Griekenland. De Griekse kroonprins ontving hem met alle egards na een voettocht van vier weken. Het werd echter een fiasco voor Airoldi: hij gaf toe ooit eens een financieel prijsje te hebben geaccepteerd voor een hardloopwedstrijd. Dikke pech voor de Italiaan, want hij was dus een 'professional' en mocht niet meedoen.

Na de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi van 1936, tussen Peru en Oostenrijk, bestormde Peruviaanse fans het veld uit vreugde over de 4-2 zege. Adolf Hitler himself besloot dat de wedstrijd daarom opnieuw gespeeld moest worden, maar daar was Peru het begrijpelijk niet mee eens. De Zuid-Amerikanen trokken zich terug en Oostenrijk stond in de halve finales.

De Fransman Antoine Deneriaz zorgde tijdens de Spelen van Turijn in 2006 voor een daverende verrassing op de afdaling. Hij ging als laatste naar beneden en zette tegen alle verwachtingen in de snelste tijd neer en won dus goud. Bovenstaand filmpje focust vooral op de twee Oostenrijkse commentatoren en hun liveverslag op de nationale tv. Op het moment dat Deneriaz als laatste naar beneden ging stond hun Michael Walchhofer nog in de gouden positie en zo groot was de kans natuurlijk niet dat de Fransman hem af zou troeven...(Bron: YouTube)

De Japanner Takeichi Nishi won olympisch goud bij het paardenspringen in 1932 in Los Angeles. In 1945 overleed hij tijdens de strijd om Iwo Jima als commandant van een tankdivisie, gekleed in ruiterslaarzen en inclusief een zweep in zijn hand.

De olympische marathon van 1912 in Stockholm was loodzwaar, velen haalden de finish niet. Zo ook de Japanner Shizo Kanakuri, die uit pure vermoeidheid een tuin instrompelde. Daar was een gezin lekker aan het eten en men besloot de atleet was sap te geven en hem op bed te leggen. Een paar uur later werd hij wakker en vertrok hij terug naar Japan, waar hij zijn verhaal uit pure schaamte stil hield. Heel veel later, in 1966, kwam de Zweedse tv hem op het spoor. Men bood Kanakuri de kans aan om naar Stockholm terug te keren en de marathon alsnog uit te lopen, iets wat de krasse Japanner graag accepteerde. "Het was best een lange wedstrijd. Tussen de start en de finish ben ik getrouwd en heb ik zes kinderen en tien kleinkinderen gekregen", liet hij na de finish weten.

Zeldzame beelden: de Fransman Joseph Guillemot verslaat op de 5 kilometer in 1920 de Fin Paavo Nurmi, volgens velen de grootste olympiër aller tijden (Bron: YouTube)

De Olympische Spelen van 1956 werden gehouden in Melbourne, maar Australië kende nogal strenge regels omtrent de gezondheid van paarden. Het gevolg was dat de paardensport een stukje verderop werd gehouden, in het Zweedse Stockholm.

Waterpolo op de Spelen van 1956, Sovjet-Unie tegen Hongarije. Het werd een letterlijk bloedbad, want de spanningen liepen ernstig hoog op. Niet verbazend, want tijdens de wedstrijd vielen Sovjettanks de Hongaarse hoofdstad Budapest binnen. Ook de spelers openden de oorlog, net als aanwezige fans. De politie moest de boel ontruimen en volgens ooggetuigen kleurde het water rood. Oh ja, Hongarije won met 4-0.

De grote bokslegende Cassius Clay - de latere Muhammad Ali - had weinig zin in de vlucht naar Rome, waar de Spelen van 1960 gehouden werden. De bokser was zelfs zo bang dat hij een parachute kocht bij een legerwinkel en deze de hele vlucht omhield. Gelukkig bad hij ook nog regelmatig tijdens de vlucht, want de parachute was niet nodig.

FOK! Wat een weer: Prachtig weer

De dag begint zwaarbewolkt, de regen trekt in de ochtend weg richting Duitsland. In de middag breekt de bewolking vanuit het westen open, maar lokaal zijn er nog stevige buien mogelijk waarbij ook korrelhagel en onweer mogelijk zijn. De wind draait van zuid naar zuidwest en is boven land gematigd, aan de kust en het waddengebied vrij krachtig tot hard. 

