Hogenkamp stunt na episch gevecht in Fed Cup, 2-0 Nederland

Richel Hogenkamp heeft in de Fed Cup voor een daverende verrassing gezorgd. In Moskou won de Nederlandse tennisster van Svetlana Kuznetsova, de nummer zeventien van de wereld. Het werd een gevecht van epische proporties, de langste enkelspelwedstrijd ooit in de geschiedenis van het toernooi voor vrouwenlandenteams.

De eerste set werd gekenmerkt door een golf van servicebreaks, zes achter elkaar. Het betekende dat er alsnog een tiebreak gespeeld moest worden en daarin verzilverde de Nederlandse haar derde setpoint. De ervaren Kuznetsova, voormalig nummer twee van de wereld, leek zich in de tweede set echter te herpakken en kwam al snel op een 4-0 voorsprong. Toch kwam Hogenkamp, 141e op de wereldranglijst, weer terug in haar spel. Ze won vier games op rij en trok de stand weer gelijk.

Hogenkamp stunt tegen Kuznetsova (PROSHOTS/Gepa)
Hogenkamp stunt tegen Kuznetsova (PROSHOTS/Gepa)

Op 4-4 moest Kuznetsova alle zeilen bijzetten om haar opslag te houden, wat wel lukte. In een nog veel langere game die volgde kreeg Hogenkamp op eigen service vijf setpoints van de Russische voor de kiezen, maar ze werkte ze stuk voor stuk weg. Toch leverde de Nederlandse haar volgende opslagbeurt in en dus ging de set naar Kuznetsova.

Set drie kende verrassend weinig breakkansen, hoewel Hogenkamp al vroeg de Russische service overnam. Op 5-4 kon ze serveren voor de wedstrijd, maar de Nederlandse leek het onder meer met een ruim gemiste smash helemaal weg te geven. Kuznetsova kwam weer helemaal terug in de wedstrijd en kreeg zelfs een matchpoint, maar die kon ze niet benutten. Op 8-8 brak Hogenkamp de service opnieuw en dit keer kon ze het na drie matchpoints uitserveren: 7-6 (4), 5-7, 10-8 na een wedstrijd van exact vier uur, een record in de Fed Cup-geschiedenis.

Door de eerdere zege van Kiki Bertens op Ekaterina Makarova staat Nederland na dag één tegen alle verwachtingen in op een 2-0 voorsprong. Zondag moet één van de drie wedstrijden gewonnen worden om voor het eerst sinds 1997 de halve finales te halen.