Koenders: hulp aan vluchtelingen voorop

De hulp aan de tienduizenden Syriërs die nu uit (de omgeving van) Aleppo vluchten richting Turkije, moet voorop staan. Wie in zo'n nood verkeert als deze mensen op dit moment, moet worden opgevangen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zaterdag in Amsterdam na afloop van een overleg met buitenlandse collega's, ook uit Turkije, en EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Mensen uit Aleppo en contreien slaan op de vlucht omdat de stad wordt geteisterd door zware bombardementen.

Geen toeval

Koenders heeft een verklaring voor juist deze bombardementen: "Het is geen toeval dat die aanvallen van het regime-Assad, met Russische steun, plaatsvinden op het moment dat er in Genève een voorzichtig begin is gemaakt met vredesbesprekingen. De bombardementen zijn bedoeld om een nieuwe realiteit op de grond te creëren ten gunste van het regime-Assad."

Mogherini wees ook op de morele maar ook wettelijke plicht om mensen in nood te beschermen en deze Syriërs zijn dat nu zeker. Steun vanuit Europa aan Turkije is bedoeld om te regelen dat dit land vluchtelingen kan opvangen. Het land heeft er trouwens al meer dan twee miljoen.

Meer ondersteuning nodig

Koenders zei wel te begrijpen dat het land zorgen heeft over de veiligheid van weer zo'n grote toestroom en ook goed wil uitzoeken wie er binnenkomen.

Koenders zei verder dat Griekenland met zoveel asielzoekers te maken heeft, dat het land meer ondersteuning van de andere Europese lidstaten nodig heeft om de problemen aan te pakken. "Geen enkel land zou dit alleen kunnen oplossen."De Griekse autoriteiten moeten meer hulp krijgen uit de EU bij de opvang van migranten en de registratie en verwerking van de asielaanvragen.

Koenders: hulp aan vluchtelingen voorop
Koenders: hulp aan vluchtelingen voorop (Foto: ANP)