Zon op 08.10
Zon onder 17.38

Ik hou van wolken. Vooral van wolken waarin je dingen kunt zien als je je verbeelding gebruikt. Zoals deze, van Papabear, waarin ik een feniks zie. 

Lucht in vogelvlucht (Foto: Papabear)
Lucht in vogelvlucht (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1901  Koningin Wilhelmina en Prins Frederik traden in het huwelijk. De Gouden Koets werd tijdens deze plechtigheid voor het eerst gebruikt. 
 1947 Bij het dorp Qumran werden de Dode Zeerollen ontdekt. Deze bevatten fragmenten van de boeken van het Oude Testament. 
 1992

Het verdrag van Maastricht werd ondertekend. 

 1912 De Tweede Elfstedentocht werd gewonnen door Coen de Koning. Hij reed de tocht uit in 11 uur en 40 minuten. 

Irakees verkracht 10-jarige uit seksuele noodzaak

Een 20-jarige migrant uit Irak, die begin december 2015 in een zwembad in Wenen een 10-jarige jongen bruut heeft verkracht, heeft enige duiding gegeven voor zijn walgelijke wandaad. De man had de politie laten weten dat het om een seksuele noodzaak ging, omdat hij al enige maanden geen seks meer had gehad.

Het 10-jarige slachtoffer was op gewelddadige wijze door de Irakees verkracht in een douchehokje van het zwembad en moest vanwege zijn verwondingen opgenomen worden in een ziekenhuis. Terwijl een badmeester een ambulance belde voor het hevig huilende slachtoffertje vermaakte de Irakees zichzelf door meerdere malen van een duikplank af te springen.

Bij zijn arrestatie liet de Irakees weten dat het een seksueel noodgeval was geweest omdat hij al meer dan 4 maanden geen seks meer had gehad! De man, die in september via de Balkan in Oostenrijk terecht was gekomen en als taxichauffeur in Wenen had gewerkt, liet de politie eveneens weten dat hij wist dat het 'een foutje' was geweest en dat hij ook niet de intentie had gehad om 'het arme kind bang te maken', aldus de Kronen Zeitung.

Ook wist de hersenchirurg raketgeleerde kinderverkrachter te vertellen dat hetgeen wat hij gedaan had 'in alle landen van de wereld verboden' is, maar dat hij niet altijd 'ziek in zijn hoofd' was, omdat hij in Irak nog een vrouw en dochter zou hebben. Dat de verkrachting van 2 december nu pas in het nieuws is gekomen was omdat Oostenrijk het jonge slachtoffer wou beschermen. Nadat er op sociale media berichten over de zaak opdoken werd het voorval door de Oostenrijkse politie bevestigd.

Inuitkunst in Lunteren

Mijn lezers weten inmiddels dat mijn vrouw en ik graag kleine musea bezoeken. Het heeft vooral een medische achtergrond; mijn vrouw heeft reuma en kan niet al te lang slenteren, terwijl ze het tot dusverre vertikte om zich in een rolstoel te laten voortduwen. Onze bezoekjes zijn dus doorgaans van korte duur en om dan toch een redelijk compleet beeld van het gebodene te krijgen moet het museum beperkt van grootte zijn. Nou, er zijn ontzettend veel musea in ons land die aan dit criterium voldoen, naar verluidt bijna tweeduizend.

'Vastgeroeste relatie remt groei mantelzorg'

Meer inzet van mantelzorg door familieleden om de zorgkosten in ons land omlaag te krijgen, lijkt een mooi plan maar is in de praktijk moeilijk te realiseren. Dat stelt demograaf Martijn Hogerbrugge in het blad Demos van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

De overheid gaat ervan uit dat familieleden relatief eenvoudig de intensiteit van hun band met een hulpbehoevend familielid kunnen aanpassen. Familiebanden zijn echter niet zo flexibel. Patronen van contact, hulpuitwisseling en conflict zijn vaak diep ingesleten en moeilijk aan te passen, meent Hogerbrugge.

Het opdringen van mantelzorg kan zelfs negatief uitpakken. Een toename in hulpverlening blijkt veelal gepaard te gaan met een toename in het aantal conflicten tussen familieleden, aldus de wetenschapper. "Het valt dus te bezien of het toegenomen beroep op mantelzorgers op termijn geen negatieve gevolgen heeft voor het algemene welzijn in Nederland."

'Vastgeroeste relatie remt groei mantelzorg'
'Vastgeroeste relatie remt groei mantelzorg' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.